K

DH Yönetici
25 Kasım 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
47 üye
Görüntülenme (?)
1185 (Bu ay: 4)
Gönderiler Hakkında
K
5 ay
Elektrikli araç ithalatında Asyalı üreticileri etkileyecek yeni şartlar getirildi
Ticaret Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ ile Türkiye’ye gerçekleştirilecek elektrikli araç ithalatına yönelik özellikle Asyalı üreticileri etkileyecek şartlar belirlendi.

Tebliğe göre Türkiye’ye yapılacak elektrikli araç ithalatı için ithalatçı firmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından veya yetki verdiği kurum veya kuruluştan “İzin Belgesi” alması gerekecek.

Bu şarttan Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’nin otomotiv sektörünü de kapsayan serbest ticaret anlaşmasının olduğu ülkelerden yapılan ithalat muaf olacak.

Bu izin belgesinin alınabilmesi için firmaların şu şartları sağlaması gerekecek;

  • Satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde TS 12047 ve TSE K 646 standartlarına sahip en az 20 yetkili servis istasyonu kurulması ve bunun Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi,
  • Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması,
  • İthalatı yapılacak her bir marka için Türkiye’de en az 40 personele sahip Türkçe hizmet veren çağrı merkezi kurulması,
  • İthalatı yapılacak aracın üreticisinin Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin olması,
  • Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi,


TSE ve MYK’den yeterlilik belgesi alınması gerekecek

İthalat yapan kuruluşların şartlar arasında yer alan elektrikli araç alım, satımına yönelik yeterlilik belgesini Meslekî Yeterlilik Kurumu’nun bu şekilde bir standardı bulunmadığı için TSE’den almaları gerekebilecek.

Meslekî Yeterlilik Kurumu halihazırda Batarya Elektrikli Araç Bakım ve Onarımcısı ve Batarya Elektrikli Araç Servis Elemanı ile Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi standardı varken özellikle elektrikli araç alım satımına yönelik bir yeterlilik standardı bulunmuyor.


Elektrikli araç ithalatında Asyalı üreticileri etkileyecek yeni şartlar getirildi : Yeşil Ekonomi (yesilekonomi.com)


resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231129-6.htm
K
7 ay
Amerika\u0027da lüks bir araç, evin içindeki anahtarına sinyal yollanarak çalındı.
Amerika'da lüks bir araç, evin içindeki anahtarına sinyal yollanarak çalındı.

Bizim hırsızlar bu yolu kısa zamanda öğrenirlerse vay halimize...



https://twitter.com/i/status/1709076855872012363
K
8 ay
80km hız ile ortalama hız bölgesinde ceza yemişim.
Temmuz ayı sonu, Antalya'dan Ankara'ya giderken Keçiborlu'dan geçişte 70 km ile (%10 hata payıyla 77km) ortalama hız uygulaması yapılan bölgede 80km hız yaptığım için 951TL ceza uygulaması yapılmış.

%10'u da hesaba katsak 3 km nedeniyle ceza yemiş oluyorum.

Bu cezaya itiraz etmem durumunda müspet bir sonuç alma durumum olur mu?

Yoksa bu cezayı kabullenip dosyayı kapayayım mı?

Güncel durumda böyle bir duruma düşen oldu mu? sonuç ne oldu?


< Resime gitmek için tıklayın >



< Resime gitmek için tıklayın >
K
2 yıl
1 lt benzin/mazot = 1 $
Akaryakıt zamları durak bilmiyor. Doların yükselişi ve dalgalı seyriyle hız kazanan akaryakıt zamları devam ediyor.

KRT'den Olcay Aydilek'in haberine göre; motorine 94, benzine ise 63 kuruşluk zam geliyor.

Zamlar bu gece pompaya yansıyacak.

Bununla birlikte benzin ve motorinin litresi ise bu gece 1 dolara eşitlenmiş olacak.

https://www.krttv.com.tr/ekonomi/benzin-ve-motorine-bu-gece-buyuk-zam-geliyor-h106323.html
K
2 yıl
Tramer sorgusuna güvenmeyin.
Üye olduğum Tiguan grubunda bugün bir mesaj okudum ve çok şaşırdım.

İlkkez duyduğum bir konu, tramere de güvenemeyeceksek neye güveneceğiz???

