T

Onbaşı
31 Temmuz 2012
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
56 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
T
5 yıl
8 Yıllık Notebook\u0027u Diriltme [Donanım Bilgisi Olanlar İçeri Lütfen!!]
Arkadaşlar merhaba. 2011 yılında alınmış casper bir notebook'um var. Masaüstü bilgisayar kullanmayı tercih ettiğim için, bu notebook'u 8 yıl boyunca benden başka herkes kullandı. Birkaç ay önce bana geri geldi. Masaüstü yerine, notebook kullanma düşüncem hala yok. Fakat önümdeki süreçte zaman zaman dışarıda notebook kullanmam gerekecek (staj vs.) İyi bir notebook en aşağı 5 bin seviyelerinde. Kısıtlı zaman kullanacağım için de bu paraları vermek istemiyorum, istesem de böyle bir bütçem yok. 2-3 bin liraya da ömrü kısa olacak bir laptop almak pek mantıklı değil.

Hal böyle olunca bu casper'ı diriltmeyi düşündüm. Birkaç gündür ara ara kurcalıyorum. Zannediyorum ki anakartı fena değil ve bazı iyileştirmeler yaparak kullanabilirim. Notebook'un hali hazırdaki özellikleri şöyle:

Intel Core i7-2630QM 2600 MHz
8 GB RAM, 500 GB HDD, NVIDIA GT 540M Ekran kartı.


Aida64, cpu-z gibi programlarla laptopun anakartını inceledim ve anlayabildiğim kadarıyla 8 yıl öncesinin notebook'u için fena değil gibi geldi. Bu arada, donanımdan pek anlamadığımı söylemeliyim.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

1) 500 GB HDD yerine SSD takmak:

Okuduklarıma göre SSD'nin, tam performans verebilmesi için anakartın sata 3 destekliyor olması gerekiyormuş. Bunu belirten şey de, anakartın HM65 ve üstü olması gerekiyormuş. Benim anakart HM65. Bu durumda, herhangi bir 2.5" inç ssd alıp takabilir miyim? Mesela şu modeli düşünüyorum.
https://www.amazon.com.tr/Samsung-SSD-860-EVO-SATA/dp/B079FQ126M/ref=asc_df_B079FQ126M/?tag=googleshoptr-21&linkCode=df0&hvadid=344917407350&hvpos=1o1&hvnetw=g&hvrand=12119713525891390649&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9056787&hvtargid=pla-672676899347&psc=1

2) RAM Yükseltmek:

Anakart ddr3'ü destekliyormuş ve mevcut ramler de 2x4 GB imiş. En fazla bellek miktarı 32 GB diyor aida64 programında. Bu ne derece doğrudur? Bir diğer merak ettiğim husus da şu. Kaç tane RAM slotu olduğunu merak ettim (notebook'un içini açsam anlamam, açamam da herhalde). cpu-z ve windows 10 görev yöneticisi'ne göre 1. ve 3. kullanımda olmak üzere 4 slot var gösteriyor. aida64 programı da, 1. ve 3.slotların kullanımda olduğunu yazıyor. Buradan ne anlayabiliriz? Bir yerlerde de, bu tür programların 2 slotu, 4 slot olarak gösterebildiğini okumuştum. Peki windows 10 görev yöneticisi de yanılabilir mi?

RAM konusunda diğer merak ettiğim husus da şu. Atıyorum 2 slot var. 4 GB'lık bir RAM'in yanına, 1333 mhz 8 GB DDR3 taksam, toplamda 12 GB sorunsuz çalışır mı? (takılı olanların ikisi de 1333 mhz ddr3 4 gb RAM). Veya boş iki slot daha varsa, bunlara ddr3 ve 1333 mhz olduğu sürece istediğim kadar takarak 32 gb'a tamamlayabiliyor muyum? RAM'lerin ddr3 ve 1333 mhz olmasından başka neyi kıstas almalıyım?

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

3) DVD-WR hali hazırda bozuk. Onun yerine, çıkartacağım hdd'yi bağlamak:

Sanırım ssd kızağı denen aparatlar yardımıyla bunu yapabiliyormuşuz. Okuduğum kadarıyla 12,7 ve 9,5 ayrımı var bu aparatlarda. Aygıt yöneticisinde, sürücü modelim şu:

< Resime gitmek için tıklayın >

Sanıyorum bu model de şu oluyor:
https://www.amazon.co.uk/dp/B0062ZWJEM#productDetails

Buradaki bilgi de şöyle: "Product Dimensions : 12.7 x 12.8 x 1.3 cm" Buradan hareketle 12,7'lik aparatı mı almam gerekiyor? Uymama ihtimali var mı?

