Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
7161
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Portatif Klima mı Split Klima mı ? Avantaj ve Dezavantajlar
K
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Portatif Klimalar ve Split Klimalar

Portatif klimalar;adıyla müsemma,taşınabilir klimalar olarak lanse edilmektedir.

Split klimalar ise kelime anlamı itibariyle “ayrık” klimalardır.

Split klimalar birbirinden ayrı iç ünite ve bir dış üniteden oluşurlar.

Portatif klimalar da aynı bileşenleri içermesiyle beraber bu bileşenlerin tamamını tek bir ürün içerisinde barındırmaktadır.

Portatif klimaların split klimalardan ön önemli farkı,taşınabilir olmalarıdır.

Bazı firmalar “Çek-Götür Klima”,"Mobil Klima" olarak da adlandırmaktadır.


Portatif Klima Split Klima

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
Portatif Klima Daha Mantıklı Değil midir ?


Tanım olarak incelediğimizde,bir klimanın taşınabilir olması pek tabi ki sabit bir klimaya göre daha iyidir. Özellikle tek başına yaşayan ev sakinleri için çok iyi bir alternatiftir. Gündüz salonda otururken salonda,gece yatak odasında kullanılabilir (gibi düşünülebilir).

Portatif ifadesinden yola çıkarsak böyle bir düşüncenin meydana gelmesi,”Niye taşınabilir klima almak varken her odaya ayrı klima alayım?” Sorusunun sorulması gayet doğaldır.

Portatif klimalar bu denli avantajlı olsaydı,split klimaların önüne bile geçebilirdi.

Ancak pratikte maalesef bu kadar avantaj sahibi bir ürün değil.

Portatif klima,split klimalara göre birden fazla dezavantaja sahip ve bu dezavantajlar “gülü seven dikenine katlanır” misali katlanılacak kadar hafif olmayabilir.

Portatif Klimaların Split Klimalara Göre Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?


Bu kısmı maddeler ile açıklarsak daha kolay anlaşılacağını düşünüyorum.

Portatif Klimaların Avantajları

1-Portatif klimalar taşınabilirdir. İhtiyacınıza göre farklı alanlarda kullanabilirsiniz.
2-Arıza haricinde servis beklemezsiniz,kurulum gerektirmez.
3-Taşınma durumlarında demontaj işlemi vb. işlemler için beklemezsiniz.
4-Cihazın üfleme yapacağı bölgeyi tamamen değiştirebilirsiniz. (Odanın uygun ölçüde istediğiniz yerine konumlandırabilirsiniz).
5-Model seçeneği azdır,duruma göre kolay tercih yapılmasını sağlayan bir avantaj sayılabilir.
6-Dış ünite bulundurmanın yasak olduğu apartmanlarda alternatif olabilir.
7-Kısa süre konaklanılacak olan kiralık konutlarda klimanın montajı,sökümü gibi dertlerle uğraşmak istenmediğinde alternatif olabilir.

Portatif Klimaların Dezavantajları

Bu kısmın daha uzun ve detaylı olacağını söylememiz mümkündür. Bu yazımızın amacı portatif klimaları kötülemek olmasa da ne yazık ki dezavantajları,avantajlarından fazladır. Hatta bu nedenle beklenen popülariteyi kazanamamıştır.

1 - Taşınabilir ama,özgürce taşınamaz.

-Portatif klimalar taşınabilirdir ancak bir vantilatör gibi özgürce her yere taşınabilir değildir.
Burada klimanın çalışma mantığından çok kısa bir özetle bahsetmemiz gerekir,

Klimalar soğutma konumunda çalışırken iç ortamdaki ısıyı emerek dış ortama atarlar. İç ortamdan emilen ısı,soğutucu akışkan boruları sayesinde dış üniteye gelir. Dış ünitede bulunan kompresör,soğutucu akışkanın sıkıştırılıp basınçlandırılarak devirdaimini sağlar. Dış ortama gelen soğutucu akışkan,kondanser ve fan vasıtasıyla ısısını dış ortama atar. İç ortamdaki ısı dışarı çıkarıldıkça iç ortamın sıcaklığı düşer ve ortam soğutulmuş olur. Konudan sapmamak adına asgari detaylar ile bu şekilde açıklayabiliriz. Isıtma konumunda ise bu döngü tersine çevrilir ve dış ünite dış ortamdan ısı emerek iç ortama taşır.

