Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 4 misafir, 1 mobil kullanıcı
713
Cevap
90434
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Cevap: Pilotluk Hakkında Soru-Cevap (2. sayfa)
R
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: mustys53

Hocam öncelike tüm yorumları okudum gerçekten bulunamayacak türden bir kaynak olmuş burası

Ben lise 3 e geçtim anadolu lisesi okuyorum en büyük hayalim pilot olmak fakat 480 gibi bir puanı yapmam imkansız eğri oturalım doğru konuşalım çok araştırdım ama pilot olmak için hala tam oturmuş bir planım yok mühendis olup sonra parayla pilot olmak varmış sanırım ne kadar büyük bir mebla olduğunu biliyorum ama bunun için ne yapmak gerekir parayı ödedikten sonra pilot olur muyum yoksa paranın yanma ihtimali var mı buraya da girmek zor mu ne gerektiriyor

mühendislik okumadan direkt parayı verip özel olarak okumak var mı mühendislikle 4 yıl harcamamak varsa bu şekilde para yanar mı

bana şimdiden uygula dediğiniz bir öneriniz var mı

teşekkür ederim

bu arada microsof flight simulator x te de kendimi oldukça geliştirdim bu bana bir katkı sağlar mı

Biraz karışık olmuş ama sadeleştirirsek parasını veren ve gerekli şartları sağlayan herkes bu eğitimi alabilir.

Şartlar lisansı alacağın otoriteye göre değişebilir ama temelde Türkiye'de bu işi yapmak için lise mezunuysan, İngilizce yeterli seviyedeyse ve eğitimler için gerekli olan sağlık sertifikasını alırsan(ileride havayolu pilotu olmak istediğini varsayarak tercihen 1. Sınıf sağlık sertifikası) bu eğitimi alabilirsin. Lise mezunu olman kaptanlık vb. konularda yolunu tıkayabilir, yani her durumda lisans mezunu olmakta fayda var.

Paranın yanma ihtimali yok gibi bir şey. Özellikle yurt dışında çalışmayı da göze alırsan tip eğitimini almış bir pilotun bugünkü şartlarda işsiz kalması çok kolay değil.

Bugünden yapabileceğin oturup dersine sıkı çalışmak ve kaç puan gerekiyorsa almayı hedeflemek. Ve İngilizce pratiğini elinden geldiğince arttırmak.

Flight Simulator'ü kimisi tavsiye ediyor, kimisi etmiyor. Bence zararı yok, Saitek yoke-throttle-rudder setini de bir şekilde edinebilirseniz en ekonomik uçuş keyfini yaşatıyor. Eğitim olmasa bile eğlence olur. Yine de özellikle yabancı FS forumlarında çok ileri düzeyde bilgiler paylaşılıyor, yararı dokunabilir.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

B
9 yıl
Çavuş

Pilotluk da izin günleri nasıl?
Senelik izin falan var mı?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Robinson Crusoe
R
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Okulla arayıp görüşmende fayda var. Ben İngilizce için bir ön sınav yapacaklarını düşünüyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mustys53
R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: kalemist3

Bu başvuru süreci ne kadar sürüyor? Yani eğitimi almaya hak kazanana kadar. İzmir'de yaşıyorum başvuru yapıp İstanbul'a mı gitmem gerekir? Birkaç ay süreceğinden bahsetmişsiniz birkaç ay boyunca İstanbulda mı kalmam lazım?

Başvuru süreci değişiyor ama son zamanlarda genelde birkaç ayda tamamlanıyor. İstanbul'da kalmaya gerek yok, 3-5 kere çağıracaklar, günübirlik gidip işlerinizi halledip dönebilirsiniz. Size önceden haber veriyorlar hangi gün saat kaçta nerede olmanız gerektiğini, son anda apar topar gelin demezler.



R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: kalemist3

Lisansları alıpta iş bulamama ihtimalimiz nedir?

Şu anda havacılık sektörü büyüme içerisinde. Eğer ufkunu geniş tutup diğer ülkelerde çalışma şansını da göz önünde bulundurursan işsiz kalma ihtimalin diğer sektörlere göre yok denecek kadar az(kişisel görüşüm).





