M

Kurmay Yarbay
13 Ocak 2008
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
154 üye
Görüntülenme (?)
5073 (Bu ay: 8)
Gönderiler Hakkında
M
5 ay
ÜST SEVİYE SİSTEM TOPLUYORUM ( Kendi Parasını Çıkaracak RENDER Sistemi )
Arkadaşlar merhaba. Uzunca bir aranın ardından bir sistem toplama rehberiyle beraberiz.

İçmimarlık/Mimarlık üzerine hizmet veren bir şirketim var. Son dönemde çalışma şeklimizdeki bazı değişiklikler sebebiyle güçlü bir sisteme daha ihtiyacımız oldu. Bu sebeple bir ' Render ' sistemi toplayayım diye yola çıktım. Bunu da size aktarmaya niyetlendim. Öncelikle yaptığımız iş ile alakalı genel bilgilerin yer aldığı başlıklar ile başlayalım , hemen arkasına sistem ve detaylarına yakından bakalım.


Girizgah

Eskiden render dediğimiz olay, bir maddi karşılık ile yapılırdı. Yani eskiden birisi render alıyorum deseydi, mutlaka bir şekilde ücreti mukabilinde bu işi yapıyor olurdu. Son dönemlerde ise küçüğünden büyüğüne , özellikle video işleme noktasında herkes bir şekilde render yapıyor. Kimisi para kazanmak için yapıyor kimisi ise sadece kendisi için, yani artık sadece iş için render yapılmıyor. Forumda sık sık bu tip konular gördüğümden ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek, daha bilinçli sistemler tercih edilmesine belki bir faydası olması açısından böyle bir konu açıp tecrübelerimi aktarmaya karar verdim. Umarım birilerinin işine yarar, en azından sistem tavsiyesi yapan arkadaşlarda daha iyi çözümleme yapmış olur.

Şöyle başlayalım ,

Render Nedir ?

Genel anlamda, bir bilgisayar uygulamasıyla , 2D yada 3D verilerin yada hali hazırda bir cihaz ile verileştirilmiş görüntülerin , gerek üzerinde bazı değişiklikler yapılmasına gerekse baştan bir görsel kayıt çıktısı oluşturulmasına render diyoruz. Yani üzerinde çalıştığımız dosyanın final hali. Şimdi direk render diyince burada ciddi bir yanlışa düşülüyor, bu render kısmı dediğim gibi bir çalışmadaki en son nokta ve final bölümünden önce bu işin giriş gelişme kısmı da var. Öncelikle bir çalışma yapılması gerekiyor ki aslında çalışmayı yapan kişinin esas uğraştığı bölüm burası oluyor. Render butonuna bastıktan sonra gidip çayınızı kahvenizi alıp , diğer işlerinizle uğraşabilirsiniz. Bu sebeple aslında render kısmı en önemsiz kısım.

Render için nasıl bilgisayarlar alınmalı ?

Arkadaşlar, render için bilgisayar toplama denilince , iş profesyonelleri bunu çok başka anlar. Forumda anlaşılan ise bambaşka. Yani amaç ve kullanımları iyi belirlemek lazım. Yanlışa düşülen en sıkıntılı diğer bölümde burası. Meslek profesyonelleri yani bu işlerden maddi gelir elde eden kişiler , final verisine ( render ile oluşturulan görsel çıktıya ) çabuk ulaşmak isterler. Bu sebeple çoklu işlem gücü yüksek sistem toplarlar. Buda işlemin daha hızlı biteceği için diğer bir işin de daha hızlı çıkmasına böylece sistem üzerinden daha fazla para kazanmasına yarar. Ama standart bir ev kullanıcı , sistemiyle günde 15-20 saat render almıyorsa, ayda belki maksimum 10 kere render alıp bunun içinde sistem başında ağaç olmuyorsa, sistemlerdeki özellikle işlemcilere aşırı yüklenmeye hiç gerek yok.

Bende uzun zamandır görselleştirme ve mimari tasarımlar ile uğraştığım için, renderimizin yetişmediği hiç olmadı. Şöyle söyleyeyim, siz bu işten para da kazanıyor olsanız, üst düzey bir firma değilseniz aslında öyle render için 80-100 çekirdekli sistemlere gerçekten ihtiyacınız yok. Para bolsa oraya birşey diyemem en iyisini alın ama abartıldığı gibi bir durum sözkonusu değil. Ben paramı bu işten kazanıyorum ve kullandığım 5950X 30 günün maksimum 5-10 gününde %100 çalışıyordur. 20 Gün boyunca yatıyor en fazla CS:GO akşamları. ( Bu arada olgun yağuşuklu bir DH ekibi olsa oynardık )

Şimdi diğer bir hususa değinelim, bu render dediğimiz görüntü oluşturma işlemini sadece işlemci mi yapıyor ? Hayır arkadaşlar. Sistemde CPU yada GPU istediğiniz görüntüyü size oluşturabilir ama uygulamanın desteği var ise. Kimi yazılımda GPU kimi yazılımda CPU daha başarılı sonuçlar alıyor. Bu sebeple burada tercih size kalmış oluyor ama özellikle 2D ve 3D görselleştirme ile uğraşacaklar için söylüyorum ( Genel olarak mimari yada mühendislik alanı ile alakalı tasarımlar ) , orta üst seviye bir ekran kartına kesinlikle ihtiyacınız var. Peki ekran kartı ile render almıyoruz madem hepsi bir değil mi ? Kimi uygulamada hepsi bir ama genel olarak uygulamaların çok büyük bir kısmı , viewport dediğimiz çalışma alanında, geometrik ve çizgisel olarak bir düzlemde çalışır. Burada 2. boyuttan 3. boyuta geçirdiğiniz her model ve modelin detayı, size yol su elektrik olarak geri döner. Yani oradaki hesaplamaları İşlemci ve belleklerin desteği ile ekran kartı yapar. Buda ne kadar iyi bir ekran kartınız var ise o kadar geniş bir çalışma alanınız var demek.


Örnek Çalışma : 2D - 3D Görsel Oluşturma



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >



Burada gördüğünüz gibi tüm 3D nesneler aslında çizgilerden oluşuyor. Bu uygulama yerine başka herhangi bir uygulama olsaydı da sonuç değişmez arkadaşlar. X,Y,Z düzleminde , aslında uzayda çizgiler ile birşeyler oluşturduğumuz için , o objeyi yada sahneyi her döndürdüğümüzde her dokunduğumuzda yaptığımız her işlemde tekrar hesaplama yapılıyor. Bu hesaplamaların hızlı yapılıp işlenerek bize aktarılması içinse ekran kartımızın orta ve üzerinde olması gerekiyor. İlk resimde klozete dikkat edin şimdi , bu klozet toplamda 5.000 Poligon ise , modelin kalitesini ve görünümünü etkileyen bu çizgileri sıklaştırarak, yani her 2cm de 1 çizgi yerine 1mm de 1 çizgi yaparak poligon sayısını 20 katına çıkarabiliriz. Buda şu demek, daha yumuşak köşeler için daha fazla çizgi kullanacağız ve çalışmamızın boyutu büyüyecek, büyüdükçe işlem gücü ve sistem gereksinimi artacak. Bu çok çok basit bir proje ama 120 villalık bir konsept proje ise söz konusu olan, işte o zaman bizim bilgisayarlarımız çakılmaya mahkum. Gerçi bu konuda kişinin kendi yeteneğinde de bitiyor iş , bu konudan ayrıca bahsedeceğim keza önemli.

