Turbo motorlu araçlar için Prins tarafında üretilen Vsi 2 di sistemi kullanan var mı? Sistemin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgi verebilir misiniz. Sıralı sistem mantığı ile çalışan bu sistemde benzin tüketimi hangi oranda gerçekleşiyor? Subaplarda erimeye sebep oluyor mu?
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
1 ay önce Tiguan 1.4 Tsi 122bg, ruhsatta CAXB, şoför kapısında CAXA yazan motor kodlu aracıma vsi2 di taktırdım. Sistem sıralı sistemle aynı mantıkla çalışıyor. Sadece ilk çalıştır...
1 ay önce Tiguan 1.4 Tsi 122bg, ruhsatta CAXB, şoför kapısında CAXA yazan motor kodlu aracıma vsi2 di taktırdım. Sistem sıralı sistemle aynı mantıkla çalışıyor. Sadece ilk çalıştırmada 40 C dereceye kadar benzinle çalışıp sonra tüpe geçiyor. sonra devamlı lpg tüketiyor. Motor sıcakken 5 saniye sonra hemen tüpe geçiyor. Dediklerine göre %98 lpg, % 2 benzin deniyor. Bu denilen bana göre doğru değil çünkü uzun yolda hep tüp devrede olduğundan %2 benzin değeri saçma olur. Fazla bir kullanım imkanım olmadı ancak psikolojikmidir bilemem herhangi bir çekiş düşüklüğüne rastlamadım aksine çekişini artmış hissettim. Tasarruf oranı %35-40 arasında denildi. Ben henüz fazla kullanma imkanı bulamadığımdan ölçme imkanım olmadı. İlerleyen zamanlarda net rakamları paylaşırım. Sistemin fiyatına gelince 4000-4500 TL arasında fiyat verdiler. Ben 3900 TL ye 5 taksit yaptırdım. Artı 220 TL ye 2 yıl geçerli sübap koruması olan sigorta yapıldı.
Geçen sene ağustos ayında Peugeot RCZ model aracıma Prins'in VSI 2.0 - DI kitinden taktırdım. Sorularınıza kısaca değineyim...
1- Benzin tüketimi yok denecek kadar az benim ölçümlerime göre 1,2 lt benzin / 100 km tüketiyor. Benzin tüketimi sadece motor ısınana kadar ( 40 derece ) yani LPG'ye geçinceye kadar yakıyor. Onun dışında yakmıyor. Tabi ne kadar çok kontak yapmak o kadar çok benzin tüketmek demek...Ayrıca yüksek devirlerde LPG'den benzine geçme sorunu da yok 2- Subaplarda erime olabilir özellikle aracın subapları magnezyum alaşımlı ise risk büyük. Eğer çelik alaşımlı ise sorun olmaz. Aracınızın subaplarının bu özelliğini servise sormanızda fayda var 3- Eğer ki yeni araç ise bir miktar ücret karşılığı subap ve motor sigortası yaptırabilirsiniz 4- Arada sırada aracımda motor arıza ışığı yanıyor ilk başlarda bu yoktu ama sonradan her iki haftada bir yakmaya başladı bu ya benzin kaynaklı bir sorun ya da sistem lpg'yi kötü yakıt olarak algılıyor ve arıza ışığı yakıyor ama bu ışık kontağı kapatınca sönüyor sonra 2 hafta sonra tekrar yanıyor bende. Araştırıyorum servise götürüp göstereceğim
Prins'in en çok tercih edilen kitlerinden biri de yalnızca direkt enjeksiyon motorlu otomobiller için üretilen ve bu alanda sektörün ideal dönüşüm sistemlerinden birisi olan VSI-DI LPG Sistemi'dir. Direkt Enjeksiyonlu motorlar, yakıtın emme monifoldunu kullanmadan direkt yanma odalarına püskürtüldüğü motorlardır. TSI, FSL ve TFSI motor tiplerine en uygun olan VSI-DI LPG sistemi ile performans kaybı yaşamadan tasarruf edebilirsiniz.
VSI-DI otogaz dönüşüm sistemine sahip araçların KİT bakımı 10.000 km'de, filtre değişimi ise 20.000 km de bir yapılır. VSI-DI LPG Sistemi'nde benzinli sistemden çok daha ileri bir güvenlik tedbiri vardır. Özellikle sistem için de yer alan emniyet tedbirleri ile herhangi bir gaz kaçağı durumunda yakıt akışı otomatik olarak kesilmektedir. Ayrıca TSE standartlarına uygun olarak kullanılan LPG Tankları ile sorun yaşamadan güvenle aracınızda otogaz kullanırsınız. VSI – DI kit sisteminin ekipmanları, gelişen otomotiv teknolojisine uyumlu olan lider markalar tarafından üretilmiştir. Alman Bosch, Hollandalı Philips, Japon Keihin ise bunlardan bir kaçıdır. Bu sayede aracınızda herhangi bir arıza uyarısı ile karşılaşmadan güvenle seyahat edebilirsiniz. VSI-DI'da da Direct Liquimax Sistemi'nde olduğu gibi koruyucu sıvı dozlayan sistem de dahil olmak üzere ekstra ekipmana ihtiyaç duymaz ve tasarruf sağlar.
Turbo motorlu araçlar için Prins tarafında üretilen Vsi 2 di sistemi kullanan var mı? Sistemin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgi verebilir misiniz. Sıralı sistem mantığı ile çalışan bu sistemde benzin tüketimi hangi oranda gerçekleşiyor? Subaplarda erimeye sebep oluyor mu?
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >