H

Er
14 Haziran 2019
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
29 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
H
5 yıl
Türkiye\u0027de En Hızlı İş Bulan 10 Meslek
Türkiye'de En Hızlı İş Bulan 10 Meslek

1. TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ 4 ay 2 gün

2. İÇ MİMARLIK 5 ay 8 gün

3. MİMARLIK 5 ay 10 gün

4. KONSERVATUVAR 5 ay 13 gün

5. ENDÜSTRİYEL TASARIM 5 ay 16 gün

6. PİLOTAJ 5 ay 17 gün ...........


https://www.youtube.com/watch?v=P13804Gj9Lk
H
5 yıl
Anayasa Mahkemesi Wikipedia Yasağını Görüşecek
Anayasa Mahkemesi, gündemine göre 11 Eylül 2019 tarihinde Wikipedia isimli internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasını görüşecektir.
http://www.hukuknediyor.com/anayasa-mahkemesi-wikipedia-yasagini-gorusecek/
H
5 yıl
Dünya Sıralamasındaki En İyi 10 Türk Üniversitesi
1. Orta Doğu Teknik Üniversitesi
2. İstanbul Üniversitesi
3. Hacettepe Üniversitesi
4. Ankara Üniversitesi
5. Boğaziçi Üniversitesi
6. İstanbul Teknik Üniversitesi
7. Ege Üniversitesi
8. Gazi Üniversitesi
9. Bilkent Üniversitesi
10. Çukurova Üniversitesi

https://www.youtube.com/watch?v=utO8CfgtB54&t=4s
H
5 yıl
Türkiye’nin En İyi Hukuk Fakülteleri
Türkiye Barolar Birliğinin uzun bir çaba sonucunda sonuçlandırdığı çalışmaya göre Türkiye’nin en iyi hukuk fakülteleri belirlendi. Türkiye’deki hukuk fakültelerinin dekanlarının katılımıyla yaklaşık 3 yıldır yürütülen çalışmaya, 73 hukuk fakültesinden 53’ü katıldı. Çalışma sonucunda hazırlanan listede ilk sıraları devlet üniversiteleri aldı.
https://www.youtube.com/watch?v=uPhSu-V3Gtc&t=25s
H
5 yıl
Tütün Mamullerindeki Maktu Vergi Artırıldı
15 Ağustos 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 1424 sayılı “Bazı Mallara Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Hakkındaki Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar” isimli Cumhurbaşkanı Kararına göre; Tütün içeren sigaralardaki asgari maktu vergi tutarı 0,2679 TL’den 0,3899 TL’ye, maktu vergi tutarı ise 0,4200 TL’den 0,4538 TL’ye yükseltildi.

< Resime gitmek için tıklayın >


http://www.hukuknediyor.com/tutun-mamullerindeki-maktu-vergi-artirildi/
H
5 yıl
Gümrük Vergisinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle El Konulan Araçların İadesi
Bilindiği üzere 7186 sayılı Kanun ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Geçici 11’inci madde eklenmişti. Söz konusu düzenlemeye ilişkin detayların açıklandığı 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle Başlatılan Bir Soruşturma veya Kovuşturmaya Konu Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 09.08.2019 tarih ve 30857 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Buna göre araç sahipleri 31.12.2019 tarihine kadar başvuru yapmaları ve kendilerine tebliğ edilen özel tüketim vergisinin %25’ine tekabül eden tutarı ödemeleri şartıyla taşıtlarını geri alabileceklerdir.

Taşıtların İadesi İçin

Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle başlatılan bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında bulunan ve müsadere kararı verilmemiş kara taşıtları ile ilgili olarak;

a) Taşıtın tasfiyesinin tamamlanmamış olması,

b) 31/12/2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin %25’ine tekabül eden tutarın, başvuru sahibine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili tahsil dairesine ödenmesi,

şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde, araç hakkında el koyma ve müsadere kararı verilmez, mevcut el koyma kararı kaldırılır ve el konulan aracın sahibine iade edilmesine karar verilir. İadesi talep edilen ulaşım araçlarının muhafazasına ilişkin masraflar araç sahibince ödenir.

http://www.hukuknediyor.com/gumruk-vergisinin-eksik-odenmesi-nedeniyle-el-konulan-araclarin-iadesi/
H
5 yıl
Kurban Bayramında Köprüler ve Otobüsler Ücretsiz
07.08.2019 tarih ve 30855 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 1404 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 2002/3254 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına geçici madde eklenerek Kurban Bayramı süresince otoyollar, köprüler ve toplu taşıma araçları ücretsizdir.

