Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
51
Cevap
3723
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kaç Watt Güç Kaynağına İhtiyacınız Var(Gamersnexus)
J
4 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Bazen güç kaynağı ihtiyacımızı abartıyoruz sanırım. Ben de imzamdaki güç kaynağını alirken bir an şüpheye düşmedim değil, hatta keşke 750 mi alsaydım demiştim ama ortalama bir kullanıcı için, hatta şu anda en üst seviye sistemler için bile 650W üst sınır gibi duruyor.
Aşağıda yeni yapılan Gamersnexus incelemesi

https://www.youtube.com/watch?v=X_wtoCBahhM&feature=youtu.be



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

O arkadaşa laf anlatamazsın. Önüne gelene power al o power yetersiz diye spam yapıyor pek lafını sözünü dikkate almayın
Yoruma Git
Yorumun Devamı 128MilyarDolar - 4 yıl +6
Benim düşüncelerimi adam gibi aktarırsan sevinirim. Yetiyür lü yetmiyür lü yazdıysam öyle alıntı yap, ama öyle yazmamışsam ağzını yaya yaya, ahbabınla konuşur g...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Jon doe - 4 yıl +4
T
4 yıl
Yarbay

Bu arkadaşta her konuda uzman ama öyle bir uzmanlık yok..

Cpu 100 ekran kartı 200 anakart 50 ozaman bana 350w güç kaynağı yeter diye bir bakkal hesabı yok bu işte..

150-200w fazladan rezerv herzaman olmalı hem spike veya peak yüklenmeler hem oc hem upgrade hemde yıpranma payı için.

Şu konuyu baştan sona oku veya önce ilk sonra en son mesajı oku anlarsın.


https://www.technopat.net/sosyal/konu/guec-kaynaklarini-bozan-5700-xt-sistem.1022557/page-10#post-6877997





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 1 Eylül 2020; 12:1:34 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
4 yıl
Binbaşı

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/144429851

6 Temmuz tarihinde montajını yaptığım, 7 Temmuz'da da testlerini yaptığım 3700X işlemcili ve RTX 2080S ekran kartlı sistemin sahibi, 80+ Gold 500W PSU'su ile hala sabahtan akşama kadar oyun oynuyor sorunsuz bir şekilde. İyi ki yeni PSU aldırmamışım adama diyorum. Overclock yok, işlemciye statik voltaj var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

2080ti + 9700k ve 450w kullanan bile var.

Videoyu izlemek için tıklayınız



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Griffith
G
4 yıl
Binbaşı

Vay be, VS450 ile oyunun menüsüne girebildiler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Timeguard
T
4 yıl
Yarbay

Yooo oynadılar bile... 4k ya geçince gitti.. Yada 3 ay 1080p de full load yüklendikten sonra.. Psu'ya..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Griffith
J
4 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Ben bu adama güveniyorum. Sonuçta test etmiş gördüğünü yazmış. Takip de ediyorum kendisini... 5700xt bios unu adam etmeyen AMD utansın. Nerede yetmeyen power görsem altından 5700xt çıkıyor. 2080ti yeten power 5700xt de patlıyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Timeguard
G
4 yıl
Binbaşı

Ben videoyu tam ayar değiştirince PC'nin kapandığı yere almışım. İnanılmaz vallahi. PSU seçimi zaten uzun vadede kendini belli ediyor. İnsanların kasası toz toprak içinde. Büyük bir tasarruf da söz konusu olmadığından 500W almak gereksiz.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Timeguard
T
4 yıl
Yarbay

Dostum bak şimdi 10.000 liralık cep telefonunu şarj ediyor işte diye yukomting marka 2 dolarlık çin malı plastiğinin çapakları sarkmış bızz diye içinden inceden ses yapan adaptör ile şarj edermisin ömür boyu? Yoksa gidip telefonun pilini en azından bozmamak için ve düzgün şarj olsun diye bir adaptöre 300 belki 400 lira mı veriyoruz?

Aynı olay çalıştırıyor ölçü değil.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Griffith
M
4 yıl
Binbaşı

adama katılıyormusunuz yoksa yeriyormusunuz anlamadım. 350-400 kullanacak sistem için 600 ideal diyor zaten videoda çünkü. bunu demesinde 400-450'lik psularda üreticilerin %90 sadece watt kapasitesini değil parça kalitesini de kısıyor olması da etkiliymiş.