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 20 Ocak 2016; 4:49:04 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: osurgan

hocam meraba,

pilotluk icin gerekli egitimi aldık diyelim, (yolcu ucagı degil, helikopter ya da kucuk motorlu ucaklar icin)

bu modellerde iş imkanları nasıl acaba? Ozel sektor yani, para kazandirir mi bize

yani everest daginda gorevli helikopter pilotu olmak bu biraz daha hayali, farkindayim

Fazla fikrim olmayınca ne yazsam diye düşünürken ilana denk geldim, linki paylaşayım

http://m.airporthaber.com/read.php?id=57653

İstenen saatlere göz atarsanız piyasanın çok da güllük gülistanlık olmadığını görürsünüz. Maceraya gerek yok, Türkiye şartlarında mantıklı olan havayolu pilotluğunu hedefleyip ona göre adımlar atmak.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
8 yıl
Yüzbaşı

Alakası yok derken skytestte overall %100 yapan mic modülünden kalabiliyor. Etki-tepki süresi ve arayüz çok farklı o yüzden skyteste fazla alışmayın sadece mantığı kavramak yeterli bence




Bu mesajda bahsedilenler: @zippo90
R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: halilakyildiz

Hocam iyi günler,iyi forumlar herkese bu konuda çok bilgisizim yanlış bir şey söylersem kusurma bakmayın,ben liseyi bitiremedim ama hayalimde hep pilot olmak var.Şimdi ise inşallah 1 seneye kadar liseyi bitireceğim,ondan sonra İstanbul THKÜ'de özel olarak okumak istiyorum,böyle bir imaknım varmı ? bana bunu iyice açıp bilgilendirebilir misiniz ? şimdiden teşekkür ederim.

Lise mezunu olarak dediğin gibi özelde eğitimini alıp pilot olabilirsin. Daha sonra da havayollarına başvurunu yaparsın kabul eden şirkette tip eğitimi aldırırlar başlarsın.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

A
8 yıl
Teğmen

1.Egitimlerimi aldim ve thy de yardimci pilot olarak basladım diyelim.Aradan 2 yıl sonra bir hastalik ortaya cikti.Bu durumda sirketin benim icin izledigi bir yolu varmi?

2.Ben su anda odtü bilgisayar müh 2. Sinifta okuyorum.ingilizcem advanced seviyede.Toefl dan 104 almistim.Anlattiklariniza göre ingilizce cok iyi olmasi lazim diyorsunuz.bende bu konuda iyi oldugumu dusunuyorum.
Meslegimide(bil. muh.) iyi ogreniyorum.Mezun olunca thy akademi ilanlari acik olursa basvuracagim.
LAKIN benim gibi binlerce insan basvuracak.Benim onlardan farkli olmam icin onlardan sıyrılmam için bu onumdeki 2-3 yillik vakti nasil degerlendirmeliyim.(Ingilizce zaten yogun olarak calisiyorum)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anodora -- 6 Şubat 2016; 23:18:07 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: IcyTea Lemon

Bilgi için sagolun yeğenimin işine yaradı konu

1 kişinin bile işine yaradıysa başlık hedefine ulaşmış demektir. Geribildirim için ben de size teşekkür ederim.



1
8 yıl
Çavuş

Merhabalar

Ben lise4 De okuyorum pilotaja girmek istiyorum fakat aklimda su soru var

Ben 100% burslu kazanirsam hic para ödemeden mezun olurmuyum yani işe baslayinca odeyebilirmiyim maasimdan

Bu maasindan kesinti seklinde ödeme sadece THK dami var yoksa özel üniversitelerin 100 burslularindada ayni özellik varmi

Bildiğim kadarıyla yillik 20.000 TL civari eğitim ücreti ve yillik 30.000 TL civarida pilotluk lisans ücreti varmis



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Erotomaniac

Hocam öncelikle bu kadar insanı bıkmadan usanmadan bilgilendirdiğiniz ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler. Kimya Mühendisliği okuyorum, yaşım 23, önümüzdeki sene, olmadı 2 sene sonra kursa başlayacağım. Fizik (Manyetik alan, sürtünme, iş-güç-enerji, momentum, elektrik, elektrik alan) ve Matematik (Fonksiyonlar, polinomlar, paraboller, trigonometri, türev, integral, seriler, diziler, toplam çarpım) gördüğüm ve bölüm %100 İngilizce olduğu için bir nebze daha avantajlı olduğumu düşünüyorum.

