S

Teğmen
02 Mart 2017
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme (?)
73 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
S
geçen yıl
Kusur oranı ve dosya açılması hk.
Arkadaşlar merhaba,

Eşim geçen çarşamba günü maddi hasarlı küçük bir kaza yaşadı.

Oldukça geniş bir ara sokakta, dörtlüleri yakıp ve U dönüşü yapmaya başlamış. U dönüşünü tam tamamlamak üzereyken, sol taraftan gelen araç eşim U dönüşü yaparken önümüzden geçebileceğini düşünmüş olmalı ki bizim araca sol ön taraftan çarpmış.

Kazanın gerçekleştiği yer okul kapısının önü. Araç biz dönüş yapmaya başlamadan önce çevrede görünmüyor. Ara sokaktan çıkmış olmalı.

Karşı taraf suçun bizde olduğunu iddia ediyor. Kazadan bir sonraki gün karşı taraf dosyayı açtırmış. Henüz dosyayı açtırmadık. Ön plastik tamponda 3.000 TL lik masraf var. Karşı tarafta yaklaşık 12.000 TL lik masrafı var. Sizce ne yapmalıyım?

Kendi aracımı dosya açtırmadan kaportacıya yaptırmalı mıyım? Konuyla ilgili tarafımdaki fotoğraf, video ve evrakları sisteme daha adil bir kusur oranı değerlendirmesi için sisteme yüklemeli miyim?

Konuyla ilgili video aşağıdaki gibidir.


https://www.youtube.com/watch?v=Wh6KI2v7tYo


Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
S
5 yıl
Klima gaz basıncı hk.
Arkadaslar merhaba,

Daikin 18000 btu klimamiz mevcut. Geçen sene eylül ayında klima montajında bağlantılarda kaçak oldugundan dolayı vakum yapıp gaz bastılar.
Ancak klimaya terazi ile değil de 10 bar gaz bastılar. Cihaz üzerinde etiket olmasına rağmen ve terazi ile gaz basıp basmayacaklarını sormama rağmen terazisiz gaz basıp 10 bar r410a gazı yüklemesi yaptılar.

Ben bu durumdan cok rahatsizim. Sizce baska bir servis çağırıp, gazi vakum ettirip, etiket uzerinde belirtildiği gibi 1450 gram gaz bastırayım mı?

Eğer bunu yapmazsam cihaz üzerindeki yüklemesi yapılan 10 bar gaz, cihaza zara verir mi? Ya da cihaz elektriği çok yakar mı?

Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim.
Ilginiz için tesekkür ederim.
Saygılar, selamlar.

< Resime gitmek için tıklayın >
S
5 yıl
25-37 arası hangisi?
Arkadaşlar Merhaba,

25-37 bin lira arası bütçemiz var. Eve 2. Araç lazım.

Birinci önceliğimiz güvenlik.

Ikinci önceliğimiz sanayi ustaları ile bizi akraba yapmayacak elektronik ve mekanik sıkıntı çıkarmayacak bir araç.

Araç benzin + lpg ile kullanılacak.
Performans aramiyoruz
Manuel vites
Yağ yakmayacak
ISO fix ve klima olacak


Aklımda olan araçlar;

Citroen C4
Opel Corsa
Hyundai Accent
Nissan primera
Fiat Albea
Chevrolet aveo / Lacetti
Renault Clio

Lütfen cevaplarınızı nedenleriyle birlikte yazar mısınız?

Teşekkürler.
S
7 yıl
Marşpiyel onarımı hk.
Arkadaşlar Merhaba,

Arabanın marspiyelini vurduk. Boyasız göçük çözüm olmaz herhalde. Tahmini ne kadar ücret tutar. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Edit: 1 günde teslim almam mümkün müdür aracı? Ek olarak macun uygulamadan düzeltilmesini istiyorum.


< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
S
7 yıl
60bin liraya ne alınır?
Arkadaşlar iyi akşamlar,

60000 lira civarına c ya da d segment full paket aile arabası sedan benzinli ya da tüplü otomatik ne alınabilir?

