E

Yarbay
07 Temmuz 2003
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
21 üye
Görüntülenme (?)
83 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
E
12 yıl
Tvlerdeki HZ Konusu Hakkında : 50 Hz , 100 Hz , 200 Hz, Gerçek Hz Değeri, Yazılım ile Hz, CMR , MCI
Arkadaşlar,

Eğer aşağıdaki durumlar sizde varsa bu başlığı okumadan geçebilirsiniz.

1. Doğru yerine yalana inanmak daha kolay geliyorsa

2. Ben dahil , bir kişinin mesaj sayısı ne kadar çoksa , "illaki daha iyi biliyordur "diye düşünüyorsanız

3. Forumdaki mesajları "Adam ne güzel açıklamış, hiç birşey anlamadım o halde mutlaka iyi ve doğru birşeyler söylemiştir" diye

4. Çok uzun ve yabancı kelimelele anlaşılmaz şekilde yazılmış olmasını , az ve öz , doğru ve anlaşılır yazılmasından daha değerli buluyorsanız

5. Benim yazdıklarımda da hata-eksiklik-yanlışlıklar olabilir. Hiç sorgulamadan kabul edecekseniz.

*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Bir konunun anlaşılmaz ve içinden çıkılmaz hale gelmesi isteniyorsa , bunun için aşağıdakilerin olması yeterlidir:

1. Üretici firmların kafa karıştıracak açıklamaları

2. Mağazalardaki satış elemanlarının yalan yanlık ve eksik bilgiye dayalı , sadece ürün satmak için söyledikleri

3. Birçok forumdaki konu hakkında yetersiz bilgiye sahip olanların tahmin ve temmeni üzerine kurdukları açıklamalar

4. Daha çok ve daha doğru bildiği düşünülen kişilerin yazdıkları ve bunların tastikleyicilerinin " teşekkürler, süper açıklama olmuş" şeklindeki pekiştimeleri

*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Konuya dönecek olursak, öncelikle konu içerisinde geçen kavramları sıralamaya ve açıklamaya başlamak faydalı olacaktır.

Hz: Bir saniyedeki oluşum sayısı demektir.

Kare sayısı : Bir saniyede görüntüde bulunan resim karelerini ifade eder

Tv yayını: Amerika ve Avrupada farklı yayın sistemlerine göre yapılır. Amerika için NTSC, Avrupa ve ülkemiz için ise PAL denilen sistemde yapılır. NTSC 60 kare/saniye , PAL için 50 kare/saniyedir .

PAL : VCD, DVD veya Bluraylerde 23,976 kare/ saniyelik formatı ifade eder. Neden yuvarlak bir rakam değildir sorusunun cevabı : 24x1000 / 1001 =23,976 şeklinde olmasındandır.

NTSC: VCD, DVD veya Bluraylerde 29,76 kare/ saniyelik formatı ifade eder. Neden yuvarlak bir rakam değildir sorusunun cevabı : 30x1000 / 1001 =29,76 şeklinde olmasındandır.

Interlaced: Çeşitli formatları olsa bile basitçe anlatmak gerekirse ; arka arkaya gelen resim karelerinden birkaç tanesi atılır ve geriye kalan resim karelerinin birinden tek diğerinden çift satırlar alınarak daha az yer kaplayacak (bant genişliği) oluşturulması. PAL sistem için arka arkaya gelen 4 resim karesinden 2. ve3. kareler atılır. 1. karenin tek 4. karenin çift satırları alınarak , ilk baştaki 4 karelik bilgi 1 karelik bilgiye indirilmiş olur. i harfi ile ifade edilir. Eski nesil teknolojidir ve tüplü tvler bu şekilde çalışır.

De-interlace: Interlaced olan görüntünün tvde daha iyi görünecek şekilde düzeltilmeye çalışılması ve resim karesinin tam resim karesi olarak yeniden oluşturulması. Tv işlemcisine ve yazılımının başarısına göre iyi veya kötü sonuç verebilir.