4) Son olarak batarya konusu:

Notebook'un bataryası tamamen bitik durumda. Bataryanın ve notebook altındaki yazıların görselleri:

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

En ucuz şöyle bir batarya bulabildim. Sizce uyar mı? Bataryada "SQU-1003" ibaresi geçiyor çünkü. Notebook da, Casper Nirvana NB 15.6 aynısı zaten.

Evet sorularım bunlar arkadaşlar. Uzun oldu ancak yardım edebilecek arkadaşlara ayrıntıları bol vererek işin daha kısa sürmesini amaçladım. Az parayla çok iş yapmaya çalışıyorum. Anlayan, eden, fikri olan yardımcı olabilirse çok sevinirim.
T
5 yıl
Wifi, dublex ve mono-laser özellikli yazıcı arıyorum
Arkadaşlar merhaba. Eskiden hp'nin mürekkepli çok fonksiyonlu aletlerinden vardı. Bunlardan verim alamadığım için çöpe atmıştım. Ne var ki fotokopi, çıktı işleri için sürekli bir yerlere gitmek can sıkıcı olmaya başladı. Sağlam bir alet almak istiyorum. Evde kullanacağım. Resim vs. çıkartmayacağım. Döküman ağırlıklı çıktı alacağım.

Wifi, tarama, fotokopi ve otomatik çift taraflı yazdırma özelliklerinin olduğu lazer yazıcı bakıyorum. Yazdırma sıklığım diye birşey de yok, elimin altında alet varsa sürekli kullanırım yani. Ama tahminimce aylık 100-1000 arası olur. Bütçem 1200 tl civarı. Wifi-dublex-tarayıcı-fotokopi-laser özellikli bulabildiğim en uygun yazıcı Brother MFC-L2700DW marka model. Linki aşağıda.
https://urun.n11.com/cok-fonksiyonlu-yazici/brother-mfc-l2700dw-faxli-cok-fonksiyonlu-mono-lazer-yazici-wifi-P296708636

Ürün nasıldır? Toner ve drum konusunda uzun süreli kullanımda dezavantajı var mı? Bir de bu alet otomatik çift taraflı yazdırma özellikli diye geçiyor. Benim aklımda canlanan şey, kağıdı dışarı vermeden çift taraflı yazdırması. Öyle mi? Bir de el yordamıyla çift taraflı yazdırma özellikliler var da, öyle bir özelliğin bir numarası yok bence. Bu modele ait de bir dublex printing videosu bulamadım.

Tavsiyelerinizi ve düşüncelerinizi bekliyorum.
T
7 yıl
ÜST DÜZEY SORU BANKASI TAVSİYESİ (YARDIMA İHTİYACIM VAR)
Arkadaşlar merhaba. 2011'de ygs-lys'ye girmiş ve sayısalda 8k civarı bir sıralama elde etmiştim. Ham puan sıralamam 4-4,5k arasındaydı. Yerleştiğim bölümü sağlık sebepleri dolayısıyla mezun olamadan bırakıyorum, ileride yapabileceğim bir meslek değil (Ayrıntısı bana kalsın...). Azami öğrenim süresinden dolayı MYP ile yatay geçiş yapamayacağım çok büyük bir ihtimalle. Bu konuda YÖK ile yazışmalarım sürüyor ama zayıf bir ihtimal.

Sınavdaki hedefim istediğim bölüm doğrultusunda sayısal 50-55k. 85k dahi işime yarar ikinci öğretime girerim.

Temelim sağlam. Yeni sınav sisteminde 1.oturum olarak nitelendirilen sınavda bir haftalık tekrarla ileri düzeye geleceğimi düşünüyorum. Keza 2.oturum Fen Bilimleri ve Matematik testi için birkaç hafta konu tekrarı yaparak iyi bir seviyeye gelirim.Zaten bölümüm dolayısıyla biyolojiye uzak kalmam mümkün değildi.Kimyayı her zaman için oldukça kolay görmüşümdür.Matematikt-geometri altyapım oldukça sağlam. Sadece fizik-2 kısmında biraz zorlanırım. Hali hazırda yıllardır yakınlarımın yapamadığı sorulara bakma şansım oluyordu ve pek birşey unutmadığımı farkedebiliyorum.