Bu banyo sahnesi ile ilgili bilgi vereyim. Kuzenim istedi , ticari bir işim değil yani. Banyosunu yenilemek istiyormuş. ( Çok önceden yaptığım basit bir çizim )

3900X gibi eski bir işlemci ve 32GB ram ile tasarım kısmı yani 3D çalışma kısmı 3 saat sürdü , render ise 3000x2000 çözünürlükte 15dk. Çalışmada ortalama 150-200 FPS arasında görüntü verdi , 20 FPS ve üzerinde sorunsuz çalışılır. Ama altına düşerse bilin ki ekran kartı hesaplamaya yetişemiyor. Bende 3950X olsaydı 11dk da bitirecekti , 9900K yada 3700X olsaydı 24dk da bitirecekti , R5 3600 olsa 35dk da bitirecekti. Vel hasıl , zamanla yarışmadığımız için bu tip projelerde çok önem arzetmiyor. Ama yüksek çözünürlüklü ve atıyorum 220 kare render alınacaksa, ozaman bu iş günler sürebiliyor.

Son dönemde daha çok ön plana çıkmış video editleme işleri görmekteyiz. Bu tarafta ise CP yada GPU mu gibi çok seçme şansı yok arkadaşlar , CPU ne kadar iyi ise o kadar verim alıyorsunuz.


Sistem Toplarken Nelere Dikkat Edelim ?

  • Önceliklerinizi belirlediniz ve sisteminiz 7/24 olmasa bile çok uzun süreler renderda kalacaksa, zaten siz bu işten para kazanıyorsunuz demektir. Zamanın değerini de hesaplayıp sonuca bakmak lazım. Ryzen den başka alternatif ülkemizde malesef yok. (Burada Fiyat Performanstan Bahsediyorum) Bütçe varsa 13900K , o kadar çıkamıyorsanız 7950X yada 7900X alma mecburiyetiniz var. Eski seriden 5900 seriside güzel iş görüyor kullanıyoruz. Esasında render işlemcisi Ryzen değil Xeon dur ama intel fiyatları da anakart masrafıda uçuk. Bu sebeple tek yol AMD gibi görünüyor. Günümüzde intel alternatif de aslında fiyat politikasıyla belli bir seviyeye geldi ama çekirdek çokluğuna göre oranla amd yine avantajlı duruyor.
  • Render kısmı ağırlıklı değil ve bir görsel sonuca ulaşmanız 30dk yerine 50dk sürse sizin için sorun olmaz ise , daha çok modelleme üzerine çalışıyorsanız güçlü intel işlemci almalısınız. Viewport performansında ekran kartınızı çok daha iyi destekler ve çok daha rahat çalışma ortamınız olur. Bu tarafta yeni seride amd de baz frekans olarak yüksek seviye boost yapabildiği için açık kapanmış durumda , eski serideki fark yeni seride kapalı desek yeri var. Aynı paraya aynı sayıda köfte alınabiliyor denebilir.
  • 7950X , yaptığı işten para kazanmayan adamın alacağı işlemci değildir, ne oyun ne render ne başka birşey , bu çok net. Bunların dışında para konuşuyor.
  • Fiyat Performans olarak hem oyun hem soğutma performansı hemde çoklu işlem gücü olarak en mantıklı iki işlemci amd nin arkasında 3D yazan işlemcileridir. Benim çok renderla işim yok ama yaptığımda da işimi görsün çokta para harcamayım her kavanoza bir parmak çalayım diyorsanız , bu iki işlemci size göre. Arada kalan 7000 serisi de mantıklı, mantıksız değiller ama soğutucuları 5 para etmez, soğutucu alırsanız onlarıda tercih edebilirsiniz.
  • Ekran kartında düzen değişti , Profesyonel ekran kartına boşuna para vermeyin. Quadro ve Firepro kartlar tarihe karıştı. Nvidia Titan serisi yani sonu Tİ ile biten kartları çıkardı iş bitti , hatta 8800GT lerin bios mod ile Quadro olmasından sonra mevzu değişti , Quadro kartlar çöp oldu. Yazılım desteği zaten bir nvidia ya vardı güncel uygulamalarda, sonra nvidia bu uygulamalardan Quadrolar için oyun kartlarına sürücü çıkarmayı kesti ama uygulamalar artık CUDA işlem birimiyle çalıştığı için , bol cuda lı kartlar kullanmak çok verimli bir halde. Burada da amd den uzaklaşıp Nvidia ya yanaşıyoruz hemen. Güncel seri her zaman güçlüdür mottosu yok ama oyunda iyi olan kart genelde çizimde de başarılı karttır.
  • Güç kaynağı çok önemli , güç tüketimi sürekli değişip bazen tepe noktalara gittiği için kesinlikle kaliteli bir psu kullanmalısınız. Sistem özellikleri düşük olsa da kesinlikle psu dan kısmayın.
  • Kasa ve havalandırması çok önemli. 10 Saatlik renderda sürekli %100 olan işlemcinin suyu çıkarken iyi kasa ile kötü kasa arasında havalandırma konusunda 20 derece oynayabilir.
  • Anakart cpu desteğinden başka birşeye ihtiyacımız yok , faz yapısı dışında :) Bu kadar güç anakart üzerinden geçtiği için anakart üzerindeki komponentler iyi olmalı. Cpu desteği olduktan sonra sorun yok çipset için ama anakart sıcaklığını belli bir seviyede tutabilmeli yoksa hem performans düşüşü oluyor hem ömür tükeniyor.






< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Yukarıdaki listeye bakarak render performansı konusunda en doğruya yakın bilgilere ulaşabiliriz.







Şimdi gelelim nasıl bir sistem topladığımıza






< Resime gitmek için tıklayın >


Monitörüm Şekil Önümden Çekil : MSI Modern MD271UL

https://www.incehesap.com/msi-modern-md271ul-4ms-60hz-ips-uhd-monitor-fiyati-62711/?ref=akakce&v=1.69.2

Kasa Akar Alem Bakar : MSI Meg Prospect 700R

https://www.gaming.gen.tr/urun/263981/msi-meg-prospect-700r-temperli-cam-usb-3-2-mid-tower-kasa/?ref=akakce&v=1.13.4

Anakart : MSI Mag X670E Tomahawk Wifi

https://www.tekramarket.com/urun-detay/210243456?ref=akakce&v=1.27.4

Psu : MSI A850G 850W Gold

https://www.gaming.gen.tr/urun/311175/msi-mag-a850gl-850w-80-gold-full-moduler-120mm-fanli-psu/?ref=akakce&v=1.29

Soğutucu : MSI Coreliquid S360 Ips 360m

https://www.incehesap.com/msi-meg-coreliquid-s360-islemci-sivi-sogutucu-fiyati-53893/?ref=akakce&v=1.58.4

İşlemci : Amd Ryzen 7950X

https://www.teknobiyotik.com/amd-ryzen-9-7950x-4-5ghz-turbo-5-7ghz-16-core-32-threads-64mb-cache-am5-islemci-tray.html?ref=akakce&v=1.87.5

Ram : Gskill Flare X5 5600Mhz 2x32GB 2 Kit Toplam 128GB

https://www.sinerji.gen.tr/gskill-64gb-2x32-flare-x5-5600mhz-cl36-ddr5-amd-expo-ram-f5-5600j3636d32gx2-fx5-p-44464?utm_campaign=akakce&v=1.71.4

SSD : MSI Spatium M461 1TB Gen4

https://www.gaming.gen.tr/urun/311254/msi-spatium-m461-1tb-nvme-okuma-5000-yazma-3200-m-2-ssd/?ref=akakce&v=1.17.1

HDD : Seagate 4TB HDD depolama

https://www.hepsiburada.com/seagate-st4000nm0053-4-tb-3-5-7200-rpm-64-mb-sata-harddisk-p-HBCV0000273JAX?magaza=f%C4%B1rsatdiyar%C4%B1m&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.76

