Merhabalar, filmlerin dizilerin girişlerinde gördüğümüz hızlandırılmış çekim gibi gözüken (Gün doğuşu, batışı; boğaz vb.) videolar çekilen nesneye göre beş saniyede bir on saniyede bir gibi zaman aralıkları ile fotoğraf çekerek oluşturuluyor dslr makineler için kumandalar var ama ben kendim yapmak istiyorum. Bunun içinde şöyle bir şey düşündüm: Canon makinelerde kablolu tetikleme için 2.5 mm lik jack girişi var ve bu girişe taktığınız jack' ın solu ile toprağını birbirine değdirince fotoğraf çekiyor. Bende dedim ki bir 555 timer devresinin led çıkışına 5 voltluk röle takıp rölenin anahtar kısmını da jackın toprağı ve soluna takarak bir kumanda yapabilirim fakat bulduğum 555 devrelerinin en yükseği 3 saniyede bir ledi yakıp söndürüyor hesaplama programlarına da açıkçası bilgim yetmedi Sorularıma gelince de: 1-) Kumanda mantıklı mı ,çalışır mı ? 2-) Önerebileceğiniz bir 555 devresi veya şöyle yaparsa 10 sn ye ulaşabilirsin diyeceğiniz bir öneriniz var mı ? Cevaplayan cevaplamayan herkese şimdiden çook teşekkür ederim sağolun. Amatörce anlatmış olabilirim mazur görün.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Şuan bu kadar yardımcı olabiliyorum. Aceleniz yoksa 2 gün sonra tekrar konuşuruz. Zaten bana da lazım böyle bişey.
Acelem yok, site için teşekkürler konuşmamız iyi olur çünkü benim ingilizcem bu site düzeyinde değil ama anladığım kadarıyla http://320volt.com/555-astable-ve-monostable-devre-hesaplama/ buradaki formüllere benziyor. Peki sizce yapılabilir mi , yapılırsa uzun süre çalışmalarda büyük (10sn gibi) sapmalar olur mu ? Teşekkürler.
mantıken flip flop süresi ayarlanabilir bir şekilde 555 ile çıkış verilebilir. sizde bu çıkış ile tetiklemeyi nasıl yapcaksanız ona göre trsanistör kullanır yada bu hızlarda çalışabilecek bir sistem kurabilirsiniz.
mantıken flip flop süresi ayarlanabilir bir şekilde 555 ile çıkış verilebilir. sizde bu çıkış ile tetiklemeyi nasıl yapcaksanız ona göre trsanistör kullanır yada bu hızlarda çalışabilecek bir sistem kurabilirsiniz.
Aynen fikrimde bu şekilde ama temel bilgilerimle 555 li flip flop'un süresini 10 saniyelere kadar çıkartacak bir devre yapamadım, online programlarda da hep direnç ve kondansatörün değerinden süre hesaplama var süre girip kond. ve direnç değeri hesaplama yok o yüzden daha burada tıkandım kaldım. Tetiklemede ise 555 in darbe çıkışına (sanırım 3. bacak) bir röle bağlamayı düşündüm ama daha 10 snlik devreyi yapamadığım için teoride kaldı. Yardımlarınız için teşekkürler.
Merhabalar. Bahsettiğiniz sistem 555 ve ya flip flop tarzı timer devreleri genelde çok aşırı kararlı çalışmaz. Sebebi ise, ornegin 555 mimarisi ile kurulu entreyi ele alırsak frekansı belirleyen kondansatörün zaman içinde ısınmasi ve ya başka dış etkenler sayesinde frekans hep kayacak ve sizin de istediğiniz sure buna bağlı olarak ya uzayacak ya da kısalacaktır. İkincisi Kompak bir sistem olduğu için siz bunu taşınabilir ergonomik boyutlu bir sistem haline getireceksiniz burada tetikleme için röle gereksizdir fazla enerji harcar ve bir çekiminin yarısında ve ya bir kaç çekim sonra sürekli pil değişimine gideceksiniz. Size tavsiyem mikroişlemcileri araştırın, tam anlamıyla işinizi görecek çok ama çok daha stabil ve beklentiniz üzerinde çalışan bir sistem yapabilirsiniz. Derseniz o kadar bilgim yok hayata geciremem, PM atın detaylı olarak goruselim saygılar.
555 yerine arduino nano, attiny yoluna girmek çok daha kolay olacaktır. çok kapsamlı bilgim yok ancak bilen bir arkadaş basit bir kod ile dediğiniz şeyi yapabilir. switch olarak transistör kullanılabilir.
Bunun içinde şöyle bir şey düşündüm: Canon makinelerde kablolu tetikleme için 2.5 mm lik jack girişi var ve bu girişe taktığınız jack' ın solu ile toprağını birbirine değdirince fotoğraf çekiyor.
Bende dedim ki bir 555 timer devresinin led çıkışına 5 voltluk röle takıp rölenin anahtar kısmını da jackın toprağı ve soluna takarak bir kumanda yapabilirim fakat bulduğum 555 devrelerinin en yükseği 3 saniyede bir ledi yakıp söndürüyor hesaplama programlarına da açıkçası bilgim yetmedi
Sorularıma gelince de:
1-) Kumanda mantıklı mı ,çalışır mı ?
2-) Önerebileceğiniz bir 555 devresi veya şöyle yaparsa 10 sn ye ulaşabilirsin diyeceğiniz bir öneriniz var mı ?
Cevaplayan cevaplamayan herkese şimdiden çook teşekkür ederim
Amatörce anlatmış olabilirim mazur görün.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.