Progressive: Tek-çift satır yerine tam resim karelerinin kullanılması yöntemidir. p harfi ile ifade edilir. Yeni nesil bir teknolojidir ve lcd ve plazmalar bu formatta çalışırlar ve en iyi sonucu progressive görüntü ile verirler. İşlemcileri sayesinde interlaced görüntüyü düzeltip görüntüye çevirirler.

24P: Saniyede 24 karelik görüntü. Eskiden film makinalarının sinemalarda oynattığı 24 karelik film gibidir.

50i-60i : Yayın Interlaced formatında olduğu için 50i-60i şeklinde ifade edilir. 25i-30i şeklinde de ifade edilir ve yine aynı şekilde anlaşılır. Örnek:

50i : 50 kare tek-çift satır interlaced görüntü
25i : 25 kare interlaced görüntü

Tv giriş değerleri : Tv hdmi veya scart , komposiz veya komponent girişlerinden belli değerlerdeki video sinyallerini kabul eder. bu değerler 50 veya 60 hz dir. Oyun konsolu, uydu alıcı, dvd-bluray oynatıcı, harici medya oynatıcı, bilgisayar Bu değerlerin dışında girşileri tvler kabul etmez. (İstisnai durumlar konumuzun dışındadır.) Tv ayarlarında otomatik olarak veya menüden veya tvye bağlanan cihazın menüleri üzerinden 50 veya 60 hz değeri seçilebilir.

220Volt 50Hz : Tvnin çalışacağı ülkeye ait elektrik bilgileridir. Yani tvyi fişe taktığınızda 220 voltluk şebeke cereyanı gelir ve onun frekansı 50 hz dir.

Tv modülünün çalışma frekansı : Tvlerde kullanılan ekranların (doğru adı modül, panel de denilir) bir çalışma değeri olur. 50hz 100 hz ve 200 hz gibi değerleri olur. Bu değerlerde sabit değil bir aralık şeklindedir. Öreneğin panel 48-65 hz gibi bir çalışma aralığına sahipse 50 veya 60 hz olarak çalışacağınız yazılımı (firmware) üzerinden otomatik olarak seçer. 90-130 hz aralığında çalışabiliyorsa Avrupada 100 hz, Amerikada 120 hz olarak çalışır.

Motion Plus, True Motion, Motion Flow vs. : Firmalar tarafından dah akıcı resim üretmek için bulunan , mevcut resim karelerinin arasına hesaplama ile yeni kareler üretmeye dayanan sistemlerin adıdır. Yüksek ayarda kullanılması görüntüde takılma, yapmacık ve hızlanmış görüntü gibi sıkıntılar mevcuttur. Durma göre daha düşük ayarlarda kullanılmalı veya oyun gibi özel durumlarda tamamen kapatılmalıdır.

Motion Plus 100 : 50 karelik gelen yayın karesine 50 tane hesaplanmış(interpolasyon) ara kare eklenir.
Motion Plus 200 : 50 karelik gelen yayın karesine , 50 veya 100 kare veya siyah resim karesi de ara kare eklenir.

CMR, MCI : Tv üreticilerinin akıcı görüntü üretebilmek için buldukları sistemleri ve bunun gücünü ifade etmek için kullandıkları değerler. 100-200-400-600-800-1000-1200-1600 gibi değerleri vardır. Her firmanın farklı isimlendirmesi vardır.

Samsung için CMR (Clear Motion Rate, Akıcı Görüntü Oranı)
LG için MCI (Motion Clearity Index , Akıcı Görüntü İndeksi)

Samsungun CMR açıklaması :

CMR120 : 5 piksellik çizgiyi net gösterebilemesi
CMR240 : 4 piksellik çizgiyi net gösterebilemesi
CMR480 : 3 piksellik çizgiyi net gösterebilemesi
CMR720 : 2 piksellik çizgiyi net gösterebilemesi
CMR960 : 1 piksellik çizgiyi net gösterebilemesi


Gerçek Hz (Refresh Rate) ve Yazılım ile Hz : Bildiğiniz üzere yalanın gümrüğü yoktur ve isteyen istediği kadar yazıyor. Genelde :

Alt seviye tvlerde 50 hz gerçek panel hızı , CMR veya MCI özelliği yoktur. Fiyat aralığı 40" modeller için 1000-1500 lira civarıdır

Giriş seviyesi tvlerde 50 hz gerçek panel hızı , 100 hz CMR veya MCI. 40" modellerin fiyatı 1500-1800 lira civarıdır

Orta seviye tvlerde 100 hz gerçek panel hızı , 200 hz CMR veya MCI. 40" modellerin fiyatı 2000-2500 lira civarıdır , 3D özelliği vardır.

