Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
7
Cevap
630
Tıklama
0
Öne Çıkarma
PHP ve Javascript
S
5 yıl (9 mesaj)
Er
Konu Sahibi

Merhabalar arkadaşlar,

Ben bir süredir web daha doğrusu php ile ilgileniyorum. Web dillerini öğrenmemin sebebi kendime temel almak. İleride bug bounty ile ilgilenmek istiyorum. Bunun için web programlama öğrenmeye karar verdim.

Sormak istediğim şey, ben yaklaşık birkaç aydır php ile ilgileniyorum fakat php'nin javascripte göre "zaman israfı" aynı zamanda "ölü bir dil" olduğunu sık duyar oldum. Açıkçası php'yi syntax olarak seviyorum. Fakat dediğim gibi benim öğrenme amacım genel olarak web sitelerinde, bug bounty'de bana temel olması.

Sizce bundan dolayı php'ye devam mı etmeliyim bir süre daha (ileri seviyeye kadar), yoksa direkt olarak JavaScript'den ilerlemem benim için daha mı iyi olur? Ya da hem php hem de ileride JavaScript öğrenebilir miyim, zaman kaybı mı olur?

Yanlışlıklarım olduysa özür diliyorum, web konularında kendimi geliştirmeye yeni başladım.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
5 yıl (7097 mesaj)
Yüzbaşı

php çöp



T
5 yıl (20069 mesaj)
Yarbay

php iyi bilirsen baya işe yarar fakat bug bounty açısından pek bi esprisi olmaz. php 8 cıktı, açık bulmak falan eskide kalmaya başladı. javascript backend tarafında yaygınlaşsa da asıl kullanım yeri frontend'tir o yüzden php mi javascript mi sorusu biraz yersizdir.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
5 yıl (9 mesaj)
Er
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

php iyi bilirsen baya işe yarar fakat bug bounty açısından pek bi esprisi olmaz. php 8 cıktı, açık bulmak falan eskide kalmaya başladı. javascript backend tarafında yaygınlaşsa da asıl kullanım yeri frontend'tir o yüzden php mi javascript mi sorusu biraz yersizdir.
Cevabınız için çok teşekkür ederim, ben web dillerini tam bilmiyorum kusura bakmayın. Yeni öğrenmeye başladım. Bu durumda php'den devam etmek anlamsız gibi gözüküyor. Fakat JavaScript öğrenmemin de mi faydası olmaz? Yani bug bounty öğrenme aşamasında web programlama dilleri hakkında ne yapmalıyım?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
5 yıl (20069 mesaj)
Yarbay

Bug Bounty dönemi artık kapanmaya başladı cunku artık birçok kişi ve kuruluş uygulamalarını AWS gibi yerlerden çalıştırıyor ve AWS gibi yerlerde pek bug olmaz. JS için birşey diyemem, frontend işi yapanlara sormalısın.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Switchnesz
S
5 yıl (9 mesaj)
Er
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Bug Bounty dönemi artık kapanmaya başladı cunku artık birçok kişi ve kuruluş uygulamalarını AWS gibi yerlerden çalıştırıyor ve AWS gibi yerlerde pek bug olmaz. JS için birşey diyemem, frontend işi yapanlara sormalısın.
Geri dönüşünüz için sağolun, bug bounty'nin önü açık olmadığını söylediniz, bu durumda size bir soru daha sormak istiyorum. Ben eskiden tersine mühendislik / reverse alanı ile ilgileniyordum. Aynı zamanda .NET dilleri hakkında iyi düzeyde bilgim var. Sizce bug bounty öğrenmek yerine tersine mühendislikte kendimi geliştirmem daha mı önü açık olur?

Çünkü bug bounty'de daha ne yapmam gerektiğini bile bilemiyorum yazılım açısından.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

N
5 yıl (2517 mesaj)
Binbaşı

Ustune para verseler php ogrenmem o derece igrenc bir dil.



D
5 yıl (2971 mesaj)
Yarbay

Ölen php değil, web de çok sıklıkla bulunan bundan 20 sene önce ki programlama modeli.

Diğer dillerin aksine php birden fazla programlama modeli olan bir dil. Orjinalde kendisi bir template dilidir. Diğer diller Template olmadan iş webde iş yapamaz. PHP öyle değil. Bu da giriş seviyesini çok düşürüyor. Dolayısı ile ortada bir sürü php ile yapılmış çöp seviyesinde iş var.


Bu gün MVC veya RESTFUL API gibi teknikler kullanılırken, php öğretiyoruz diye 20 sene önceki spagetti kodları gösteren siteler. PHP hala bu modu destekliyor ve hala bu modelle eğitim, iş yapmaya çalışanlar var.

Bu forum da da var. laf ta anlamazlar dinlemezler.

Bir de sana o lafları söyleyen çok bilmişler var. Sadece Wordpress toplam internetin %39 nu besliyor. Bunlarda çıkmış php çöp vs konuşuyor.

PHP konusunda bilmem gereken şu, PHP semtimizin en güzel kızı değil, biraz tipi bozuk ve kilolu olsa'da en popüler kızı. Şimdi diğerleri doğal olarak çok kıskandığı için, devamlı dedikodusunu yapar.

Lakin, yeni diller, yeni teknikler, gelir ve gider. PHP model değiştirir, kod değiştirir, kendini yakar yeni baştan inşa eder. Anında güncel olur, cost efektif ve kolay programlanması ile arayı kapatır, muhteşem desteği ve her herde çalışabilmesi ile herkesi mest eder.

Senin yapman gereken, kendini ve ekibi kontrol edip abuk subuk şeyler yazmalarına mani olmak.

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu basit bir test. PHP, Node, GO, PHP Swoole modunda (normal php den biraz farklı, nodejs gibi çalışıyor ve eklenti olarak yüklenmiş). Şimdi bizim php compile edilmiş dilin performansını veriyor. Aynı yazılımı Go ile yazarsan 3 kat daha fazla vakit alıyor. Çünkü Go ile yazmak C++ ile yazmaktan kolay olsada, hala php ile yazmaktan zor.


NodeJS kullanak diyorsan da. Allah sabır versin, basit bir websocket chat için bin tane paket bilmem kaç yüz mb kullanman gerekiyor ve şimdi bu norm oldu.


Photoshop çuları önce HTML Css bilir sonrada javascript bilir hale getirdiler, sonunda birisi tuttu bunu backend dili haline getirdi, inatlada desteklemeye devam ediyor. Pazar da kazanıyorlar. Facebook, Google, Microsoft pazar liderliklerini kullanıp bu javascripten dünyayı kurtaran adam yapmaya çalışıyorlar.

Bilemiyorum, 30 senedir bu işin içindeyim, emeklilğim yaklaşıyor. web işlerine gireceksen, Backend + Javascript, HTML, CSS bileceksin. O backend Javascript te olur, belki zamandan kazanırsın, php de olur tecrüben artar. İyi programcı her zaman ekmek yer. PHP bizi gömer, bu çöp diyenleri de gömer ekmek kazandırır. COBOL, Fortran bilen adam hala ekmek yiyor.

Uzun lafın kısası bu işler öyle beylik laflarla olmuyor. Önce ingilizce öğren, birinci işin kendi kendini yetiştiren adam olabilmek, oda ingilizce ile oluyor.

Bug bounty merak işidir ama ondan önce tecrübe işidir. Parasına tav olup giriyorsan girme yetişemezsin.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.