P

Yarbay
26 Ağustos 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
13 üye
Görüntülenme (?)
98 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
P
10 yıl
Oyun+Mühendislik için 2000TL\u0027lik sistem (Vatan Bilgisayar içerir)
Artık laptop'un eskimesi ve sıkması nedeniyle masaüstüne tekrar dönmek istiyorum. Büyük oranda internet, 3d tasarım, mühendislik programları vs kullanılacak ancak arada sırada oyun da oynanacak.
Oyun asıl önceliğim olmadığı ve uzun süreler açık kalacağı için Intel i5 tercih ettim. Overclock'la da uğraşmayacağım, kasan program/oyun overclock yaparak akıcı olmayacak sonuçta. (ekstrem overclocklar hariç) Ayrıca ısınma ve gürültü sorunuyla da uğraşmak istemiyorum.
i5'in dahili GPU'su ile bir süre idare edeceğim. Ayrıca çift monitör kullanılacak. (Oyun için 1080p tek monitör kullanılacak)
Şimdilik kafamdaki sistem şu şekilde. Ekran kartını ve ekstra ram'i daha sonra almayı düşünüyorum.

İşlemci: Intel i5-4690 560TL
Anakart: Asus H97M-Plus 300TL
Ram: Corsair 8Gb(Tek modül) 260TL
Kasa: Zalman Z3 130TL
Güç kaynağı: Corsair Vs650 200TL (Sonradan duruma göre R9 280x ya da 270x seviyesinde kart eklenecek)
SSD: Sandisk 256GB Ultra Plus 320TL
HDD: WD Caviar Black 500GB 170TL (1TB'a ihtiyacım yok. 50tl 50tl'dir)

Toplam 1940 TL ediyor.
Sistemde bir uyumsuzluk, gereksizlik gören var mıdır? Kriterlerimi göz önünde bulundurarak başka öneriler de yapabilirsiniz.
P
12 yıl
Meelectronics SP51 30$
Meelectronics'in ayarlanabilir ses karakterli kulaklığı olan SP51 bu haftasonu %55 indirimli.
Bu da kargoyla birlikte 30$ civarı bir fiyat yapıyor , ki bu kulaklık için çok iyi bir fiyat.

İncelemesi :http://www.head-fi.org/t/478568/multi-iem-review-202-iems-compared-fischer-audio-consonance-ultimate-ears-350-added-10-25-11
(2C28) MEElectronics SP51 aratın.

Bu da kampanya link'i.resme tıklayınca ürün sayfası açılıyor.ürünü sepete atıp , ödeme bölümünde resimdeki kodu gireceksiniz.
https://www.meelec.com/Articles.asp?ID=140
P
13 yıl
Yüzey montaj entegre
Elimde sop14 ve sop16 paketlerinde entegreler var.Bu entegreleri acilen lehimlemem lazım ama bacak numaralarını belirten bir şey yok üzerlerinde.Yuvarlak , yarım daire vs yok.Sadece yazı var.
1. bacağının hangisi olduğunu nasıl anlarım?
Üzerindeki yazı düz okununca sol alttaki bacak mıdır acaba 1.?
P
13 yıl
trafo gücü
elimde bi trafo var ve üzerinde sigortalı olduğu dışında herhangi bi bilgi yok.
multimetreyle ölçüm sonucu çıkış 11.2v AC
primer direnç 200ohm civarı , sekonder ise 2 ohmdan az.
girişte 200ohm direnç olduğu için max 1A civarı akım çekebilir , dolayısıyla yaklaşık olarak 1(A) * 11.2(v ac) * 1.4 = 15Watt gücündedir diyebilir miyiz?boyutu da 15W gibi duruyo.
yoksa bu hesaplama tamamen rastlantı mıdır?
P
13 yıl
harici ses kartı için dac seçimi
yakın bi zamanda oturup harici ses kartı yapmak istiyorum.usb'den beslenecek ve usb'den çalışacak.tak ve çalıştır tipi olacak , sürücüyle filan uğraştırmayacak.
farnell'de DAC bölümüne geldim voltaj aralıklarını da seçtim ama orada tıkandım.
0.5€'ya da 50€'ya da dac entegresi var.çoğu özellikleri de aynı gözüküyo tanım bölümünde.
pcm270x serisi kolay ve kaliteli gibi duruyo , öte yandan wolfson'lar hakkında da hep iyi yorumlar var.çeşit çok fazla , takıldım kaldım
bunları karşılaştırmak için hangi özelliklere bakmam gerekir , bu özelliklerin açıklamalarını toplu ve kısa halde bulabileceğim bi site biliyor musunuz?