Üst seviye tvlerde 200 hz gerçek panel hızı , 800 hz CMR veya MCI. 40" modellerin fiyatı 2500-3000 lira civarıdır, 3D özelliği vardır.

50-100-200 Hz ile 60-120-240 Hz arasındaki fark : Ülkemiz ve Avrupa gibi PAL sitemi kullanan ülkelerde 50 ve katları şeklinde , Amerika ve Kanada gibi 60 hz ve katlarını kullanan ülkelerde ise 60 ve katları şekilde ifade edilir.
Yazılım hızı ise PAL sistemi kullana ülkelerde 100-200-400-800 , NTSC sistemi kullanan ülkelerde 120-240-480-960 şeklinde olur.

Zaten Türkiyede tüm yayınlar 50hz , 100 hz tvye gerek yok : Bu kadar basitçe sebep sonuç ilişkisi kuran kişilerin konu ile ilgili bilgileri yoktur. Yazdıkları, basma kalıp piyasa dedikodularıdır ki bu sizi yanıltmaktan başka bir işe yaramaz. Türkiyede veya dünyada yayınları 50 veya 60 hz olması doğru bir bilgidir ama konuyla ilgisi yoktur. Önemli olan tvnin , akıcı bir şekilde görüntüyü üretip üretemediğidir. Bu işlemde panel kalitesi , işlemci hesap gücü görüntü çıkış kalitesi ve yazılımının becerisi devreye girer. Biz sonucu görürüz , arka planda neler döndüğü son kullanıcı olarak bizi çok da fazla alakadar etmez , etmemelidir de.

Akıcı görüntü : Tvnin işlemcisi + yazılımı + panelinin bir arada uyumlu çalışması ve yüksek kaliteli olmasının toplam bir sonucudur. Tüm bu 3 bileşen iyi olursa sonuç iyi olur. Bunu malesef bir maddi bedeli vardır. Tvnin bu fiyatı ne kadar hakettiği ile ,firmaların piyasa koşulları gereğince tv satmaya çalıştıkları ayrı konulardır.

Tv üreticileri bu 3 ana bileşenlerde oynama, kısıtlama, ekleme çıkartma yaparak farklı seviye-kalite ve fiyatlanmaya sahip tvler üretirler. İhtiyaç doğrultusunda , bize en çok hitap eden tvyi seçmeye özen göstermeliyiz.

Çok fazla genelleme yapmadan ve istisnai durumlarla kafa karışıklığına meydan vermeden anlatmaya çalıştım ama malesef konu , daha önce ilgisi ve bilgisi bulunmayanlar için fazlasıyla karışık.

Yukarda yazdıklarımda yanlış ifadeler veya kafa karıştıracak noktalar varsa lütfen haber verin düzelteyim.

===============================================

CMR yi anlatan Samsungun videosu :

http://www.youtube.com/watch?v=f5uFsyuHV3E


< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Videoyu izlemek için tıklayınız
E
12 yıl
Tvler Kayıt (Capture) Yapmaz, Kayıt (Save-Record) Yapar
Arkadaşlar,

Türkçede

Capture
Save
Record

aynı kelime ile yani kayıt ile ifade ediliyor. Tvlerin içinde capture işlemcisi yok veya kendi işlemcileri gerçek zamanlı (rela time) olarak görüntü kaydedecek güçte değiller. Bu yüzden tvler sadece tunere gelen akan videoyu (transport stream data) usb harddisk veya flash belleğe kaydeder.

Bu işlem kayıpsızdır , yani uydudan ne kalitede geliyorsa o kalitede olur. Tv ana işlemcisi sadece bu akan video datasını usbye yönlendirir ve kayıt işlemi yapılmış olur. Takdir edersiniz ki bu iş için bir işelmci gücü gerekmiyor.