GPU : MSI Gaming X Trio RTX 4070

https://www.tekramarket.com/urun-detay/210243871?ref=akakce&v=1.21.3




Monitör İle Başlayalım : MSI Modern MD271UL




Bir çok farklı çıkış barındıran monitör 4K çözünürlüğe ve mat İps ekrana sahip. Ofis için ideal bir monitör. Göz yormuyor ve ghosting yapmıyor. Şekil itibariyle çok beğendiğim ve masaya yakıştırdığım bir monitör. Diğer monitörlerim çok oyuncu monitörü durduğu için bu daha güzel oldu açıkçası



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >




MSI Meg Prospect 700R - Şimdiye kadar gördüğüm en güzel kasalardan.net





< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Kasa tank gibi arkadaşlar. Çıkalı epey olsada ilk çıktığı gün dahi gözüme kestirdiğim bir kasa çünkü küçük kasalar gerçekten bizimki gibi ofislerde işlevsiz oluyorlar. Malzeme kalitesinden tutun üzerindeki ekrandaki kontrol kısmına , iç hacim genişliğinden genişleme yuvalarına , kolay açılabilen kapaklarından soğutma performansına üst seviye bir kasa yapmış Msi. Soğutma performansı da 14'lük fanları sayesinde maşallahı var diyebilirim. Bütçesi olan dostuma kesinlikle tavsiye ederim.


MSI Mag X670E Tomahawk Wifi





< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Bizim ofiste olmazsa olmaz Wifi. Daha önce de bir çok tomahawk kart kullandığım için faz yapısı ve soğutma çözümü dolayısıyla 7950X i gözü kapalı emanet ettim.



MSI A850G 850W Gold




< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Gold sertifikasına sahip neredeyse tüm gücü 12V den sağlayabilen sessiz sorunsuz bir güç kaynağı , yeni nesil olup gpu beslemesi de etken oldu.



MSI Coreliquid S360 Ips 360m





< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Önceki serisini diğer sistemde sorunsuz kullanıyoruz 5950X ile , sistem böylece takım olmuş oldu





Gskill Flare X5 5600Mhz 2x32GB 2 Kit Toplam 128GB




< Resime gitmek için tıklayın >

Bu bebekler amd henüz düzğün bir bios çıkaramadığı için düşük frekansta çalışıyor ama 128GB olarak kullanabiliyorum. 2x32 şeklinde taktığımda ise tam frekansta sorun yok. Biraz dahabeklemeliyim sanırım yada ileride dual slot daha fazla kapasiteye geçebiliriz. Bizde kapasite önemli.





MSI Spatium M461 1TB Gen4





< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Roket gibi SSD. Günlük işler için 1TB yeterli geliyor ama 2TB olmadığına biraz pişman gibiyiz. Sanırım 2TB olanı da sisteme yakında eklenecek. Dosya boyutları büyüdükte aktarma derdine son verme amaçlı.




MSI Gaming X Trio RTX 4070



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >



Diğer sistemde ikinci el aldığımız aynı model 3090 kullanıyoruz. Buda oldukça sessiz ve serin çalışan bir kart. Esasında oyun oynanmıyor ama cuda desteği sayesinde yüklü sahnelerde de sorunsuz işimizi görüyor.









Bir sonraki sayfada performans ve Render değerleri yer alacak
M
12 ay
MSI TITAN GT77 İNCELEMESİ [ YOK ARTIK ] 12900HX 128GB DDR5 3080Tİ 16GB ???
< Resime gitmek için tıklayın >


Arkadaşlar merhaba ,

Bugün çok acayip bir cihaza yakından bakacağız. Öyle bir cihaz ki masaüstü performansını yanında taşımak isteyenler için üretilmiş , tüm özellikleriyle zirve bir tasarıma sahip bir ürün. MSI TİTAN GT77

Msi da üst seviye notebook modellerine alışık olsak da , Titan serisi güncel dönemdeki en üst bileşenlerden oluşturulan bir seri. Sizi meraklandırmadan özelliklere geçmek sonra devam etmek istiyorum.


TITAN GT77 12UHS-037TR


  • İşlemci: Intel® Core™ i9-12900HX (30M Cache, 3.60 GHz, up to 5.00 GHz)
  • İşletim Sistemi: Windows® 11 Home Advanced
  • Ekran: 17.3" UHD (3840*2160), 120Hz 100% DCI-P3
  • Chipset: HM670
  • Ekran Kartı: RTX3080TI, GDDR6 16GB
  • Hafıza: DDR V 128GB (32GB*4)
  • Hafıza yuvası: 4 Slot
  • Maksimum Hafıza: Max 128GB
  • HDD: 2TB NVMe SSD
  • Depolama Kapasitesi: "3x M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen4), 1 M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen5) Compatible"
  • Ön Kamera: IR HD type (30fps@720p)
  • Klavye: Cherry Mechanical Per-Key RGB Gaming Keyboard by SteelSeries
  • Pil: 4cells , Li-Polymer, 99Whr
  • Güç Adaptörü: 330W adaptör
  • Boyutlar: 397 x 330 x 23 mm
  • Ağırlık: 3.3 kg


Yahu bu nedir böyle


Uzun yıllardır mimari çizimler ve çalışmalar ile uğraştığımdan dolayı hep üst seviye bileşenler ile haşır neşir oldum. Hali hazırda ofiste 2 adet notebook ta kullanıyoruz , bazen hafif 2D çizimleri hesap kitap vb. işleri halletmek için. Ağır diye tabir ettiğimiz 3D işlerimizde ise çok çekirdekli üst seviye sistem kullanmak mecburiyetindeyiz. Farklı şehirlerde işimiz olduğu zaman da ölçü işlerini hallettiğimiz zaman ofise çizimleri gönderip 3 boyutlu hallerini yaptırıp müşteri sunumunu öyle gerçekleştiriyoruz. Bende hiç bu kadar güçlü bir notebook görmeyince hayatımda , çok ilgimi çekti ve bir denemek kullanmak ve değerlendirme yazmak istedim. Hiç bu kadarını beklemiyordum ama GT77 gerçekten üst seviye bir masaüstü sistem gibi çalışıyor , evde kafede tatilde de (taşıması zor olsa da) , taşınabilir bir cihaz ile üst seviye işler yapılabileceğini görmüş oldum. Şimdi biraz değerlendirme kısmına gelelim ve neler yaptığımı anlatayım ama önce kutu açılımına ve cihaza yakından bakalım.








< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Msi hem yükte hem pahada ağır Titan GT77 yi kutularken içine hediyeler serpiştirmeyi unutmamış Gaming Mause , Hızlı bir 128GB Flash Bellek ve Minnak siyah ejderha anahtarlık ta bonus olarak geliyor. Can sıkıcı bir nokta var söylemeden geçmeyelim , ben böyle adaptör görmedim hayatımda Adapgör kendi başına çoğu notebook kadar ağırdır eminim. 330W güç veriyor ama keşke daha küçük yapılabilseymiş , kim gördüyse bu ne diyor Mouse çok beğendim çok hafif ele tam oturuyor. Modeliyse M99.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >






< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Notebook gerçekten büyük ama kaba durmuyor , tasarımını da beğendiğimi söyleyebilirim.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Msi notebook'a ne bulduysa en iyisini dahil etmiş. Ses sistemi , klavye altyapısı , kasa kalitesi , aydınlatma sistemi gerçekten üst seviye.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Kamera kalitesi mükemmel olmasa da oldukça tatmin edici. 3-4 online derse katıldım , kamerada ve ses sisteminde hiç sorun yaşamadım. Bu cihaza göre bunlar basit şeyler gibi düşünülebilir ama üst seviye bir notebook alınıyorsa eğer her ihtiyaca iyi şekilde cevap verebilmeli. Giriş çıkış portları ve tüm genel hatlarıyla beğenimi kazandı gerçekten. gerçi bu para ödenince zaten beğenilir diye düşünüyorum



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


4K çözünürlüğündeki ekran , ince kenar yapısına sahip. 17.3'' boyutlarında olduğu için klavyede de büyük yer kaldığı için rahat çalışılmış. Ergonomik olarak herhangi bir eksiğini gözlemlemedim. Bu arada her yerinden RGB ışıklandırma çıkması gece karanlıkta güzel bir hava estirmiyor değil , RGB ye veda etmiş birisi olarak yine de hoşuma gitti.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


MSI Center uygulaması kendini oldukça geliştirmiş. Performans ve fanlar dahil hemen herşey uygulamadan sorunsuz kontrol edilebiliyor. Fan demişken atlamayalım , bu üst seviye bileşenleri tam 4 adet fan soğutuyor. Evet yanlış duymadınız 75W Cpu , 175W Gpu ' nun yanmamasının önüne geçmek kolay değil yoksa.