2011 yılında YGS Türkçe ve Matematik için dersanenin verdiği FEMSET, FemDergi ve yaprak testler haricinde birşey çözmedim. LYS Matematik için sadece Güvender %100 ÖSS Matematik-2 2008 basımı (eski olmasına rağmen beğeniyordum kitabı) çözdüm. Kimya için Final Yayınları'nın sadece bazı konularından soru çözdüm. Biyoloji için Fen Bilimleri Yayınları, Körfez Yayınları, Birey Yayınları ve Fem Yayınlarından soru çözmüştüm. Fizikte PiAnalitik, Fem, Fen Bilimleri ve Final çözmüştüm. Geometride ise sadece Güvender çözmüştüm. Anlayacağınız üzere Biyoloji ve Fizik yoğunlukluydu.

Bu sene evden doğru hazırlanacağım. Zaten hedefim yüksek değil ancak gene de şansa bırakmak istemiyorum. Dersaneye gitmeyeceğim ve dersane yayınları gibi bir kaynağım olmayacağı için ihtiyacım olmasa da çoğu alan için ikişer, belki de üçer soru bankası almayı düşünüyorum. Yeni sistem için basılacak kitapları beklemeyi düşünmüyorum. Geçen seneye göre dersler aynı, konular aynı ne de olsa.

Soru bankası olarak:

YGS Matematik: üst seviye zorlayacak tek bir soru bankası almak istiyorum.
YGS Türkçe: Paragraf sorusu çözmeye ihtiyacım yok açıkçası. Dilgisi tekrar etmek adına dilgisi konularında test çözmek adına gene üst düzey bir kitap alacağım.
LYS Geometri: Bol sorulu tek bir kitap almak istiyorum. Sorular orta şeker ve zor olmalı. Benim zamanımdaki LYS Güvender tam bu tarzdaydı.
LYS Matematik: Zamanında çözdüğüm Güvender %100 ÖSS Matematik-2 tam istediğim tipteydi. Testler kolaydan zora doğru. Trigonometri, türev, integral gibi büyük konular alt başlıklar altındaydı ve sonlarda gerek konuların genel tekrar testleri, gerekse de birbiriyle ilintili birkaç konunun birleşik verildiği genel tekrar testleri vardı. 600 küsür sayfaydı ve başka bir kitaba gerek duymamıştım. Sahaflardan bulsam alıp, silip kullanacağım o derece.
YGS-LYS Biyoloji: Biyoloji testlerini çözmesi vakit almadığından dolayı 3 kitap almayı düşünüyorum. Birisi çerezlik, diğer ikisi zorlayıcı olmalı.
YGS-LYS Kimya: Kimyayı ben açıkçası yarı türkçe yarı matematik olarak görüyorum. Biri orta şeker biri zorlayıcı olmak üzere 2 kitap yeter diye düşünüyorum.
YGS-LYS Fizik: 2 kitap almayı düşünüyorum. İkisi de klas yayınlar olmalı. Ama benim zamanımda Esen, Zafer gibi zorlayıcı soru ile saçmasapan soru arasındaki ölçüyü tutturamayan yayınlar gibi olmamalı.

Konu anlatım için sadece Biyoloji, Fizik ve Kimya alacağım. Konular iyi bilinmediği takdirde Fen Bilimlerinde pek iş yapılmıyor. Bu 3'ü için YGS-LYS kapsayan konu anlatım kitabı tavsiyesine de ihtiyacım var. Matematik-Geometri sadece cep kitabı alacağım.

Oldukça uzun oldu. Okuyabilip de tavsiye verecek olan arkadaşlara (özellikle 15-20k'ya giren arkadaşlar) şimdiden teşekkür ederim...
T
8 yıl
2. el kasa almayı düşünüyorum yardım gerek.
arkadaşlar şu özelliklere sahip bir kasa var:

Anakart:ASUS F2A85-V AMD A85 Soket FM2 DDR3

İşlemci:AMD ATHLON X4 740 QUAD CORE 3,20 ghz

Ekran kartı: Asus HD7850 DirectCU 1GB GDDR5 256Bit

Güç Kaynağı:EVEREST EPS-5500 500W GÜÇ KAYNAĞI

Ram :CORSAIR 8GB Vengeance DDR3 1600MHz CL9

Hardisk:500 GB SATA HDD STANTARD

kendisi yeni sistem topladığı için satıyormuş. mevcut pc kasasını kendisine ayırdığı için eski kasasını verebileceğini söylüyor. görselliğinin iyi olmadığını ama hasarsız olduğunu söyledi. bu şekilde 900 lira istiyor. ben 750 ye alırsam uygun olabilir diye düşünüyorum siz ne dersiniz. kasası da şuymuş:

http://cache.donanimhaber.com/ImageThumbnail2.aspx?path=https://store.donanimhaber.com/7e/ab/ee/7eabeef3fa9667defc2ed480e7e82a56.jpg&size=6&border=1&bound=3

şunlar da parçaların sıfırlarının linkleri:

ekran kartı:
http://www.vatanbilgisayar.com/hd7850-directcu-1gb-gddr5-256bit--amd-radeon-dx111-ekran-karti.html

işlemci:
http://www.gold.com.tr/amd-athlon-ii-x4-740-3-2-3-7ghz-4mb-fm2-islemci_u

anakart:
http://www.vatanbilgisayar.com/f2a85-v-amd-a85-soket-fm2-ddr3-2400mhzocsata-30-usb-30-hdmidvi.html

güç kaynağı:
http://www.vatanbilgisayar.com/everest-eps-5500-500w-guc-kaynagi.html

bellek:
http://www.vatanbilgisayar.com/corsair-8gb-2x4gb-vengeance-ddr3-1600mhz-cl9-dual-kit-ram.html

hdd:
http://www.vatanbilgisayar.com/seagate-35-500gb-barracuda-sata-30-16mb-cache-7200rpm-harddisk.html



< Resime gitmek için tıklayın >
T
8 yıl
1000 tl ye orta seviye oyuncu için kasa
merhaba arkadaşlar. 2009 yılında crea marka masaüstü pc almıştım. monitör samsung 21,5 inç led çok memnunum. geçen sene harddiskini yenilemiştim. pc toplama durumu olursa hdd ye gerek yok diye düşünüyorum. Seagate 3.5" 1TB Barracuda Sata 3.0 64MB Cache 7200Rpm Harddisk almıştım.

video oyun ve yüksek grafik performansı gerektiren oyunları zaten pek oynayan biri değilim. daha çok europa universalis iv, crusader kings falan oynayan birisiyim. arada sırada ufak tefek fifa, counter go falan oynarım. ancak oyun harici bile kasım kasım kasılmaya başladı pc son zamanlarda.

benim elimdeki emektarın işlemci intel core 2 quad q8400 2.66 ghz ; anakart Foxconn G31MXP, 2x2 gb ddr2 ram, radeon hd 4350 ekran kartı.

şimdi benim okulum nedeniyle giderlerim çok fazla. o yüzden bütçem en fazla 1000 tl. gittigidiyordan hazır kasaları ve sahibinden.com dan bulunduğum şehirde 2.el desktop pc leri inceledim 1-2 tane fena gelmeyen ilana rastladım. ancak piyasadan pek anlamadığım için sizlere sorma ihtiyacı duyuyorum. oksimoron yorum yapacak arkadaşlar da hiç yapmasın lütfen.

şu gittigidiyor da gördüğüm asus hazır kasa:
http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/i3-530-500gb-hdd-asus-2gb-128bit-ekran-karti-200851624

sahibinden.com dan rastladığım birkaç ilan:

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-masaustu-sifir-gibi%2Cbu-ozelliklerde%2Cbu-temizlikte-yok-220122571/detay

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-masaustu-win10-kasa-2-nesl-amd-4-cekirdek-4gb-ddr3-plus4gb-1gb-ayrik-ekr-kar-248957379/detay

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-masaustu-temiz-toplama-pc-4gb-ram-2gb-ekran-karti-251903733/detay

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-masaustu-fiyat-performans-canavari-oyuncu-klavyesi-ve-oyuncu-mausu-hediye-257040371/detay

piyasaya hakim arkadaşlar bu ilanlara da göz atıp bana fikir verebilir/yardımcı olabilir mi. değmez derseniz de kasa toplama konusunda yardım bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
T
10 yıl
HDD Tavsiyesi
arkadaşlar merhaba. donanım bilgim zayıf olduğu için sizlere danışmak istiyorum. yaklaşık 5 yıl önce aldığım crea marka masaüstü pc'me hdd almayı düşünüyorum. mevcut hdd sıkıntılı, önümüzdeki yıl yeni kasa almayı düşündüğümden mevcut hdd ye benzer fazla masraflı olmayan birşey alacağım. pc yi 2009 yazında aldığım için haliyle bileşenler eski. yeni hdd alırken anakartla vs. uyumu konusunda pek bilgili değilim. hdd nin kasama uyması için hangi özellikler gerekli bilmiyorum. anakartımın modeli ve özellikleri aşağıdaki gibi. kendi sitesinden kopyaladım.