Uydudan gelen yayını çeşmeden akan suya benzetebiliriz. Tv bu suyu bir hortumla kovaya doldurur. İşlem bu kadar basit. Uydu yayını mpeg2 veya h264 formatında olduğu için bunu uygun bir başlangıçla usbye kaydetmek gerekir. Mpeg video kare formatında değildir. Bu yüzden kayıtların başlangıcında uygun formatı yakalamak için 1-2 saniye gecikme olabilir veya ilk kareler bozuk olabilir. Aynı musluğa hortumu takarken ilk başta oluşacak suyun fıştırması gibi.

Tvlere hdmi girişlerden veya compozit girişten kayıt yapmak mümkün değildir. Bunlar ya analog ya da dijital görüntü+ses taşır ama tv ham-işlenmemiş (raw) video datası ister.

Uydu yayınının içinde :

Görüntü
Ses (1 ya da daha çok ses)
Film yayını yapan kanallarda altyazı
Teletext bilgisi
Epg (electronic program guide) , günlük-haftalık program yayın bilgisi
Şifreli kanalsa , şifre bilgisi

Tv menü ayarlarında yayındaki özelliklerin tamamını veya sadece ses ve görüntüyü kaydedebilir. Daha iyi anlaşılmadı için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.


< Resime gitmek için tıklayın >
E
12 yıl
Samsung ES 6140 Hakkında Bilgi Arayanlar İçin
Arkadaşlar ,

Son zamanlarda bu model hakkında çok fazla kampanya yapıldığından dolayı çeşitli sorular soruluyor. Ortada pek ne bilgiden ziyada Samsung bayilerinden alınan dedikodu ve karalamalar var. Bu modeli Teknosa için üretildiği ve yazılım ile ilgili destek olmayacağı ya da başka kötüleyici yazılar var.

Samsung modellerindeki son 2 hane tvnin çerçeve rengini belirtir. Bu sebeple tvnin doğru model okuması :

6 serisi , 100 modeli , 40 siyah çerçeve rengi olmalıdır.

Yani ES 6100 model ile ilgili bulduğunuz tüm bilgiler bu tv için geçerlidir. Bırakın Teknosayı, Türkiye bile Samsung için özel birşey üretilmeye deyecek değildir. Tv üreticlerin tek gözde pazarı Kuzey Amerika kıtasıdır ( Amerika ve Kanada). Samsung fason üretim yapan Çin firması değildir. Teknosa daha önce C650 serisinin bence ne yakışıklı kasası olan C653 modelinin de Samsung Türkiye ile anlaşıp sadece kendisinde satılmasını sağladı. ES6140 modelinin de ülkemizdeki satış hakkını almış görünüyor.

ES-2012 serisi tüm 5 ve 6 modelleri aynı yazılımı kullanıyor. T-MST10PDEUC_1234.0 şeklinde yazılımlla güncelleme yapılabilir.

Uyarı : Samsung yazılımla hiçbir tvye yeni özellik getirmez. Yeni özellikler bir sonraki senenin tv modellerine konur ve bu şekilde yeni tv satışı hep canlı tutulur. Yazılım güncellemesi ile açılmayan filmlere destek gelmez. Codecler bilgisayardaki gibi yazılım şeklinde değildir. Tvnin ana işlemcisi üzerindeki hardware ünitelerdir.

İnternet tv ile ilgili sorunlar yazılım güncellemesi ile çözülebilir. Bazı ek widgetler yeni yazılımla gelirken birkaç tane sizin sevdikleriniz çıkartılabilir. Görüntü kalitesi yazlımla değişmez. Forumda aynı yazılımı yükleyen 10 kişiden 5 tanesi görüntü kalitesi daha iyi oldu derken , 5 tanesi kötü oldu der. Bu konuda kimseyle tartışmaya gerke yok. İyi olmuş diyorsa " sen öyledir diyorsan doğrudur" deyip konuyu uzatmamak gerekir.

