Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
418
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Rüzgar Türbini Alternatörü
S
4 yıl (1299 mesaj)
Teğmen
Konu Sahibi

Herkese selamlar, bir tanıdığın ricası üzerine rüzgar türbinlerini araştırmaya başladım. Ancak daha baştan tıkandım. Elektrik motorları alanım olmadığı için pek fazla bilgi sahibi de değilim. (Zaten dersini de yeni alıyorum.) Araştırdığım kadarıyla rüzgar türbininden elektrik elde etmenin en mantıklı yolu asenkron motor. Youtube'da izlediğim videoların hemen hepsinde herkes rotora kalıcı mıknatıs koyarak asenkron motoru alternatöre çevirmiş. Şimdi sıkıntı şurada, ben bunları nasıl yapacağımı bilmiyorum, ve nasıl yapılacağını gösteren bir kaynak da yok, GÖRDÜĞÜM KADARIYLA.

Sizlerden ricam, bana güneş panelinde yeterli enerji üretilmeyince rüzgardan türbininden gelen elektrik ile aküleri şarj edebileceğimiz bir yöntem göstermeniz. Özellikle merak ettiğim konular; motor seçimi ve motorun çıkışını regüle etme (doğrultmayı biliyorum). Şimdiden teşekkür ediyorum herkese hayırlı günler.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



K
4 yıl (6388 mesaj)
Yarbay

Oto akü şarz alternatör ve bağlı elemanları direk kullanabilirsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl (1299 mesaj)
Teğmen
Konu Sahibi

Hocam teşekkürler. Onu da gördüm aslında ama çok detaylı araştırmadım doğrusu. Onların çıkışı sabit galiba, üzerinde yazan değer, peki devir düştüğünde ya da yükseldiğinde ne gibi değişiklikler oluyor biliyor musunuz ? Yani sonuçta benim akü şarj devresinin bir girişine 24 volt vermem gerekiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @karafetva
K
4 yıl (6388 mesaj)
Yarbay

12Volt oto akü şarzları olduğu gibi 24Volt kamyon-tır şarz sistemi de var. Ve zaten tasarımı kendinize uyarlayabilirsiniz.

Motor devri arttığında alternatörün elektrik üretimi için elektromanyetik alan oluşturan sargısındaki elektriklenme azaltılıp çıkış geriliminin sabit kalması sağlanıyor. BU alternatörlerde mıknatıs yok, mıknatıs için sargılardan farklı bir kısmına elektrik uygulanıyor. Eğer hiç elektriğiniz yoksa, bu sistemde döndürerek elektrik üretemezsiniz. ancak çok az da olsa gerilim ygulayabilirseniz, derhal kendini toparlayacak ve üretme geçecektir. Üretşme geçtiğinde siz artık elektrik vermeseniz de üretim devam eder.

Mesela aküsüz aracı vurduramazsınız yani ateşleme için gereken elektriği alternatör üretemez tahminim. Ama araç çalışırken aküyü sökün, farları yakın ve elektrik sistemlerini çalıştırın sorunsuz çalışır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @scapegoat111
S
4 yıl (1299 mesaj)
Teğmen
Konu Sahibi

Evet hocam anladım. Mıknatısın rotorda manyetik alan oluşturması için olduğunu biliyordum. Rotor sargılarının elektriklendirilmesi konusunu eski sanayi tipi DC motorlarda görmüştüm. Dediğiniz gibi bir kaç video izleyince bu sistemin araba alternatörlerinde de olduğunu gördüm. Hocam o zaman alternatör şöyle çalışıyor diyebilir miyiz: Rotor uyartım akımını alıyor ve içeride manyetik alan oluşuyor bundan sonra rotor döndükçe stator sargılarından voltaj okunacak. Yani rotor hızlı dönse bile rotor sargılarında manyetik alan azalacağından çıkış yine 24 Volt görünüyor. Doğru anlamış mıyım ?

Hocam bir de anladığım kadarıyla alternatörler bu anlattığınız süreci kendi içerisinde gerçekleştiriyor, ek bir kontrolcüye ihtiyaç duymuyor, doğru mudur ?

O zaman bizim ihtiyacımız olan alternatörün çıkışını anahtarlamak. Panelden gelen elektrik yetersiz ise şarj devresine besleme alternatörden gelsin, gibi bir devre tasarlamak.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @karafetva
Ç
4 yıl (427 mesaj)
Yüzbaşı

oto alternatörleri yüksek devir ister ve uyartım akımını regüle etmelisiniz.
dişli aksamı olmayan elektrikli bisiklet motoru daha iyi bir seçenek bence


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl (1299 mesaj)
Teğmen
Konu Sahibi

Hocam HUB motor mu kastınız ? Biraz pahalı değil mi alternatöre kıyas ile?