1) ODTÜ'lü arkadaş da sormuştu ama cevap alamamış ben de tekrarlayım, benim de durumum aşağı yukarı onun gibi, upper intermediate - advanced arası İngilizcem var aynı zamanda çok akıcı konuşabiliyorum sadece grammar'im mükkemmel değil. Yeterli olur mu yoksa advanced'i bitirmeyi tavsiye eder misiniz? Okullar için belli TOEFL puanları isteniyor ancak mülakatlarda adaylardan bundan daha fazlası bekleniyor mu? Ufaktan İspanyolca da öğrenmeye başladım. Mezun olana kadar orta - iyi seviyeye gelirim diye umuyorum. İkinci yabancı dilin avantajı var mıdır?

2) Uçuş okullarında pazarlık söz konusu mu?

3) THY uçuş akademisi aşağı yukarı kaç yılda bir yetiştirmek için pilot alıyor? Bir kaç ayla kaçırsak uzun süre (2+ yıl) beklememiz gerekebilir mi?

4) Uçuş yaptıktan sonra, kaldığınız yerlerdeki konaklama imkanları ne durumda? Tahmin ediyorum şirketten şirkete bu politikalar farklılık gösterecektir ancak ortalama ne kalitedeki otellerde kalıyorsunuz? Şehir ya da yurtdışı uçuşlarında masraflar için ek ödeme alınıyor mu (Kaba tabiriyle cep harçlığı)?

5) Özel sektördeki diğer mesleklerdeki gibi, sözleşme imzalarken ya da yenilerken "Bizimle çalışın altınıza araba verelim" veya "Yılda şu kadar ikramiye" gibi durumlar var mı? Yoksa yalnızca maaş + ek uçuş ücretleri mi?

6) Uçuş akademisi ve özel pilotaj kursu arasında da kararsızım. THY uçuş akademisini seçersek 10 yıl THY için çalışmak gerekiyor. 200bin TL Kredi çekip özel kursa gitsem 10 yıl vadeli geri ödemesi yaklaşık 390bin TL oluyor, uçuş akademisinde toplam ne kadar kesinti oluyor bilginiz var mı? Ve daha da önemlisi, 10 sene zorunlu hizmet olayında, bizimle aynı tecrübeye sahip pilotları atıyorum 10bin Liraya çalıştırırken, zorunlu hizmet şartı olan pilotlara da aynı maaşı mı veriyorlar yoksa emekleri sömürülüyor mu?

Tekrar teşekkürler.

Umarım zamanla burada yazdıklarımın meyvesini alırız pilotluğa heves eden gençlerin işe başlama haberlerini de bu başlık altında okuruz...

Bölüm konusunda avantaj konusunu şöyle özetleyebilirim. Bir arkadaşım önümüzde 2 yol var; şoför ya da pilot olabiliriz, ben pilot olmak istiyorum demişti. Eğer bilgi ve birikimlerini kullanıp donanımlı bir şekilde mesleğini yaparsan tabiki avantajına olur. Ama bu gözler mühendis olup körelen, diğer dallardan gelip kendini geliştiren birçok örnek gördüğü için işin insanın kendinde bittiğini düşünüyorum.

1) Dilbilgisinin çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Akıcı bir biçimde konuşma, ve dinlediğin farklı aksanları anlama yeterli. Sonuçta belli kalıplar kullanıyoruz, mesleki terminolojiye hakim olmak ve doğru kullanmak mühim olan. Mülakatlar hakkında çok bilgili olmadığımı söylemiştim önceden de, ama İngilizce sınavı yapmıyorlar, sizin gibi anadili İngilizce olmayan kişilerle konuşacaksınız. Takılmadan seri bir şekilde sorulanları anlayıp cevap verirseniz sorun olmaz bence. İkinci dilin mesleki açıdan çok katkısı olduğunu düşünmüyorum. Tabiki insanlara kendi dillerinde birkaç kelime söylemeniz karşıdakinin duygularını çok değiştirir. Biz de diğer ülke hava sahalarına girerken onları kendi dillerinde selamlıyoruz, onlar da yine Türkiye'ye geldiklerinde ATC ile irtibat kurarken "iyi günler, merhaba" gibi temel ama duyduğu zaman insanın hoşuna giden kelimeler kullanıyorlar. Genel olarak birkaç dil bilmek avantaj ama mesleki açıdan çok katkısı yok bence, havacılığın dili İngilizcedir.