http://www.foxconnchannel.com/ProductDetail.aspx?T=motherboard&U=en-us0000416

Foxconn G31MXP

Intel® Core™2 Quad, Core™2 Duo, Pentium® Dual-Core, Pentium® D, Pentium® 4, Celeron® processors, Socket T (LGA775)
Supports Intel® 45nm Multi-Core processors
1600(oc**)/1333/1066/800/533(** )MHz (FSB)
Dual channel DDR2 800/667/533 x 2 DIMMs, Max 4GB
1 x PCIe x16, 1x PCIe x1, 2 x PCI
ATA100 x 1 , SATAII x 4
5.1 channel by Realtek® ALC662, 10/100M Lan by Realtek® RTL8101E
8 USB 2.0 ports

özellikleri:
Processor Intel® Core™2 Quad, Core™2 Duo, Pentium® Dual-Core, Celeron Dual-core, Celeron® processors, Socket T (LGA775)
Supports Intel® 45nm Multi-Core processors
Chipset Intel® G31 + ICH7
Front Side Bus 1600(oc**) / 1333 / 1066 / 800 /533(**)MHz (FSB)
Memory Dual channel DDR2 800/667/533 x 2 DIMMs, Max 4GB
VGA on Die Integrated
Expansion Slots 1 x PCIe x16, 1 x PCIe x1, 2 x PCI
IDE ATA 100 x 1
Serial ATA(SATA)/RAID SATAII x 4
Audio 5.1 channel, Realtek® ALC662
LAN 10/100M Lan ,Realtek® RTL8101E
IEEE1394 N/A
Back Panel I/O Ports 1 x PS/2 keyboard port
1 x PS/2 mouse port
1 x Serial port
1 x Parallel port
1 x Audio jack supports 3 jacks
1 x VGA port
4 x USB 2.0 ports
1 x 10/100M LAN port
Internal I/O Connectors 1 x ATX 24-Pin power connector
1 x 4-Pin ATX 12V power connector
2 x 4-Pin CPU/System fan connectors
1 x CD-in connector
1 x Front Audio header
1 x ATA100 connector
1 x Floppy connector
1 x CIR header
1 x Front Panel connector
2 x USB 2.0 connectors support additional 4 ports
4 x SATAII connectors
1 x TPM header
1 x S/PDIF Out header
1 x Speaker header
1 x Intrusion Alarm header
BIOS Features 8Mb flash EEPROM w/ LAN boot PnP, ACPI, WfM, DMI
Support CD WHQL Drivers, Adobe Reader 7.07, Direct x 9.0, Norton 2006
Standards/Manageability PCI 2.3, USB2.0, DMI 2.5
Special Features ** FSB 1600 Achieved by overclockingy
** Please refer to our CPU support list for detailed 533 FSB CPU
support
Form Factor Micro ATX (9.6” x 8.0”)

mevcut hdd nin bilgileri de şöyle

üretici: western digital
sabit disk ailesi: caviar blue
model: WDC WD3200AAJS-00L7A0 ATA Device
fiziksel boyut: 3,5"
biçimlendirilmiş kapasite: 320 gb
fiziksel boyutlar: 147x101,6x25,4 mm
ortalama dönme gecikmesi: 4,2ms
dönme hızı: 7200 rpm
en yüksek iç veri hızı: 1008 mbit/s
ortalama erişim:8.9ms
izden ize erişim: 2ms
tam erişim: 21ms
arabirim: sata-II
arabellekten bilgisayara veri hızı: 300 MB/s
arabellek büyüklüğü: 8 MB


sata2 olmasından başka dikkat edeceğim birşey var mıdır? açıkçası onu da tam olarak bilmiyorum alacağım hdd illa sata2 olmak mı zorunda? önbellek ve kapasitesi vs. istediğim gibi seçebilir miyim? başka parçaların özellikleri de gerekiyorsa yazarım, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
T
12 yıl
hdd ile ilgili olduğunu düşündüğüm ama bir türlü tanımlayamadığım sorunum var
merhaba arkadaşlar.

