Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
78
Cevap
2639
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Pardus Anka takımının geliştirdiği Pisi Linux 1.2 hazır (2. sayfa)
P
9 yıl
Yüzbaşı

Haberi görür görmez indirmeye başladım, kullanmak istiyorum. bilgisayarımda win-linux aynı anda duruyor windowsu sadece oyun oynarken kullanıyorum. diğer işlerde linuxun marifetini de KULLANMAYI BECEREMEYEN anlayamaz. bu kadar basit :)




E
9 yıl
Yarbay

Çok sevindirici bir haber. Hem ülkemiz adına önemli bir devam niteliği taşıyor. Benim gibi açık kaynak kodlu sevdalıların üzüldüğü bir konuydu Pardus'un geliştirilmesinin durdurulması devamı güzel bir hamle olmuş..

Görselde görüldüğü üzere sanırım hem GNOME hem KDE sürümleri olacak, açıkcası çıkmasını dört gözle bekliyorum..




G
9 yıl
Yarbay

Fırsatim olursa denicem



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
9 yıl
Yarbay

Katılıyrum, bu gönüllü insanlar arasında belkide bu işi Allah rızası için de yapanlar vardır.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @blackcat67
D
8 yıl
Yarbay

Windows kullanılmaz halde , macOS 'lu sistemler çok pahalı , bir gün ucuz bir laptop alıp linux'a geçiş yapacağım bende


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
8 yıl
Yarbay

piyasada Linux destekli notebooklar var fredos notebooklarıda unutma...




Bu mesajda bahsedilenler: @istemsizhareket
O
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


 

 

Pardus projesinin değiştirilmesinden sonra Anka takımı adındaki bir grup geliştirici projeyi devam ettirmek için kolları sıvamıştı. Geliştirmeyi Pardus'un devamı niteliğindeki Pisi Linux sürümüne taşıyan Türk ekibi çok kısa bir süre sonra Pisi Linux 1.2 sürümünü yayınlamaya hazırlanıyor.

 

Pisi Linux, Pardus'un 2013 yılında Debian tabanına geçmesiyle terk edilen paket yönetim sistemi Pisi'yi temel alan son Pardus sürümünün üzerine geliştirilmiş bir proje. Pisi yanında yine Pardus'un terk ettiği ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi, Kaptan ilk ayar sihirbazı gibi bir çok geliştirilme yine Pisi Linux ile yeniden kullanılıp geliştirilmeye devam ediyor.

 

10 Temmuzda yayınlanacak Pisi Linux 1.2 sürümü ile birlikte gelen tüm paketler ve teknolojilerin, gelecek sürüm Pisi Linux 2.0 ile zirveye ulaşması hedefleniyor. Geliştiricilerden gelen son bilgilere göre 2.0 sürümü 2015 yılı sonunda veya 2016 yılı başlarında yayınlanmış olacak.

 

Minimum sistem gereksinimleri 64 Bit mimariye sahip işlemci, 12 GB depolama alanı ve 2 GB sistem belleği şeklinde olan işletim sistemi önümüzdeki Cuma gününden itibaren www.pisilinux.org adresinde yayınlanacak.


 Haberi Portalda Gör

C
9 yıl
Yarbay

Bir gece ansızın microsoftun pc başına 5 tl gibi bir indiriminin dövlet babanın işine gelmesine ve "Yirli mili içik yipiciiiiz!!" gibi yersiz haykırışlarına en büyük örnektir pardus projesi. Kahraman dediklerimiz bu tip adamlardır engellense de vatanı için devam eden adamlar bizim için kahramandır.