Yılda 17000 km yapıyoruz. Bu konuda tavsiyelerinizi beklemekteyim.

Teşekkürler l.
S
8 yıl
Benzinli Araba Test Sürüşü
Arkadaşlar merhaba,

Internette şöyle bir yazı buldum. Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum. Biraz uzun ama eğlenceli. Umarım beğenirsiniz. Alıntıdır. Kaynak belirtmem gerekiyor mu bilmiyorum. Gerekiyorsa kaynak ekleyebikirim. Çeviren arkadaşa teşekkür ederim.


Benzinli arabalar ile ilgili o kadar çok iyi şey duyduk ki birini test etmeye karar verdik. Dediklerine göre ucuz fiyatı uzun menzil ve hızlı şarj (yakıt doldurma) süresi ile birleştiriyorlar. Kağıt üzerinde kazanan bir formül – peki gerçek hayatta nasıllar?

Bayinin test sürüş araçlarından birine bindik. Otomobil yapımcıları arabaları kendileri satmıyor, sadece bağımsız araba tamircileri aracılığı ile satıyorlar. Elinizden geldiği kadar az ziyaret etmek isteyeceğiniz bir araba onarım servisinden araba almak hayra alamet değil gibi gelebilir. Ama maalesef arabayı direk yapımcıdan alamıyorsunuz, bir aracı ile halletmeniz lazım. Satıcı oldukça pişkindi ve bizi arabayı almamız için neredeyse “zorlayarak” ikna etmeye çalıştı ama belki de tecrübe başka yerlerde daha iyidir.

Neyse, arabaya bindik ve “Başlat” tuşuna bastık. Arabanın benzinli motoru aksırıp tıksırdı ve çalışmaya başladı. Motorun sesi bariz duyuluyordu ve arabanın tüm gövdesi sanki bir şey bozulmuşcasına titriyordu ama satıcı bize her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna yemin etti. Arabada aslında elektrikli bir motor ve mikroskobik boyda bir pil mevcut ama bunlar sadece benzinli motoru çalıştırmak için kullanılıyor, elektrikli motor arabanın tekerleklerini hareket ettiremiyor. Benzinli motor daha sonra bir depo dolusu benzini – fosil bir yakıt – kullanıp ufak miktarlarda patlatarak arabayı ilerletiyor. Meğer bu duyup hissettiklerimiz bu küçük patlamalarmış.

Benzinli motorda tam anlamıyla yüzlerce ufak hareketli parça var hepsinin milimetrenin yüzde biri kadar hassaslığı olması lazım ki fonksiyonel olabilsinler. Şimdi arabaları satanların neden servis/tamir noktaları olduğunu anlamaya başlıyoruz. Belki de onarabilecekleri bir şeyin bozulmasını umuyorlardır?

Bir vitese taktık ve bir sarsıntı ile hareket ettik. Sarsıntı ani hızlanmadan dolayı filan olmadı ama görünen o ki benzinli motorlar elektrikli motorlar gibi pürüzsüz sürülemiyorlar. Esasında hızlanma hiç olmadı çünkü arabayı saatte 40km’den daha hızlı süremiyorduk! O noktada benzinli motor bağırıyordu ve tüm araba vahşice titriyordu. Bir şeyin bozulmuş olduğuna ikna olup arabayı durdurduk. Sonra satıcının açıkladığına göre beninli motorlarda belirli aralıklarla “vites değiştirmek” gerekiyormuş. Motor ile tekerlekler arasında sabit bir vites oranı yok, değişken. Benzinli motor sadece belli bir devir arasında güç üretebiliyor ve bu yüzden hızlanmaya devam etmek için farklı oranlar ile viteslenmesi lazım. Sonuç olarak hızlandıkça seçebileceğimiz 5 farklı vites var. Her seferinde doğru vitesi bulmak çok önemli çünkü – çabuk öğrendik – yanlış vitesi seçerseniz motor durabilir veya ciddi şekilde hasar alabilir! Bunu kendisi yapabilen otomatik vitesli modeller olsa da bunun için ciddi bir eğitime ihtiyacınız var. Düz vitesli arabada sürekli olarak motoru zarardan korumak zorunda kaldık. Oldukça stresli.