sorunumu dile getirmeden önce göreceğiniz üzere bu ilk mesajım. forumlara pek giren ve ilgi duyan biri değilim. kısa bir süre önce üyelik almama rağmen şifremi dahi zor hatırladım. ilk mesajımda bir sorun dile getirip yardım istememi hoş karşılamayanlar olabilir, ki böyle düşünecekler olan arkadaşlar da haklıdır. ama yardım edecek arkadaşların da çıkacağını umuyorum. donanımsal arızalar haricinde bilgisayar konusunda kendi başımın çaresine bakabilen birisiydim fakat bu sorunun donanımsal mı yazılımsal mı olduğunu kestiremiyorum. servise falan da yollamak istemiyorum dönmesi uzun sürüyor.

sorunuma gelirsek. iki üç ay önce kendini belli etmeye başladı. internette haber okurken mozilla hata verip sürekli çöküyordu. bunun mozilladan olabileceğini düşündüm, sildim ve chrome u yükledim. fakat chromeda da bi iki sekme açınca flash player hatası vs. çeşitli hatalar ile chrome da çöküyordu. winamp ta şarkı açıyorum winamp kapanıyor veya durduk yere arka planda çalışan programlar geçersiz işlem yürüttü hatası vererek kapanıyordu. interneti bilinçli bir şekilde kullandıgımdan windows un kendi güvenlik duvarı dışında bir yazılım kullanmaya ihtiyaç duymuyorum gerek firewall gerek antivirüs olsun. dedim heralde virüs bulaştırdık, format atalım. neyse attım formatı sorun düzeldi gibi görünse de birkaç gün sonra tekrar aynı şeyler olmaya başladı. internetten araştırmaya başladım fakat açıkçası neyi arayacağımı da bilmiyordum. neyse ki bu sorunlar meydana gelirken bir iki kez mavi ekran çıkmaya başladı da ben de bu mavi ekrandan faydalanarak sorunu araştırdım. hdd den kaynaklanan bi sıkıntı olabileceğini düşündüm çeşitli forumlarda gördüklerimle. çeşitli bakım onarım programları denedim fakat faydası olmadı. chkdsk yaptım o da sonuç vermedi. çaresiz bir şekilde tekrar format atmaya karar verdim. hdd de bulunan dosyalarımı hariciye attım format öncesi. tesadüfen bir sonraki oturum acılısına tekrar chkdsk yapmaya ayarlamışım. format atmaya niyetliyken chkdsk ekranı çıktı ve çeşitli bozuk parçaların onarıldığını gördüm. hdd doluyken chkdsk sonuç vermemişti ancak boşaltınca verdi. pc yi açınca denedim ve gerçekten çökme sorunları olmadı. tabi bu durum birkaç gün sürdü sadece. gel zaman git zaman farkettim ki bilgisayar düzgün olarak kapatılmadıktan sonraki açılışında bu sorunlar meydana geliyor. bizim buralarda da elektrik kesintisi sıkıntısı var haftada 3-4 kez kesiliyor. elektrik kesintisini baz alarak araştırma yaptım internette ve tüm bu şikayetlerin sebebinin bad sector olduğunu gördüm. bilgisayar 3,5 yıllık ve elektrik kesintisi de çok olduğu için hdd de fiziksel sorun olduğunu düşündüm. zaten hdd yi boşaltıp chkdsk yapınca da geçici olarak sorun çözülüyordu. 3-4 haftalık bir süreçten sonra bu akşam tekrar bu problemle karşılaştım ve çözmeye niyetlendim. bad sectorlerle ilgili çözümleri araştırdım. hdtune adlı programla bad sector taraması yapılıyormuş. ilginçtir ki tarama sonucu ekleyeceğim resimde de göreceğiniz üzere 1 kare dışında bad sector yok. bilgisayarın farkına vardığım herhangi bir donanımsal sorunu yok, donanımda ısısal sorun da yok. yani kısaca bilgisayar düzgün olarak kapanmayınca, açtığımda sürekli program çökmeleri oluyor, mavi ekran verip reset atıyor. fakat hdd yi boşaltıp chkdsk yapınca düzeliyor. bad sector de çok değil. yazı uzun oldu ama okuyana teşekkürler. sorun sizce ne olabilir ?


< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.