@spacewolf

mesaj aşağıdaki şekilde:

2020 Ocak ayında 2012 Tiguan White Night araç aldım. Aracımı alırken hem kendim plakasını şasini sorguladığımda hemde alırken expertiz şirketinde karışmış olduğu kazaları gördüm. Aracım daha önce 4 kazaya karışmış. 3 farklı tarihlerdeki kaza tutarları 700 -800 tl bandında önemsiz tutarlar. Yalnızca 2019 mart tarihli kaza tutarı 32.350 TL idi. Bu şekilde aracı 2020 ocak ayında aldım. 2 yıldan beri herhangibir kazaya karışmadım ve 2 yıldır kasko yapıyorum. Ancak bugün kaskomu yenilemek istediğimde aracıma kasko çıkmadığı aracımın ağır hasar kayıtlı olduğu bilgisi paylaşıldı ve şok oldum. 2 yılın ardından bugün sorgulama yaptığımda 2019 mart ayında 32.350 TL tutarında görünen kaza şuan 39.800 TL ve Ağır hasarlı olarak görünüyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.

yorum olarak yazılan mesajlarda bu konuya açıklık getirilmiş:

Yorum.1) Dosya tam olarak kapanmamıştır. Aracı pert olan kişi sigorta şirketinin teklifini şartlı kabul etmiştir. Yada dosya davaya bağlıdır. (Ölüm yaralanma vs vardır. )Bu süreçde sigorta şirketi yapabileceği işlemleri ve ödemeleri yapar fakat dosya sonuçlanmadığı için dosyayı kapatmaz. Zaten belirtmişsiniz sigorta sonradan yaptığı ödemeyide sisteme yansıtmış ve dosyayı kapatmış. Geçmiş olsun.

Yorum.2) Mrb arac kaza yapmis hasar eklenmis ama miktar yetersiz olunca dava acilmis bi kac ay sonra araci siz almissiniz bir sire gectikden sonra karsi taraf dava kazandigi icin miktari aliyo ve sonra dan sizin araca ek hasar yaziliyo mevzu bu sekil de ilerlemis.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
K
2 yıl
İkinci el araba satışına yeni düzenleme yolda
İkinci el araba satışına yeni düzenleme yolda.

Ticaret Bakanlığı'nın yeni yönetmelik taslağına göre ikinci el araba alım satımında elektronik sistem kullanımı genişletilecek.

Araba ücretiyle taşıt mülkiyetinin aynı anda el değiştirmesini sağlayacak sistemde havale ve EFT ile ödeme imkanı sağlanacak.

Edinilen bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik taslağıyla, ikinci el oto satışında yetki belgesi verilmesinde aranan iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunması şartı kaldırılırken, konkordato başvurusu yapan işletmeler de yetki belgesi başvurusunda bulunabilecek. Düzenlemeyle, yetki belgesi için istenen lise mezuniyeti şartı da ilköğretime indiriliyor.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Taslakla, ikinci el araç alım satımında elektronik sistem kullanımı da genişletilecek. Mevcut uygulamada, sadece ödemenin nakit yapılması halinde taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayan elektronik sistem devreye girerken, yeni düzenlemeyle havale, EFT yöntemleriyle ödemeler de elektronik sistem üzerinden yapılabilecek. 

İkinci el oto satışında özellikle EFT talimatları üzerinden dolandırıcılık olayları yaşanıyor. Alıcı görünümündeki dolandırıcılar, araç bedeli kadar EFT talimatını verdikten sonra, talimat belgesini satıcıya göstererek aracın devralıyor, sonra da EFT talimatını iptal ediyor ve kayıplara karışıyor. Yeni düzenlemeyle bu tip dolandırıcılıkların da önüne geçilebilecek.

İkinci el otomobil alım satımındaki elektronik sistem ile alıcının elindeki para, önce emanet hesabına aktarılıyor, işlem bitinceye kadar bloke oluyor. Aracın noterdeki devir işleminin sonuçlandırıldığı bilgisinin aktarılmasıyla para, satıcının hesabına iletilerek satış tamamlanıyor.

Taslakta yer alan bir diğer düzenlemeye göre, ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten önceki 3 gün içinde ekspertiz raporu alma zorunluluğu da 10 güne çıkarılacak.

