A

Teğmen
20 Temmuz 2005
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
1 üye
Görüntülenme (?)
99 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
A
geçen yıl
Ekonomi neden bu halde ? Araplardan para dilenir hale nasıl geldik ?
Basit bir kronolojiyle incelenebilir ancak en temel sebep sadece bir kişi ve onun siyasi perspektifi. Çünkü tüm bu kararların sahibi oydu.

Tarihsel olarak sırayla:

  • Akpnin yarattığı liberal ve özgürlükçü havanın gezi ile başlayan hukuksuzluklarla büyük oranda sarsılması.
  • Muhaliflere ve yandaş olmayan şirketlere hukuksuz cezalandırma operasyonları. Medyaya da bu yolla tamamen el koyulması, çökülmesi.
  • Almanya'dan Deniz Yücel ya da Amerika'dan Rahip Brunson gibi yargının işi olabilecek konularda Erdoğan'ın bizzat açıklamalarıyla da müdahil olarak yargının bağımsız olmadığını teyit etmiş olması.

Tarihsel olarak yukarıdakiler ekonomik sorunlarımızın krize dönüşmesinin temelini oluşturan ve yabancı yatırımcının gözünü korkutup ufak ufak kaçıran hamlelerdi. Bu noktaya kadar ekonomi sorunlar yaşamaya başlamış ama bir yıkım gerçekleşmemişti.

4. Brunson olayının Erdoğan'ın bizzat açıklamalarıyla bir hukuk krizine dönüşmesi. Suçlu ve ya değil ülkenin başbakanı çıkıp hukuk alanına giren bir konuda karar verici olanın kendisi olduğunu söylemesi yabancı yatırımcı açısından pandoranın kutusuydu.
5. Osman kavala, Selahattin Demirtaş gibi bir çok ismin siyasi davalarla hapse atılması. Dikkat edin suçlu değil demiyorum, yukarıdaki maddelerin üzerine gelince bu kararların hukuksuz olduğuna inanılıyor dışarıda.
6. Yabancı yatırımcının hem fedin faiz yükseltmesi hem de türkiyedeki aleni hukuksuzluklar nedeniyle yatırımlarını çekmeye başlaması.

İkinci dönüm noktası burasıydı, artık ülkede döviz sorunu yaşanıyor, yeni yurtdışı yatırımcı gelmiyor ve olan da gidiyordu. Bundan sonraki adımlar ekonomik olarak hükümetin kararlarıydı ve hatalarıydı.

7. Döviz çıkışı olunca arz talebi karşılamamaya başladı ve dövizin fiyatı yükselmeye başladı. (Enflasyon)
8. Hükümet Artışa gereken müdahaleyi yapmadı. Neydi bu müdahale ?

*Döviz yükselince faiz yükseltilir ki parası olan kazanç için dövize gitmesin TL olarak bankada faize yatırsın böylece döviz daha da yükselmesin. Ancak hükümet bunu yapmadı ve faizi sabit tutmak istedi. Neden ? Çünkü Merkez bankasının faiz yükseltmesi demek kredi maaliyetinin artması ve krediyle dönen büyük yandaş şirketlerle akpnin tabanını oluşturan asgari ücretlilerin çalıştığı işletmelerin yavaşça batması demek olacaktı. Yani basitçe oy kaybı.

9. Müdahale gelmeyince tam gaz yükselmeye devam eden dolara farklı bir müdahale geldi: MB'nin döviz satması (Albayrak dönemi). Böylece alıcının psikolojisini kırmaya oynadılar.
10. Ekonomik kötüye gidişin etkilediği yatırımcı ve vatandaş dolara güvenmeye ve yatırım aracı olarak kullanmaya devam etti. Dövizin artışı katlanarak arttı.
11. MB'nin rezervleri eksilere düştü ve bankaların verdiği dövizleri de satmaya başladı. Çeşitli hukuki engellemelerle dövize erişim kısıtlandı. Yabancı son yatırımcılar da gemiyi terk etti bununla birlikte.
12. KKM yani kur korumalı dolara endeksli türk lirası hesabı geldi. MB'nin döviz satışıyla birlikte dolar yavaşladı ama ne pahasına ? Devletin vatandaşına onmilyarlarca dolar borcu var şu anda. Ödeyemediği.
13. Seçim yüzünden eytlilere dağıtılan yüzmilyarlarca lira, doğalgazın ücretsiz olmasıyla gelen ek milyarlarca lira ve elektrik gibi faturalardaki indirimlerle gelen yük bütçeyi tamamen yok edip bizi yunanistanın battığı noktaya getirdi.