Bu mesajda bahsedilenler: @Timeguard
T
4 yıl
Yarbay

Bu arkadaşla mesajlaştım (Sahibinden ilanı kaldırdım ETX-750-1 satıcısı forum üyemizmiş) bilgisayar mühendisiymiş mining yapmış %80-90 load hiç bir arıza çıkmamış fişte 850w üstü çekerse ancak kapanıyormuş. Daha önce fsp kullanmış geneli arıza vermiş modelini bilmiyorum.

Şu güç kaynağı 600tl bandında bulunuyor çokta ulaşılmaz bir şey değil hemde kaliteliymiş.

Bilgi olsun diye atıyorum.

Sama Etx-750-1

@_EUA_ arkadaşıda ekliyorum isterseniz ona sorabilirsiniz.



@eatmc7 Ben videoyu tamamen izlemedim güç toplamlarını vermiş oraya kadar baktım konuyu açan arkadaşa itafen daha çok o yorumu yaptım hiç bir şekilde 650w üstü gerekmez gibisinden konu içeriğini gördüğüm için , aynı veya benzer birşey söylemişsek sorun yok ama şu fikrimde sabitim herkes herşeyin derin uzmanı olamaz her ne kadar ünlüde olsa eksik yada yanıltıcı içerik paylaşımları yaptıkları zamanlar olduğunu biliyoruz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 1 Eylül 2020; 15:45:49 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @_EUA_ , @Griffith
M
4 yıl
Yarbay

Sadece watt değerine bakılmamalı. Corsair Rmx 550w üst seviye pc'de kullanılabilir ancak Corsair vs 550w kullanmam. 2080 superli şu hazır sistemde alt seviye High Power var. Bilmeyenlere iteliyorlar.

https://www.teknobiyotik.com/teknobiyotik-rtx2080-super-firsat-sistemi.html



_
4 yıl
Yüzbaşı

Şimdi...
"2080ti ye yetiyur, 5700tx e yetmiyür. 5700tx tü, kaka, olmamış..." düşüncesi çok yanlış bir düşüncedir. Gördüm, üzüldüm.
2080ti kaç para? 5700tx kaç para?
İkisi arasındaki performans farkı öyle destanlar yazılacak kadar değil. En azından 3 kat değil...

2080ti ye yeten PSU 5700tx'e de yeter diye bir kural da yok ki.
GPU'nun, RAM'lerin güç tüketimleri de farklıdır.
Yani 5700tx in enerji tüketimi daha fazla ise ne olmuş?
2080ti daha az güç tüketiyor diye avantajlı olmaz ki.
5700tx daha çok tüketiyor diye kötü olmaz.
Bir de nominal güç tüketimi ile peak dediğimiz anlık güç tüketimi de farklıdır. 5700tx de bu daha yüksektir. Yetersiz tasarlanmış kasalardaki PSU yu strese sokabilir.

Kimi kart sürekli 250w çeker, Diğeri ortalama 200w çeker ama arada bir 400w da çeker. Tüketim anlık 400w a çıkınca, PSU yetmezse sıkıntı çıkabilir.
Bu kasanın toplanması sırasında kullanıcının yaptığı hatadır. Öyle bakkal hesabı PSU alınmaz.
5700tx tercih eden, bu karttan benzer performans için binlerce lira tasarruf eden kişinin bunu göz önünde bulundurarak ekran kartından yaptığı tasarrufun bir kısmını PSU'ya yatırım olarak eklemesi gereklidir. Sonuç olarak tek bir kıyas noktası vardır: Verdiğin paranın aldığın performansa oranı. Buna fiyat/performans diyoruz.

5700tx, araba gibi düşünürsek ucuz arabadır ama çok benzin yer, iyi de kaçar...
1/3 fiyatına 5700tx alan, benzer performansı aldığı halde "bu çok benzin yiyiyor" deme lüksüne sahip değildir. Ona uygun yakıtı verebilmelidir.
Yani 5700tx e bahane bulan kişilere, "500w lık PSU ile bile çalışsın ama +5000TL pahalı olsun" desek o parayı verir mi? Cevap açık.
Gereksinimini göz ardı ederek çıkan sıkıntılar için bu kartlara çamur atmamak gerek diye düşnüyorum. Gayet F/p ürünlerdir bunlar.