D
9 yıl
Yüzbaşı

Adn.an ok.tar kesin kullanır bunu





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DownClock01 -- 4 Temmuz 2015; 19:32:06 >

S
9 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: kadeve

Şaka gibi bazıları gelip keşke pardus hep debian üstünden gitseydi pisi de neymiş diyor. Sorarım o zaman tubitak neyi geliştirmiş olacaktı nasıl yerel bir işletim sistemi yapılacaktı şu anki pardus tamamen MAKYAJ, debianın makyajı başka hiçbir halt değil. Uğraşın temalarla fln %100 aynı makyajı sizde yaparsınız. Pisi Linux ile en azından Eski Pardusta yazılımsal olarak gelinen bir noktayı sürdüren insanlar var ve bu kişilere saygı duymak lazım. pisi paketleme sistemi ve yalı yükleme programları gibi türklern geliştirdiği ve eski parduslarda yer almış yerel yazılımlar tüm linux camiasında (Özellikle distrowatch sahibi Ladislav Bodnar tarafından) büyük beğeni ile karşılaşırken ve bazı yabancı dağıtımlarda kullanılırken gelmiş burda bazı hiçbir bilgisi olmayan hödüklerin bilmeden etmeden burun kıvırıp makyaj işletim sistemi istemeleri komik. Çok komik.


Sizin sözde bilginizinde maalesef nezaketinize ve insan gibi iletşim kurmanızda pek bir faydası olmadığı aşikar, hödükte ne demektir Allah aşkına ? Daha fikir belirtirken insanlara hakaret ederseniz kusura bakmayın ama ne söylediğinizinde hiç bir önemi kalmıyor.

Sizin pisi yalı vb dediğiniz şeyleri geliştirdiğinizde ne çıktı ortaya ? Madem o kadar övünüyorsunuz bu dağıtımlada kendi ülkenizin sahip çıkmadığı dağıtıma dünyada kim sahip çıktı ? Pisiyi geçiyorum, geriye kalan sistem kuurluma yardımcı programlar olsun, sistemdeki ayarların değiştirilmesine yada mevcut paket yöneticisine gui giydirmek olsun şeklindeki işler debian'da yapılamazmıydı ? Debian'ın sahip olduğu deb paketlerini kullanmak varken herbir şeyi pisi paketine dönüştürmenin faydası nerde ?

Bu kadar programın her birinin derlenmesi denenmesi için neden uğraşılsın ? Pardus ubuntu'dan yada mint'den daha mı iyi bir dağıtım ? Yada Debian'ın kendisinden ?

Sizin o beğenmediğiniz debian Bugün Web server'ların %32 sine can veriyor, universitelerin ftp serverlarına can veriyor. Nas cihazlarından router'lara Super bilgisayarladan laptoplara arm'dan power'a x86 ya mipse'e heryerde koşuyor.

Eski pardus ekibi, debian baz alınarak çok iyi işlerde yapabilirdi, Bugün ubuntu herhalde bunun en iyi örneğidir. Sonuçda yazılım açık kaynaklı olduktan sonra, Türkçe'ye tam destek verdikten sonra, bolca donanımı destekledikten sonra stabilitede performansda iyi olduktan sonra ister makyajlı debian olsun ister pisi olsun son kullanıcı açısından ne değişir ?

Fanatizmin anlamı yok, bir yola geç çıkıyorsan her türlü kestirmeden faydalanırsın. Araba üretmekle open source dünyası iki alakasız örnek olmuş.

Debian bu ülkeye hiçbir şey kaybettirmezdi, aksine çok daha kısa sürede çok daha oturaklı bir işletim sistemi sahibi olmasını sağlayabilirdi. Her çekilde özelleştirelebilirdi, çekirdekten sistem bileşenleine herşeyi ile. Pardus yada pisi ile yapmak istediğin herşeyi yapabilirdin. O yüzden kalkıpta burda bana pisi pardus vb debiandan şöyle iyidir böyle güzeldir, faydası budur demenizin bir anlamı yok.

Debian ile aslında hiç bir işletim sistemini kıyaslamaya gerek yokda neyse. Kalkıp burda debian'a burun kıvrılıyor, gezegenin en büyük topluluğuna sahip olan, en fazla donanıma destek veren en fazla pakete sahip olan, en fazla işlemciye port edilmiş olan işletim sistemine....



Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
9 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: zayit

quote:

Orijinalden alıntı: symbiatKeşke daha başından bu proje debian üzerinden gitseydi. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünyadaki gerçek anlamda tek evrensel olan işletim sistemi debianı temel alıp ortaya çok güzel bir şey çıkartılabilecekken neden enerjiyi paket yöneticilerine ve daha bir çok başka şeye yöneltmek istediler hiç anlamadım.Bugün Debian bir çok işletim sisteminin kalbini oluşturuyor, böyle bir zenginliği kullanmak varken neden farklı yollara gidildi bunu hep merak etmişimdir.Pisi ekibine yinede başarılar dilerim, debianı taban alan pardus ekibinede yine başarılar diliyorum. Umarım iki işletim sistemide kalıcı ve faydalı olmayı başarır.
Bu konu geliştirildıği dönemde gelistiricileri tarafından pisinin vs neden geliştirildiği onlarca kez anlatıldı. O mantıkla zaten araba var üretmeyelim, zaten bisiklet var üretmeyelim, zaten uçak var üretmeyelim, zaten var telefon uretmeyelim diyerekten uzar gider. İhtiyac olmus ki gelistirilmis. O kadar zaman, emek ve para harcanmıs gelistirilmis. Hadi diyelim ki gereksiz yere bazilari gelistirilmis. Zaten basarili olmus bu projeleri neden terkettiniz. Asıl soru bu. Ekonomik olarak microsofttan daha ucuza isinizi gorecek olan ve aslinda katkinizla buyuk bir projenin buyuk destekcileri olarak ortaya cikabilecek kamu, kobi ve özel sirketler neden desteklemediniz ya da destekleyemediniz. Asil soru bu. Asil sorular daha var ama yazmanin fazla manasi oldugunu dusunmuyorum. Bunu da eskilerin hatrina yazdim. Debiana basarilar ubuntuya devam.


Arabayı alıp özelleştirip kendi markanızla ücretsiz şekilde üretip kullanabiliyorsanız iyiymiş.

Mantıklı örnekler vermek lazım. Tubitağın yapmak istediği herşey debian ile yapılabilirdi. Harcanan paralar benim vergimse, ben fayda maliyet oranına bakarım. Kalkıp bir geliştirici debian ile biz bunu yapamadık şunu değiştirmek istedik izin vermediler. Şu özelliği eklemek istedik olmadı ? Debian ile gelen çekirdekler eskiydi bizde daha güncelini derleyemedik vs desinlerde anlayalım.

Burda özgür işletim sistemi kullanılmasına karşı çıkılmıyor. Adı üstünde açık kaynak dünyası, neden eldeki imkanlar değerlendirilmiyorda yapılmış olanı tekrar yapıyoruz ? Yapıyoruz bide daha mı iyi yapıyoruz da olanı beğenmiyoruz.

Biz debian tabnlı pardus yapsaydık paramı kaybedecektik zaman mı kaybedecektik ? Yazılım mı geliştiremeyecektik ? Neyimize kim mani olacaktı merak ettiğim bu. Yoksa eski pardus kötü işe yaramaz Türkler yazılım geliştirmesin beceremiyorlar vs dediğimiz yok.




O
9 yıl
Yarbay

Kimse kendini kandirmasin linux yapi olarak degismedikce hic bisi olmaz. Ucbirim ekranina kod yazmak zevkli olabilir ama insanlar sadece kullanmak istiyorlar. Son kullaniciya yonelik degil. Herkesi kendiniz gibi gormeyin. Dahasi ayni sisteme ubuntu ve w8 kuruyirum hicte linux hizli olmuyor



Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
9 yıl
Yüzbaşı

Kullanıcı dostu basit ve hızlı bir sistem olmadıkça yaygınlaşması mümkün değil. Kullanıcı istediği çok basit bir şekilde yapabilmeli. Basit bir program kurulumu onlarca dakika almamalı. İki tık ta işlem bitmeli. Terminaller, kodlar vs. bunlar genel kullanıcıya hitap eden şeyler değil.