2) Uçuş okulları hakkında çok bilgim yok ama genelde yeterli öğrenciyi bulduklarını duyuyorum. Her türlü alış-verişte olduğu gibi talep yüksekken pazarlığın çok kolay olmaz ama siz yine de şansınızı deneyin. İyice araştırmadan bu işe girişmeyin.

3) Akademi şu anda fabrika gibi, başvurular neredeyse sürekli açık oluyor. Ama gün gelip durgunluk oluşabilir. Benim öngörüm birkaç sene daha sürekli alım olacağı yönünde. Sonuçta ortada arzın fazla olması yani pilotların fazla olması şirketlerin elini güçlendirir ve şu anki pilot yetiştirme programı hem şirketin hem de bu yönde kariyer hedefleyen gençlerin menfaatine. Ortada bir kazan-kazan durumu var.

4) Harcırah ödemesi var. Standartlar bir çoğumuzun alt-orta sınıf aileden geldiğini düşünerek tatmin edecektir diye düşünüyorum. Ama kalınan yerler geniş gövde uçak pilotu değilseniz çok da önemli değil çünkü genelde minimum dinlenme zamanları kullanılıyor, birkaç saat sürede de kaldığınız yere duş ve yatak olarak bakmaya başlıyorsunuz.

5) Şirketten şirkete değişir. Özellikle arap ülkelerinde sözleşmeler biraz daha değişik ve yenilemelerde ekstra ücretler yine konaklama, çocukların eğitimi gibi masrafların karşılanması sözkonusu. Türkiye'de şirketten şirkete değişen ikramiye, iniş-kalkış ücreti gibi çeşitli ek ödemeler var.

6) Şirketin sunduğu akademi imkanı şu anda güzel, alınan maaşla kıyaslayınca çok da can yakmayan bir kesinti var. Maaşlarda fark olmaz sadece kesintiye göre ele geçen miktar değişir. Türkiye'de tek bir şirket yok, bu işe girerken tüm alternatifleri değerlendirmek lazım. Çeşitli şirketlerde belli uçuş saati doldurulana kadar çok komik ücretlere çalışabilirsiniz, ya da üste para vermek zorunda kalabilirsiniz. Dışarıdan her şey güllük gülistanlık görünüyor ama içine girince işler istediğiniz gibi gitmezse hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Maddi konuları tabiki göz önünde bulunduracaksınız ama... İnsanlar güne başlarken yorgun argın yatağa gireceksiniz. Uçuşlarla çakıştığı için sevdiğiniz takımın maçını izlemek lüks haline gelecek, sevdiklerinizin özel günlerinde yanlarında olamayacaksınız. Hobilerinize vakit ayıramayacaksınız. Haftalar sonra gireceğiniz simülatör uçuşları üzerinizde stres yaratacak büyük bir baskıya ömür boyu göğüs germek zorunda kalacaksınız. Saymakla bitmeyecek eksiler yanında odaklandığınız şey kazandığınız para olursa hem özelde hem devlet sektöründe çeşitli işlerde çalışmış biri olarak söyleyebileceğim havacılık bugün için hak edilenin 3 aşağı 5 yukarı verildiği bir sektör konumunda.

Umarım gönlünüze göre olur.



R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Shamesone92

En merak ettiğim konulardan birisi de uçuş sırasında oluşan herhangi bir teknik arızada soğuk kanlılığınızı nasıl koruyorsunuz? Bu gibi durumlarda çok çabuk heyecanlanan birisine pilotluğu önerirmisiniz? Bu kişi , deneyim kazanarak kriz yönetiminde başarılı olabilir mi? Saygılar ve iyi uçuşlar.

Pilotluk eğitimi diğer mesleklere göre en kaliteli verilen eğitimlerden biri. Özellikle kritik arızalara karşı defalarca tekrarla otomatik oluşturuluyor ve o an geldiğinde tereddütsüz aksiyon gösterileceğinden emin olunuyor. Tabi her şeyden önce kendi canımızı ortaya koyan biz pilotlar da ekstra çaba ile her türlü duruma karşı donanımlı hale gelip kendimizi hazır tutmaya çalışıyoruz.

