Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
815
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Benzinli Araba Test Sürüşü
S
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Arkadaşlar merhaba,

Internette şöyle bir yazı buldum. Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum. Biraz uzun ama eğlenceli. Umarım beğenirsiniz. Alıntıdır. Kaynak belirtmem gerekiyor mu bilmiyorum. Gerekiyorsa kaynak ekleyebikirim. Çeviren arkadaşa teşekkür ederim.


Benzinli arabalar ile ilgili o kadar çok iyi şey duyduk ki birini test etmeye karar verdik. Dediklerine göre ucuz fiyatı uzun menzil ve hızlı şarj (yakıt doldurma) süresi ile birleştiriyorlar. Kağıt üzerinde kazanan bir formül – peki gerçek hayatta nasıllar?

Bayinin test sürüş araçlarından birine bindik. Otomobil yapımcıları arabaları kendileri satmıyor, sadece bağımsız araba tamircileri aracılığı ile satıyorlar. Elinizden geldiği kadar az ziyaret etmek isteyeceğiniz bir araba onarım servisinden araba almak hayra alamet değil gibi gelebilir. Ama maalesef arabayı direk yapımcıdan alamıyorsunuz, bir aracı ile halletmeniz lazım. Satıcı oldukça pişkindi ve bizi arabayı almamız için neredeyse “zorlayarak” ikna etmeye çalıştı ama belki de tecrübe başka yerlerde daha iyidir.

Neyse, arabaya bindik ve “Başlat” tuşuna bastık. Arabanın benzinli motoru aksırıp tıksırdı ve çalışmaya başladı. Motorun sesi bariz duyuluyordu ve arabanın tüm gövdesi sanki bir şey bozulmuşcasına titriyordu ama satıcı bize her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna yemin etti. Arabada aslında elektrikli bir motor ve mikroskobik boyda bir pil mevcut ama bunlar sadece benzinli motoru çalıştırmak için kullanılıyor, elektrikli motor arabanın tekerleklerini hareket ettiremiyor. Benzinli motor daha sonra bir depo dolusu benzini – fosil bir yakıt – kullanıp ufak miktarlarda patlatarak arabayı ilerletiyor. Meğer bu duyup hissettiklerimiz bu küçük patlamalarmış.

Benzinli motorda tam anlamıyla yüzlerce ufak hareketli parça var hepsinin milimetrenin yüzde biri kadar hassaslığı olması lazım ki fonksiyonel olabilsinler. Şimdi arabaları satanların neden servis/tamir noktaları olduğunu anlamaya başlıyoruz. Belki de onarabilecekleri bir şeyin bozulmasını umuyorlardır?

Bir vitese taktık ve bir sarsıntı ile hareket ettik. Sarsıntı ani hızlanmadan dolayı filan olmadı ama görünen o ki benzinli motorlar elektrikli motorlar gibi pürüzsüz sürülemiyorlar. Esasında hızlanma hiç olmadı çünkü arabayı saatte 40km’den daha hızlı süremiyorduk! O noktada benzinli motor bağırıyordu ve tüm araba vahşice titriyordu. Bir şeyin bozulmuş olduğuna ikna olup arabayı durdurduk. Sonra satıcının açıkladığına göre beninli motorlarda belirli aralıklarla “vites değiştirmek” gerekiyormuş. Motor ile tekerlekler arasında sabit bir vites oranı yok, değişken. Benzinli motor sadece belli bir devir arasında güç üretebiliyor ve bu yüzden hızlanmaya devam etmek için farklı oranlar ile viteslenmesi lazım. Sonuç olarak hızlandıkça seçebileceğimiz 5 farklı vites var. Her seferinde doğru vitesi bulmak çok önemli çünkü – çabuk öğrendik – yanlış vitesi seçerseniz motor durabilir veya ciddi şekilde hasar alabilir! Bunu kendisi yapabilen otomatik vitesli modeller olsa da bunun için ciddi bir eğitime ihtiyacınız var. Düz vitesli arabada sürekli olarak motoru zarardan korumak zorunda kaldık. Oldukça stresli.

Dürüst olmak gerekirse radyodaki müziği düzgün duymamızı engelleyen motorun sürekli sesinin kapanıp kapanamayacağını sorduk. Ama olmuyormuş. Bir hayli dikkat dağıtıcı.