Sistem tasarlarken PSU biraz büyük seçim alınmalı. Evet. Özellikle bu tip kaslı kartlar kullanmayı düşünen kişiler için. Ekran kartın, işlemcinin ve diğer bileşenlerin maksimum gücü hesap edilmeli. Buna bir de OC vs yapılacak ise +%20 koruma bantları koyulmalı. Yoksa toplarken tasarım hatası yapılmış kasalarda suçu hemen ekran kartına, CPU ya, anakarta atmak bilgisizliği ortaya koyar...

Bende güç kaynağı olarak EXT-750-1 var.Son derece de memnunum. Fiyatları uygun. 80 GOLD+ sertifikalı bir PSU. İçini de açtım bir tanesinin. Güzel, kaliteli yapılmış.
Çoğu güç kaynağı 12v railden 750w'ın tamamını veremez. Güç kaynağı 750w yazar ama 12v da 650w verebilir ancak. Bu öyle değil. Tamamını 12v olarak verebiliyor. 850w peak değeri var. Aynı anda 2xVEGA56 bağladım, bana mısın demedi. PSU alırken gücünün ne kadarını 12v railden verebildiğine özellikle bakın derim. Bunun yerine başka çok bilinen bir markanın 750w lık PSU'sunu kullansaydım büyük ihtimalle kilitlenecekti. Çünkü o 12v railden en fazla 600w verebiliyordu mesela. Peak değeri bunun kadar büyük de değildi... Epey testler yaptım. Daha "kalite" diye düşündüğüm bir PSU bundan daha VERİMSİZ çıktı. O da Gold 80+ dı ama... Her GOLD 80+ aynı değil işte.

Alacağınız parçaların ne kadar güç çektiğini araştırın.
Ne bileyim evde bi güç ölçeriniz falan bulunsun en azından. Eskisi kadar pahalı da değil ki bu cihazlar...

Ekran kastı benchmarkta iken ne güç çekiyor kasa bilin. CPU prime testte ne yiyiyor görün.
Böylelikle kabaca bir hesap yapabilme kabiliyeti kazanırsınız. GPU-z nin falan verilerine çok güvenmeyin. Gerçek güç, PSU girişten ölçülür.
Her cihazın, bileşenin güç tüketimi de farklıdır. Sağdan soldan duyduğunuz bilgiler ile onu kaldırıyorsa bunu da kaldırır gibi fikir yürütürseniz sıkıntıyı siz çekersiniz.

Böyle üst segment ekran kartı ile işiniz yoksa zaten 300w işinizi fazla fazla görüyor. Artık CPU lar eskisi kadar enerji açlığı içinde değil, threadripper falan almayacaksanız eğer. Transistör boyutları düştükçe enerji tüketimi azalıyor. Ryzen 4000 APU'lar, headsinksiz Crysis oynatıyor. Dahası var mı...

Yani her sistem kendi başına düşünülmesi gereken bir sistem.
Herkese aynı PSU yetmez. Ama tek ekran kartlı bir sistem için F/P olarak Sama ETX-750-1 iyidir, yeterlidir.
Ülkemizde "everest ithal ettiği için", üzerine kendi adını yazdırdığından pek bilinmez ve sevilmez. İyi sevmeyin gidin aynı güçte başka bir PSU'ya 1000 tl verin ben napim :D

Herkese selamlar, saygılar.