< Resime gitmek için tıklayın >






TEKNİK DETAYLAR






< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Sistemi tam anlamıyla zorlayacak 3DSMax uygulamasında , çizim dosyasını ağırlaştırmak için elimden geleni yaptım ve 200.000.000 po**** kadar çıktım. Bu şekilde çevre düzenlemesi ağaç vb. bulunan bir kış bahçesi projesini GT77 ile renderlar dahil tamamladım. 200M poligonda sorunsuz render alabildim. Sistem kullanım yüzdelerine baharsanız , i9 işlemci , 3080Tİ ve 128GB DDR5 belleklerin ne denli veri alışverişine izin verdiğini görebilirsiniz. Bu çalışma esnasındaysa herhangi bir ısınma , tekleme takılma yada kapanma gibi bir sorunla karşılaşmadım. Ortalama 40dk da sistemin verdiği renderlardan da bir kaç örnek bırakıyorum ,





< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



SENTETİK TESTLERE DEVAM






< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Cinebench ve 3DMark varyasyonlarında , 175W 3080Tİ ve 75W 12900HX beklenileni veriyor. Çoklu çekirdek ve güçlü GPU ile bir notebookta üst seviye masaüstü performansı alıyorsunuz. Tabii hep prizde olmanız lazım







OYUN TESTLERİ





Tüm testler 4K çözünürlüğünde ve en yüksek doku yumuşatma ile yapıldı.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


İlk oyun testi Sniper Elite 3 ile yaptım. Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz Her ayarı en üste alıp devam ediyoruz.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Cyberpunk 2077 ile akmaya devam ediyoruz. 4K da bu oyun notebookta bir kaç ayarı düşürerek çatır çutur oynanıyor




< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Dying Light 2 ile akmaya devam ediyoruz. Farklı bir oyun olsa da kıyas için güzel oyun. En üst seviye ayarlarda belli bir seviyede kaldık.




< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Metro 2033 ile en yüksek ayarlarda 120FPS üzerinde akıyor oyun.




< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


RDR 2 de 75FPS ortalama aldık , 120HZ ekranın hakkını almak istiyorsanız bir kaç ayarı kurcalamak gerekiyor , lakin fazlasıyla hakkını veriyor.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Forza Horizon 4 ' te , tüm özellikleri en sona yaslayınca 120FPS sınırındayız , oyun akıyor.








GENEL DEĞERLENDİRME






Msi , Msi , Msi , Napıyorsun karşim Tam anlamıyla bir canavar yapmışlar. Daha önce söylemiştim yükte de ağır paha da da ağır. Yeni varyasyonlarda yeni RTX4000 serisi kartlı olarak çıkardılar , onlar da inanılmaz performans verecektir eminim. Sıcaklığa değinmek istiyorum , oyun oynarken hem işlemci hem de ekran kartı 75 dereceleri pek geçmiyor. 4 Fanlı ve 7 ısı borulu tasarım işini çok güzel yapıyor. Sistemi %100 yüke soktuğum zaman ise ki render alırken gösteren %100 kullanım ile standart %100 kullanım arasında fark vardır , sistem hem daha fazla güç çeker hem daha fazla ısınır , sistem kendini 96 derecede sabitliyor ve o şekilde çalışıyor. Masaüstü sistemlerde absürt olsada bu değerler , bir notebook'un bu güçte işlem yaparken işleme devam etmesi ve 96 derece sabitte kalması başarılı gerçekten.

Ses her notebookta olduğu gibi var , oyun oynarken fanlar full dönmüyor çok ses yok ama sistemi kastırınca 4 fanın sesini duymamak mümkün değil. Uçak motoru gibi çalışmıyor ama fan sesi tabiki var. Bundan şikayet etmek gerekli mi bilmiyorum keza devasa bileşenleri soğutmak için daha ne yapılabilir diye düşünmek lazım.


Sadede gelirsek , üst seviye işler üst seviye performans için üst seviye ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer bir iş yapıyor sistem üzerinden para kazanıyorsanız çok korkmanıza gerek yok ama sadece oyun oynayacaksanız alternatifler illaki bulunacaktır , Msi üzerine düşeni yapıp üst seviyede kalitesini konuşturmuş , ağlatmış diyebilirim



Bu yavrucağı şuradan alabilirsiniz.

https://www.hepsiburada.com/msi-titan-gt77-12uhs-037tr-intel-core-i9-12900hx-128gb-2tb-ssd-rtx3080ti-windows-11-home-17-3-uhd-120hz-tasinabilir-bilgisayar-pm-HBC00002G7SXV


Bir de bonus foto koyalım pazar pazar ofisten bir poz



< Resime gitmek için tıklayın >





Yukarıdan öne çıkarıp repimi verirseniz sevinirim iyi günler
M
geçen yıl
Noctua NH-D15 chromax.black 1696TL+323TL
Toplamda 2000 liraya geliyor.
Bu paraya alınacak soğutucuların hepsinden daha iyidir.
Piyasadaki su sogutmaların %90 ından da daha iyidir.
Ağzına kaşık sığmayanlarla uğrasmayın , ihtiyaç varsa alınabilir.

Bu fazla ise Noctua NH-U12S redux 770+150TL ama onun alternatifi TR'de hem var hem çok. Bunu alana kadar 1050TL ye Arctic Freezer 34 eSports DUO alırsınız.



https://www.amazon.com.tr/Noctua-NH-D15-chromax-Dual-Tower-so%C4%9Futucu/dp/B07Y87YHRH/ref=sr_1_43?__mk_tr_TR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=11ADGXIDXMLTB&keywords=arctic&qid=1668528337&qu=eyJxc2MiOiI0Ljk2IiwicXNhIjoiNC41NCIsInFzcCI6IjMuNTMifQ%3D%3D&s=computers&sprefix=arctic%2Ccomputers%2C148&sr=1-43
M
geçen yıl
ASUS TUf GAMING \u0027 K3 KLAVYE \u0027 ve \u0027 M4 WIRELESS MOUSE \u0027 İNCELEMESİ
Arkadaşlar merhaba ,

Bugünkü inceleme konuğum , ASUS'un TUF GAMING serisinden kırmızı anahtarlı modeli K3 Klavye ve kablosuz özelliği ile dikkat çeken M4 Wireless Mouse ' u.





< Resime gitmek için tıklayın >




Daha önce incelemesini de yaptığım ROG serisi klavye mouse gibi çevre birimlerinden sonra , aslında uzun zamandır kullandığım TUF serisi çevre birimlerinin de incelemesini yapmak istedim. TUF serisi bildiğiniz üzere ROG serisinin altında , daha Fiyat / Performans tarafta konumlanıyor. Gerek anakartları gerek ekran kartları olsun aslında Fiyat / Performanstan ziyade çoğu markanın çoğu ürün sınıfında da üst kalite bileşenler ile de yarışıyor , hatta cesur olmak lazım çoğu zamanda en iyilere oynuyor. Bazı modellerde nadir de olsa beklenileni veremese de TUF serisinin hitap ettiği kitleye göre çok başarılı olduğunu düşündüğümü söyleyerek söze başlayayım.