Portatif klimalarda ise iç ve dış ünite tek bir cihazın içinde olduğu için,emilen ısıyı dış ortama atmak üzere kalınca bir borunun dış ortama çıkarılması gerekir. 

< Resime gitmek için tıklayın >

Portatif klimada emilen ısı,fotoğrafta temsilen görebileceğiniz gibi boru vasıtası ile dışarı atılır. Bu sayede yine emilen ısı dışarı atıldığı için iç ortamın sıcaklığı düşürülür ve ortam soğutulmuş olur.

Bunun ne zahmeti olabilir ?

Bu borunun,dış ortama veya ev içerisinde soğutulacak olan alanın dışında bir yere çıkarılması zorunludur. Eğer bu boru çıkarılmazsa klima iç ortamdan emdiği ısıyı yine aynı ortama bırakacaktır ve klima,klima olarak değil sadece bir nem alma cihazı olarak çalışacaktır. İç ortamın nemini alacak,ancak soğutamayacaktır.

Boruyu dış ortama çıkarmak yerine evin başka bir yerine(örneğin salonda kullanırken salon kapısından koridora) çıkardığınızda ise salon soğutulurken boruyu uzattığınız alan deyim yerindeyse hamam gibi olacaktır. Bu da soğutulan mekân ile borunun çıkarıldığı mekân arasındaki sıcaklık farkını yükseltecek,soğuk salondan çıkan ve ateş gibi olmuş koridora geçen insanların ani sıcaklık değişimi sebebiyle hasta olmasına sebep olacaktır.

Sonuç itibariyle boruyu dışarı çıkarmak zorundayız,bunun kaçar yolu yok.

Bu boruyu dışarı çıkarmanın dezavantajları birden fazla diyebiliriz. Yani bu dezavantajın da dezavantajı bulunmaktadır.

Bunları şöyle açıklayabiliriz;

Boruyu dışarı çıkarmak zorunda olduğunuz için pencere,kapı gibi yerlere yakın şekilde cihazı konumlandırmak zorundasınız. Örneğin bir vantilatör gibi özgürce

istediğiniz yerde çalıştıramazsınız.

Boruyu dışarı çıkarmak için ya pencerede uygun çapta bir delik açmanız gerekecek,ya duvarı delmeniz gerekecek ya da yine yukarıdaki fotoğrafta örneğini görebileceğiniz gibi camı aralayıp çeşitli izolasyon kitleriyle camın açık kalan kısmından hava girmesini önleyerek kullanmanız gerekecek.

Her odada soba bacası deliği gibi bir delik açmamak için camı aralayarak kullanmanıza olanak sağlayan kitleri kullanmak kötünün iyisi bir çözüm sayılabilir.

-Hadi camı aralayıp boruyu dışarı verdik. Borunun derdi bitiyor mu ?

Maalesef yine bitmiyor. Boruyu dışarı verdiniz,dışarıdan içeri hava girişini engellediniz. Bu kısım çözüldü ancak işin içine birkaç teknik detay giriyor.

-Split klimalarda iç ve dış ünite hava akışı açısından birbirinden bağımsız.

Portatif klimanın iç ortamdan emdiği ısıyı pencereden vs. dışarı verdiğimiz boru ile dışarı atmasını sağlıyoruz. Bu güzel de,ısıyı dışarı atarken bu ısıyı havaya bırakıp atıyor,yani soğutma yaparken dışarı sıcak hava üflüyor,tıpkı split klimalarının dış ünitelerinin soğutma konumunda sıcak hava üflemesi gibi.

Bu havayı nerden alıyor ?

Aslında dezavantajın alt dezavantajlarından biri de bu…

Isıyı emip boru vasıtasıyla atarken havayı,soğuttuğu iç ortamdan alıyor.

Evet;hem iç ortamı soğutuyor,hem de iç ortamı soğutmak için dışarı transfer etmesi gereken havayı soğuttuğu iç ortam havasından sağlıyor.

Bu da portatif klimayı,eşdeğeri olan bir split klimaya karşı verimsiz kılıyor.