M
9 yıl
Yarbay

Elinizden hiçbirşey gelmiyor mu?

boş boş car car muhabbet çevirip övmeyi bırak, bir de üstüne yereceğinize, en azından,

çorbada bir tuzunuzun bulunmasını sağlayabilir,

fatura karşılığı bağış yapabilirsiniz,

https://www.paypal.com/tr/cgi-bin/webscr?cmd=_flow&SESSION=NglIbUo62eWrrmWlDcZyWZS9K6UVOt5ONv5Z9J5kNOPe1qVvrbcIjb8z0Aa&dispatch=5885d80a13c0db1f8e263663d3faee8de6030e9239419d79c3f52f70a3ed57ec



S
9 yıl
Er

projeyi takip ediyorum bu haberi duymak sevindirdi.cok sevdigim bir sistem olmustu linux kaldirip yerine parsudu kurarim.emegi gecenlere tesekkurler.




B
9 yıl
Teğmen

Gönüllü olarak bu işin yapılması bile yeter. Emeğinize sağlık.
Sanal Pc de kurmayı deneyeceğim bakalım nasılmış




C
9 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Z-SABER

pisi linuxu ne kadar önerirsiniz? aa türk malı işletim sistemi var türkler olarak işletim sistemi bile yaptık acayip gurur duyuyorum kendim yapsam bu kadar gurur duymazdım gavurların türkler hakkında konuştuğunu yıllarca duymamanın verdiği aşağılanma hissinden kurtuldum ülkece kalkınıyoruz benim de gelir düzeyim artacak hepimizin ayfonu pılesteyşını olacak... gibi bir duyguya sahip değilim yani sırf türk yapımı diye önerecekler hiç önermesinler bu dağıtımı kimin yaptığına değil de ne kadar kullanışlı olduğuna dikkat ederim birileri dağıtımı yapanlar konusunda tarafsız olarak bu dağıtımın artı ve eksi yönlerini söyleyebilir mi? not: linux dağıtımları hakkında pek bilgi sahibi değilim ve ubuntu hariç fazla kullanmışlığım yok


Soru çok muğlak olmuş, Windowsa göre artı eksilerimi, yoksa Ubuntuya göre artı ve eksileni soruyorsunuz.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
9 yıl
Çavuş

ubuntuya ve diğer linux dağıtımlarına göre




Bu mesajda bahsedilenler: @FatihAsl
E
9 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: DH Misafiri

Debian kalitelidir bu ayrı bir konudur.Bizim yapmamız gereken özgürlükleri koruyabilmektir.İçinde backdoor olmayan temiz bir sistem ile yolumuza devam edeceğiz.Özgür olmayan diğer sistemleri kastediyorum.Zaten gelişmişliğin ölçüsü de budur.Bilgisayarınız başkası tarafından kontrol edilmeyecek.Siz kaynak kodu görecek ve istediğiniz gibi özelleştirebileceksiniz.Esas olan vurgu özgür yazılıma ve evrenselliğe olmalıdır.Teşekkürler.

Linux açık kaynak zaten Debian'da bu yüzden backdoor yok



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

G
9 yıl
Teğmen

Bazi arkadaslar konuyu yanlis anlamis linux bir cekirdek (kernel) ve bu cekirdegin uzerine farkli turde depolar ve gelistirmeler ile distro cikariliyor. Muhtemelen bu cikan isletim sistemi linux cekirdeginininde yarim yamalak turkceye sahip olmasi nedeniyle bazi yerler ingilizce olucak . Özetlemek gerekirse kernel bizim degil hadi ugrasmislar etmisler ama yarim turkce olan turklerin gelistirdigi bir distro nasil digerlerinden farkli olucak ?