Tabi tüm bunların üzerine dağıtılan krediler, kamunun harcamaları ve akpli işçiler işsiz kalmasın diye devam etmek zorunda olan milyar dolarlık projelerle ekonomik olarak çıkmaz bir noktaya geldik.

Türkiye ekonomik olarak bütçesini tamamen kontrol edemez, yatırımlarına para bulamaz ve en kötüsü de yurtdışından aldığı petrolün doğalgazın ilacın parasını ödeyemeyecek noktaya geldi.

Avrupadan yatırımcı bu şartlarda bulmamız imkansız olduğu için araplardan milli varlıklarımızı satarak para dilenecek hale geldik. Kapı kapı para dileniyoruz.

Kısacası bir dış yardım anlaşması yapmadan kurtarılamayacak bir noktaya gelmiş gibi görünüyor türkiye. Tüm bunların sebebi de çok net.

Necip halkımız Erdoğan'a güvendi, bakalım bu güvenin karşılığında nelerimizi kaybedeceğiz.
A
geçen yıl
6 ay sonra öleceksin
İbrahim Kahveci bir süredir ülkemizin ülke olarak ömrünün sayılı olduğunu yazıyor. Hatta yıllardır yazıyor. Bu görüşünün temelinde de Türk orta sınıfın akp iktidarınca adım adım yok edilmesi sonucunda istatistiki verilerle net bir şekilde görülen düşen doğum oranları ve bu sınıfın yerine getirilen "yabancı ve taban" sınıfın yüksek doğum oranı neticesinde ülkenin geri döndürülemez bir dönüşüme girdiği ve çok uzak olmayan bir gelecekte ülkenin majoritesinin bu kitlenin eline geçeceği yani bugünkü bildiğimiz anlamda Türkiye'nin biteceği ve başka bir şeye dönüşeceği var.

Yazının kritik bir parçası:

"1980-85 arasında %4,05 olan doğum hızı 1990-95 arasında %3,76 ve 2000 yılında da %2,53’e gerilemişti. Ama bir toplumun kendi nüfusunu koruması için gereken 2,1 seviyesinde 2002-2016 yıllarına kadar seyrettik. Ve 2016 sonrası felaket geldi... Başkanlık Sistemi ile beraber Türkiye’de doğum hızı o derece sert düştü ki 2022 yılında doğum hızı %1,62 oldu.
Bu ne demek?
Tek kelime ile cevap vereyim: Başkanlık Sistemi ile beraber aynı yıllarda Millet çocuk yapamaz duruma geldi. Geriden çocuk gelmiyor...
İyi ama nüfus neden artıyor?
İki sebebi var:
1-Henüz yaşlı ülke olmadığımızdan dolayı ölüm sayıları düşük. Yılda yaklaşık 500 bin ölüm oluyor. Doğum sayısı ise artık 1 milyonlara geriledi.
2- İyi ama yıllık nüfus artışı yaklaşık 900 binli seviyelerde. İşte burada ikinci madde geliyor: Bu artan nüfus bizim kendi nüfusumuz değil. Şöyle örnek vereyim:
2013-2021 yıllarında toplam 11 milyon 250 bin bebek doğuyor (bunların tamamı bizden diyelim). Yine bu 9 yıllık (2013-2021) süre içerisinde 3 milyon 955 bin kişi vefat ediyor. Yani ülke nüfusumuz bu 9 yılda 7 milyon 295 bin kişi artmalıydı. Oysa nüfusumuz 9 milyon 053 bin kişi artmış. Yani 1 milyon 758 bin kişilik nüfusu ithal etmişiz."