Uyartım akımını regüle etmenin yolları nelerdir ? Mikrokontrolcü mü mesela ? Ve son olarak, dişli sistemi ile istenilen devire (uygun rüzgar koşullarında) çıkılsa randımanlı olmaz mı? Yani alternatörü tavsiye etmediğiniz bir yol gibi söylediniz, ona istinaden söylüyorum.

Teşekkürler yanıt için. Çok soru soruyorum ama :)




Bu mesajda bahsedilenler: @çaycı
K
4 yıl (6388 mesaj)
Yarbay

Alternatörlerde konjektör ve devresi var. Devir arttıkça elektronik olarak aynı gerilimin alınması amacıyla sargı elektriği değiştiriliyor. Alternatör tek başına gerilimi ayarlamıyor, değişen devirlere göre sait geirilim konjektörlü devrenin işi. Aslında bu konjektör de şarz dinamosuna monteli oluyordu herhalde. Oto elektrik şarz kısmı komple aktarılabilir . Şarz dinamo-alternatörü ve konjektörü çıkma olarak bulunabilir.

Ortada zaten şarz edilen bir akü bulunmalı. Eğer 12Volt yerne 24Volt gerekirse, tır-kamyon şarz sistemi aktarılablir. Tabi alternatör boyutu değişiyor ve gereksizce büyüyor, buna karşı oto şarz sistemi 24Volt için modifiye edilebilir.

Ancak 12Volt sistem için rüzgar eklemesi için, oto şarz alternatör ve devresi tek başına çözüm değil mi zaten? Ucuzunu bulmak araştırmak önemli. Bazen kendi aracını dağıtan ya da elinde parçası kalanlar, esnaftan ucuz veriyorlar. ulaşmak lazım satış sitelerinden.

Rüzgar yüksek devirlere çıkarabilir. Rüzgar hızı devire yetersiz kalırsa araya devir arttırıcı bir kasnak vb ekleme gerekebilir. ANcak rüzgar türbinlerinde hızın aşırı artıp da sistemi bozmasını engellemek için frenleme ve değişik önleyici sistemler kullanılır. BU tip sistemin aşırı hızlanması hem dağılıp parçalanmasına hem de elektrik tesisatını bozmasına sebep olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @scapegoat111
S
4 yıl (1299 mesaj)
Teğmen
Konu Sahibi

Anladım hocam, bu devreyi kullandığımız zaman iş bitiyor o zaman anladığım kadarıyla. Dediğiniz gibi tır-kamyon sistemlerinde 24V alternatörler ve konjektör devreleri bulunabiliyor baktığım kadarıyla. Zaten sıfırları da çok pahalı değil gördüğüm kadarıyla (hazır rüzgar türbinlerine kıyasla), dediğiniz gibi çıkma vs. de bulunabilir zaten çok profesyonel bir iş yapılmayacak.

Şimdiki düşüneceğim senaryolar türbinin yavaşladığı ve hızlandığı durumlar. Türbin yavaşlayınca ne gibi senaryolar ortaya çıkacak mesela. Atıyorum, devir düştü voltaj sabit ama aküyü şarj etmek için daha fazla akım çekmeye çalışırsa neler olur gibi. Hızlandığı durumu özetlemişsiniz zaten. Bunu önleyecek sistemleri araştırmaya başlayım ben.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @karafetva
K
4 yıl (6388 mesaj)
Yarbay

Oto şarz sistemi için herşey hazırdır, düşünülmüştür muhtemelen. Fazla akım ve gerilim komple kontrol altındadır.
Bu arada, konjektör şarz alternatörünün üzerinde hazır varken gidip de bi tane daha alma.
Türbin yavaşlarsa??? yavaşlamanın ötesi durmadır, buna çare olmaz. Ama devre modifiye edilip daha yavaşken de iş gördürülebilir mi, bakmak lazım. Aslında çalışma devrini düşürmek için alternatör uyarma sargılarının elektriiği değiştirilebilir, modifiye edilebilir ama gerek varsa tabii.

BU arada rüzgar ne durumdadır deney yerinde?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @scapegoat111
S
4 yıl (1299 mesaj)
Teğmen
Konu Sahibi

Anladım hocam.
Hocam açıkçası bölgeyi çok bilmiyorum. Yaklaşık tahmin ettiğim bir bölge var, o da ortalama 10 diyor. Maksimum 15, minimum 5 km/h civarı.




Bu mesajda bahsedilenler: @karafetva
Ç
4 yıl (427 mesaj)
Yüzbaşı

düşük devirler için dişlisiz hub motor tercihimdir istemediğiniz kadar bilgiyi burada bulabilirsiniz: https://forum.donanimhaber.com/ruzgar-turbunu-yapiyorum--3899535

ne kadar zaman geçmiş be...



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.