A

Teğmen
08 Ekim 2005
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
1 üye
Görüntülenme (?)
31 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
A
13 yıl
455kHz sinüs osilatör
Merhaba,

Ben AM vericide kullanmak için bir sinüs osilatörü yapmaya çalışıyorum. Fakat bunu seramik rezonatör ve mümkünse opamp kullanarak yapmam gerekli. Elimde yüksek frekanslı opamplar var. Transistörlü veya fetli de olabilir ama opamp olması tercih sebebidir.

Önemli olan tek şey devrenin çok karışık olmaması ve her bir elemanın ne iş yaptığını kendim analiz edebilmem. Opamp ile yapılan wein köprüsü tarzı devreler gördüm ama onlarla yaparak frekans kararlılığını düşürmek istemiyorum. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca elimde direnç tipi 1uH bobinler ve her değerden kondansatörler var. Onları kullanarak paralel rezonans da kurabilirim.

Son olarak seramik rezonatörleri (ztb455e) datasındaki gibi çalıştırmayı denedim fakat olmadı. İnvertör yerine iki girişini birleştirerek NAND kapısı kullandım. Bunun sıkıntısı nedir sizce?
A
14 yıl
[İSTEK]Analog Haberleşme soru
Bana analog haberleşme dersi çıkmış soruları lazım. Uludağ üniversitesi olursa daha bi iyi olur :)
Elinde olanlar paylaşırsa çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim!


Not:Konuya daha uygun bir yer bulamadım. Admin arkadaşlar uygun bölüme taşıyabilirler.
A
14 yıl
3310 LCD sürme yardım lazım!
Merhaba,

Elimde uzun zamandır duran 3310 ekranını kullanmaya karar verdim. Oturup bi güzel mikroC ile kütüphane dosyaları hazırladım ve simüle ettim. Herşey normaldi. Sonra ekrana tam oturan (öyle sandığım) bir kart yapıp denedim. Ama ekranda tek bir piksel bile göremedim. Sonra benim kütüphanede sorun olabileceğini düşünüp hazır bir proje bulup devreyi ona göre değiştirdim fakat sonuç yok. Kurduğum devreyi ekte tam olarak veriyorum. Besleme olarak 2.8v civarı bir gerilim oluşturdum. 2 adet kumanda pili kullandım. Ölçümler sonucunda pic normal çalışıyor, 2.7v civarı giriş çıkış veriyor. Reset bacağını biraz gecikmeli olarak yukarı çekiyor. Yani bir anormallik göremedim. Ekranın bozuk olma ihtimali düşük çünkü ilk denemem bu. Ama orjinal nokia ekran değil.

Öğrenmek istediğim, ekranın çalışıp çalışmadığını veya kontakların tam oturup oturmadığını kısa yoldan nasıl deneyebilrim?
Sorun nerelerde olabilir?
Vout bacağında 8 küsur volt görmem normal mi?
Daha önce uğraşmış olan arkadaşlar yaptıkları ve çalıştırdıkları projeleri denemem için paylaşabilirlerse sevinirim.

< Resime gitmek için tıklayın >
A
15 yıl
Kablosuz haberleşme yardım!
Merhaba,

Ben bir süredir bu konuyu araştırıyorum. Fakat internette fazla kaynak bulamayınca sizlerden öğrenebilirim diye düşündüm.
Kafama takılan şeyler şöyle:

  • Udea ürünlerini inceledim ve modüllerin kanal sayısı çok kısıtlı -genelde 2. Bu kanallardan birini kullanarak bir veri gönderdiğimizde ortamda aynı kanalı kullanan başka cihazlar da varsa alıcımızda hangi verinin bizim olduğunu nasıl ayırt ederiz?
  • Kullandığımız bant hiç boş kalmıyorsa -sürekli kullanılıyorsa ve verilerimiz çakışıyorsa nasıl olacak?
  • Örneğin FSK kullanan iki modül yayın yapıyor ve biri 1 biri 0 gönderdi. Yani biri merkez frekansımızın biraz altında, diğeri de biraz üstünde sinyal gönderdi. Alıcımız bu durumda hangisine göre davranıyor?
  • Bunu önlemek için daha geniş bir kanal yelpazesi nasıl oluşturabiliriz? Kimsenin kullanmadığı bir kanalda iletişim sağlasak bile ya tesadüfen başkası da bizim kanalımıza girerse?
  • Manchester kodlamanın yaygın olarak kullanıldığını gördüm. Bu tip karışıklıkları manchester kullanarak engellemek mümkün mü?
  • Çift tarafta da alıcı verici olursa crc vb yöntemlerle veri doğrulama tam olarak nasıl yapılıyor?
  • Nasıl oluyor da aynı frekansta, aynı ortamda yayın yapan -belki de binlerce- cep telefonu ve wlan tıkır tıkır işleyebiliyor?

Bu ve bunun gibi sorular işte
Neden iletişim kararlılığın bu kadar yüksek olmasını istediğime gelince,
1 günlük hayatta bu sistemi verimli bi şekilde kullanıyor olmamıza rağmen, internette bu konuda çok az bilgiye rastlamam;
2 kafamda tasarladığım şeyde hata ihtimalinin düşük olması gerekiyor.