Bende bu tv yok ve ilerde de almayacağım. Bu sebeple lütfen bana "6140 iyi midir?" veya "alayım mı?" veya " filanca modele göre nasıldır , hangisi tercih etmeliyim?" diye sormayın. Forumdaki diğer arkadaşlarımızın açtığı marka-model başlıklarındaki kullanıcı yorumlarına bakarak değerlendirmenizi kendiniz yapın.

Kolay gelsin.

6140 ana sayfası (55" olması önemli değil aynı yazılımı kullanırlar ve genel özellikleri aynıdır)

http://www.samsung.com/tr/consumer/tv-audio-video/tv/led-tv/UE55ES6140WXTK

Karşılaştırma linki : ES8000 - ES7000- ES6170 - ES6140

http://www.samsung.com/tr/consumer/tv-audio-video/tv/productcompare?prda=UE40ES8000SXTK&prdb=UE40ES7000SXTK&prdc=UE40ES6710SXTK&prdd=UE55ES6140WXTK

< Resime gitmek için tıklayın >
E
12 yıl
HDMI Kabloyu Değiştirdim ve Görüntü Kalitesi Arttı Diyen Var Mı?
Arkadaşlar ,

1.4 versiyon Hdmi Kablo İncelemesi
http://resim.donanimhaber.com/m_39515216/mpage_1/tm.htm

başlığında kablonun çalışma şeklini ve özelliklerini yazmıştım.

HDMI kablo tercihi konusudna kafası karışan ve teknik izahı anlayacak bilgisi olmayan arkadaşlarımıza yardımcı olması için , eğer farklı kablolar kullandıysanız ve görüntü kalitesi değiştiyse lütfen bu başlığa yazar mısınız?

Bazı arkadaşlarımız 5-10 metre arası kablo kullanıyor. 5 metre üzeri kablolar uzun mesafeden dolayı çalışmayabiliyor. Bu konuda çalışan kablo veya çalışmayan kablo bilgisi verirseniz de faydalı olacaktır.

Bende uydu alıcı ile hediye gelen markasız kablo vardı , TTAF kablo ile değiştirdim. Sonuçta görüntüde bir değişiklik olmadı.

Not : Lütfen konuya teknik olarak izah getirmeye çalışmayalım , çünkü fark olmaması gerekiyor ve üstteki başlıkta bu konu konuşuldu. Sadece deneyimlerinizi yazarsanız diğer arkadaşlarımız için daha ikna edici olur. Olmaz ama fark var diyen olursa kablo değişimi ile görüntü kalitesindeki artış durumu gösteren fotoğrafları foruma eklesin.
E
12 yıl
Uzun Alıntılar Yapılması Hakkında
Sayın Forum Yetkilisi ,

Forumda arkadaşlarmız birbirlerinden alıntı yaptıkları zaman aşağıdakine benzer karşık ve çirkin görüntü ortaya çıkıyor. Kaşılıklı 3-4 yazışma ile bir sayfa dolmuş oluyor. Kimin kime ne dediği de bir yerden sonra belirsiz oluyor. Sayfanın ağırlaşması , kotalı internet kullanan arkadaşlarımız yapılan haksızlık da cabası.

Bu durumu önlemek adına :

1. Sadece en son alıntı yapılan kişinin adının yazılması, diğer kullanıcıların mesajının değil sadece adının virgül ile yan yana geçtiği bir format oluşturmak

2. Eğer alıntı yapılan kişini mesajı 5 satırdan fazla ise devamının ............ diye kesilmesi

3. Resimli alıntıların otomatik olarak < Resime gitmek için tıklayın > yapılarak düzenlenmesi , ayrıca < Resime gitmek için tıklayın > 'ler yan yana getirilirse 3 tane simage resim 1 simage resimlik yere sığabilir.

4. 5 adetten fazla resim içeren mesajlardan alıntı yapıldığında "bu mesajdaki resimler : 1 - 2 -3...." (şu anda mevcut eklenmiş resim uygulaması gibi) gibi sadece linkleri veya "resimler için orjinal mesaja bakın" gibi bir düzenleme

5. Mesajın içindeki boş satırların atılması

gibi önlemler alınabilir mi?

Kullanıcı adı yanına @ yazın uyarısı defalarca yapılmasına rağmen pek alışkanlık oluşturmuyor.

İyi Çalışmalar

--------------------------------------

quote:

Orijinalden alıntı: Hasan
quote:

Orijinalden alıntı: Mehmet
quote:

Orijinalden alıntı: Ahmet
quote:

Orijinalden alıntı: Mehmet
quote:

Orijinalden alıntı: Ahmet
Arkadaşlar ,

Şöyle bir sorunum var nasıl çözerim?

Ahmet şu ayarı şöyle , diğerini böyle değiştir.

Öyle yaptım sorun düzelti . Şimdi başka bir sorun var peki bunu nasıl çözerim?

O zaman filanca ayarı şöyle şöyle değiştir.

Ben yazdıklarınız yaptım ama sonuç alamadım. Arkadaşlar lütfen bana da yardım edin.
E
12 yıl
Yeni Usb Bellek Aldığınızda Bu İşlemi Yapmak Faydalı Olabilir
Arkadaşlar ,

Usb flash disk aldıktan sonra genel ihityaçlarımız doğrultusunda defalarca bu bellekler üzerinde ,kopyalama silmeden başka , büyük - ciddi yapısal işlemler yapıyoruz. Bootable format, Cdrom gibi kullanıma imkan veren format, içine işletim sistemi kurulmasına izin veren düzenleme , U3 yazılımını kaldırma, Fat32 den Ntfs 'e dönüştürme ve uydu alıcı , tv, harici medya oynatıcıda format atılması gibi işlemlerden bahsediyorum.

http://www.osforensics.com/tools/write-usb-images.html

adresindeki program ile flash belleğin datasını 1-1 harddiskinize kopyalayabilir ve gerekince , özellikle yukardaki sıraladığım bazı format işlerinde istediğiniz sonucu alamayınca flash belleğin ilk günkü haline döenebilirsiniz. Belki bazı durumlarda bu tip format işlemleri sonucu sorunlu çalışan belleğinizi tamir de edebilirsiniz.

Programın kullanımı basit. Önce Flash diski seçiyorsunuz. Sonra "Create from UDF" seçerek Browse ile harddiske yedekliyeceğiniz klasörü ve dosya ismini belirliyorsunuz. "Create Image" tuşu ile işlem başlıyor. Daha sonra bu imaj dosyasını bu belleğe veya aynı özellikteki başka belleğe tekrar yazabilirsiniz. Bu sefer "Write to UDF" seçeneğinde , Browse ile imajın yerini programa gösterip "Write to UDF" ile yazma işlemi yapabilirsiniz.

Eğer ticari işiniz icabı flash bellek kopyalamanız gerekiyorsa bu program ile aynı flash belleğin içeriğini başka flash belleklere kopyalamasını da yapabilirsiniz. Yukardaki format işlemleri sonrasında düzgün çalışmayan belleği eski haline getirebilirsiniz. İş veya okulda kullandığınız ve içinde onlarca dosya olan belleğinize virus bulaşırsa bu program ile daha önce aldığınız yedeği sorunsuzca yüklersiniz. O dosyaları tek tek aramak zahmetinden de kurtulmuş olursunuz. Kendi özel amaçlaınız için hazırladığınız startup-boot-system recovery belleğini başka arkadaşınızın kolayca oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Ara format-hazrılık işlemleri tarif etmekten ve çıkabilecek sorunlardan kurtulursunuz. Eğer flash belleğinizde bir sorun olursa aynısına sahip olan bir arkadaş 2-3 mb halinde size mail bile atabilir. Şimdilik aklıma gelen kullanım alanları bu kadar.

Bende 2 tane 8gblık aynı marka model bellek var. 1. belleğe birçok formatlama işlemleri yaptım. 2. belleğe ise sadece Crystalmark ile hız testi yaptım, içinde dosya yok. Bu program ile 2. diskin imajını alıp 1. diske yükledim. Sonuçta 1. disk içeriği 2 ile tamamen aynı oldu , yani bomboş . Recuva gibi data kurtarma programanı ile içine bakınca sadece Crystalmark hız testinde oluşan geçici (temp) dosyaları vardı.