Öncelik sırası gözetmeksizin klavye ve mouse incelemesini bir yapmak istiyorum keza ofisteki ana bilgisayarımda yani kendi bilgisayarımda ikisini beraber kullanıyorum. Aslında ikisi beraber satılmıyor neden ikisi de TUF ? Derseniz , aslında takım olması benim için önemli derim

Gündelik kullanımda Fiyat Performans açısından güzel bir yerde konumlanan TUF serileri de kendi içerisinde ayrılıyor. Bugün inceleme konuğum olan ürünler TUF serisinin ROG tarafına daha yakın tarafta bulunuyor. Şimdi özellik tabloları ile başlayalım ve devam edelim.



https://www.asus.com/tr/accessories/mice-and-mouse-pads/tuf-gaming/tuf-gaming-m4-wireless/


https://www.asus.com/tr/accessories/keyboards/tuf-gaming/tuf-gaming-k3/





TUF Gaming K3




Bağlantı USB 2.0
USB Rapor Hızı 1000 Hz
AURA Sync Var
İşletim Sistemi Windows® 10
Yazılım Armoury Crate
Boyutlar Keyboard 438.7 x 130.9 x 38.75mm
Wrist rest 438.7 x 76.95 x 10.75mm
Kablo ile ağırlık 1.11kg
Renk gun metal gray
Kutu İçeriği TUF Gaming K3 gaming keyboard x1, TUF Wrist rest x1, Warranty card x1, Quick-start guide x1




TUF Gaming M4 Wireless



Bağlantı Bluetooth 5.1 RF 2.4GHz
Sensör 3311
Çözünürlük 12000
Maks. Hız 300
Maks. Hızlanma 35
USB Rapor Hızı 1000 Hz
RF 2.4G Report rate 1000 Hz
L/R Switch Type 60 milyon
Düğme 6 Programlanabilir Düğme
Pil Türü AAA veya AA
Pil Ömrü AA Pil
RF 2.4: 134 saat
BLE: 232 saat

AAA pil
RF 2.4: 53 saat
BLE: 100 saat
İşletim Sistemi Windows® 10 Windows® 11
Boyutlar 126 x 63.5 x39.6 mm
Kablo ile ağırlık 62g pil ve Dongle olmadan 77g w AAA pil ve Dönüştürücü Tutucu 86g w AA pil
Renk SİYAH
Kutu İçeriği
1 x TUF GAMING M4 WIRELESS Mouse
1 x USB Kablosuz Dongle
1 x AA Pil
1 x AAA Pil
1 x AAA - AA Pil Dönüştürücü Tutucu
1 x Hızlı Başlangıç Kılavuzu
1 x Garanti Kartı




Yukarıda verdiğim linklerden daha detaylı inceleyebilirsiniz , ben malzeme kalitesi olarak başlıyayım.

TUF Gaming K3 Klavye , malzeme kalitesi olarak parasının karşılığındaki hissiyatı veriyor. Asus Aura Sync desteği ile uyumlu çalışıyor yani kasa ile senkronize filan yapabiliyorsunuz ama ben hiç dokunmadım nasıl geldiyse o şekilde çalışıyor böyle gayet beğendim. Klavyenin hemen hemen her yeri sert plastikten imal edilmiş , alümünyum kaplama tuş takımı altında kullanılmış. Plastik diyince kötü bir hissiyat aklınıza gelmesin , malzeme kalitesi hissiyatı gayet güzel. Sağ üst tarafa logolar konumlandırılmış , oradaki caps lock num lock vb. ışıklandırmalar da orta kısma alınmış , bu ne derece önemli bilmiyorum ama fena olmamış. Tuf logosunda herhangi bir aydınlatma bulunmuyor , aslında bir yerlerde bir TUF ışığı olsa güzel olabilirdi keza TUF anakart ekran kartı kasa mouse alan birisi bence klavyesinde de tuf logosu yansın isterdi :) Tabi şuan puan kırmak için birşeyler arıyorum orası ayrı , lakin genel hatlarıyla güzel olmuş. Ha bu arada unutmadan bir bilek desteği de mevcut , mıknatıs yardımıyla klavyeye sabitlenen destek üzerinde logo dışında yumuşak herhangi birşey bulunmuyor.

TUF Gaming M4 Wireless , ilk intibada beni şaşırtan mouse'un çok hafif olması oldu. Çizim yaparken yada oyun oynarken hafif mouse kontrolünü daha kolay sağlayabiliyorum ama bu kadar hafif olmasını beklemiyordum. Pil ile beraber daha 100gr etmiyor. Mouse bir adet kalem pil ile çalışıyor. Şunu baştan söyleyeyim kesinlikle şajlı pil almalısınız. Bende yoktu bende 1 paket duracell pil aldım ama sonuçta 2-3 hafta da bir değiştirmek gerekiyor ve piller de pahalı. Bu sebeple şarjlı bir set almalısınız. Kablosuz olması ve wifi ile bağlanabilmesi herhangi bir gecikmeye sebebiyet vermiyor performans değerleri ortada zaten , geriye sizin elinize uygun olup olmadığı kalıyor. Standart mouse lardan çok farklı değil boyutları ama büyük elleriniz varsa size uygun olmayabilir , hem hafif kaldığı içinde belki rahatsız olabilirsiniz.
Normalde ofiste wireless mouse ihtiyacı çok yok ama aynı anda notebook da kullanıyorsanız eğer ondan ona geçmek için güzel birşey bu. Kime ne ölçüde gerekli olur kablosuz kullanım , bu kişinin kendi vereceği bir karar.




Şimdi kutu ve açılımları ile klavye ve mouse a yakından bakalım




< Resime gitmek için tıklayın >



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >




< Resime gitmek için tıklayın >


TUF GAMING M4 Wireless , seri ve güçlü bir mouse. Hem blusetooth hemde wireless ile sisteme entegre edebiliyorsunuz. Bluetooth ile bağlarsanız enerji tüketimi daha düşük olduğu için pil ömrü uzar ama tepkime noktasında yer yer hissedilir şekilde yavaşlama ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden wireless ile bağlanıp armory crate uygulamasından uyku ayarlarını yaparsanız maksimum pil ömrüne ulaşırsınız. Kalem pil ile çalıştığı için evrensel lakin hem atık olmaması hemde daha ekonomik olması adına şarjlı pilleri kullanmak daha verimli olacaktır. Çok büyük bir fiziki yapıya sahip değil bu yüzden hemen hemen her ele tam oturacaktır ama büyük bir eliniz varsa her dh li gibi 1.90 sarışın mavi gözlü ve bodyciyseniz size hafif gelebilir


Üzerinde bulunan 6 fiziksel tuşu yeniden programlayabiliyorsunuz. ne hikmetse bunları oldum olası verimli kullanamadım ama bu tip tuşlara komut atayıp çizimde kullanan arkadaşlarım var lakin ben daha kara düzen gidiyorum. Oyunlarda kullanılması muhtemelen daha faydalı olacaktır.






< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >



Hissiyat ve deneyim oldukça güzel. Makro tuşlara atama yapabiliyorsunuz. Ses konusunda fiziksel buton son dönemde popüler ama ne derece ihtiyaç var yine kişisel bir durum. mekanik klavyeler konusunda güzel bir yerde duruyor K3 . Sınıfında rekabetçi olmaya çalışan da bir fiyatı var. Klavyede 2 adet kablo anakarta takılmak üzere yola çıkıyor. Birisi klavyenin kendi irtibatı için , diğeri de klavye üzerinde bulunan 2.0 USB bağlantısı için anakartta USB 2.0 soketine yerleşiyor. Bu aslında güzel bir özellik çünkü gün içerisinde kasa eğer hemen yakınınızda değilse aktif kullanım için konfor sağlıyor. Klavye renk döngüsü armory crate uygulaması ile kontrol edilip programlanabiliyor.