6 ay sonra öleceksin - İbrahim Kahveci (karar.com)
A
4 yıl
KPSS\u0027den hakkıyla atanan var mı ?
Devletin sınavsız görüşmeyle alım yaptığı yaptırdığı bir sürü kurum var. THY, Telekom, Turkcell ve daha nicesi. Bunlar tamamen akplilerle doldurulmuş durumda zaten. Ancak merak ettiğim kpss ile hakkıyla atanan var mı ? Yani artık mülakat var biliyorsunuz. Torpil olmadan mülakatı geçenlerin oranı kaçtır mesela ? Düşünebiliyor musunuz eskiden iyi kötü sınava kasarak bir türk genci atamasının yapılabileceği umudunu taşıyordu ancak şimdi o umut da yok çünkü senelerce uğraşıp güzel bir puan aldığı mesleğindeki atamasının gerçekleşmesi neredeyse imkansız. Değilse bile öyle düşündürüyor.
Yazık ya ülkenin geldiği şu duruma bak. İnsanların gerçekten hiçbir şeyden umudu kalmayacak bu gidişle.
A
4 yıl
Sıfır clio mu yoksa 2018 peugeot 308 mi ?
Sevgili donanımhaber guruları sizleri ne kadar sevdiğimi inanın anlatamam. Muazzam bir camiasınız siz. Buradan sizin tavsiyelerinizle ne beyaz eşyalar aldım ne oyunlarla ilgili tartıştım senelerce. İhtiyacım oldukça bana yardım etmekte hiç usanmayan çok acayip bir ordu gibisiniz. Aklı karışıkların mabedidir donanımhaber.

Yine yardımınıza ihtiyacım var. Eşimle güçlerimizi birleştirdik ve 150 bin lira civarında bir bütçe oluşturduk, seneler sonra bir arabamız olsun dedik. Bir süredir de eleye eleye peugeot 308 dizel otomatik 2018 ve sonrası modelleri beğenip almaya karar verdik. Ancak çok fazla seçenek yok malumunuz ve bu civarda uygun araçlarda ufak tefek arızalar olabiliyor. Şunun gibi:https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-peugeot-cantas-2018-308-1.6bluehdi-actve-eat6-cam-tavan-40.ooo-km-garnti-803066078/detay/

Bir diğer seçeneğimiz de benzin ama dizele göre bizim farkedebileceğimiz bir yakıt farkı oluşturur mu bilemedik. Onun için daha uygun bir ilan da var, mesela bu hatasız 2018 ama 149 lira: https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-peugeot-maker-otomotiv-den-peugeot-308-active-1.2-otomatik-hatsiz-790652604/detay

Hal böyle olunca gözüme sıfır cliolar çarptı şunun gibi: https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-sahibinden-2020-model-0-km-clio-1.0-tce-touch-paket-825172538/detay/

308 muhakkak ki daha iyi bir araç şüphe yok ancak clio da sıfır (ancak benzin).

Bu şartlar altında siz neye karar verirdiniz ? İstanbul'da yaşayan bir aile olarak neye öncelik verirdiniz ?
A
7 yıl
Iphone 5 LCD Alibaba\u0027dan alınır mı ?
Selamlar sevgili Romalılar,

Sevgili IPhone 5'imin ekranı gözlerimin önünde bir haftalık bir yatalaklık dönemi sonunca ellerimde can verdi. Başka bir telefonum var ama duygusal nedenlerle bu telefonu da elimde bulundurmak istiyorum ama burada saçma rakamlara yaptırmak da istemiyorum.
https://www.alibaba.com/product-detail/Sale-In-Bulk-For-iphone-5_1904324502.html?spm=a2700.7724838.2017115.89.3c62e873GgFDmv

Alibaba'da bunun gibi linklerde makul fiyatlara LCD ler satılıyor. Siz güzel insanların da fikrini almak istiyorum. Tecrübesi olan var mı ? Elbette IPhone kalitesinde bir ürün olmayacaktır ancak işimi orta halil görse yeter.
A
9 yıl
Motorlu Testere hakkında
Selamlar sevgili dostlar,

Nenem bir orman köyünde yaşıyor senede 1-2 kere odunlarının kesilmesine ihtiyaç oluyormuş. Motorlu testeresi olanlara da para vermek zorunda kalıyormuş. Kısacası senede 1-2 kere yapılacak bu işi halledebileceği bir motorlu testere istiyor. Muhtemelen çok büyük ebatlarda çok fazla odun kesilmeyecek. 200 liradan fazla para vereceğim ürünler istemiyorum gerek olduğunu da düşünmüyorum. Araştırdığım kadarıyla da 200 altı ürünlerin alayı çin menşeiliymiş. Şöyle bir ürün buldum. Alanların memnun kaldıklarını da görüyorum ama emin olmak için size de sormak istiyorum.

http://urun.gittigidiyor.com/yapi-market-tamirat/proyard-450-benzinli-motorlu-testere-175418580
A
9 yıl
Sony 55W805B ve TEKNOSA
Sevgili Romalılar ve internet ahalisinin en nevi şahsına münhasır forumunun müstesna ve değerli üyeleri .. :)

Hakkınızda gerçekten böyle düşünüyorum. Çamaşır makinamı ve buzdolabımı ve dahi bir kaç eşyamı daha buradaki dostların yorumlarına bakarak aldım. Ucuz ürünlerdi ama hiç bir sorun yaşamadım senelerdir. Şimdi ise bir televizyon alma niyetim var. Üst düzey bir kullanıcı değilim. Akşamları televizyonun karanlık ve siyah kalitesini pek anlamam. HD bir film izlerken akıcılığını kaybetmesin ve renkleri güzel olsun yeterli benim için. Ama almışken de iyi bir şeyler almak istiyorum.

http://www.teknosa.com/urunler/119967730/sony-kdl55w805b-dvb-s-fhd-3d-smart-led-lcd-tv1-100#url

Ürün bu. Yanında wireless sony bluray sistem var. Teknosa'yı aradım zira ürün mağazadan temin edilebiliyormuş. Mağazadaki konuştuğum adam açıkça kendi ellerindeki ürünün teşhir ürünü olduğunu ama almaya niyetim varsa ve istersem kutusu açılmamış bir ürünü de başka bir mağazadan temin edebileceğini söyledi.

Sizce buna güvenmeli miyim ? Garanti yalan mı söylüyor ? Kutunun açılmadığını televizyonun kullanılmadığını nasıl anlayabilirim ?

Tavsiyeleriniz benim için çok değerli dostlar :)
A
10 yıl
Sony kdl 46w905 Hakkında
Millet selamlar,

Kalp krizi geçirmeden ya da depresyona girmeden yani kısacası üzerine aylarca uzun uzadıya düşünmeden bir televizyon almaya karar verdim. Sony kdl 46w905. 2013 yapımı bir televizyon sanırım bu. Yerli ve yabancı testçilerden geçer not almış iyi bir televizyon gibi duruyor ama bir de kullananlara danışmak istedim.

Bu televizyon hakkında kullanan ya da fikri olup paylaşmak isteyen arkadaş olursa çok sevinirim.

Teşekkürler
A
11 yıl
KPSS Eğitim Dershane Tavsiye -Kadıköy
Merhabalar,

Biraz araştırdım ama bu konuda yeterli bir başlık bulamadım. O nedenle var ve göremediysem üzgünüm.

KPSS Eğitim bilimleri alanında Kadıköy'de bir dersane seçmek istiyorum ama yakınımda tavsiye verecek kimse yok. Giden ve memnun olan arkadaş varsa buraya yorum yazarsa çok sevinirim. Yayın olayını sonraya bıraktım şimdilik sadece sağlam bir dersane istiyorum. Memnuniyetinizi ya da şikayetinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.