Programın ne kadar sağlıklı çalıştığını denemek için 1 nolu diskin yeniden imajını çıkardım ve 2 nolu diskten oluşturduğum imaj ile CRC32 ve MD5 karşılaştırması yaptım. Sonuç aynı, yani %100 aynı olacak şekilde kopyalama yapmış.

Ufak bir hatırlatma, 8gb belleğin harddiskteki imajı da 8 gb yer tutuyor. Ben bu imaj dosyasını winrar ile sıkıştırınca 11 mb yer kapladı, 7zip programı ile .7z formatınca sıkıştırınca 2 mb gibi yer kapladı. Zip için maksimum dosya boyutu 4gb olduğu için imaj dosyasını büyük diye kabul etmedi. Tabiki bu kadar az yer kaplamasının sebebi flash belleğin içinde başka dosya olmaması.

Kısacası yeni bir flash disk alınca bu işlemi yapıp yedeğini almak bize 10 dakika ve 2 mb yere mal oluyor, hepsi bu kadarcık .


< Resime gitmek için tıklayın >
E
13 yıl
Forumda Reklam-Yönlendirme Yapan Kişilerin Forumdan Uzaklaştırılmasıması Hakında
Forum kurallarına aykırı olarak ve ticari ahlaka sığmayacak şekilde forumda seri halde reklam mesajları atan , firma adresi-linki veren , normal kullanıcı gibi foruma üye olup diğer akradaşlarımızı kendi ürünlerine yönlendiren veya başka markaları karalayan diğer firma çalışanlarını şikayet ettiğimizide :

1. Forumdan süresiz olarak uzaklaştırıyorsunuz

2. Şikayet eden mesajı siliyorsunuz ama bu kişinin diğer başlıklara attığı mesajları kalıyor. Kişinin profiline girip tek tek tüm mesajlarını şikayet etmek gerekiyor. Forum yüneticisi de " Sizin başka işiniz yok mu , tek tek bu adamın mesajlarını şikayet ediyorsunuz?" gibi anlaşılmaz bir soru soruyor.

3. Şikayetin gereği yapılıncaya kadar hedeflenmiş olan reklam-yönlendirme-karalama yapılmış oluyor. Mesajı silinince de bu ticari ahlaka aykırı bu ucuz numaraları da unutulmuş oluyor.

Bu kişileri forumdan atarken aynı imza kurallarına uymayanlara yaptığınız şekilde mesaj kapaması yapabilir misiniz?

Örneğin : Bu kullanıcı forum kurallarına uymamakta ısrar ettiği için uzaklaştırılmıştır.
Bu kullanıcı firma reklamı yaptığı için...
Bu kullanıcının mesajları , forum kullanıcılarını yanlış ve kasıtlı yönlendirdiği için gösterime kapatılmıştır.

gibi hazır 5-6 farklı kalıp cümle , sitenin forum yöneticisi asp koduna eklenebilir. Bu şekilde çirkin oyunlar oynayan firma çalışanları ise ifşa edilmiş olur. Mesajları silinince çevirdikleri numaralar da gitmiş oluyor ve yeniden başka nickle aynı işe devam ediyorlar.

İkinci bir konu da foruma atılan seri haldeki reklam mesajlarını asp kod ile engelleyemez misiniz? Yani bir kullanıcı kopyala yapıştır ile aynı mesajı 10-15 başlığa yazıyor. Eğer aynı gün veya arka arkaya aynı kullanıcı tarafından atılan mesaj içeriği yüzde 95 üzeri aynı ise mesajını gönderme , forum yöneticisinin izni olmayan yayınlama (onay bekleme durumu) gibi bir koruma...
E
13 yıl
Tv Tavsiyesi İsteğinizde Doğru Cevap Aldığınızdan Emin Misiniz?
Arkadaşlar ,

Tv alma aşamasında olduğunuz için bu bölüm altında bir baştıkta aradığınız özellikleri , beklentilerinizi , bütçenizi yazarak tv tavsiyesi istiyorsunuz. Peki yaz size cevap verenlerin bu konuda yeterli bilgileri olduğuna ve daha önce lcd veya plazma tv kullanıp kullanmadığına emin misiniz?