Uçuşta bir sorun olduğunda bilgi seviyesi ne kadar iyiyse o kadar soğukkanlı kalırsın diyebilirim. Tecrübe de önemli bir etken ama neredeyse karşılaşılaşılabilecek her sorunla ilgili çözüm dökümanlarda mevcut. Dökümanı açıp senede bir okuyan tecrübeli bir pilot aylık olarak tekrar eden bir pilota göre daha kötü bir kriz yönetimi sergileyebilir. Çok nadir durumlarda airmenship denilen pilotun insiyatif almasını gerektiren durumlar ortaya çıkabilir, bence tecrübe o zamanlar önemli.

Çabuk panik yapan birisinin deneyimle zaman içerisinde pişeceği bir sektör değil pilotluk. Çünkü eğitim süresince bu karakterde bir kişinin ilerlemesine müsade etmezler, bir noktada takılır. Tüm aşamaları bir şekilde geçtiğini varsayalım. Terslikler pilotun tecrübe kazanmasını beklemez, daha ilk 1 ay dolmadan yanındaki kaptan bilincini kaybetmiş yanan bir motorla iniş yapmaya çalışırken bulabilir kendini.

Yine de anlattığım uç örneğe karşı bu işe girmiş çok değişik karakterde insanla tanışıyorum. Pilotluğa karşı özel bir istek varsa bence denemekte fayda var. Olmazsa zaten dediğim gibi çok da ilerlemeden eğitimde devam ettirmezler ama en azından içinde kalmaz, denemedim demezsin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 21 Haziran 2016; 0:49:43 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: kardelenyazik

Hocam... Üniversitelerin birinden %100 burs alamadık diyelim, başka bid lisans eğitimi alırken uçuş okuluna yazılıp pilot olma yolunda ilerleyebilir miyiz? Yoksa 4 yıllık lisans mezunu olmak şart mı?

Bir de, bu uçuş okulları sadece zaman ve para kaybına sebep olabilir mi? Yoksa mutlaka iyi kötü bi yere gelir miyiz?

Sizin izlediğiniz yol neydi, ve bana ne tavsiye edersiniz?

Cevaplarınızı heyecanla bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

4 yıllık lisans mezunu olmak şart değil ama yoğun bir program olduğu için hem üniversite hem uçuş okulunun kolay olmadığını düşünüyorum. Yine de hem kabinde görev alıp bir yandan uçuş okuluna giden kişiler var, baştan uçuş okuluyla konuyu konuşup biraz daha uzun sürede de mezun olunsa mümkün olabilir, araştırmak lazım. Aynı üniversitenin alt uçuş okulundan bahsediyorsan o biraz daha karışık çünkü üniversiteler sınav puanıyla alım yapıyor. Puanı diğer bir bölüme kullandığın için yanıyor uçuş okulunun özel olması gerekir diye düşünüyorum.

Zaman ve para kaybı ihtimali her zaman var. Bir noktada olmuyor derlerse eğitimin yarıda kesilebilir. Yine de genelde çok fazla uçuş yapmadan olmuyorsa olmuyor derler ve çok uzatmazlar. Ama üniversite olarak bu eğitimi aldığınızda ilk sene direk uçuşlarla başlamadığınız için hem sene kaybı hem de ilk senelerde ödediğiniz paraların yanması küçük bir ihtimal de olsa var. Ama sol koltukta kaptan olarak otururken bile uçuşta hata yapıp lisansını kaybetme, sağlık testinde problem yaşama, simülatör ve diğer uçuş testlerinde sorun yaşama riski var. Pilotluğu diğer işlerden ayıran en önemli farklardan biri bu bence.

İzlediğim yol ilk mesajda yazıyor.

Başarılar umarım gönlüne göre olur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 2 Temmuz 2016; 11:39:24 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: HEWAL.

Ben Antep Üniversitesi uçak ve uzay müh. kazandım geçen yı yerleştim. hazırlığı yaza girmeden geçtim. Lakin baştan beri hayalim pilotaj eğitimi almak. Şimdi ise risk alıp okulu bırakıp tekrar hazırlanıp Pilotaj kazanıp okumak istiyorum. Fakat hocalardan bazıarı riskli olduğunu bu bölümü bitirip daha sonra eğitim almam gerektiğini savunuyor. Ama mezun olduktan sonra pilotaj eğitimi alabileceğimin garantisi yok. Bu bölüme devam edersem en erken 23 yaşında mezun olabilirim. Daha farklı yollar arayıp pilotaj eğitimi de alabilirim. Kısacası hocam fazlasıyla arada kaldım. Sizde elimde bir diploma olduktan sonra mı bunun peşinden koşmalıyım?