9000 Btu bir Portatif klimayı ele alalım ve karşısında da 9000 Btu bir split klima olsun. Kapasitelerin aynı olmasına karşın split klimanın verimi,performansı
şüphesiz daha üstün olacaktır.

Çünkü bahsetmiş olduğumuz gibi iç ortamdan emdiği ısıyı dışarı atarken ihtiyacı olan havayı yine soğuttuğu iç ortamdan karşılar. Yani hem iç ortamı soğutuyor,hem de soğutabilmek için soğuttuğu iç ortamdaki havanın bir kısmını dışarı atıyor. Yani deyim yerindeyse içeri kepçeyle veriyor ama,kepçenin ağzından kaşıkla alıp onu da dışarı atıyor.

-Borunun dış ortama uzatılması,cihazın özgürce istenen yere taşınmasını engelliyor ve soğutma performansını düşürüyor diye açıkladık. Ne yazık ki dezavantajı bununla bitmiyor.

Bir dezavantaj daha var ki o da iç ortam havasını vakumlaması.

Portatif klima;iç ortamı soğuturken iç ortamdan emdiği ısıyı,iç ortam havasını kullanarak dışarı atıyor. Bu performansı düşürüyor. Buna ek olarak iç ortamdan hava emilip dışarı atıldığı için,iç ortamın havasız kalmasına sebep oluyor. İç ortamdaki hava dışarı atıldığı zaman,iç ortamdaki hava eksilmiş oluyor. Yani iç ortamın havasını portatif klima vakumlamış oluyor.

Bunun dezavantaj olmasının sebebi ise adı üstünde havayı vakumladığı için ortamı havasız bırakmasıdır. Tabi statik basıncı yüksek bir elemandan bahsetmiyoruz,ortamda nefes almak mümkün oluyor ancak,ortamın havasını dışarı attığı için ya klimanın olduğu mekânın kapısını,ya da pencereleri açma ihtiyacı hissediyorsunuz. Çünkü havasız kalan ortam,içerisinde yaşayan canlıların daralmasına,oksijensiz kalmasına sebep oluyor. Camları açsanız,içeri sıcak hava girecek. Zaten güç bela soğutuyorsunuz. Kapıları açsanız içerinin soğuğu koridordan ihtiyacınız olmayan alanlara gidecek.
bir odayı soğutmak için kaç odanın enerjisini harcama ihtiyacı duyacaksınız. Buna rağmen set ettiğiniz değerde oda sıcaklığı da elde edemeyeceksiniz.

Üstelik malzeme kalitesine göre değişmekle beraber,dışarı sıcak hava taşıyan borunun materyali sıcak hava sebebiyle koku yapabiliyor.

Peki havayı vakumlama sorununa bir çözüm üretilmemiş mi ?

Aslında üretilmiş :

< Resime gitmek için tıklayın >

Evet,fotoğrafta gördüğünüz gibi çift borulu portatif klimalar. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz, iç ortamdaki soğutulan havanın dışarı atılması dezavantajını ortadan kaldıran bir çözüm meydana getirmişler. Bu klimalarda iki adet boru bulunuyor. Biri tek borulu klimalarda olduğu gibi emilen ısının dışarı atıldığı boru,diğeri de ek olarak iç ortamın havasını kullanmamak için ihtiyaç duyulan emiş borusu.

Çift borulu portatif klimalarda ikinci boru ile,emilen ısının dış ortama atıldığı esnada ihtiyaç duyulan hava yine dış ortamdan sağlanıyor. Bu sayede iç ortam havası vakumlanmıyor ve klimanın verimi bu sebeple tek borulu portatif klimalar kadar düşmüyor.

Peki bu köklü bir çözüm mü ? Öznel bir yargı olmasıyla beraber aslına bakarsanız köklü bir çözüm değil.