Bu mesaja 5 cevap geldi.
J
4 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Benim düşüncelerimi adam gibi aktarırsan sevinirim. Yetiyür lü yetmiyür lü yazdıysam öyle alıntı yap, ama öyle yazmamışsam ağzını yaya yaya, ahbabınla konuşur gibi yazma buraya. Geçmişssin 5700xt şöyle f/p böyle f/p yazmışssın boş boş. Ben performansına hiç değinmiş miyim yukarıdaki eleştirimde, benim bütün eleştirimin odağı belli zaten senin için tekrar etmeyeceğim. Ayrıca yukarıda vermeye çalıştığın bilgilerin alayı da alelade, mahalle bilgisayarcısı bilgileri. Bu nasıl bilgidir "açtım içini gayet güzel, kaliteli yapılmış". Kardeşim bilgi vereceksen de ki açtım psu'yu içindeki kapasitörler rubycon, chemicon gibi birinci sınıf japon kapasitörler ya da atıyorum ltec, evercon gibi alt sınıf kapasitörler, ripple seviyesini minimumda tutmak için kablo içlerinde kapasitör (in-line cap) kullanılmış veya kullanılmamış gibi bilgi verdiğinde dikkat kesileceğimiz bilgiler olsun. Karşılaştırdığın psu hangisiydi mesela, hangi psu'yu kalite diye biliyordun bunları bilelim söyle, malum çünkü o kadar psu psu diyip everest çıkması öneriyorsun. Ha bir de senden öğrendiğimiz şu bilgi var ki çok çok önemli; Cpu lar eskisi kadar güç çekmiyor. 10. nesil işemcilerden haberin yok galiba!


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @_EUA_
E
4 yıl
Yüzbaşı

Tamamen yükte 250watt ceken bilgisayarimda 650w 80+ güc kaynagim var 3 senedir daha fan sesi dahi duymadim.
Muhtemelen 600w guc kaynagi ile 9900k ile rtx 2080 kullanilabilir ama kasaya ekstradan bi cpu fan sesi kadar daha eklenmis olur ayrica sicakligida cabasi.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

K
4 yıl
Binbaşı

2018 Aralık'ta Fsp 60ahbc 500w modelini yanlış olmasın 12v kanalından 465watt veriyor diye aldım pekte araştırmadım ondan önce 6 sene Fsp kullanmıştım yine güvenimi boşa çıkarmadı şuan üstünde o.c lu 3600 ve 2060s var sıvı soğutmanın fanlariyla beraber kasada 8 tane fan var 3 tanesi argb daha birkere teklemedi hatta CPU ve gpu yu aynı anda yüke koydum ısınmadı bile oyunlarda da daha sıcak uflediğini yada fan sesi çıkardığını hiç görmedim.


Ha şöylede bir şey var , önerirmiyim? Öneririm ama daha giriş sistemlere oda nedir ? 1. 2. Nesil ryzen 3 ve 5 lere RX 570-1650s gibi sistemlerde çok daha rahat çalışır . Birde tabiki 2060s in az güç harcaması da PSU nun rahat çalışmasına engel olmuyor şöyleki eski kullandığım rx580 daha fazla güç harcıyordu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaos_3492 -- 1 Eylül 2020; 17:49:36 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
4 yıl
Binbaşı

Ne ka' üretim teknolojisi ve transistör sayısı, o ka' güç tüketimi ve muhtemel ısı sorunları diye biliyorum, yanlışım yoksa. Üretim teknolojisi ufak devrelere izin verdikçe transistör sayısı artıyor ve o ufak transistörler hesaplama için güç harcarlarken ısı üretiyorlar...


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @_EUA_
B
4 yıl
Yarbay

"Çoğu güç kaynağı 12v railden 750w'ın tamamını veremez. Güç kaynağı 750w yazar ama 12v da 650w verebilir ancak"

alt seviye psular 550w 650w 750w diye pazarlanıp 12v railden genellikle 80 100w aşağısını verebiliyor. Bu bir nevi bir üçkağıtçılık. Gerçek psuların güç değeri ne ise 12v'dan o gücü verir. Yani psu vermek istiyor da veremiyormuş gibi bir algı oluşturmamak lazım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @_EUA_
G
4 yıl
Binbaşı

Ben üçüncü 5700 TX'te bıraktım okumayı.

RTX 2070 gibi bir kart varken 5700 XT alınabilir değil zaten benim için.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Jon doe
E
4 yıl
Yüzbaşı

FSP 60AHBC serisi, örneğin daha önce üretilmiş bazı 80+ Gold PSU'larda bile olmayan Düşük Gerilim Korumasına (UVP) sahip.

Yüksek Sıcaklık Koruması (OTP) hariç tüm güncel koruma mekanizmaları var: OVP, UVP, OCP, OPP & SCP.

https://bulk.fsp-europe.com/fsp600-60ahbc-85
https://www.incehesap.com/fsp-fsp500-60ahbc-500w-aktif-pfc-power-supply-fiyati-45623/





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 1 Eylül 2020; 19:19:17 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kaos_3492