Ben üniversite 2. sınıfta bir bölümü yarıda bırakmıştım. Sonra okulunu bitirdiğim alanda da aradığımı bulamadım ki önüme böyle bir imkan gelince değerlendirdim. Yaptığım seçimlerden mutluyum ama bugün çok farklı bir noktada da olabilirdim.

Okulu bıraktığında seneye üzerinde büyük bir baskı olacak. Sıkı çalışıp pilotaj kazanabilecek misin? Şu anki bölümünü bitirince alacağın diploma kariyerinde yardımcı olacak mı? Bu soruların cevabı sende.

Bu konuda sana kimse tavsiye veremez, sezgilerine güvenmek zorundasın. Umarın her ne karar verirsen senin için hayırlısı olur.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
8 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Robinson Crusoe

quote:

Orijinalden alıntı: Yusufuslegolas

Hocam öncelikle iyi günler.Üniversite sinavlarina hazırlanıyorum.İlk 5 bine girebilecek kapasitem var.Sizce tıp fakültesi mi burslu pilotaj mı ?
2-Üniversiteyi tercihlerde kazandıktan sonra mı sağlık testi,ingilizce vs. Yapıyolar yoksa pilotaj bölümünü kazandıktan sonra mı ? Çünkü eğer tercihlerde kazandıktan o testlerden geçemezsem tıp şansımı da kaybeder sınavlara 1 yıl daha çalışmak zorunda kalırım
3-Pilotaj bölümünü tam burslu okuduktan sonra ek bir masraf çıkar mı(durumumuz orta)
4-Lisansı aldıktan sonra işsiz kalma ihtimalim var mı acaba ? İyi uçuşlar hocam:)))Cevaplarsaniz gerçektençok sevinirim✈✈😇

İyi günler.

1-Sorunun cevabı kişiye göre değişir. Hatta kişinin değişik yaşlarda verdiği cevaplar da değişir. 18 yaşında pilotların düzensiz hayatı ilgini çekebilir, 28 yaşında gençliğin verdiği enerjiyle iyiki pilot olmuşum diyebilirsin,38 yaşında akşam 5'te evden çıktığın bir uçuşun sonunda sabah 7'de evine dönüyorken keşke düzenli bir işim-hayatım olsaydı diyorken bulabilirsin kendini. Doktorluk için de şartlar giderek ağırlaşıyor bildiğim kadarıyla. İki meslek grubundan değişik firmalarda-şartlarda çalışan insanlarla konuşup topladığın bilgileri kendine göre değerlendirmeye çalış.
2-Bildiğim kadarıyla tercihlerden sonra ama kesin bilgiyi pilotaj okumuş bir arkadaş verebilir.
3-Tip eğitim masrafı çıkabilir ama büyük ihtimal anlaştığın firma tarafından karşılanır.
4-Yeni başlayanları asgari ücretle lütfedip uçuran firmalar olduğuna göre evet işsiz kalma ya da belli bir saati doldurana kadar zor şartlar altında çalışma ihtimali var.

Başarılar, umarım gönlüne göre bir tercih olur.

SAYIN F/O ARKADAŞ ŞU TCAS NEDİR NASIL ÇALIŞIR HİÇ BAŞINA GELDİMİ GELDİ İSE GERÇEKDEN KOMUTA UYDUNMU YADA BU TCAS KOMUTU NASIL ÇALIŞIR YAPILMASI GEREKEN NEDİR DİYE BİR SORU SORDUM SİZ DEĞERLİ TK DAN ARKADAŞIMA CEVAP ALAMADIM RİCA ETSEM BİR ANLATABİLİRMİSİN MERAK EDİYORUM Bİ KULAKLARIMIZIN PASINI SİLSEN BU ARADA TK KAÇINCI DÖNEMSİNİZ SİZ ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Majestic Canadian

Merhabalar bırkac sorum olacaktı gercekten gelecek kaygısı basladı sizin gibi bir meslegin erbabina danismam lazim oncelıkle cocukluk hayalım olan iki meslek (insaat muhendisligi veya pilotluktan pilot olmaya karar verdim neyse hikayemi anlatayim lise 1 deyken ailemle kanadaya yerlestik ve ingilizcem hic yoktu lisede biraz zorlandim ve buyuzden lise puanlarim cok iyi degildi simdi lise sondayim ve kanadada pilotaj egitimi almak istiyorum ucmayi seviyorum ve ozellikle yolcu ucaklarina bayiliyorum sizce lise notlari pilotluk icin cok onemlimidir yurtdisi elbette farklidir fakat genel olarak pilotlugun derslerde cok iyi olmakla bir alakasi varmi ?