Dürüst olmak gerekirse radyodaki müziği düzgün duymamızı engelleyen motorun sürekli sesinin kapanıp kapanamayacağını sorduk. Ama olmuyormuş. Bir hayli dikkat dağıtıcı.

Çetrefilli vites değişimleri sonrası arabayı hızlandırdıktan sonra trafik ışıklarına yaklaştık. Gaz pedalını bırakmak farkına varılır bir fren yapmadı, arabayı yavaşlatmak için fren pedalını bayağı kullanmak zorunda kaldık. Frenlerin tamamen mekanik olduğunu duyduğumuzda çok şaşırdık! Ürettikleri tek şey ısı ve frenler motora hiç bir şekilde benzin geri vermiyor! Çok büyük bir israf gibi geliyor kulağa ama yakında işler daha da kötü olacaktı.

Durduğumuzda arabanın motoru çalışmaya ve titremeye devam etti! Motor arabayı ilerletmeden benzin yakmaya devam ediyordu. Gerçek olabilir mi bu cidden? Evet dedi satıcı, benzinli arabalarda böyle. Bazı modellerde kırmızı ışıklarda motoru kapatan bir özellik varmış ama. Çok daha mantıklı tabii.

Bir süre sonra arabayı şarj edebileceğimiz (yakıt doldurabileceğimiz) bir benzin istasyonuna geldik. Arabaya göre hala yarım depo doluydu ama benzinli arabaların süper hızlı şarjını denemek istedik!

Benzinciye geldik ve kapağı açtık. Pompanın ucu şarj adaptörü ucuna oldukça benziyor ama ucundan çıkanlar elektronlar değil benzin. Benzin bazı bitkiler ve milyonlarca yıldır ölü hayvanlardan elde edilen, bir hayli kanserojen, kokulu ve yanıcı bir madde. Benzin arabanın deposuna pompa ile konuyor ve araba bu tehlikeli maddenin 50 litresi ile oraya buraya gidiyor.

Pompayı arabaya taktık ama hiçbir şey olmadı. Satıcı yakıt için para ödememiz gerektiğini söyledi! Aynı bu bazı şirketlerin kurduğu aşırı pahalı hızlı şarj istasyonları gibi. Kredi kartını okuyucuya koyduktan sonra yakıt alıyorduk. İnanılmaz hızlıydı! Sadece iki dakikada depoyu maksimumuna doldurduk! Ama pompada iki sayaç var; kaç litre yakıt koyduğumuzu ve ne kadar tuttuğunu gösteren sayaçlar. Fiyat sayacı o kadar hızlı dönüyordu ki hızına ayak uydurmak mümkün değil. Tamam iki dakikada depo doldu ama bize tam 30 Euro tuttu! Tam bir dolum bunun iki katı – 60 Euro tutacaktı! Herhalde en pahalı benzin istasyonlarından birini seçmiş olduğumuzu düşünüp şansımıza küfür ettik ve satıcıya alternatifleri sorduk. Evde doldurmak ne kadar geliyor? Bedava istasyon kaç tane var?

Satıcı oldukça şaşırmış duruyordu ve benzinli arabalara evde yakıt doldurmanın “imkansız” olduğunu söyledi ve bedava benzin istasyonu hiç yoktu. Görünen o ki ayda birkaç kez bir benzin istasyonuna fahiş fiyatlarda yakıt almak için arabanızı götürmeniz gerekiyor ve bir alternatifi yok! Hiçbir araba yapımcısının kendi bedava benzin istasyonlarını açmamasına şaşırmıştık.