Çünkü soba borusu kalınlığında tam iki adet boruyu dışarı çıkarmanız gerekiyor. Bir idi iki oldu…

Bu da klimanın portatif olma özelliğini neredeyse yitirmesine sebep oluyor. Yaklaşık olarak,akıllarda canlanabilmesi adına soba borusu kalınlığında diyebileceğimiz kalınlıkta iki adet esnek borunun camdan,duvardan dışarı çıkarılması gerekiyor. Pencerenin biri tamamiyle işgal ediliyor. Evet bu şekilde ortamda havalandırma ihtiyacı en azından klima yüzünden duymayacaksınız. Ama kocaman iki adet boruyu da dışarı vermek zorundasınız. Eğer bu konularda titiz iseniz binanın görünümü açısından da pek iç açıcı bir sonuç ortaya çıkmayacaktır. Pencerenizden dışarı çıkan iki adet büyük boru,ne kadar hoşa gider ?Tartışılır…

2-Portatif ama Sesli

En uzun şekilde anlatabileceğimiz dezavantaj,birinci dezavantajdı. İkinci dezavantajı ise klimanın sesli olması ve inverter olmaması.

Günümüzde üretilen klimaların neredeyse hepsi inverterdir. DC Inverter klimalar,ortamın ihtiyacına göre çalışma frekansını ayarlayarak hassas sıcaklık kontrolü ve daha yüksek konfor sunmaktadırlar. Inverter teknolojisinden önce tercih edilen yöntem ise “On-Off” yöntemidir. Genellikle 1 derecelik hassasiyetle ortam sıcaklığı kontrol edilir. Örneğin 24 derece ayarda soğutma konumunda çalıştırdığınızda ortam sıcaklığı 25 dereceye gelince dış ünite devreye girer,24 derece olduğunda dış ünite tamamen durur. Bu şekilde aç-kapa yaparak ortam sıcaklığını sabit tutar.

Portatif klimalar ise henüz “inverter” teknolojisi ile tanışmış değil. Duvar tipi klimalarda on-off cihaz üretimi artık kalmamışken,portatif klimalar hala on-off mantığı ile çalışacak şekilde üretilmektedir.

On-Off mantığı ile çalışan klimalar,inverter klimalara göre daha sesli çalışmaktadır. Portatif klimalar da split klimalara göre çok daha sesli çalışmaktadır. Split klimalarda dış ünite (kompresörün bulunduğu ünite) sesli olsa bile komşularınızı rahatsız etmediği sürece katlanılabilir durumda olabiliyor. Ancak portatif klimaların dış ünitesi de iç ortamda olduğu için(iç dış ünite tek cihaz içerisinde) çıkardığı ses dayanılmaz boyutlara ulaşabiliyor.

Yatak odasında portatif klima çalışırken uyumak mı dediniz ?

Ya uyumayı unutun,ya da portatif klimayı…

Portatif klimalar split klimalara göre çok daha sesli çalışmaktadırlar. Kimi zaman ortalama ses seviyesinde açık olan bir televizyonun sesini bile bastırabilecek boyutlara ulaşabiliyor. Alışırım diye hiç düşünmeyin…

Çok geniş salonunuz varsa uzak bir yere koyup şans verebilirim diyebilirsiniz ancak,eşdeğeri kapasitede olan split klimadan bile düşük performansa sahip olduğunu düşünürsek,geniş salonda soğutma ısıtmaya dair hiçbir etkisi olmayacaktır.

3- Sürekli Nem Kabı Kontrolü

Klimalar soğutmada çalışırken iç ortamdan emdikleri ısıyı dışarı atarlar. Bu esnada iç ortam havası,soğuk yüzeye sahip olan evaporatör üzerinden geçirilir. Evaporatör üzerinden geçen hava,evaporatöre ısısını bırakarak soğumuş olur. Hava,bünyesinde nemi de barındırır. Soğuk yüzeyden geçen havanın nemi,yoğuşarak su haline gelir ve split klimalarda dışarı çıkarılan tahliye hattı ile atılır. Yazın çalışan klimaların iç üniteden gelen borusundan su damlatmasının sebebi konunun dışına çıkmamak adına basitçe bu şekilde anlatılabilir. Yani gelen su,havadaki nemin yoğuşmuş halidir.

Portatif klimalarda ise dışarı uzatılan bir tahliye hattı yerine nem kabı bulunur. Klimanın alt kısmında bulunan bu kap,yoğuşup su haline dönüşen nem ile dolar.