SON SÖZ :

Genel anlamda ASUS TUF serisinden bahsetmek daha yararlı olur gibime geliyor. TUF serisi bence çok güzel bir başarı yakaladı. Özellikle son dönemde yenilenmiş TUF GPU soğutması , TUF Anakartları , TUF kasaları fanalrı derken klavye ve mouse olarakta oldukça rekabetçi bir yere oturmuş durumda. Bugün incelemede konuğumuz olan Gaming K3 Klavye ve Gaming M4 Wireless Mouse , 6 aydır ofisimde kullandığım ürünler. Kendileri ile yol arkadaşlığımız devam ediyor , aramız da iyi


Eğer orta üst sınıfta klavye ve mouse ihtiyacınız varsa , TUF GAMING M4 ve K3 ' e bir kez daha göz atabilir yada TUF serisi diğer ürünlerini değerlendirebilirsiniz.

İnceleme tarihinde TUF GAMING M4 1000TL altına , TUF GAMING K3 ise 1700TL altına bulunabiliyor. Kampanyaları takip ederek daha uygun fiyatlara da sahip olabilirsiniz.


Okuduğunuz için teşekkürler.
M
geçen yıl
Kilo ile ekran kartı satışları başlamış
M
geçen yıl
%100 ROG [ Asus Strix Scope RX Switch Deluxe ] KLAVYE İNCELEMESİ
Arkadaşlar merhaba ,

Uzunca bir süre sonra ilgimi fazlasıyla çeken , yer yer beni benden alan bir klavye incelemesi ile sahalara geri dönüş yapıyoruz :)

Bugünkü inceleme konuğum Asus'un ROG serisi ile bu klasmanda da en tepeye oynadığını anlattığı , %100 ROG ve Asus tasarımı ve üretimi olan '' Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe '' serisi Kırmızı Anahtarlı modeli. Konuğumuz olan klavye TKL yani Tenkeyless , sayısal tuş kombinasyonu sağ tarafta bulunmuyor. Daha çok oyunculara hitap eden bir klavye. En önemli özelliği bana göre kesinlikle Asus üretimi ROG RX Anahtarlar ve çoklu bağlantı seçenekleri. Bu arada klavyede hissiyat yıkılıyor buna daha sonra değineceğim gelin şimdi beraber klavyeyi yakından tanımaya başlayalım



< Resime gitmek için tıklayın >



Asus kendi ürettiği ROG RX anahtarlarında oldukça iddialı. Bende daha öncesinde 6-7 tane kaliteli güzel klavye kullanmış ve daha önce 4-5 adet klavye incelemesi yayınlamış birisi olarak bu iddianın sebebini merak ediyordum. Klavyenin fiyatını da göz önüne alırsak beklenti yükseliyor doğal olarak


Klavye için teknik özellik tablosuna beraber göz gezdirelim.






TEKNİK ÖZELLİKLER





ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Tuş Anahtarı ROG RX RED Optik Mekanik Anahtar
Bağlantı USB 2.0 - RF 2.4GHz - Bluetooth 5.2
Boyut (Dolu/TKL) 80%
Aydınlatma Tuş Başına RGB LED'ler
AURA Sync Var
Gölgelenme Önleyici 100% Anti-Ghosting
Makro Tuşları Tüm Tuşlar Programlanabilir Anında Kayıt Desteği ('Fn' hariç)
USB Rapor Hızı (USB Rapor Hızı) 1000 Hz
Profil Kısayol Tuşları Fn + 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6* * 6 varsayılandır
Aydınlatma Etkileri Kısayol Tuşları Fn + Sağ veya Fn + Sol
Parlaklık Ayarı Kısayol Tuşları Fn + Yukarı: Parlaklığı artır Fn + Aşağı: Parlaklığı azalt
Makro Kısayol Tuşları Anında Makro Kaydı: Adım 1: Fn + L-ALT kaydı başlatmak için Adım 2: Fn + L-ALT kaydı bitirmek için Adım 3: Yeni makro tuşu atama
Medya Kısayol Tuşları Oynat/Duraklat (F5), Durdur (F6), Önceki (F7), Sonraki (F8), Sessiz (F9), Sesi Azalt (F10), Sesi Aç (F11). Gizlilik Anahtarı (F12)
İşletim Sistemi Windows® 10 Windows® 11
Yazılım Armoury Crate
Boyutlar 356 x 136 x 39mm
Ağırlık Yaklaşık 854g (kablosuz)
Renk Black
İçindekiler
1 x ROG Strix Scope RX TKL Kablosuz Klavye
1 x USB Type-C'den Type-A'ya kablosu
1 x USB Kablosuz Dongle
1 x Kablosuz Dongle Genişletici
1 x Manyetik Deri Bilek Desteği
1 x ROG Çıkartması
1 x Garanti Kitapçığı
1 x Hızlı Başlangıç Kılavuzu


Klavye hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için yandaki linki kullanabilirsiniz : https://rog.asus.com/tr/keyboards/keyboards/compact/rog-strix-scope-rx-tkl-wireless-deluxe-model/

Buradan hareketle genel konuşmak gerekirse , 1000Hz rapor hızı , TLK form ve oyuncular için minimalist tasarım , Kablolu ve kablosuz kullanım seçenekleri , ROG RX RED mekanik anahtarları ve RGB severler için harf altı aydınlatma seçenekleri ön plana çıkan özellikler. Burada dikkatimizi çeken ilk özellik asusun %100 olarak kendi üretimi olan ROG RX serisi mekanik anahtarları oluyor.



https://www.youtube.com/watch?v=i5JBBGkfd2Y

RX Anahtarları için hazırlanmış videoyu izlemekte yarar var. Şöyle söyleyebilirim ki , farklı farklı klavyeler kullanmış birisi olarak inanılmaz bir hissiyat söz konusu. Daha önce kullandığım hiç bir klavyede olmayan bir hissiyattan bahsediyorum. Bu hissiyatı şöyle tanımlayabilirim , standart bir asus anakart almak ile ROG serisinden tepe model bir anakart almanın , kullanımda da her an sizi etkileyen farklılığını düşünün. İlginç bir şekilde takır tukur bir ses yok ve tuşların birbirine uzaklıkları , aydınlatma seviyesi , klavye malzeme kalitesi o kadar güzel ayarlanmışki gerçekten uzunca bir süre sonunda ilk defa bu kadar hevesle kullandığım bir donanım oldu Strix Scope.



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


ROG RX Red Optik Mekanik Anahtarlar, ROG tarafından geliştirilen ilk anahtarlar olma unvanına sahip. Kapsamlı araştırmalar, testler ve ince ayarlar sonunda üretilen bu anahtarlar, 1,5 mm çalıştırma noktası ile yıldırım hızında tepki veriyor. 40 gf başlangıç gücü sayesinde tuşlara yanlışlıkla basılması önlenirken, mükemmel geri sekme hissi için güç 55 gf düzeyine kadar çıkıyor. ROG RX Kırmızı anahtarlar tuşa bastığınız anda tepki veren yumuşak ve doğrusal bir his oluşturuyor.


ROG RX ve NX switchler hakkında detaylı bilgi için: https://rog.asus.com/microsite/ROG-Keyboard-Switch/tr


Daha önce yaptığım bazı incelemelerde bu anahtarların çalışma prensiplerinden , kalitelerinden , tepkime sürelerinden bahsetmiştim. Asus NX Serisi anahtarları ile uzun ömürlü bir kullanım hedeflerken bazı iyileştirmeler de yapmayı ihmal etmemiş. Tuş takımı son derece tok ve sallantıya mahal vermiyor. Mevcutta kullandığım klavye dahil bir çok deneyimlediğim klavyede tuşların belli bir sallanma katsayısı var. Yani tuş üzerine dokunduğunuz anda sağa sola yukarı aşağıya minimal düzeyde olsa da bir tepkimeye yol açılıyor. Asus Strix Scope da bunu tamamen kaldırmış diyebilirim. Kimler için önemlidir yada değildir bilemem ama bu tuşa dokunulduğu andaki hissiyatı gerçekten çok etkiliyor.



Merkezi aydınlatmalı ışıkda ayrı güzel olmuş , klavye içerisinden patlayan bir ışık süzmesi gelmiyor sadece tuşlarda aydınlatma var. Oyuncular için ne derece önemli bilemiyorum CS:GO da Keleş seviyesini geçememiş bir oyuncu olarak yorum yapıyorum Benim için önemli olan harflerin net okunması , bu sebeple hoşuma gitti diyebilirim.








Kutu ve Kutu İçeriği - YAKINDAN BAKIŞ





< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Asus ROG serisi olunca , ofiste kullandığım TUF serisi gibi değil tabi kutuya da içeriğine de malzeme kalitesine de çok özenmiş. Ofiste kullandığım setten de memnunum aslında Fiyat Performans olarak çok güzel ama tabi taşınabilir değil. Strix Scope bildiğimiz ROG kutulama şekliyle bize geliyor.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Sağ üste konumlandırılmış ROG gözünün altında da aydınlatma var o da yanıp sönüyor :) Siz sormadan ben söyleyeyim. Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına. İlk başta metal sandım ama değil. Metalimsi sert plastik bir gövde ve TKL olmasından mıdır nedir anlamadığım acayip bir rijit'lik söz konusu. Bu hissiyatı en son Referans RX6800XT aldığımda hissetmiştim. Taş gibiydi gerçekten. Strix Scope de gerçekten taş gibi klavye. Tuşlarda standart bir plastik değil oda çok ilginçtir ki yazı yazdığınızda yumusacık bir hissiyat bırakıyor elde.




< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Fotoğraflardan ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum ama masa üzerinde oturaklı duracak şekilde tasarlanmış ayaklar da kullanıma etki ediyor.





< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Kutu içeriğinden bir adet de bilek desteği çıkıyor. Deri kaplamalı bu destek çok da yumuşak olmayan bir sünger üzerine kaplanmış olacak ki , göçüp gitmiyor. İlerisi için birşey söyleyemiyorum tabi yaşayıp görmek lazım. Bilek desteği klavyeye mıknatıs yardımıyla bağlanıyor. Çok etkili bir mıknatıs olmaması biraz can sıkıcı. 2-3 tane daha koyulsaydı klavyeyi sağa sola çekmek gerektiğinde en azından bilek desteği olduğu yerde kalmazdı. Zira ben klavyeyi ben sürekli sabit kullanan birisi değilim oyuna göre yada yapacağım işe göre sağa sola çekiyorum yada kabloyu komple çıkarıp uzaktan kullanmam gerekebilir vb. durumlar için buradan puan kırmak lazım. Nedense herkes bu şekilde yapıyor buda anlayamadığım bir nokta tabiki. Ben olsam geçmeli yaparım yada daha cok mıknatıs koyarım.





< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Bizim afacanın son hali gördüğünüz şekilde 3 Farklı bağlantı noktası olması da ayrıca hoşuma gitti , farklı kullanıcı tiplerine aynı anda cevap vermiş oluyor bu şekilde. Strix Scope RX TKL Wireless 2,4 Ghz RF modu, Bluetooth ve kablolu USB bağlantı olmak üzere üç farklı bağlantı moduna sahip. 2,4 Ghz RF modu, RGB aydınlatma açıkken 76 saate kadar stabil ve gecikmesiz oyun keyfi sunuyor. Bluetooth bağlantı seçeneği ise kullanıcıların klavyelerini üç farklı cihaza aynı anda bağlamasına ve bu cihazlar arasında kolayca geçiş yapmasına imkan veriyor.


YAZILIM




Armory Create yazılımıyla her şeyi yapabiliyoruz. Benim yazılımlarla makro atamayla vb. çok işim olmadığı için gösteremedim yalnız tüm tuşlara fonksiyon atanabiliyor. Bu yazılımında bu kadar etkili olduğunu yeni farkettim klavyeyi takınca tak doğdu güneşim efendim kenarıdan bir yeni donanım bulundu yazısı , hemen yüklemeleri güncellemeleri tamamladık güzel bir setup güzel bir sistem rengi ayarlaması işlem tamam



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >




< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >








SON SÖZ






Yani ne demek lazım gerçekten övgü dolu bir inceleme oldu , farkındayım ama Strix Scope RX ' in verdiği hissiyat gerçekten fevkaladenin fevkinde. Klavye alayım ama kaliteli olsun , hissiyatı da iyi olsun , performansı da iyi olsun , herşeyi iyi olsun diyorsanız mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ederim. İmkan var ise önce deneyimleyin hatta sonrasında zaten alırsınız diye düşünüyorum , tabi aradığınız böyle bir ürünse.

Ben biraz abartıyormuyum diye düşünerek yıllardır doktora tezi yazan eşimi çağırdım onun da fikrini almak için , benim düşündüklerimden farklı olarak TKL olmasını beğenmedi , numertik tarafı çok kullandığı için onun dışında oldukça keyifli bir klavye olduğu yönünde hem fikiriz.

Fiyatının birazcık yüksek olduğunu düşünmekle beraber , indirimler ile daha alınabilir seviyeye geleceğini düşünüyorum lakin üst seviye bir klavye arayışındaysanız , Strix Scope bakmadan geçeceğiniz bir klavye değil , özellikle bu anahtarlar ile



Klavyeyi satın almak için: https://rog.asus.com/tr/keyboards/keyboards/compact/rog-strix-scope-rx-tkl-wireless-deluxe-model/
M
2 yıl
Ekran Kartı Piyasası Ne Olmuş ?
Şöyle bir bakayım dedim şenlik havası var

Herkes eski kartını elden çıkarma derdine düşmüş ama çokta ucuza vermeye gönlü gitmiyor , yüzlerce mining çıkması kart gördüm sadece forumda , yakında milletin kartı elinde kalacak satacak adam bulamayacak benim gördüğüm rafa kaldırırsınız ancak :) Rusya ambargosundan çıkan mallar TR ye kayıyor geliş fiyatları sürekli düşüyor dolarda az bir aşağı ivmelense tepetaklak kalacak 2.elciler haberleri yok. Sıfır 3080 leri 14-15 liradan veriyorlar 2.elde daha 16 dan aşağı yazan yok

1080ti ye 8500 lira yazanda gördüm bugün vega 64 de 8000 yazanda , halbusem 7.5k ya 3060 10k ya 3060ti satılıyor naylonu üstünde
M
2 yıl
Pny GeForce RTX 3060 Ti 8GB XLR8 - 10.198TL
M
2 yıl
MSI MAG ARTYMIS 242C \u0027\u0027 1000R 1MS 165HZ \u0027\u0027 Oyuncu Monitörü İncelemesi ( FULL KAVİS )
Arkadaşlar merhaba , bugünkü inceleme konuğum MSI MAG serisinden ARTYMIS 242C Modeli , 24'' boyutunda 1920x1080 çözünürlüğünde bir OYUNCU MONİTÖRÜ. Son dönemde piyasada o kadar çok oyuncu monitörü var ki , hemen hepsi birbirine benzer özellikler barındırıyor ve aslında bir nevi marka yada panel seçmiş oluyoruz. MSI bu noktada bu monitör ile seçiöiliği farklı bir noktaya taşımayı hedeflemiş. '' Hadi Canım '' dedirtecek bir etki bırakan 1000R lik kavis gerçekten kolay birşey değil. Özellikle kullanıcısını FPS tarzı oyunlarda iyice içine almayı başarıyor.