Bu soruların cevaplarını bulmama yardım ederseniz çookkk sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim
A
15 yıl
Bakır Plakette 6A için kaç mm yol gerekir?
Soru belki de çok basittir ama acemiyim henüz :)
Bir amfi devrem vardı ve güç kaynağı yetersizdi. Daha iyi bir trafo aldım ve buna bağlamak istiyorum. Fakat yollar fazla geniş değil. 6 ampere kadar geçebilmesi için en az kaç mm yol gerekir?

2.sorum ise L7815cv regülatörünün girişine 6A lik trafo bağlarsak sorun çıkarır mı? Devre aşağıdaki gibi olacak:

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
A
15 yıl
PIC 16f877 ile RTC (ds1307 veya ds3232) kullanımı için yardım gerek!
RTC'ler konusunda sıkıntı yaşıyorum. ds1307 ds3232 entegrelerini kullanmayı denedim fakat sonuç elde edemedim.
Devremde 16f877 var ve mikroC ile kodluyorum.
Neredeyse 4 gündür uğraşıyorum. Araştırdım, değiştirdim, takla attırdım yine olmadı. RTC lerden herhangi bir değeri bile okuyamıyorum.

Ucu havada cümlelerle, "şöyle yap illa ki olur" larla, varsayımlarla değil; net ve tecrübeye dayanan bilgilerle cevap verirseniz sevinirim.
Ayrıca bu yazılımı at çalışır şeklinde hazırcılık da yapmayalım; birinin yazdığı kodu, kurduğu devreyi koyup, çalıştırıp "aaa yaptım oldu!" demek yerine nasıl yapılacağını öğrenip kendim yapmak istiyorum.
Öğrenci psikolojisi işte

Geldiğim nokta şu ki;
 

main{

i2c_init(100000)
i2c_start
i2c_wr(0xd0)
//ds3232 için
i2c_wr(0x0f)
i2c_wr(0x48)
//veya ds1307 için
i2c_wr(0x00)
i2c_wr(0x00)
i2c_stop

i2c_start
i2c_wr(0xd0)
i2c_wr(0x00)
i2c_repeated_start
i2c_wr(0xd1)
saniye=i2c_rd(0); //Burada saniye hiç artmıyor.
//Bu değeri işlemek gerektiğini biliyorum ama yine de sıfır döndürmemeli !
i2c_stop

//aynı şekilde kontrol registerlerini okumaya çalıştığımda da sıfır alıyorum;

i2c_start
i2c_wr(0xd0)
i2c_wr(0x07)
i2c_repeated_start
i2c_wr(0xd1)
herhangibişey=i2c_rd(0); //sıfır
i2c_stop

}


Devreme gelirsek;

Pic in doğru bacaklarına rtc bağlı ve bağlantılar 2k2 ler ile 5v a pullup yapılmış şekilde.

Yardımlarınızı bekliyorum
A
15 yıl
50A DC Ampermtre
Anlayanlar bir göz atabilir mi acaba?
Opampın gisişiyle ilgili bi sorun olur mu emin olamadım. Mohm luk (girişteki) dirençlerden önce 100v a 99v gibi bir değer oluşuyor, fakat o dirençlerden sonra 10v seviyesine düşüp opampa giriş yapıyor. İçeri yöndeki akım da uA mertebesinde. En azından simülasyonda bu şekilde. Bu devre şöntün üzerinden 50A geçtiğinde ve üzerindeki gerilim 250v-----VVVVV------ 245v şeklinde olduğunda çalışır mı?

< Resime gitmek için tıklayın >
A
15 yıl
PORT Kapatma Yardım ??? (sadece msn çalışsın)
Atkadaşlar bir modemin firewall ayarlarından filtre oluşturmam gerekiyor. İstenen şey, msn http https ftp ve pop3 çalışmalı ama limewire azureus utorrent gibi trafiği felç eden programlar çalışmamalı. Bunun için hangi port aralıklarını engellemeliyim? Detaylı olarak açıklarsanız çok sevinirim. Aramızda bu işten anlayan arkadaşlar olduğuna eminim. Şimdiden teşekkür ederim :)
A
16 yıl
Hesaplı Kasko Önerisi???
Aracımı geçen yıl garanti (eureka) sigortadan sigortalatmıştım. İlk yıl old.için hasarsızlık ind. yapmışlardı ve 1200 dü fiyatı. Bu yıl hasarsızlığı bozduğumuz için 1500 e çıkardılar. Daha hesaplı bir sigorta arıyorum. Aracım honda. İstanbul'da anlaşmalı honda servisi olsa çok iyi olur.
Duyduğuma göre birlik sigorta ailede öğretmen varsa indirim yapıyormuş. Fakat nasıl bir sigortadır nedir ne değildir bilgim yok.
Önerileriniz nelerdir?
A
16 yıl
ISIS de Simülasyon YARDIM!
Opamplı bir amfi üzerinde çalışıyorum, fakat girişe audio sinyali bağladığımda "simulation is not running in real time due to excessive CPU load" hatasıalıyorum. PC gayet iyi (pen.d 3.0) olmasına karşın neden gerçek zamanlı çalışmıyor? Hem işlemcim de iddia attiği gibi %100 de değil sadece %38 de görünüyor. Yani daha kullanabileceği çok kaynak var.
Eğer aynı işi görecek ama böyle sorunlar çıkarmayacak başka program önerirseniz o dakabul :)
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.