Otoyollar ve Köprüler Ücretsiz

10 Ağustos 2019 Cumartesi günü saat 00.00’dan (Cuma gününü Cumartesi gününe bağlayan gece) başlayarak 15 Ağustos 2019 Perşembe günü saat 07.00’a kadar, 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yap-işlet-devret projeleri hariç olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında bulunan otoyollar ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden yararlananlar ücret ödemeyeceklerdir.

Toplu Taşıma Ücretsiz

11 Ağustos 2019 Pazar günü saat 00.00’dan (Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece) başlayarak 14 Ağustos 2019 Çarşamba günü saat 24.00’a kadar belediyelerle bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden yararlananlar ücret ödemeyeceklerdir.

http://www.hukuknediyor.com/kurban-bayraminda-kopruler-ve-otobusler-ucretsiz/
H
5 yıl
Kamuda İşe Yerleşme Oranı En Yüksek 10 Meslek
Cumhurbaşkanlığı, 2014-2018 yılları arası Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerini baz alarak, meslekler bazında işe yerleşme süreleri, ortalama maaşları ve en çok istihdam edilen mesleklere ilişkin Yüksek İstihdam Endeksi (UNI-VERİ) araştırma sonuçlarını açıkladı.

Uni-veri, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin üniversite tercihi yapacak olan adaylara rehberlik amacıyla hazırlanan bir araştırmadır.



Yapılan araştırmaya göre kamu en fazla iş bulan meslek %96 ile TIP olmuştur. Devamında ise sağlık hizmetleri %36, diş hekimliği %32 ve Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık ise %29 oranın yerleşme sonucu ortaya çıkmıştır.

Kamu İşe Yerleşme Oranları

1.Kamuda en yüksek işe yerleşme oranı %96 ile TIP yani doktorlar olmuştur.

2. Kamuda en çok iş bulan ikinci meslek %36 ile SAĞLIK HİZMETLERİ olmuştur.

3. Kamuda en çok iş bulan üçüncü meslek ise %32 ile DİŞ HEKİMLİĞİ olmuştur.

4. Kamuda en çok iş bulan dördüncü meslek ise %29 ile PSİKOLOJİK REHBERLİK VE DANIŞMANLIK olmuştur.

5. Kamuda en çok iş bulan beşinci meslek ise %26 ile HUKUK olmuştur.

6. Kamuda en çok iş bulan altıncı meslek ise %22 ile İSLAMİ BİLİMLER olmuştur.

7. Kamuda en çok iş bulan yedinci meslek ise %21 ile VETERİNERLİK olmuştur.

8. Kamuda en çok iş bulan sekizinci meslek ise %19 ile ÖĞRETMENLİK olmuştur.

9. Kamuda en çok iş bulan dokuzuncu meslek ise %18 ile OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ olmuştur.

10. Kamuda en çok iş bulan onuncu meslek ise %17 ile SOSYAL HİZMETLER olmuştur.


http://www.hukuknediyor.com/kamuda-ise-yerlesme-orani-en-yuksek-10-meslek/
H
5 yıl
Vergi Borcu Olanlar Yurtdışına Çıkabilir mi?
Bilindiği üzere Anayasamızın “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” isimli 23’üncü maddesine göre herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Ancak seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amacıyla sınırlandırılabilir.

Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Anayasa Mahkemesinin İptal Kararı

Yurt dışına çıkma özgürlüğü sadece Anayasa’nın 23. maddesinde sayılan özel sınırlama nedenlerine bağlı olarak sınırlandırılabilecektir. 23. maddede yurt dışına çıkma yasağıyla ilgili sınırlama nedenleri vatandaşlık ödevi ve ceza soruşturması veya kovuşturması olarak gösterilmiştir. Anayasa’da sınırlama nedenlerinin sayılarak belirlenmiş olması, yasa koyucunun bunlar dışında kalan bir nedenle yurt dışına çıkma özgürlüğünün sınırlanması sonucunu doğuracak düzenlemeler yapamayacağını göstermektedir.

Vatandaşlık ödevi kapsamında olmayan kamu alacaklarının tahsili amacıyla, borçlular hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulması, Anayasa’nın 23. maddesinin güvence altına aldığı yurt dışına çıkma özgürlüğü alanına yapılmış açık bir müdahale niteliğindedir. Böyle bir sınırlamanın Anayasa’nın ilgili maddesinde belirtilen sınırlama nedenlerinden birine dayandırılmış olması gerekir. Ancak, itiraz konusu kurallar Anayasa’nın 23. maddesinde belirtilen sınırlama nedenlerinden herhangi birine dayanmamaktadır.

Yukarıdaki açıklamalar gereği Anayasa Mahkemesi 2007 yılında, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun, 28.5.1988 günlü, 3463 sayılı Yasa’nın 3. maddesiyle değiştirilen 22. maddesinin birinci fıkrasının “… vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere …” bölümünün Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE karar vermiştir.

Vergi Borcu Olanlar Yurtdışına Çıkabilir mi?

Yukarıda açıklamış olduğumuz Anayasa Mahkemesi kararı ve 6183 sayılı Kanunun “Yurt dışı çıkış tahdidi” başlıklı 36/A maddesi 6111 sayılı Torba Yasa ile kaldırılmıştır.

http://www.hukuknediyor.com/vergi-borcu-olanlar-yurtdisina-cikabilir-mi/
H
5 yıl
Uyarı Olmayan Yerde Radar Cezası Yazılabilir mi?
Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız trafik denetimlerinde kimi zaman mevzuata aykırı şekilde yapılan radar uygulamaları mahkemelerden dönmektedir. Bu yazımızda Yargıtay tarafından verilen bir karar üzerinden radar denetimlerinin nasıl olması gerektiği konusunda açıklamalar yapılacaktır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Hız sınırları” başlıklı 50. maddesine göre sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.

Yargıtaya Göre “Hukuk Devleti” Kavramı

Anayasamızın 2’nci maddesi hükmüne göre “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”

Anayasa Mahkemesinin yerleşmiş içtihatlarına göre (örneğin 27.03.1986-E:85/31-K:86/111, 08.11.1991-E:91/9-K:91/36 tarihli ve sayılı kararlar) “Hukuk devleti her eylem ve işlemi hukuka uygun, insan haklarına saygı gösteren, her alanda adaletli bir düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasaya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına hakim kılan, Anayasa ve hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayıp yargı denetimine açık olan, yasaların üstünde yasa koyucunun da bozamayacağı temel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunduğu bilincinden uzaklaştığında geçersiz kalacağını bilen bir devlettir.”

Kısaca, hukuk devleti “faaliyetlerinde hukuk kurallarına bağlı olan, vatandaşlarına hukukî güvenlik sağlayan devlet” demektir.

Hukuk devleti, hukuka bağlı olan devlet demek olduğuna göre, devletin üç erkinden biri olan yürütme organının da hukuk kurallarıyla bağlı bulunduğu kuşkusuzdur.

İdarenin Eylem ve İşlemlerinin Tahmin Edilebilir Olması

Yürütme organı bakımından, idarî faaliyetlerinin belirliliği ve önceden bilinebilirliği zorunludur. Hukuk devletinde idarenin eylem ve işlemlerinin idare edilenler tarafından önceden tahmin edilebilir olması gerekir. İdari işlem ve eylemlerde idare bu yetkisini tüzük ve yönetmelik gibi genel kurallarla düzenlemek ve bu düzenlemelere uymak zorundadır. Buna “düzenli idare ilkesi” denir. Keza, yine idarî faaliyetlerin belirliliği ilkesi nedeniyle idarenin, istikrar kazanmış uygulamalarından vazgeçmemesi gerekir.

Yine hukuk devleti ilkesi, devletin kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, kamu sağlığını ve çevreyi, ekonomik düzeni, toplum barışını ve düzenini, genel ahlâka ilişkin kuralları ihlal eden eylemleri yani suç ve kabahatleri, ulusal ve evrensel hukuk çerçevesinde, ödetme görev ve yükümlülüğü bulunmaktadır.

Ancak Devletin, esasen ve öncelikle bu kuralların ihlalini önleme görevi bulunduğunun kabulü gerekir.

Başka bir deyişle, hukuk devletinin bir erki olan idarenin görevi, öncelikle bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırma yoluna gitmesi değil, kurallara uygun davranma düzeyini ve alışkanlığını geliştirmek olmalıdır. Bu husus “iyi idare ilkelerinin” de bir gereğidir.

http://www.hukuknediyor.com/uyari-olmayan-yerde-radar-cezasi-yazilabilir-mi/
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.