< Resime gitmek için tıklayın >




Şimdi gelin detaylarına yakından bakalım :


Standart bir kutulama ile gelen 242C , ekstra bir sürü özelliklere sahip olan bir monitör değil. Sınıf olarak ileri seviye oyuncular hedeflense de , birçoğumuzun kullanmadığı ekstralara yer verilmemiş. Sade yani Öz bir monitör hedeflenmiş.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


242C , 24'' ekran boyutunda standart bir monitör. İnce çerçeveleri bulunuyor. Ayak kısmı metalden imal edilmiş veoldukça sağlam olduğunu söylemeliyim. Gerçi bu boyutta bir ekran için bu kadar büyük bir ayağa dahi gerek yok aslında ama artık firmalar bu GAMER tipi ayak tasarımlarını kullanıyorlar. Yaş itibari ile ben çok önemsemesem de , birçoğunuzun hoşuna gideceğini düşünüyorum.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Monitör gerçekten çok kavisli , bildiğiniz yamuk 1000R kavis az birşey değil biliyorsunuz piyasada 1800R çok fazla ve bu sayı düştükçe kavis oranı artıyor. Bu monitör karşısına geçince epey etkili oluyor , özellikle FPS tarzı oyunlarda. Burada belirtmek gereken birşey var , bundan 3 tane koysak yanyana acayip araba yarışı oynanır yada açık dünya temalı oyun , şeytan çık aklımdan


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Monitörün kasası zımparalanmış metal görünümünde sert plastikten oluşuyor. Genel anlamda bir kalite hissiyatı verdiğini söyleyebilirim. Ayak montajı oldukça kolay. Sadece şunu önerebilirim monitörü evirip çevirirken dikkatli olmak gerekiyor, bu orandaki kavisle yanlış bir hamle hüsranla sonuçlanabilir. Bu tavsiyem genel olarak tüm kavisli monitörler için geçerli.


Monitörün ayağını büyük bulduğumu söylemeliyim. Görsel olarak güzel duruyor ama , ayarlanabilir bir ayağı yok ve sabit şekilde duruyor. Buradan puan kırmalıyım, her ne kadar küçük monitörlerde ayarlama , büyük monitörlere göre daha az önemli olsa da , özellikle 165HZ lik 1000R ile çıkış yapan bir monitörden beklediğim bir özellikti.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


VA panel olduğundan dolayı , evimdeki 32'' lik VA panel montör ile neredeyse aynı görselliği sunuyor. 1080P çözünürlük 24'' bir monitör için son nokta diyebilirim , bana kalırsa 25'' dediği anda 2K ya dönmeli. Bu sebeple piksellenme vb. bir durum gözlemlemedim. Hakeza bu monitörü alan oyuncularında sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Kutu içerisinden HDMI kablo çıkıyor. 165HZ almak için Display Port kullanmalısınız. Bunu da atlamayalım.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Monitör epeyi kavisli. Ben ofiste MSİ 27 kullanıyorum evde 32 AOC , 24 bana küçük geldiği için monitörü epey öne çekmek gerekti. Oyun deneyimi açısından güzel , özellikle CS:GO filan oynadım epeyi , gerçekten zevkli oluyor kavisli ekran. Daha büyük kavisli bir ekran uzun süreli olarak kullanmadım ama şöyle birşey oluşitu kafamda , en az 32'' olmak kaydıyla böyle bol kavisli bir monitör benim multimedya deneyimimi üst seviyeye çıkarabilir diye düşündüm. Ben çok oyun oynayan hatta oynadığı oyunuda iyi oynayan birisi değilim , CS:GO da keleş in üzerine çıkamadım mesela hiç Bu sebeple daha büyük monitörlerden keyif alıyorum ama bakıyorum herkes 24'' monitör alıyor oyun oynamak için , dedim kendi kendime kocaman ekranda gerçekten FPS oynamak zormuş. Yani küçük monitörü neredeyse kucağına kadar çekenlere hak verdim. Açık dünyalı oyunlarda tamam ama FPS olduğunda 24'' ideal bir boyut oluyor. 242C ' nin ayrıldığı nokta ise , gördüğünüz gibi 1000R lik kavisi.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Monitörün ayar menüsü ise bu şekilde. Arka tarafındaki joistick yardımıyla kullanımı rahat. Oyunlara özel yapılan menüler , gerçekten fark ediyor. Ekstra bir ayar yapmaya gerek duymadım. CS:GO da FPS ayarını seçince karanlık kalan yerleri aydınlatıyor. Oyun için verimli bir ortam oluştu.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Monitörde herhangi bir hayaletlenme vs. ile karşılaşmadım arkadaşlar. Karşılaştıysam da anlayamamış olabilirim kendimi monitör gurusu olarak nitelendirmiyorum sonuçta , ama genel anlamda oyunculara hitap eden bir monitör olmuş kesinlikle. 165HZ , ki fazlasına ne derece gerek var , birşey söylemek güç , muhtenmelen üzerine sayfalarca tartışılır ama ben uygun bir oran olduğunu düşünüyorum , 1MS tepki süresi güzel zaten VA panel bu iş için biçilmiş kaftan , renkleri VA panelden ne performans beklerseniz o kadar veriyor ne eksik ne fazla.

Bunların dısında AMD Freesync , True Color , Night Vision ve Anti Flicker özelliklerine sahip olan monitör , hedeflediği oyuncu kitlesine temas etmeyi başarıyor.

En önemli özelliği bana göre 165HZ ekranın 1000R kavisli olması ve çerçevesiz tasarımı sayesinde çoklu monitör kullanımına çok açık olması.



TEKNİK ÖZELLİKLER




< Resime gitmek için tıklayın >



Ağırlık3.77 kg(Net) / 5,7kg (Brüt)
Boyutlar533.75 x 228.37 x 422.86 mm (Standlı) /533.75 x 82.68 x 328.76 mm (Standsız)
Çözünürlük (max)1920 x 1080
Dahili Hoparlör Yok
DisplayPort Var
Ekran Büyüklüğü (İnç)23,6 inç
Görüntü Oranı16:9 (Geniş Ekran)
Görüş Açısı178/178
Güç Kaynağı Harici
HDMI Var
HDR Yok
Kamera Yok
Kavisli Yüzey Var 1000R
Kontrast Oranı (mnt)3000:1
Panel Tipi VA
Parlaklık (cd/m)250 cd
Renk Sayısı 16,7 Milyon
Sync Teknolojisi FreeSync Premium
Tepki Süresi 1 ms
Vesa Uyumluluğu Var
Yenileme Hızı (Hz)165 Hz




SONUÇ



İnceleme tarihinde 2250TL bandında bulunabilen MSI MAG Artymis 242C , 1000R oldukça yüksekl kavis oranıyla dikkat çeken bir monitör. 165HZ tazeleme oranı ve 1ms tepki süresi ile oyunmcular için güzel alternatiflerden birisi. İhtiyacı olanların göz gezdirmesini tavsiye ederim
M
2 yıl
2005 CLS 350 Alınır mı Nasıldır Elimiz de mi Kalır ?
Merhaba,

2005 CLS350 , değişen boya vs. var , 300.000TL altına bu araba alınır mı sizce 300.000KM civarı ?

Bakım masrafları nasıldır uzak durulması gereken bir araç mıdır ?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.