2. sorum sizce kanadada egitim alip turkiyeye gelsem aptallikmi yapmis olurum ingilizcem suan cok iyi bir seviyede ve arastirdigim kadariyla kanada ve amerikada is bulmak cok zor ?

3- turkiyeye gelirsem cpl lisansiyla beni direk isemi alirlar yoksa egitimemi

4-sizce pilotaj icin universite veya kolejemi yoksa ozel egitim okulunami gitmeliyim:

Merhaba,

1. Bence önceki derslerin bir önemi yok. Uçuş okulunda yeterli performans gösterirseniz pilot olursunuz, yetersiz görürlerse eğitimi tamamlamanıza müsade etmezler zaten.

2. Bu konu subjektif, bana göre Kanada, özellikle ABD yaşam standartı en yüksek ülkeler. Burada cebinde para olan kişiler bir yolunu bulup oralara yerleşmeyi düşünüyor.

İş bulma konusunda emin değilim. Dışarıdan gözlemleyen biri olarak iş bulmaktan çok havayolu pilotu olana kadar geçeceğiniz süreç daha zorlu. Yani Amerika'da CPL alıp direk bir şirkette başlayamazsınız, önce eğitmen olup belli bir saati doldurmanız, daha sonra özel jet ya da charter firmalarda çalışıp deneyim kazanmanız sonunda başvurular yapıp havayollarında çalışmanız genel işleyiş.

3. Direk işe alıp tip eğitimi verirler. Eğer firmalarda açık yoksa tip eğitimini kendiniz ödeyip firmalara başvurmanız gerekebilir.

4. Bence fark yok, daha ucuz olan ve daha az zaman kaybedeceğiniz hangisiyse onu seçin derim. Tabi her şeyden önce güvenilir bir kurum olması önemli.



R
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: M.Polat1905

Öncelikle böyle bir konu açıp bilgi paylaşımı yaptığınız için ve uzun süredir de konuyu aktif tuttuğunuz için size teşekkür ediyorum ve hatta tebrik ediyorum.

Aslında kendim için imkansız görüyorum bu mesleği ama çok hevesliyim şansımı denemek istiyorum. Kendimi için imkansız görmemin sebebi öğrencilik yıllarında ki başarısızlığım. Lisans mezunuyum fakat sayısalım iyi değil. Şuan özel bi kursta ingilizcemi dahada geliştirmeye çalışıyorum, amacım toefl a girip istenilen yeterli puanı almak. Boy-kilo ve sağlığım havayolu pilotluğu için uygun. Sadece Toelf belgelemem gerek.

Bu eğitimi almış biri olarak sizden öğrenmek istediğim şu; diyelim bu başvuruda olan ilk değerlendirme sürecini geçtim daha sonraki mülakat olsun eğitim olsun sayısalı çok iyi olmayan birinin başarısı ne olur sizce? Teşekkür ederim

Aslında diğer pilot arkadaşlardan da katılım gelse güzel olur. Ben yine forumdaki gençler tamamen karanlıkta kalmasın diye kendi tecrübelerime dayanarak, mantığımı kullanarak soruları cevaplamaya çalışıyorum ama farklı yollardan geçerek pilot olmuş, farklı uçak tiplerinde uçan, başka şirketlerde ya da ülkelerde çalışan arkadaşların aynı sorulara çok daha değişik yorumları olabilir.

Akademi için başvuru yapmayı planladığınızı anlıyorum. Şartları sağlayan ve bu işi isteyen herkesin başvurması en güzeli bence. İngilizce, sayısal, yetenek vs. süreç boyunca defalarca test ediliyor. Eğitim almaya hak kazandıktan sonra bile zaman içerisinde gerekli aşamayı kaydedemeyen adaylar eleniyor. Yani bir konuda yetersiz olup bir anda kendini yolcu uçağının sağ koltuğunda bulma, orada kalıcı olma ihtimali çok düşük. Gerçekten pilot olmayı engelleyecek kadar zayıf bir yön varsa süreçte illa ki bir yerlerde takılırsınız.