Çetrefilli vites değişimleri sonrası arabayı hızlandırdıktan sonra trafik ışıklarına yaklaştık. Gaz pedalını bırakmak farkına varılır bir fren yapmadı, arabayı yavaşlatmak için fren pedalını bayağı kullanmak zorunda kaldık. Frenlerin tamamen mekanik olduğunu duyduğumuzda çok şaşırdık! Ürettikleri tek şey ısı ve frenler motora hiç bir şekilde benzin geri vermiyor! Çok büyük bir israf gibi geliyor kulağa ama yakında işler daha da kötü olacaktı.

Durduğumuzda arabanın motoru çalışmaya ve titremeye devam etti! Motor arabayı ilerletmeden benzin yakmaya devam ediyordu. Gerçek olabilir mi bu cidden? Evet dedi satıcı, benzinli arabalarda böyle. Bazı modellerde kırmızı ışıklarda motoru kapatan bir özellik varmış ama. Çok daha mantıklı tabii.

Bir süre sonra arabayı şarj edebileceğimiz (yakıt doldurabileceğimiz) bir benzin istasyonuna geldik. Arabaya göre hala yarım depo doluydu ama benzinli arabaların süper hızlı şarjını denemek istedik!

Benzinciye geldik ve kapağı açtık. Pompanın ucu şarj adaptörü ucuna oldukça benziyor ama ucundan çıkanlar elektronlar değil benzin. Benzin bazı bitkiler ve milyonlarca yıldır ölü hayvanlardan elde edilen, bir hayli kanserojen, kokulu ve yanıcı bir madde. Benzin arabanın deposuna pompa ile konuyor ve araba bu tehlikeli maddenin 50 litresi ile oraya buraya gidiyor.

Pompayı arabaya taktık ama hiçbir şey olmadı. Satıcı yakıt için para ödememiz gerektiğini söyledi! Aynı bu bazı şirketlerin kurduğu aşırı pahalı hızlı şarj istasyonları gibi. Kredi kartını okuyucuya koyduktan sonra yakıt alıyorduk. İnanılmaz hızlıydı! Sadece iki dakikada depoyu maksimumuna doldurduk! Ama pompada iki sayaç var; kaç litre yakıt koyduğumuzu ve ne kadar tuttuğunu gösteren sayaçlar. Fiyat sayacı o kadar hızlı dönüyordu ki hızına ayak uydurmak mümkün değil. Tamam iki dakikada depo doldu ama bize tam 30 Euro tuttu! Tam bir dolum bunun iki katı – 60 Euro tutacaktı! Herhalde en pahalı benzin istasyonlarından birini seçmiş olduğumuzu düşünüp şansımıza küfür ettik ve satıcıya alternatifleri sorduk. Evde doldurmak ne kadar geliyor? Bedava istasyon kaç tane var?

Satıcı oldukça şaşırmış duruyordu ve benzinli arabalara evde yakıt doldurmanın “imkansız” olduğunu söyledi ve bedava benzin istasyonu hiç yoktu. Görünen o ki ayda birkaç kez bir benzin istasyonuna fahiş fiyatlarda yakıt almak için arabanızı götürmeniz gerekiyor ve bir alternatifi yok! Hiçbir araba yapımcısının kendi bedava benzin istasyonlarını açmamasına şaşırmıştık.

Daha yavaş şekilde daha ucuza yakıt alabileceğiniz benzinciler de yok. Tüketim ile fiyatı kıyaslamaya başladık ve 100km gitmenin şok edici 12 Euro tuttuğu sonucuna vardık! Evet, elektrikli arabalar da teorik olarak en pahalı şarj istasyonlarında hızlı şarj olursa bu fiyatlara yaklaşabilir ama benzinli arabalar daha ucuz alternatifler değil! Elektrikli arabalar rahatça geceleri evde 100km başına 2 Euro’ya şarj olurken benzinli arabalar ayda birkaç kez rotalarından çıkıp benzin istasyonlarında müthiş fiyatlara yakıt almak zorundalar, istisnasız! Benzinli bir arabanın aylık yakıt masrafı 100 Euro’yu (Türkiye’de kaç misli kim bilir…) geçiyordu. Bu arabaları satın almanın niye daha ucuz olduğunu anlamaya başladık, benzinli arabayı elde tutmak aşırı pahalıydı çünkü.

Etrafta niye bu kadar benzinci var onu da anladık; eğer bütün benzinli arabalar yakıt için onlara gitmek zorunda ise çok normal.