Eğer tv tavsiyesi konusunda sağlıklı bilgi almak istiyorsanız forumun TV ve Projeksiyon bölümüne bakın.

Linki :

http://forum.donanimhaber.com/forumid_284/tt.htm

Bu başlıkta çeşitli marka ve model tv kullanıcı arkadaşlarımızın yorumları bulunuyor. Öncelikle internette bir şekilde bilgilerine ulaştığınız mağazalarada canlı olarak görüdüğünüz tvler hakkında o tvleri kullanan arkadaşlarımızın yorumlarını okuyun ve sonrasında tercih ettiğiniz tvleri 1-2 modeli indirip kendiniz karar verin.

Bu başlığa sorduğunuz mesaj başlığına gelen cevaplar " Körler sağırlar birbirini ağırlar" şeklinde oluyor. 1-2 hafta öncesine kadar kendisi tv arayanlar şimdi size tv tavsiyesinde bulunuyor. Onu alma şusu kötü , bunu alma busu kötü diyorlar. Ayrıca ben şu kadar farklı tv kullandım diyen kişilere de pek itibar etmeyin. Bu kişiler zaten iyi ve doğru tercih yapabilme kabiliyetine sahip olsalar zaten iyi bir tv alır yıllarca kullanırlar. "Kelin ilacı olsa başına sürermiş" sözü boşuna söylenmemiştir.

Size cevap veren kişilere " Neden?" , "Niçin?" , " Yazdığınız bilginin kaynağı var mı?" diye sıkıştıcı soru sorarsanız çoğu zaman size yazılan bilginin teknik olarak boş olduğunu , bilgiden çok şahsi fikir olduğunu hatta ezbere yazılmış olduğunu göreceksiniz.

Umarım gönlünüzce bir tv alır uzun yıllar boyunca sorunsuz ve keyifle seyredersiniz.
E
13 yıl
Forum Yöneticisi Yardımı İhtiyacı
Son 2 gün içinde kendim ile alakalı özel bir durum ile ilgili forum yöneticisi yardımı lazım. Bu konuda gerekirse özelden veya buradan konuşmam gerekiyor.

Teşekkürler.
E
13 yıl
Ubuntu ile ilgili birkaç basit soru
Arkadaşlar ,

Virtualbox üzerine Ubuntu 10.10 kurdum. Eskiden de birkaç defa linux kurmuştum ama amacım sadece masaüstünü açabilmek ve sorunlu olan bilgisayarda kurtarma yapma veya live cdleri kurcalamak şeklindeydi. Windowstan sonra alışıncaya kadar biraz sıkıntı olacak.

Sizlerden birkaç konuda yardım istiyorum.

1. Python kurmak istiyorum .

Kurulum yöneticisinde bazı seçenekler geliyor ama ben internetten indirdiğim python sürünü kurmak istiyorum. Özellikle bu versiyonu paket yöneticisi ile veya terminal ekranından nasıl yapabilirim.

Mesela diyelim ki Python.tar.bz2 dosyasını masaüstüne kopyaladım ve buradan kurulum yapmak için gereken komut ne gibi olacaktır?

2. Çalıştırmak istediğim bir python script var. Windowsda kendime batch (.bat) dosyası yapmıştım ve kolayca bu scripti çalıştırabiliyordum.
Örneğin yine masaüstünde deneme.py diye script olsun ve bu scripti nasıl çalıştırabilirim?

Script bir klasör içindeki dosyalar üzerinde çalışacak. Windows da olsa script dosyasını klasör ile aynı yere koyunca deneme.py ./Klasor şeklinde command prompttan yazınca çalışıyor. Linux olunca ne gibi komut yazmam gerekecek ?

Windows olsa cd.. veya cd ile aynı klasöre düşüp sonra deneme.py ./Klasor yazmak yeterli ama linux olunca dosya yolu vs gerekir mi? Yine kolaylık olsun diye script ve klasörü masaüstüne koyarım.

Teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.