Merhabalar.

Eşimle tam zamanlı karavan yaşamına geçeli iki ayı bir hafta geçtik.

Nasıl olacak, yapabilir miyiz, sabit işlerimizi bıraktık ama geçinebilir miyiz derken ne ara iki ay geçti anlamadık.

Foça, Urla, Bornova ilçelerinde geçirdik bu geçen iki ayı.

Yolda güzel insanlarla tanıştık, anıları, sohbetleri paylaştık.

Foça'da çok sevdiğimiz öğretmenimizi ziyaret edip, ona misafir olarak başladığımız tam zamanlı karavan yaşamımız Urla ile devam etti.

Urla'da bir kaç gece kalacağız dediğimiz bir kampingte 17 gece kaldık. Üzerine o süre içinde bir de kampingte çalıştım. Dört günlük ücret ödedik ama hem çalışıp o tutarı geri ödeme olarak aldık hem de dört gün sonrası ücretsiz konaklama şansımız oldu.

Derken Bornova'da konaklamaya başladık.

Burada ne iş yapabiliriz derken, 12 Eylül gününde bir anma konseri vardı. Su ısıtıp, termosumuza doldurup suyu, konser alanı önünde Nescafe çeşitleri, su, kraker, gofret satmayı denedik. Konser bittiğinde bir şeyleri başardığımızı hissedip bu tarz bir şeyle yaşama devam edebileceğimizi anladık. Tabi bu arada Bursa'dan bu yola çıkarken yanımıza aldığımız tırmanış pantolonlarını da satarız diyorduk. O hafta sonu da gittigimiz tırmanış alanında bir kaç pantolon sattık.

Derken bize göre bir iş tecrübesi edinince, bir süre kalıp hem borçlarımızı kapatalım hem de biraz buranın yaşamını tecrübe edelim diye İzmir'de yaşama devam edelim dedik.

Neyse, İzmir'de kalma ve geçinme kısmı bu şekildeydi. Tecrübe ettiklerimize gelirsek,

Karavanımızın iç tasarımından memnunuz. Genel olarak ferah ve kullanışlı geliyor.

Su depolama, kıyafet ve diğer depolama alanlarımız yeterli geldi.

Depolama derken, enerji depolama alanımız yetersiz gibi geldi. Yazın sorun yok ama şimdilerde 2 adet 100 amper akümüz, 2 adet 205w değerindeki güneş panelleriyle yetersiz geliyor. Genelde sabaha karşı bazen de gece yarısı akıllı inventör 220v olan priz ve dolap için akım göndermeyi kesiyor. Ve bu, Mppt ekranında 12.0v değerine düşünce aküdeki güç gerçekleşiyor. Bu nedenle biraz borçlanıp, 1 akü daha almayı, mexxsunn marka Mppt cihazımızı, Havensis marka cihazla değiştirmeyi düşünüyoruz. Hatta duruma göre Havensis'in Dual Charge adını verdiği, hem Mppt hem de araç alternatöründen yaşam aküsünü dolduran cihazı tercih etmeyi düşünüyoruz. Akü ve Mppt için yer var ama araç alternatöründen içerideki mptt cihazına kablo nasıl çekilecek, nasıl montaj yapılacak bunu düşünüyoruz. Çünkü araç yapılı ve bir yerleri açıp kablo çekmek imkansız gibi. Belki vardır tecrübeler ve dinlememiz gerekiyordur bilemiyoruz.

Akü ise jel akü olacak. İki tane Orbüs marka jel akümüz var. Yanına bir tane daha ekleyeceğiz. Mppt yenileme nedenimiz ise bir abimizin, daha iyi bir Mppt cihazıyla akülerin daha iyi ve hızlı şarj olacağı yönünde olan yorumuydu. Varsa fikirleriniz yazmanızı isteriz.

Onun dışında dışa açılır camımız yok. İki adet tavan hekimiz, bir adet de sürgülü kapıdaki sürgülü camımız mevcut. Kapıdaki sürgülü cam ve tavan hekilerimiz havalandırma için yeterli ancak yağmurlu havaya denk gelmedik. Yağmurlu bir havada içeriye yağış almadan havalandırma sağlamak için bir fikir içindeyiz. Sürgülü kapıdaki sürgülü cama dışarıdan, ölçülere uygun bir banyo havalandırma menfezi takmak. Hiç estetik olmayacaktır ama en düşük maliyetli çözüm bunu olduğunu düşündük. Dışa açılır bir cam taktırmak 3-4 bin TL'den başlıyor. Bakalım oraya menfez ve çözüm için bu hafta bir araştırma yapacağız. Yine fikirlerinizi bekleriz.

Şimdilik böyle. Bir de dizel ortam ısıtıcı için tecrübe paylaşacağız. Çünkü o da apayrı bir yazı. 😁

Son olarak, YouTube, İnstagram, Facebook ve Tiktok'ta kanal açtık. Video için yaşamıyoruz ama yiyecek ekmeğimiz çıkar diye açıkçası, biraz da tecrübe paylaşmak amacıyla Vanosfer adında bir kanal açtık. Linklerini aşağıya paylaşacağım. Kanalımızı takip edip destek olursanız çok seviniriz. 😻


Konunun devamını getirmek dileğiyle, görüşmek üzere.

Sevda&Semih
Kullanıcı adımız: Vanosfer

Youtube:www.youtube.com/@vanosfer

İnstagram:www.instagram.com/vanosfer

Facebook:www.facebook.com/Vanosfer

Twitter:www.twitter.com/vanosferr

tiktok: @vanosfer_