Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
572
Tıklama
0
Öne Çıkarma
6 ohm bi wire yada biamp bağlanırmı ?
D
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar internette baktım ama ikiye bölünmüş insanlar .
Kolonlarımın normal direnci 6 ohm ve üretici bi wire yapabilirsiniz diyor.
AVR ONKYO 875 ve kitapçığında en az 8 ohm olmalı diyor bi wire için . Ne diyorsunuz bu işe .

Birde merak ediyorum , sağa ve sola bir kablo normal bağladık , ikinci kabloları bağladığımızda Ampli mi zorlanıyor , kolonlarmı zorlanıyor yada ohm değeri 6 dan 3e mi düşüyor yoksa 6 dan 12 ye mi çıkıyor .

Gerçekten bu konuda kimse net birşey dememiş net olarak ..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHako -- 14 Mart 2019; 16:40:34 >

K
5 yıl
Yarbay

Amfiniz Onkyo 875'in normal olarak da 8 ohm'un altında hoparlörlerle kullanılması önerilmiyor zaten.

Öncelikle bi-wire ve bi-amp bağlantıların ne şekilde yapıldığını okuyun, inceleyin.

Bi-wire bağlantıda her hoparlör sistemine (her kabine) iki çift kablo gider, bunlar amfi tarafında aynı kanala bağlanır.
Bi-wire bağlantının elektriksel olarak normal bağlantıdan hiç-ama-hiç bir farkı yoktur.

Bi-amp bağlantı 2 türlüdür aktif ve pasif. Aktif olanda hoparlör sisteminin içindeki pasif crossover tamamen iptal edilir, harici bir line-level elektronik crossover kullanılır. Aktif bi-amp şu an konumuz dışında, bu nedenle pasif bi-amp'dan bahsedeceğiz.

Pasif bi-amp'da yine hoparlör sistemine (her kabine) iki çift kablo gider. Bi-wire'dan farklı olarak bunlar ampli tarafında tek bir kanala değil, ayrı kanallara bağlanır.

Gerek bi-wire'da, gerekse bi-amp'da hoparlör empedansları değişmez.
Bir hoparlör sistemi 8 ohm ise bi-wire da yapsanız, bi-amp de yapsanız empedansı değişmez, 8 ohm olarak kalır.

AV receiver üreticiniz zaten normal kullanımda 8 ohm'un altında hoparlör kullanmanızı istemediğinden öyle yazmış.

Sadece amfinizin ön kanallarının köprülenebildiği (bridging) yazılmış. Bu tamamen farklı bir konu...
Köprüleme iki kanalı birleştirip tek kanal haline getirerek yüksek güç elde etme yöntemidir. Köprülemede kesinlikle önerilenden daha düşük empedanslı hoparlör kullanmamak gerekir.

Son notlar:
(*) Bi-wiring daha önce ifade ettiğim gibi normal bağlantıdan hiç-ama-hiç bir farkı olmadığından istediğiniz takdirde yapabilirsiniz.
(*) Gerek aktif, gerek pasif bi-amp size basların ve mid/tizlerin seviyelerini ayrı ayrı düzenleme imkanı verdiğinden tonaliteyi değiştirebilir ve sadece uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Nitekim bazı ciddi hoparlör firmaları, insanların hoparlör sistemleri ile oynamalarını istemediklerinden hoparlörlerinin arkasına özellikle bi-wire/bi-amp'a uygun olmayan terminal koyar. Böyle firmalara şapka çıkarırım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 14 Mart 2019; 18:5:23 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Güncel net ve ayrıntılı açıklamalar için teşekkürler. bi wire yapmıştım geçen senelerde bir zaman ama sanki pek birşey yoktu değişen. Yine denesemmi diye ve denerkende emin olmak için sordum .

Peki bridging bağlantıda ne oluyor , kolonlara 2 kat güç gidiyor , kolonların diyelimki 6 iken 12 mi oluyor 3 e mi düşüyorlar ? Daha çok güç çıkışı olduğu için ampli daha fazla zorlanıyor sanırsam.

