H

Yarbay
26 Eylül 2005
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
4 üye
Görüntülenme (?)
413 (Bu ay: 8)
Gönderiler Hakkında
H
3 yıl
Hayatta $900 lik Mercedes S classtan daha pahali bir sey yok
https://www.caranddriver.com/news/a33860115/mercedes-benz-s-class-used-car-expensive/#:~:text=on%20this%20page.-,There's%20Nothing%20More%20Expensive%20Than%20a%20%24900%20Mercedes%2DBenz%20S,when%20it%20needs%20a%20repair.&text=A%20%24900%20car%20isn't,S%2Dclass%20most%20certainly%20is.

Yazi guzel ve ilginc. Forumda bir cok kere konusu geciyor, iste 20 yillik S class alinir mi falan, ya da Amerikada bu arabalara neden cop muamelesi yapiliyor falan diye.
$900 a 1990 model S Class almis ve simdiden $3000 dan fazla harcama yapmis.

BAslik ve giris olayi guzel ozetliyor.
$900lik Mercedes S class, bozuldugu zaman hala $100 bin dolarlik bir araba aslinda diyor.
Arabalarin ikinci el degerleri dusse de parca maliyetleri dusmedigi icin durum bu sekilde. Turkiyede de benzer bir cok konuda ya 300 bine sifir onu alacagina tas gibi S klass var falan deniyor bazen.

Bu araclari genelde almasi pahali degil ama yurutmesi almasindan daha zor.

Tabiiki hobi icin keyif icin alacaklar icin durum farkli ama gunluk kullanim icin 3008 yerine S klassa binerim yaa demek zor.
H
3 yıl
Satilik Bentley Mulsanne
Ilginc geldi. Fikirlerinizi merak ettim.
Arac sadece 4000 milde. 7 yillik arac hic kullanilmamis gibi bir sey.
Liste fiyati 300 bin dolardan yuksekmis sifirken. Su an acik artirma ile satiliyor en yuksek teklif 105 bin dolar.

Bu araba ileride klasik olur mu acaba. Su an sifirinin 3te biri etmesi bana garip geldi. Ferrariler vs. Acaip para ediyorken bu arac neden acaba boyle. Motor 6.7 v8mis.

https://bringatrailer.com/listing/2013-bentley-mulsane//
H
3 yıl
Birimciler gelsin:)
Once birimin tanimi ile baslayalim

Birim: bir niceliği ölçmek için kendi cinsinden örnek seçilen belli ve değişmez parça; örneğin uzunluk ölçüsü birimi metre, Türk parası birimi lira gibi.

10 metre 10 inch ile ayni diyemezsiniz. 10kg 10 pound ile ayni diyemezsiniz, 10 km 10 mil ile ayni diyemezsiniz. Muhendislik okuyanlar, sayisal alanlarda okuyanlar, ekonomi okuyanlar bunu cok iyi bilir. Ayni sekilde 10 TL 10 dolar ile ayni da diyemezsiniz.

Ikinci ise bir yontem dogru bir yontemse farkli farkli kosullarda dogru sonuclar vermelidir. Eger vermiyorsa bu teori yanlistir. Yani bu birim hesabi dogru bir yontem ise her kosulda uygulanabilir olmalidir.

Simdi birim hesabini savunan ne diyor. Turkiyede 400 bin birime Tiguan alirken o paraya Amerikada 4 tane S class alinir diyor ornek. yani 400 bin TL ile 400 bin dolarin ayni oldugunu varsayilmis oluyor. Ya da diyorki bizim 400 bine aldigimizi elin Amerikalisi 30 bine aliyor.

Simdi bakalim bu birim hesabi farkli kosullarda nasil sonuc veriyor.

Korede Tiguan 27 milyon birimden basliyor rakam ile 27.000.000. Simdi oradaki adam diyorki Turkler 400 bin birime aliyor aloooo 27 milyona Tiguan mi olur. Foruma konu acmis gecen Saka saka tabiiki demiyor cunku ikisinin farkli birimler oldugunun farkinda.