teşekkürler
P
13 yıl
brainwavz alpha ufak inceleme
geçenlerde mp4nation'dan gelen mailde brainwavz alpha'ların hafta sonu boyunca 5$'a satılacağı(ücretsiz kargo) yazıyodu , dayanamadım kaptım bi tane 20 gün civarı bi sürede geldi(arada çin yeni yılı vardı)

paketleme ve içerik
öncelikle paket diye bişi yok diyebilirim.zarf içerisinde "bulk" paket(ufak sert torba) şeklinde geldi.bu paketin yanında 2 kağıt çıktı.biri mp4nation'ın mp3 servisinin reklamıydı , 35 şarkı bedavaymış.
diğer kağıt ise feedback bırakırsam 5$ indirim kuponu kazanacağımı belirtiyodu.gerçi olay aslında 80$ üzeri için 5$ , 80$ altı için 2.5$ şeklinde imiş ama hiç yoktan iyidir.
bulk paketten de kulaklık + 3 boy silikon uç + yakaya takmak için kullanılan aparat çıktı.5$'a kargo dahil geldiğini düşünürsek gayet iyi bi içerik.

malzeme kalitesi ve rahatlık
kulaklığın jak 45derecelik sağlam plastik , uçlar da altın kaplama.kablo biraz yumuşak , çok kaliteli durmuyo ama zorlamazsam kopmaz.
kulaklığın kasası ufak ve sağlam.yan tarafında büyük olasılıkla bi delik(başka bişi de olabilir) , diğer tarafında ters bi "M" var , kulak üzerinden takmak için dizayn edilmiş olsa gerek."nozzle" kısa ve açılı.
kasa ve uzantısı(daha iyi tabir bulamadım) ufak olduğu için kulak üzerinden de takılabiliyor(normal de takılıyo tabi )
mikrofonik etki baya var gibime geldi.kulaklığı karşılaştırmak için kulaklık ikileyicilerden kullanıyodum.diğer kulaklığın kasaları birbirine çarptıkça duyuyodum(kulağımdaki kulaklık o sesi oluşturuyodu) , çok ilginç
daha önce kulaklık oldukça rahat demiştim ama dışarıda deneyince durum değişti.tam oturmadı , kulağımı ağrıttı.oturmayınca da izolasyon ve dolayısıyla sesler rezil oldu.20 dakika dayanamadım , dinlemem daha iyi dedim.

ses kalitesi
burada pek detaya giremicem ne yazık ki.hem burn-in'i daha yeni başladı hem de tecrübe vasat
laptop'un onboard ses kartı > foobar2000'de flac ve 320kpbs iyi bildiğim şarkılar > cmoy amfi > 50ohm adaptör > alpha şeklinde dinledim

kulaklığın en büyük özelliği basları , basshead'ler için yapılmış denebilir.hem baslar yüksek hem de kaliteli.normalde elektro gitardan gelen distortion bas gitarı perdeler ama bunlarda o bas bile kendini belli etmeyi biliyo.
ama işin kötü yanı , bas gitarın zaten belli olduğu türlerde , örneğin progressive rock'la denedim ben , bas daha da belli oluyo ve benim gibi basshead olmayan insanlarda baş ağrısına neden olabilir.sadece gitarı arttırıyo gibi yazdım , diğer basları da arttırıyo tabi ki , örneğin erkek vokaller de daha yüksek ve güçlü geliyo.

mid'lerde özel bişi fark edemedim şimdilik.
tizler biraz parlak gibime geldi , o kadar bastan sonra canlı canlı zilleri duymak insanı biraz şaşırtıyo.herhangi bi kötülüğünü görmedim şimdilik , fena değil diyebilirim.

kulaklığın sahnesi vasat hem nozzle'ın kısalığından hem de kasada hava için belirli bi giriş olmamasından.ama zaten bu özellikler olmasaydı bası da böyle olmazdı.at gözlüğünün ses versiyonu diyebilirim
detaylar da fena değil gibi.
bir de kulaklık oldukça hassas , dip gürültüsü pl30'dan az olsa bile ses seviyesi ondan fazla.