10 yıldır elektronik sigara içiyorum , misal tek coil yapıp sardığımda 0.50 ohm , ikinci coil 'i eklediğimde 0.25 ohm'a düşüyor direnç , lakin pil ısınmaya başlıyor. Düşen direnci ısıtmak zor oluyor . Ama çabucak ısınıyor doğru gücü alınca ..Aynı mantık sanırsam buradada işleyen ..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHako -- 14 Mart 2019; 18:46:31 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kursun_
K
5 yıl
Yarbay

Bi-wire, hi-fi heveslilerine oyalanmaları için çıkarılmış bir meşgaledir. Değişen hiç bir şey olmaz.
Ama medyaya yazacak konu, kablo üreticilerine ekstra satış olanağı çıkar. Kısacası alan memnun, satan memnun.

Bridge bağlantıda iki amfi kanalı "seri" bağlanır. Aynı pillerde olduğu gibi çıkış voltaj kapasitesi ikiye katlanır.
Güç Formülünü hatırlarsak...
P = V*V/R Yani güç voltajın karesi ile doğru (empedans ile ters) orantılıdır.

Bridge bağlantıda maksimum voltaj kapasitesi 2, güç 4 kat artar. Tabi amfinin çıkış transistörlerinin ve besleme devresinin kapasitesi müsaade ederse... Genellikle piyasa amfilerinde bridge bağlantıda bu 4 kat güç artışına ender rastlanır.

Hoparlörün empedansı bridge bağlantıda değişmez.
Ancak bridge bağlantıda hoparlörün empedansı ne kadar yüksek seçilirse amfi o kadar az zorlanır.
Örneğin bir amfi için normal kullanımda 4-8 ohm öneriliyorsa, bridge bağlantıda 8 ohm'un altına düşülmemeli.
Bridge bağlantı amfiyi ciddi zorlar. Zira amfi 4 kat güç vermeye zorlanır, çalışır, çabalar...
Yüksek güç mutlaka gerekmiyorsa bridge bağlantıdan mümkün mertebe kaçınılmalı.
Bridge bağlantıda distorsiyonlar da bir miktar daha fazla olabilir.

İlginçtir ben de elektronik sigara kullanıyorum. Ama sadece 3 yıldır... Coil'ı sararken genellikle 0.9 ohm civarında sarıyorum. Kayfun 4 ve 5 (klon) kullanıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @DHako
D
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Anladım ,bu arada 875 kitapçığında normal bağlantıda 4-16 ohm bağlayabilirsiniz diyor , ama bridge ve bi amp için 8 ohm altında bağlamayın diyor .

hiç bana gereken şeyler değiller ama merak ediyorum , bilgili olmak iyidir, birde kesin bilgi yoktu bu konuda baya baktım akşam diğer forumlarada.
kablolarım , oelbach 2x25 mm bakır olandan ama eskidiler yıllardır kullanıyorum , fena değil ,hatta amazonda 4.5 yıldız var bir çok yorumda , ama biliyorsun işte kaşıntıyı..Ve bakınırken değişeyim dedim onlarıda,hazır olanlar var şu fena değil misalhttps://www.amazon.de/gp/product/B0047N0998/ref=ox_sc_act_title_3?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1

Alsam bu ürünü bi wire yada biamp yada bridge olarak her şekilde bağlantı yapabilirmiyim , yapmayacağım ama ileride deneyebilirim daha güçlü kolonlarla. Ayrıca her kolona ve her ampli'ye bu şekilde kıskaç - banana uyuyormu emin değilim , birde alırken 2.5mm yerine 3 yada 4 mm kalınlıkta alayım diyorum , kalın bakır kablolar daha etkin olabilirmi ses konusunda ne dersiniz ?
birde şu aklıma geldi , 5-6 metre daha kablom var , ben huylandımda biraz , bi wire yapsam en azından 25mm dört kablo sürmüş olup sinyalin daha rahat ulaşmasını sağlayabilrim diye düşünmeye başladım. Şimdi yeni 40 mm kablo almaktansa bi wire 4x25 mm her kabine belki daha sağlıklı olur yada ben rahatlarım . Eheh :)

Bu arada ben RDA kullanıyorum 2013 ten beri , alien clapton kendim sarıyorum makinasını aldım , genelde 0.30 ohm oluyor sarımlarım ve 18-19 w kullanıyorum,yavaş ısıtıyorum , normalde bu güç için 30 40 w kullanıyorlar en az :)

kablo kalınlığı ile alakalı şu konu faydali , bakmayanlar baksın https://forum.donanimhaber.com/kablo-kalinligi--15602078





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHako -- 14 Mart 2019; 23:23:19 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Kursun_
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.