Daha yavaş şekilde daha ucuza yakıt alabileceğiniz benzinciler de yok. Tüketim ile fiyatı kıyaslamaya başladık ve 100km gitmenin şok edici 12 Euro tuttuğu sonucuna vardık! Evet, elektrikli arabalar da teorik olarak en pahalı şarj istasyonlarında hızlı şarj olursa bu fiyatlara yaklaşabilir ama benzinli arabalar daha ucuz alternatifler değil! Elektrikli arabalar rahatça geceleri evde 100km başına 2 Euro’ya şarj olurken benzinli arabalar ayda birkaç kez rotalarından çıkıp benzin istasyonlarında müthiş fiyatlara yakıt almak zorundalar, istisnasız! Benzinli bir arabanın aylık yakıt masrafı 100 Euro’yu (Türkiye’de kaç misli kim bilir…) geçiyordu. Bu arabaları satın almanın niye daha ucuz olduğunu anlamaya başladık, benzinli arabayı elde tutmak aşırı pahalıydı çünkü.

Etrafta niye bu kadar benzinci var onu da anladık; eğer bütün benzinli arabalar yakıt için onlara gitmek zorunda ise çok normal.

Aklımızda bu varken trafikte sıkıştık ve arabanın ya durmasına ya da çok az hareket etmesine rağmen sürekli olarak bu çok değerli olan benzin damlalarından yakmaya devam etmesine çok gerildik. Benzinli arabalarla “maliyet kaygısına” düşmek çok kolay. Araba paranızı devamlı yakıyormuş hissi! Evde ucuz şarj yok ve yakılan enerjinin(benzinin) depoya yavaşlarken geri konması yok, hepsi ekonomik bir çılgınlık gibi duruyor hele ki neredeyse bütün benzinin yurt dışında ithal edilmek zorunda olduğunu hesaba katarsak.

Arabayı satış bayisine geri götürdük, el frenini çektik ve arabadan indik. Benzinli motor çalışmaya devam ediyordu! Birisinin arabayı bu değerli sıvıyı yakmasını durdurması gerekiyormuş. Ama biz benzinli motoru görmek istedik ve satıcı kaportayı açtı. Arabanın bütün ön kısmı hortumlarla, tesisatla, sıvı hazneleriyle ve hepsinin ortasında kocaman titreyen demir blok vardı ki bu da motorun dış çerçevesi imiş. Arabanın önünde eşya koymak için bir yer yoktu! Kocaman boyutuna, yüksek sesine ve titremesine rağmen motor 100 beygiri zor üretiyordu. Motor aynı zamanda aşırı sıcaktı, dokununca elimiz yandı. Ki bu bir sıcak yaz günü idi yani motorun yolcu kabini için ısı üretmesine gerek yoktu.

Aynı zamanda benzinli arabada kaza yaparsak ne olur acaba diye de telaş olduk. Motor kompartmanının çoğunu oluşturan demir kalıp çarpışma alanının tam ortasında duruyordu! Eğer önden çarpsak nereye gidecekti? Kucağımıza mı? Satıcı bize bu gibi durumlarda motorun aşağıya katlandığının garantisini verdi ama biz yine de motorun tam önümüzde olduğu gerçeğini atlatamadık. Arabanın önündeki 100 kiloluk o demir bloku hiç kullanmamak güvenli araba yapmayı çok daha rahat kılıyor. Buna ek olarak internette çok fazla yanan benzinli araba videosu görmüştük. Benzin deposu belli ki sık sık bir kaza sonrası sızıntı yapıyor ve bu yanıcı madde dökülüp tutuşuyor!

Motordan arabanın arkasına bir egzoz sistemi uzanıyor. Bir çeşit baca. Bu kanserojen maddeyi yakınca bir sürü zararlı madde üretiliyor. Araba zararlı gazların çoğunu temizliyor ama arta kalan açık havaya bırakılıyor arabanın arkasından. Soluması hala sağlığa zararlı ve çok kötü kokuyor! Benzinli arabalar bu zararlı gazları şehirlerimize mi bırakıyor? Benzinli arabaların egzozlarını hidrojen yakıt hücreli arabaların egzozları ile karıştırmayın, hidrojenli araçlar sadece su buharını atmosfere bırakırken benzinli arabalar bir sürü zararlı madde üretiyor, hatta Dünya’ya felaket getirebilecek ısınmasına katkı sağlayan fosil karbon dioksit bile!