Bu kap dolduğunda cihaz uyarı vererek çalışmayı durdurur. Uyarı verdikçe bu kabı çıkarıp veya tapasını söküp boşaltmanız gerekir. Bu da ek bir zahmettir.
< Resime gitmek için tıklayın >

Foto : Temsili Bir Evaporatör


4-Portatif Klimayla Isınmak Sıcak Bir Fikir değildir.

Portatif klimaların çoğu sadece Soğutma özelliğini barındıracak şekilde veya ısıtmayı rezistans ile yapacak şekilde tasarlanırlar.

Sadece soğutma özelliği olan modeller için ısıtmadan söz etmek zaten mümkün değil.

Isıtmayı,split klimalardaki gibi ters çevrim yoluyla yapan portatif klimalar yok denecek kadar azdır. Rezistans ile ısıtma yapanlara gelince,ısıtma için hiç cazip değildir.

Genellikle 2000-2500W rezistans ile ısıtma sağlayan portatif klimaların,ısıtma konumunda fanlı ısıtıcıdan farkı yok. Hani şu “kendini ısıtamıyor” diye eleştirilen fanlı ısıtıcılar…

Aynı rezistans ile portatif klimanın bir odayı ısıtacağını düşünmek,sonu hüsran olacak bir hayal olur.


Sonuç


Tüm bu detayları göz önünde bulundurduğumuzda,portatif klimalar taşınabilir diye lanse edilse de pek cazip değiller. Ayrıca ısıtma amacı varsa kesinlikle kârlı bir tercih olmayacaktır.

Eğer avantaj kısmında belirttiğimiz gibi bulunduğunuz apartmanın ortak kararı sonucu dış cepheye dış ünite asılması yasaksa,dış ünite için ayrı bir bölme yapılmamışsa (hem dış ünitenin asılması yasak olup hem de dış ünitelerin gizli olarak bulunabileceği bir bölme yapılmaması aşırı saçma olsa da bu karşınıza çıkabilir),çok kısa süre konaklayacağınız bir ev kiraladıysanız ve yaz aylarında perişan olmak istemiyorsanız ve bu tarz idarelik çözüm aratacak veya split klima kullanmayı olanaksız kılacak bir sebebiniz varsa özellikle ısıtması üzerine beklentiyi yüksek tutmamak şartıyla portatif klima tercih edebilirsiniz. Ancak bunu dışındaki durumlarda ortalama bir split klima ile portatif klimanın fiyatının da yakın olduğu düşünülürse portatif klimayı aklınızdan çıkarmanız,split klimaya yönelmeniz daha mantıklı olacaktır.

Bu yazıdaki amaç , portatif klimaları eleştirip yerin dibine geçirmek değildir. “Portatif” oluşunun cazibesine aldanıp yanlış tercihlere karşı uyarmaktır. Asla düşünmeyin diyemeyiz,bunun şartlarını da yukarıda örnekledik. Ancak zorunluluk dışında split klima almak varken sırf “bu taşınabilirmiş split yerine portatif alayım” diye düşünerek portatif klima alma fikrine kapılmanızın sonucu beklentinize göre değişmekle birlikte büyük ihtimalle hüsran olacaktır…

Sürç-i lisan etti isek affola…
klima5505
Saygılarımla…





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima5505 -- 9 Mart 2021; 21:19:23 >

M
3 yıl
Yarbay

Muhteşem bir yazı olmuş,daha yeni farkettim elinize emeğinize kaleminize sağlık.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Çavuş

Merhaba, çift borulu portatif klima, bayağı baktım ama bulamadım. Var mı bildiğiniz bir öneri? Teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Mekatroniks

Muhteşem bir yazı olmuş,daha yeni farkettim elinize emeğinize kaleminize sağlık.
Merhabalar hocam. Çok teşekkür ederim. Faydalı olmasını temenni ediyorum.

Saygılarımla...



K
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: k_i84

Merhaba, çift borulu portatif klima, bayağı baktım ama bulamadım. Var mı bildiğiniz bir öneri? Teşekkürler
Merhaba.

Ülkemizde çift borulular piyasadan çekilmiş durumda. Çift borulu üreten firmalar da rağbet görmediği için artık bu ürünü çıkarmıyor. Yurt dışında ise Honeywell firması üretime devam etmektedir.

Honeywell MN12CEDWW bir örnektir.

Saygılarımla...



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.