adaptör ve amfisiz kullanım sonucu baslar cx serisine selam çakıyo biraz gitarın distortion'ı diğer sesleri biraz bastırıyo , kulaklık yavaş kalıyo.tizlerde de biraz zayıflama olmasına rağmen hala aradan sıyrılıp kendilerini duyuruyolar.

sonuç olarak bas seviyosanız ve rahatlık kumarına girişmek istiyosanız deneyebilirsiniz.tam oturtabilirseniz sesi güzel kulaklık , 15$'ı hak ediyo denebilir.oturtamazsanız çöp ne yazık ki.
okuduğunuz için teşekkürler


*fotoğraf eklemeye üşendim.belki bi ara koyarım.
şu an mp4nation'ın sitesinde alpha gözükmüyo.sanırım elden çıkardılar hepsini , proalpha'yı alt seviyeye indirdiler heralde
P
13 yıl
kondansatör tipleri
bildiğimiz üzere kondansatörlerin yapımında kullanılan bir sürü çeşit malzeme var.isimleri de ayrı bi karışık.arayınca doğru dürüst sonuç bulunamıyo bile.
sorularım da şunlar :

http://www.direnc.net/pictures/100nf%20polyster.jpg bu bildiğimiz klasik kutupsuz kondansatör.polyester diye geçiyo.
http://www.futurlec.com/Pictures/C1000UPF.jpg bu da polyester diye geçmesine rağmen farklı/kaliteli gözüküyo.boyutları da biraz daha büyük.bu ikisinin farkı var mıdır , varsa nedir?

http://www.futurlec.com/Pictures/C220UM.jpg bu da film , mylar hatta bazı yerlerde polyester olarak bile geçiyo.dükkanlarda kullanılan adı nedir? kaçak durumu daha az olduğu için daha kaliteli sanırım.ama özelliklerine bakınca hepsi polyesterden daha kötü.nedir bunun durumu ve de fiyat farkı var mıdır

http://www.jestineyong.com/wp-content/uploads/2009/03/cap.jpg bunlar da normal elektrolitik kondansatör sanırım , sadece tipleri farklı.başka farkları var mıdır yoksa?

son olarak da neden ülkemizde bu kadar çok çeşitli kondansatör yok acaba?karaköy ve yazıcıoğlu'da 20 30 dükkan gezmişimdir.sadece 1inde mylar kondansatör bulabildim.diğerlerinde hep aynı ufak polyesterler var
P
13 yıl
tda7350 amfi
http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/11239.pdf 4. sayfadaki amfi devresini yapmak istiyorum.
devreyi deneyen çizimine sahip olan , devreye yorumu olan ya da ek yapmak isteyen var mı?
biraz acelesi var , yardım edebilirseniz çok memnun olurum
P
13 yıl
7107\u0027li voltmetre
http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php buradaki devreyi yapmaya çalışıyorum (aslında 7107'nin datasheet'inde verileni yapmaya çalışıyorum ama aşağı yukarı aynı) 7 segment'lerden birini farklı koydum belki sorun odur diye.fark etmedi
aşağıdaki şekilde çizdim şemayı.ama bi sonuç alamıyorum , 7107 çalışmıyor(ledlere sinyal gitmiyor)
şemadaki hatayı görebilen var mı ?
ya da elinde şemanın çalışır versiyonu olan varsa buraya koyabilir mi?
teşekkürler

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
P
13 yıl
tle2426 muadili
http://tangentsoft.net/elec/bitmaps/vgrounds/tle2426clp.png buradaki devreyi kullanıp simetrik besleme almam gerekiyor ama sanırım tle2426 bulmam çok zor.
genelde 9 ya da 18v'luk güç girişi kullanacağım +-4.5 ya da +-9v çıkış elde etmem gerekiyor.op-amp besleyecek
aynı görevi görecek kolay bulunabilecek bir entegre önerebilir misiniz ya da tle2426 bulabileceğim bir yer var mı?
teşekkürler

ekleme : sanırım 7805 ve 7905 entegrelerini birlikte kullanarak yapabilirim en kolay şekilde.doğru mudur?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.