Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
727
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Romalılar, Yunanlılar şu ayrımı yapamıyorum delircem
G
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Şimdi de dizide böyle bir sahne denk geldi. Roma yunanlılar aynı değil mi abi kafayı yicem. Yoksa dizi diye mi yanlış?

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
2 yıl
Yarbay

Romalilar bildigin italyan antik yunan kültürünü üstün bir kültür olarak görüp bütün avrupaya yayiyorlar

İtalyanlar ve yunanlilar zaten oldukça yakin akraba kavimler zamaninda yunan kolonizasyonu anadolu ve italyada yoğunlaşıyor ilk baslarda sonucta imkanlar kısıtlı adamlar nereye gidecek ya dogudaki yarim adaya gidiyorlar ya batidaki yarim adaya



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

R
2 yıl
Yarbay

roma başka rum başka.

sen rum ile romayı karıştırıyon herhalde



N
2 yıl
General

Sanırım Roma historyagrafyası, Yunanların Roma'yla çok yakın ilişkisi ve Bizans kafanızı karıştırmış.

Yunanlar Roma'ya sonradan entegre olmuş, Roma'yı büyük ölçüde etkilemiş ve sonunda Roma'yı Yunanlaştırmış, bu sırada kendisi de Romalılaşmış (bkzn: Rumlar/Bizanslılar) bir halklar topluluğu. Roma ise Latin menşeili bir kent devleti ve imparatorluktu. Roma kozmopolit bir kent devletine (Latince civitas, Yunanca politeia ya da polis) dönüştüğü için bir Yunan da özel koşullar altında Roma vatandaşı olabilirdi, ki Caracalla'nın fermanından (Constitutio Antoniniana) sonra neredeyse hepsi olmuştur ve Romalılık (Romanitas) kimliği imparatorluk tebaasının geneline yayılmıştır. Fakat öncesinde ve pekala çok sonrasında da Latin kökenli Romalılar Yunanların (Graeci) Roma vatandaşları (cives) olsun olmasınlar kendilerinden farklı olduğunu bilirlerdi. Bir yandan Romalılar Yunanlara da büyük saygı duyarlar ve taklit ederlerdi. Bu özellikle daha çok Hellenistik (Yunanî) coğrafyaya karşılık düşen Roma dünyasının Doğu yarısının Yunanlaşmasına ve Hıristiyanlaşmayla beraber kültürel olarak Yunan ağırlıklı ama kimliksel olarak Romalı bir Roma/Yunan sentezinin (Bizans) doğmasına büyük katkıda bulunmuştur. Sonradan Avrupa dünyasında ise Latin geleneğinden kopan bu Doğu Roma / Bizans Yunan olarak damgalanmıştır. Klasik Roma buna mukabil Latin'dir ve Yunan ile Romalı ayrımı şüphesiz ki klasik Roma'da daha nettir. Haliyle izlediğiniz klasik dönem Germaniası'nı konu edinen dizide klasik Romalıların Yunanlardan ayrı bir halk gibi bahsetmesi oldukça normal. Esasında Romalı ve Hıristiyan olan, bizim modern anakronistik etiket tabirle "Bizans" dediğimiz Bizans'ta bile Yunan lafı eski pagan kültüre ve insanlara karşılık düşüyordu; Yunanca konuşan ve yazan Bizans bile kendisine Yunan demiyordu. Romalılık (Romanitas) kimliği oldukça güçlü bir sosyal ve kavimsel kimlik. Tarihsel süreçlerle içeriği evrim geçirip değişse bile "Roma" adı kalıyor. Bu yalnız Roma historyagrafyasına özgü bir durum da değil. Tüm insanlık tarihinde örnekleri var. Coğrafi terimlerin de kapsamının veya içeriğinin zamanla değişmesi gibi. İnsanlar uzay zaman içerisinde kendilerine bir bağlam inşa ediyorlar, referans noktaları kuruyorlar ki dünyayı daha iyi şekilde anlamlandırabilip uyum sağlayarak hayatta kalabilsinler diye. Roma adı da tarihte hayatta kalıp domine etmenin bir sembolü, çağrışımsal izdüşümü. O sebeple çok tutuyor. Ama bu izdüşüm tarihsel süreçlerle oluşmuş. Yaratılmış bir efsane, bir mit.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Olurolmazşeylerrrrrrr
A
2 yıl
Teğmen

Şimdi dostum Romalılar Roma'da Roma imparatorluğunu kuruyorlar. Bu imparatorluk o kadar büyüyor ki zamanla Fransa,İspanya,Yunanistan,Balkanlar,Anadolu,Kuzey Afrika vs. Bunların eline geçiyor. Her devlet gibi Roma imparatorlugu da zayıflıyor. Roma zayiflayinca Batı Roma ve Doğu Roma diye ikiye ayrılıyor. Batı Roma'nın ömrü uzun olmuyor. Yıkılıyor. Doğu Roma ise tam tersi ömrü baya uzun oluyor. Doğu Roma'nın bir diğer adı da Bizans. 1453'te yıkılmıştır. Doğu Roma Yunanlıların, Roma İtalyanların atası. Ayni zamanda bu Yunanlılar kendilerine Roma imparatorluğunun devamı olduğunu düşündükleri için kendilerine Romalılar diyor. Tıpkı Osmanlı'nın kendini Selçuklu'nun devamı olarak görmesi gibi. Bu Bizans terimi daha sonraki tarihcilerden çıkarıyor. Ama o ayrı mesele kafanı karıştırmayayim. Özetle Roma dedin mi İtalya, Bizans veya Doğu Roma dedin mi Yunanistan anlaşılır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.