Düzenlemeyle yönetmeliğe aykırılıktaki para cezası yerine “bir defaya mahsus” uyarı geliyor. Taslağa göre bakanlık, ikinci el oto alım satışı yönetmeliğe aykırı hareket edenleri, ekonomik durumu ve ödeme güçlüğü içinde bulunup bulunmadığını da dikkate alarak, para cezası vermeden önce bir defaya mahsus olmak üzere uyarabilecek.

https://www.aykiri.com.tr/otomobil-alacaklar-dikkat-ikinci-el-arabalara-yeni-duzenleme-geliyor-onemli-degisim/17249
K
2 yıl
MTV yüzde 25 olarak uygulanacak (tablo eklendi)
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) bu yıl için yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak tespit edilmişti. Resmi Gazetede yayımlanan kararla bu oranda indirime gidildi. 2022 yılında MTV’de yeniden değerleme oranı yüzde 25 olarak belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 27 Kasım’da Resmi Gazete'de yayımlanan (Gelir İdaresi Başkanlığı), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre MTV’de dahil Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda yer alan vergi, harç ve ceza tutarları yüzde 36,20 oranında belirlenmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu rakamı yüzde 50 oranında düşürme ve artırma yetkisi bulunuyordu.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bu oranda yüzde 11.20 oranında indirim yapıldı ve MTV yeniden değerleme oranı yüzde 36,20’den yüzde 25’e indirildi. Böylece 2022 yılında MTV’de artış yüzde 25 olarak uygulanacak.

Diğer vergi, harç ve cezalarda yüzde 36,20 olarak belirlenen oranda ise değişikliğe gidilmedi.

Son 10 yılda vergi harç ve cezalarda uygulanan yeniden değerleme oranları*:
2012…………….yüzde 7.80
2013…………….yüzde 3.93
2014…………….yüzde 10.11
2015…………….yüzde 5.58
2016…………….yüzde 3.83
2017…………….yüzde 14.47
2018…………….yüzde 23.73
2019…………….yüzde 22.58
2020…………….yüzde 9.11
2021…………….yüzde 36.20

*MTV’de yeniden değerleme oranı Cumhurbaşkanı yetkisiyle 2018 yılında yüzde 23.73’ten yüzde 15.9’a, 2019’da 22.58’den yüzde 12’ye çekilmişti.


https://www.krttv.com.tr/ekonomi/resmi-gazete-de-yayimlandi-mtv-yuzde-25-olarak-uygulanacak-h103057.html
< Resime gitmek için tıklayın >
K
2 yıl
BRC Gösterge ışıkları sorunu
Merhabalar,

İnternette biraz bakındım, fazla gaz dolumundan dolayı diye cevapları gördüm ancak paylaşılan videolardaki ile bendeki durum farklı biraz.

normal sürüş esnasından yeşil olan gösterge dolum ışıklarının hepsi yanıp sönüyor, üstteki tek ışık kırmızıya dönüyor, ve sürekli sesli ikaz veriyor.

aracı kapatıp tekrar açtığımda bu durum düzeliyor, belli olmayan bir zamanda tekrar aynı arızayı veriyor.

bazen uzun süre yapmıyor, yani her çalıştırmada olan birşey değil.

bu hatayı verdiğinde araç çalışmasında bir sorun olmuyor.

sadece bir seferinde kapatıp tekrar çalıştırmak istediğimde, birkaç defa, 2-3 sn geç çalıştı ve hemen stop etti, lpg yi manuel kapatıp benzine alınca bu sorun da düzeldi. geçici ama bununla alakalı bir şeydi sanırım.

böyle bir durumla ilgili bir açıklamaya denk gelmedim.

sorun ne olabilir.
K
2 yıl
A101 9 Aralık Aldın Aldın
K
2 yıl
Falken as210 ile Kleber Quadraxer 2
Herkese selamlar,

18" 4 mevsim lastik alacağım,

HB den Falken as210 235/50/18 lastiği, 2021 diye sipariş verdim ama 2 si 2019, 2si 2020 göndermiş satıcı.

İade edeyim dedim ama dövizin yükselmesinden fiyatlar birden yükseldi. benim aldığımda bu 4 lastik 4.400 tl'ye gelmiş oldu.


Bu lastik dışında Kleber Quadraxer 2 SUV var, bu da 2020, fiyatı 4 lastik 4.245 tl gibi birşey (satıcıyla son konuşmadım fiyat değişti mi belli değil)


Şu an elimde olan falkenler mi kalsın yoksa, kleber mi alayım, ne dersiniz?


not: lastik uyum tablosuna göre 235/50/18 ile 215/55/18 tam uyuyor.


< Resime gitmek için tıklayın >
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.