Japonyada Tiguan 3.5 milyon civari. Yaziyla 3.700.000 birim:) Yine Japonyadakiler sizce Turkler 400bin birime aliyor biz neden 3.5 birime aliyoruz diyor mu demiyor. Neden cunku ikisi farkli birim.

Japonya veya Kore bizden fakir mi? Degil. Japonya da araba almak bizden zor mu? hayir degil, hatta bize gore cok daha kolay. Bizden cok daha zengin ulkeler.
Ama birimcilerin hesabina gore zor olmasi gerekiyor. neden cunku burada 400 bin birim olan araba orada 27 milyon birim. Gordugunuz gibi birim hesabi farkli ulkeler kullanildiginda hatali sonuclar veriyor. Bu da hesabin yanlis oldugunun bir ispati.

Karsilastirma icin baska yontemler var ama konumuz o degil. Konumuz hangi ulke daha iyi hangi ulke daha kotu de degil. Konumuz sadece birim hesabinin hatali bir karsilastirma yontemi olmasi.
H
3 yıl
Volkswagen ismini degistiriyor
1 nisan sakasi oldugunu aciklamislar.
Ama sakayi bile dogru gunde yapamamislar. Yanlislikla erken koymuslar web sitesini😀😀😀

Elektrikli araclarin markasi Voltswagen olacakmis. Icten yanmalilar Volkswagen.

Yani tamamen elektrikli olursa ilerde Volkswagen diye bir marka kalmayacak Voltswagen olmus olacak.

Bu kadar eski, aracin tasarimini bile pek degistirmeyen bir sirket icin biraz radikal karar sanki.

https://www.usatoday.com/story/money/cars/2021/03/29/vw-volkswagen-name-change-voltswagen-electric-cars-tesla-competiton/7048576002//

Official VW hesabindan dogrulama gelmis:

< Resime gitmek için tıklayın >
H
3 yıl
bir Alman, bir Japon, bir Amerikan:)
Ucaga binmisler

Degil tabiiki. Genelde forumda da ulkemizde de Alman yapiyor abi gibi bir gorus var. Ama gel gor ki Japonlar sorunsuzluklariyla un yapmislar Amerikada tututunup buyumusler.

Bmw ye ilk sahibi biner ikinci sahibine Bmw biner demisler. Bmw,Mercedes, Audi Amerikada ikinci elde herkes kacar olmus.

Ben de bu konuda kendi tecrubemi paylasmak istedim. tabii ki 3-5 araba ile genelleme yapmak imkansiz ama basima gelen bazi seyler bazi markalari sorgulamaya sebep oluyor. Konu biraz uzun olacak artik kusura bakmayin:)

Bir aracin sorunsuzlugunu yada muhendisligini alip 2-3 yil 30-40 km kullanip anlamak imkansiz. Ki ilk kullanici icin cok onemli de degil. Asil sorun ikinci sahibinde ya da uzun sure kullanan da goruluyor. Forumda bir cok kisi sifir araba aliyor 2-3 yila satiyor bu adam icin zaten onemli degil sorunsuzluk vs. Ya da sorunsuzlugu hakkind ayorum yapabilecek kadar kullanmamis oluyor.

  • Opel Astra H: Alman (Amerikan kirmasi diyelim). Zamanina gore donanim cok iyiydi ama elektronik cok fazlaydi. Bagaj kapagi azma dugmesi bile elektronikti. Direksiyondan tut, lastik basinc gostergesine, bagaj acma dugmesine elektronik her sey zamanla ariza verdi. Ekstra garanti olmasa durum kotuydu. Bagaj kapagi dugmesi zamaninda 500 dolara falan degisti. Akusu bitti teypte kacak varmis vs. vs. Alman:-1


  • Subaru Legacy 2.5i: sifir donanim, duz vites araba. 130 bin kmde aldim 160 bin km de sattim. Hic sorun cikmadi. Alman:-1, Japon:1


  • VW Beetle: 140 bin km de aldim, 180 bin kmde falan sattim. Motoru rektifiye gormustu, su pompasi arizlanmis. Beetle kronik sorunuymus. Bir gun klima bozuldu. disarisi 37 derece olecektik icinde. Bir baktim sigorta yanmis bakin atmamis yanmis. Sigorta kutusu erimis. Beetlelarda kronikmis. Tamirciye bile goturmedim kendim buldum beetleda klima calismiyor yazinca google a ilk cikan sorun sigorta kutusunun yanmasi. Ben cabuk farkettim kutuyu kurtardik, kutu tamamen eriyenler var. MAF sensoru vs. baska sorunlarda cikti Alman:-2, Japon:1