Aklımızda bu varken trafikte sıkıştık ve arabanın ya durmasına ya da çok az hareket etmesine rağmen sürekli olarak bu çok değerli olan benzin damlalarından yakmaya devam etmesine çok gerildik. Benzinli arabalarla “maliyet kaygısına” düşmek çok kolay. Araba paranızı devamlı yakıyormuş hissi! Evde ucuz şarj yok ve yakılan enerjinin(benzinin) depoya yavaşlarken geri konması yok, hepsi ekonomik bir çılgınlık gibi duruyor hele ki neredeyse bütün benzinin yurt dışında ithal edilmek zorunda olduğunu hesaba katarsak.

Arabayı satış bayisine geri götürdük, el frenini çektik ve arabadan indik. Benzinli motor çalışmaya devam ediyordu! Birisinin arabayı bu değerli sıvıyı yakmasını durdurması gerekiyormuş. Ama biz benzinli motoru görmek istedik ve satıcı kaportayı açtı. Arabanın bütün ön kısmı hortumlarla, tesisatla, sıvı hazneleriyle ve hepsinin ortasında kocaman titreyen demir blok vardı ki bu da motorun dış çerçevesi imiş. Arabanın önünde eşya koymak için bir yer yoktu! Kocaman boyutuna, yüksek sesine ve titremesine rağmen motor 100 beygiri zor üretiyordu. Motor aynı zamanda aşırı sıcaktı, dokununca elimiz yandı. Ki bu bir sıcak yaz günü idi yani motorun yolcu kabini için ısı üretmesine gerek yoktu.

Aynı zamanda benzinli arabada kaza yaparsak ne olur acaba diye de telaş olduk. Motor kompartmanının çoğunu oluşturan demir kalıp çarpışma alanının tam ortasında duruyordu! Eğer önden çarpsak nereye gidecekti? Kucağımıza mı? Satıcı bize bu gibi durumlarda motorun aşağıya katlandığının garantisini verdi ama biz yine de motorun tam önümüzde olduğu gerçeğini atlatamadık. Arabanın önündeki 100 kiloluk o demir bloku hiç kullanmamak güvenli araba yapmayı çok daha rahat kılıyor. Buna ek olarak internette çok fazla yanan benzinli araba videosu görmüştük. Benzin deposu belli ki sık sık bir kaza sonrası sızıntı yapıyor ve bu yanıcı madde dökülüp tutuşuyor!

Motordan arabanın arkasına bir egzoz sistemi uzanıyor. Bir çeşit baca. Bu kanserojen maddeyi yakınca bir sürü zararlı madde üretiliyor. Araba zararlı gazların çoğunu temizliyor ama arta kalan açık havaya bırakılıyor arabanın arkasından. Soluması hala sağlığa zararlı ve çok kötü kokuyor! Benzinli arabalar bu zararlı gazları şehirlerimize mi bırakıyor? Benzinli arabaların egzozlarını hidrojen yakıt hücreli arabaların egzozları ile karıştırmayın, hidrojenli araçlar sadece su buharını atmosfere bırakırken benzinli arabalar bir sürü zararlı madde üretiyor, hatta Dünya’ya felaket getirebilecek ısınmasına katkı sağlayan fosil karbon dioksit bile!

Satıcıya gösterim için teşekkür ettik, başımızı salladık ve anahtarları geri verdik. Bir satış yapamayacağını anladı ve arabayı bize yağlı ballı anlatmaktan vaz geçti.

Eve dönerken elektrikli arabamızda etrafımızdaki zavallı benzinli araba kullanıcılarına farklı gözlerle baktık. Hala benzinli arabaların bütün sorunlarına katlanmak zorundalardı ama yakında onlar da dönecekler, eminiz!



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

I
7 yıl
Yarbay

Doğan SLX?



C
7 yıl
Yarbay

Yanan elektrikli araçların oranının daha yüksek olduğu atlamış bu anasının karnından Tesla ile doğan arkadaş.



U
7 yıl
Binbaşı

ne anlatıyor bu yazıda onu tam anlayamadım?



_
7 yıl
Yarbay

Dünyadaki arabaların yarısını kullan. Petrol üreten ülkeleri sömür, şimdi de elektrik iyidir de!



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

T
7 yıl
Yarbay

bunu okuyacak adam yok bu forumda

özet yokmu nolmuş .



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.