Bu işte kendini tanımak, güçlü-zayıf yönlerini bilmek ne kadar önemli olsa da pilotluk her şeyden önce kendine güven isteyen bir meslek. Daha önce de soran arkadaşlar olmuştu, bana göre mülakatta kendine güveni az olan kişi kendisinden daha az donanımlı ama duruşuyla karşısındakine güven veren kişiden daha dezavantajlı. Yani diyeceğim o ki, evet sayısal konularda zayıf olabilirsiniz, İngilizce seviyenizden emin olmayabilirsiniz, pratik zekanız zayıf olabilir vs. Bu gibi konular dezavantaj ama bırakın bunlara değerlendirenler karar versin. Sizler öncelikle kafanızda ben bu işi yapar mıyım, bu soruyu kendi içinizde çözün, sonra başvurunuzu yapıp gittiği yere kadar hayalinizi kovalayın.

Bence tek önemli nokta, olumsuz bir sonuçta her zaman bir B planınız olsun. Ben burada soru soran arkadaşların gelmek istediği yerdeki kişi olarak şu aşamada bile her durumda B-C-D...Z mümkün mertebe alternatif planlarımı hazırda tutuyorum. Havacılık güzel ama riskli bir sektör.

Sektörün içerisindeki pilotların da hepsi değişik eğitimler almış, değişik yollardan geçip bu noktaya gelmiş kişiler. Burada soru soran herkese yazdığım için bu kadar uzattım. Özetle son düzenlemelerle lise mezunlarının da kaptanlık konusunda önü açıldı. Yani önceki eğitimden çok havacılık sektörüne girdikten sonra gösterilen başarı dikkate alınıyor.



T
7 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Robinson Crusoe


quote:

Orijinalden alıntı: in__hell


quote:

Orijinalden alıntı: travegostar

Daha tk kaçıncı dönem olduğunu söyleyemenler millete akıl veriyor pilotlarmış şener şen geldi aklıma vecihi bilenler bilir ayşen guruda ile dışarıda çay bahçesinde çay içerken üzerlerinden bir boeing geçiyor bizim vecihi yüksell yükselş o boeing öylemi kalkar ben boeingi ankara asfaltına indirmiş adamım demişti filmde bizim vecihi acaba nereye indirmiştir :)))

Söylemek zorunda değil ki? yada belkide tk da değil başka yerde eğitim almıştır. Gayet tatmin edici bilgiler veriyor , sen en iyisi buralardan uzaklaşta biz sorucaklarımızı sorup öğrenmeye ve hayallerimize ulaşma yolunda çalışmalarımıza devam edelim dostum..

Boşverin, siz yine kafanıza yakılanları sormaya devam edin.

Önceki sorunuza istinaden, tip eğitimini almadan da gelseniz çevrim uçuşu yapacaksınız. Bir arkadaşım Türkiye'de yaptı çevrimini, 6 aya yakın uçak müsaitlik beklediğinden bahsediyordu. Diğer arkadaşım yurt dışında 1-2 ayda halletti, EASA lisansı aldı. Alternatifleri değerlendirirsiniz o aşamaya gelince.

CPL çevriminde çok bir şey yok, temel manevralar(stall, slow flight vs.) ve aletli uçuşla ilgili istenenleri yapıyorsunuz. Orada uçtuğunuz uçak farklıysa bir de intibak eğitimi almanız gerekir. O aşamaya gelince görürsünüz ayrıntıları çok kafa karıştırmayım.

Başarılar tekrardan.

İşine gelene boşver demeyi biliyosun ama sana düzgünce kaç kez bişey sordum özellikle googladan olmayan ancak bir pilotun cevap verebileceği ama cevap alamadık kaç kez anlıyorum seni smilatörcü kardeş belki birgün uçarsın inşallah



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
7 yıl
Teğmen

Hocam ben emin değilim fakat geçen bi subaydan seneye yine üniversite öğrencilerinden başvuru alacaklar diye duydum onu bi okula sorun isterseniz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Ashaft