  • Bmw Z4 120 bin km de aldim 140 bin kmde sattim. motor hava emis borusu delindi. SOnra bir gun tavan calismamaya basladi. Herkesin basina gelmis. Su gderi, ustten alta dogru daraliyor dolayisiyla pislikler birikiyor ve tikaniyor. Gider tam tavan motorunun yaninda. Gider tikaninca motora gidiyor su. motor paslanip bozuluyor. Bu bir muhendislik hatasidir arkadaslar her aracta oluyorsa. Cok pahaliya patladi bana ama cok keyifli aracti hakkini yemeyelim. Motor sanziman sorun yok. Alman:-3: Japon:1


  • Subaru Outback 160 bin km de alip 200 bin kmde falan sattim. 6 silindir boxer motor. En full modeliydi, baya donanim vardi. Yag degisimi haric sifir masraf. Araba zamanina gore cidden iyi bir arabaydi, performans superdi. Ici premiumlarla yarisabilecek duzeydeydi, sonra Subaru biraz daha Toyota seviyesine yoneldi. Alman:-3, Japon 2


  • Grand Cherokee: 170 bin kmde falan aldim 200 bini gecmisti satarken. Mars motoru bitti. Omru olan bir malzeme oldugu icin ariza olarak saymiyorum. O aracta full donanimdi 2005 model harddisk olmadigi icin DVDli NAvigasyonu falan vardi:) Arka koltuklar DVD player falan vardi. Pedallarin yuksekligi elektrikli ayarlaniyordu Bir tek klima tuslarinin ustu soyulmustu, onu da 50 dolara alip kendim yenisini taktim. Alman:-3,Japon:2,Amerikan:1

Bunlardan sonra ikinci el araba maceram bitti ve sifir araca terfi ettim:

  • Bmw 328i F30 sifir aldim, 8 yil 123 bin kmde sattim. Ufak tefek ama bir suru kronik ariza cikti. Bakin bunlarin hic biri icin servise gitmedim. Googlea yaziyorum direk cikiyor yani bir cok aracta var. Arka stop soguk iklimlerde yerinden cikiyor Lastik basinc sensorlerinin wireless alicisi aracin altinda acikta, toz camur, tuz vs. bir kac yila cortluyor Kapi kilitleri sogukta calismamaya basliyor cunku acma kolunu baglayan tel sogukta kisaliyor ve uzunlugu yetmiyor. Bmw'nin servis bulteni var sorunu cozen ama sadece garantideyse bedava yapiyorlar 2 tane kapinin merkezi kilidi komple bozuldu kendim degistirdim. Aracta iki tane egsoz cikisi var, birini gerekmedigi zaman kapatan elektronik valf var egsozun icine koymuslar 4-5 yil sonra bozuluyor tikir tikir ses yapiyor. Bmw bunu duzeltmek yerine ne yapmis, bu valfi iptal etmek icin ekstra metal bir parca yapmis 5 dolara datiyor. Gittim aldim taktim Motor sanziman uyumu harika araba cok keyifli, motorda ve sanziman da hic sorun cikmadi ama diger yazdiklarim hep kronik sorun iyi bir firmanin bunlari garantiden duzeltmesi lazim ama BMW onun yerine sorunu bildigi halde kabullenmiyor.
Alman: -4, Japon:2, Amerikan:1


Artik araba almiyorum 2-3 yillik kiraliyorum, garanti bitmeden geri veriyorum o yuzden sorun kismina takilmiyorum.

Tabi bu birazda isin geyigi bir marka modelle Alman, Japon diye genellemek hata olur. Sadece kendi gozlemim, bmw ikinci sahibine biner bence dogru:)

Genel olarak bence Bmw falan gonule hitap ederken, Toyota falan mantiga hitap ediyor. Farkettiyseniz mantik insani degilim arac alirken. Sorunlu da bana keyif vereni alirim.
H
3 yıl
Alin size forumun laneti:)
@Emekkk
Adresi alayim faturayi sana gonderecegim Pert olursa demistin ama bununla idare et

Bugun 3 tane ariza pespese verdi.
Check electronic throttle
Service engine
Start stop unavailable.