Satıcıya gösterim için teşekkür ettik, başımızı salladık ve anahtarları geri verdik. Bir satış yapamayacağını anladı ve arabayı bize yağlı ballı anlatmaktan vaz geçti.

Eve dönerken elektrikli arabamızda etrafımızdaki zavallı benzinli araba kullanıcılarına farklı gözlerle baktık. Hala benzinli arabaların bütün sorunlarına katlanmak zorundalardı ama yakında onlar da dönecekler, eminiz!
S
8 yıl
Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Arkadaşlar 15000 tl birikmiş param var. Her ay köşeye 3500tl para koyabiliyorum. Bu paranın üstüne 25000 daha ekleyeyim toplam 40000 lira para biriktirip üstüne kredi çekip 175000 civarina ev alayım diyorum. Ya da para biriktirip hic kredi çekmeden nakit olarak ev alayım diyorum.

1. Olasılıkta 150000 lira 5 yıl vadeli kredi çekeceğim ama hemen ev sahibi olacağım

2. Olasılıkta kirada oturmaya devam edeceğim ama kredi çekmeyip 4 yıl sonunda ev alabileceğim (bu seçenekte parayı vadeli mevduata yatırmayı düşünüyorum ama ev fiyatları 4 sene sonra ne olur bilmiyorum)

Sizce hangi secenek daha mantıklı?

Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.

Teşekkürler.
S
8 yıl
Sizce ederi ne kadardır?
Arkadaşlar merhaba,

Bebeğimiz olacağı için kullanmakta olduğumuz aracımızın bagaj kapasitesinin ystmeyecegini düşündüğümüzden dolayı aracımızı satmak istiyoruz.

2006 1.4tdi 80bg vw polo trendline aracimi satıp astra j 1.4t almak istiyorum.

Km: 152000
Değişen boya yok.

Sizce fiyat olarak ne yazmalıyım? Aracimin ederi ne karardır?

Teşekkür ederim şimdiden.
S
8 yıl
Arabam çekişten düştü
Merhaba arkadaşlar,

2006 model 1.4 TDI 80bg vw polo aracım var. Arabam 1 haftadan beri bazen marşa tek sefer basmamda çalışıyor. Bazen de motorun sıcak ya da soğuk olması fark etmez, 3-4 kere kontağı açıp marş edip kapattıktan sonra, tekrar marş ettiğim zaman silkelenerek çalışıyor. NOT: Mazotu Türkiye Petrolleri'nden alıyorum.
Neyse dün aracımı sanayiye ustama götürdüm. Enjektörlerin tıkandığını ve temizlememiz gerektiğini söyledi. Ve bende temizlettim. Temizleme işi karşılığında 500 lira masraf çıktı. Enjektörleri değiştirmem gerektiğini bunun yaklaşık 2000 lira gibi bir masrafı olacağını söyledi. Bende şuan maddi durumum el vermediğinden dolayı bu kadar fazla masraf çıkardığı için yaptırmak istemediğimi bir müddet böyle idare edip edemeyeceğimi sordum. Enjektörleri değiştirmezsem aracın çekişten düşeceğini söyledi.
Bugün aracı teslim aldım. Otobanda hız denemesi yaptım. Aracım 110 km hızı geçmiyor. Ayrıca ustanın da dediği gibi çekişten düştü. Öndeki aracı bile sollayamıyorum. Araç sanki gitmiyor gibi. Sizce problem ne olabilir. Ustama aracı teslim etmeden önce aracın çekişinde bir problem yoktu. Aracı bu akşam üzeri iş çıkışında kendisinden teslim aldım. Henüz bir şey de söylemedim akşam akşam rahatsız etmeyeyim diye. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz sizce ne yapmalıyım? Teşekkürler.

Ek olarak würth dizel enjektör temizleyici alsam işe yarar mı?
Usta ne yapmış olabilir de aracımı teslim ettikten sonra aracım neden çekişten düştü?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.