Alin size forumun nazari ya da @Emekkk in

Guncelleme: Benzin alinca duzeldi, tum hatalar gitti.

< Resime gitmek için tıklayın >
H
3 yıl
Karda yanlama denemesi:)
Karda yanlama videosu istiyoruz diye bir istek gelmisti
Bugun de baya cok kar yagdi. Dedim bir deneme yapayim. Ekipman olmadigi icin cekim acilari cok iyi olmadi.

Ama sonuc yanlanmiyor. Elektronik sistemler cok fazla kaymaya basladigi anda frene basip kaymayi kesiyor. DYNAMIC moda alinca biraz daha iyi oldu ama gene de cok kaydirilmiyor. Esp yi kapamam lazimdi da ugrasmadim artik. Biraz da polis gelir falan diye tirstim acele ettim


@TheCaliph_
Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız

Bir kac da fotograf ekliim geceden
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
H
3 yıl
Kapi alti led projector (Ssli)
Alfa Stelvio icin konu acip ilk izlenimlerimi paylasmistim. Detayli inceleme yazacak firsat daha olmadi ama aracta ilk degisikligi yaptim.
Kapi altlarindaki isiklari Alfa logosu projector ile degistirdim. Direk tak cikart. 5 dakika bile degil takmasi ama Cin mali dandik olunca her paketten bir tane bozuk cikti. Neyse 4 uncu pakette tamamlayabildim.


Biraz kro isi mi Emin de olamadim ama denemek istedim. Aslinda sadece beyaz Alfa Romeo yazisi takicaktim ama bu daha ucuzdu ve ilginc geldi. Ali exprreste bir cok marka icin var. 4 tanesi 22 dolara geldi. Ne diyorsunuz kiro mu yoksa iyi mi?

Bir sonraki hedef kirmizi stop start dugmesi.

Daha cok resim icin
https://www.instagram.com/alfa.stelvio/

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
H
4 yıl
Alfa Romeo Stelvio aldim
Sonunda sifir olarak aldigim F30 kasa 328i mi 8 sene sonra sattim ve Alfa Romeo Stelvio aldim (lease yaptim aslinda). Amerikada yasiyorum belirteyim bastan nasil aldin olmasin:)

Merak edenler icin ekliyeyim aracin liste fiyati 51 bin dolar. Yil sonu indirimleri ve ellerinde kalan bir 2020 model arac olmasi dolayisiyla 36 bin dolara kadar dustuler.

Cocukluktan beri Alfalara ayri bir sevgim vardi. 156 ve 159 ozellikle. Hatta 159 station hayalimdeki arabaydi. Alfa`nin Gulia ve Stelvio ile tekrar canlanmasi ve Amerikayada gelmesi sonunda Alfanin yolunu acti.

328i guzel arabaydi, sportifti ama iki cocuk ile sigmak bir hayli zor oluyordu. Ayrica kis sartlarinda arkadan cekis bazen sikinti yaratiyordu. Yine sportif, 4 ceker ve iki cocukla icine sigabilecegim arac ariyordum. (3 serisi station falan aslinda tanima baya uygun) Volvo v90 Cross Country hosuma gidiyordu her ne kadar sportif yonu az olsa da. Alfa butcemi asiyordu ama Alfada gzuel bir indirim yakalayinca hemen harekete gectim ve bekledigimden cok daha dolu bir arac alabildim.

Neyse cok uzattim girisi hemen arabaya gecelim. Forum nazarindan cekindigim icin resim normalde koymuyordum ama koyacagim, ins bir sey olmaz.

Arac 2020 model Alfa Romeo Stelvio TI sport donanim. Opsiyon olarak sadece panaromik sunroof var.

3-4 gunluk izlenimlerim:

Dis tasarim:
Hic bir rakibi bence bu kadar guzel degil. Eskiden beri Italyan tasarimlarini begenirim zaten. Genelde sanat eseri gibi dizayn ediyorlar araclari. bence Alfa da bu kategoride.

Ic Tasarim:
Guncel araclara gore biraz sade denebilir (her yerden gecen LED isiklar, 15-20 inclik ekranlar, hayalet gostergeler yok) ama surucuye donuk olmasi, icin de gercek aluminyum dekor olmasi, ve sportifligi benim hosuma gitti. Spor koltuklar, ferrari stili vites kulakciklari, alti kesik direksiyon falan cidden sportifligi destekliyor. Biraz aykiri bir tercih yapip icini kirmizi ladim, ki iyiki de aldim. Kirmizi ic bence cok farkli bir hava katmis. Sport donanim oldugu icin tavan siyah doseme bu arada. komple siyah ve kirmizi kombinasyonu cok uyumlu. Direksiyondaki stop/starti da unutmamamk lazim tabiiki. Alismasi zaman aliyor ama guzel bir detay.

Multimedya sistemi dokunmatik ekran olmasi bir cok eskiden sikayet edilen sorunu cozmus ama hala sistem yavas calisiyor ne yazikki. Gerci cogu zaman android auto kullanacagim icin ben memnunum. Tablet ekran yerine tasarima guzelce eklenmis bir ekran olmasi da hosuma gidiyor.

Surus:
Alfanin asil one ciktigi yer burasi. tabiiki yerden yuksek bir SUVnin sedan kadar sportif olmasi beklenemez ama tum rakiplerinden onde surus zevki olarak. Ani viraj girislerinde aracin yuksekligini hissediyorsunuz ama kaymiyor. Gercekten cok guzel bir yol tutusu ve direksiyon hakimiyeti var. 0-100 5.7sn ve bunu cok rahat hissediyorsunuz. Daha son hiz deneyemedim ama 120 den 180ne kadar cok rahat hizlaniyor. 328i ile benzer performans var. Ki Alfa bana daha keyifli geldi su anda. 328in zevkini verecek bir arac alamayacagim icin degistirmiyordum aslinda, ama Alfa beni yaniltmani. Biraz daha buyuk oldugu hissediliyor ama hala kivrak bir arac. Zaten testlerinden de belli MAcanla basa bas surus dinamikleri acisindan.

Konfor:
Bu kadar sportiflikten sonra haliyle biraz sertlik var ama rahatsiz edici degil. 19 inclik jantlarin olmasi bu konuda avantaj, bir cok stelvio da 20 inclik jant var (aslinda benim begendigim jantlarda 20 inclik yonca yapragi jantlardi, denk gelmedi) Ses konusu da gayet basarili. 328den daha sessiz otobanda.

Kisaca bence su an hak ettigi degeri gormeyen bir arac. Sportif SUV arayanlar icin Q5 ve X3ten daha basarili bana gore. AMa ozellikle bagaj hacmi konusunda onlarin biraz gerisinde.

Neyse daha 4 gun oldu, ilerleyen zamanlarda baska yorumlar da eklerim.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
H
4 yıl
Yurtdisi karsilastirmasinda yeni soluk
Arkadaslar baktim ki forumun en populer gundemi yurtdisi fiyat karsilastirmalari. Birimler, Asgari ucretler vs. forumda ciddi bir ilgi var. Sanirim Turkiyede arac almak imkansizlastikca bu konulari konusmak insanlari rahatlatiyor.

neyse ben de bir konu acayim farkli bir sekilde bakayim dedim.

Amerikada Su gordugunuz araba 23 bin milde yani 30 bin km falan. 2 yil kullanilmis. Su an fiyati 42 bin dolar.
Bu arac 2 yil once yaklasik 77 bin dolara alinmis.

Yani iki yil 30 bin kmden sonra degerinin yuzde 46sini kaybetmis. Buna binen adam yillik 17 bin dolar harcamis bu arabaya binebilmek icin. Acaba deger mi? Yani bu adam bmw almasa her sene bir tane yeni Honda Jazz alabilirmis

Sizce bu adam enayilik mi etmis yoksa hayatin keyfini mi surmus?

< Resime gitmek için tıklayın >
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.