Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
1306
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Paranın değerini korumak
D
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar,
Finansal okur-yazarlığım pek iyi seviyede değil. Aradığım şey paramı katlamak da değil zaten. Aradığım tek şey, elimdeki miktarın değerini korumak. Elimde bir miktar dolar, bir miktarda euro bulunuyor. Amacım, bu para ile şuan satın alabileceğim bir ürünü bir sonraki yılda alabilmek yani paramın değerini enflasyon karşısında korumak. Hali hazırda birikimim döviz cinsinden olduğu için araştırmalarımı bu kısıma yönelttim ve karşıma eurobond çıktı. Açık konuşmak gerekirse kafam çok karıştı. Kirli-temiz vs. Mevcut bakiyemin tamamını dolara çevirip eurobond almak istiyorum. Bu yatırım yoluyla hedeflediğim kriter olan paramın değerini korumayı yakalayabilir miyim? 1 sene veya biraz geçkin bir zaman dilimi için eurobond alımı yaparsam çok çok kaba bir hesapla ne kadar gelir elde ederim ve bu gelir dediğim kriteri sağlar mı? Bunu sayısal verilerle açıklayabilirseniz çok memnun olurum. Mesela 1000 birim veya 10000 birim dolar üzerinden 365 veya 550 gün aralığı içinde ve vade sonunda elime kaba taslak ne kadar para geçer gibisinden.

Şimdiden teşekkür ederim.



P
2 yıl
Teğmen

dolar var demişsin ama dolarında %8.5 enflasyonu var. eurobund oranları şu anda güzel ama, enflasyonu kurtaracağını düşünmüyorum. hiç bir yatırım enstrümanıyla enflasyonu yenemezsin. borsadaki spesifik 1-2 kağıt dışında (mesela bu sene için thyao). böyle bir dönemde finansal piyasalar yerine, reel varlık alarak paranın değerini korursun. ben cebimdeki tüm parayla araç aldım mesela 1 mayısta.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
2 yıl
Yarbay

şimdi siz 1 tane otomobil aldınız ve 1 yıl sonra o otomobilinizin değeri %100 arttı diyelim.
peki o satın aldığınız arabayı üreten şirketin elinde aynı otomobilden 100bin tane daha var şimdi bu durumda kim daha çok kar eder.
senin arabanın değeri artıyorsa o arabayı üreten şirketin elindeki otomobillerin de değeri aynı oranda artıyordur. haliyle şirket hissesinede eninde sonunda bu yansır.
ayrıca otomobil bir yükümlülüktür ,sürekli masraf çıkartır


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @felicityy3h
P
2 yıl
Teğmen

banane kurumsal firmaların kar ediş şekliyle, ben bireysel son kullanıcı olarak cebime giren miktara bakıyorum. yok otomobil yatırım değildir, yok altın paranın değerini korur, yok hisse senedi ile temettü emeklisi olacağım. otomobil bu ülkede en iyi yatırımdır. 2 ay önce aldığım araç 200bin koydu. anca gidip doge'ye 50x short açsaydım bu kadar kazanırdım. bu enflasyon karşısında ne altın ne dolar ne hisse senedi hiçbiri sizi kurtarmaz. bir şekilde fiziksel mala girmeniz lazım. yoksa ay hisse senedim 3 ayda %5 yükseldi diye hesap yaparsınız.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ozbey08
Z
2 yıl
Yarbay

otomobil normal şartlarda yatırım falan degıldır.
arabanın değeri her yıl düşer.

Üstüne koydu haklısınız ama bu bir çok sebepten ötürü öyle oldu bunun zirve noktası olacaktır ve 5 sene sonra baktıgınızda arabanın degerının hiçte tahmın etmedıgınız kadar azaldığını göreceksınız.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @felicityy3h
P
2 yıl
Teğmen

kabul ediyorum olmaması lazım. ama bu ülke şartlarında ev-araba en iyi yatırımdır diyebilirim. ben neden yatırım yaparım, para kazanmak için, bu bir yatırım mıdır? değildir ama para kazandırıyor mu evet benim için konu kapanmıştır.

zirve noktası olması gerekiyor diye bekleyenler 15 seneden beri bekliyorlar. yatırım yapıyorum diye çok övdüğünüz borsaya dolar bazında bakmanızı öneririm. (XU100­/USDTRY) bir de hisse senetleri ve gram altının yükseliş değerlerini enflasyonu baz alarak karşılaştırma yapın. ev ve araba fiyatlarının aralarında en iyi seçenek olduğunu göreceksiniz.

günümüz piyasa dengesine göre şartlar bunu gerektiriyor. gelişmiş bir ülkede yaşasaydık ülkenin güvenilir firmalarına hissedar olalım derdim. ama dünyanın en yüksek enflasyona sahip ülkelerinden biriyiz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhilipTandy -- 28 Haziran 2022; 16:38:37 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Zeen
O
2 yıl
Yarbay

ev bir yatırımdır kira getirisi varsa. araba ise yükümlülüktür. yani masraf kalemi demektir. arabanın bir parçası kırılsa veya motorda bir arıza olsa tamir için kaç para harcandığını hiç hesaba katmıyorsunuz.
herkes 200bin e araba aldım 400bin e sattım deyip %100 kar ettim sanıyor. halbuki aracı alırken yaptığı masraflar,kasko,sigorta,muayene,mtv vergisi,benzin harcamaları,tamir veya modifiye masraflarını hiç hesaba katmıyor.
yahu ben en basitten bir bisiklete bile aldıktan sonra bir sürü masraf yaptım. lastiği patladı yeni iç lastik aldım,elesini değiştirdim,yağ aldım,jant teli aldım. yani sıradan bir bisiklette bile bir sürü ek masraflar yapılıyor aldıktan sonra. otomobildeki masraflaar kat ve kat daha fazla.

ha otomobil ne vakit yatırım aracı olur? galericiler gibi ucuza alıp bir başkasına kısa zaman içinde iyi bir kara satıyorsanız. yani ticaretini yapıyorsanız o vakit yatırım olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @felicityy3h
P
2 yıl
Teğmen

çok farklı konulara girmişsin. yatırım konusunda sağdan soldan duyduğun bilgiler kafanı karıştırmış sanırım. kira getirisi olmadan ev alanlar yatırım yapmış olmuyor mu? veya yatırım yaptığında illa nakit akışı sağlayan değerlere mi yönelmemiz gerekiyor? altın alınca sana nakit akışı sağlamıyor o zaman bu bir yatırım değil midir? o zaman neden tüm ülke ev üstüne ev alıyor? herkesin neden tek derdi ev almak? bitcoin'den parayı vurunca insanlar neden koşa koşa ilk olarak ev almak istiyor? kendisi oturduğunu almış olsa bile 2,3.. diye almaya devam ediyor.

aracı yükümlülük altına girsin diye değil yatırım yapsın diye söyledim. kullanması için alsın demedim zaten. yatırım için alabilir dedim, en mantıklı seçenek bu gözüküyor dedim. yani aracı kullanmayacak o bahsettiğiniz gider kalemlerinin hiçbiri umrumda olmayacak. sadece senelik MTV'sini ödeyecek o kadar. he atlar biraz gazlarım diyorsan sigortasını da yaptırırsın arada kullanırsın o ayrı.. ev alırsan emlak vergisi, dolar alırsan kambiyo vergisi + banka makasları, yani adımını nereye atarsan at aslında vergi veriyorsun ama bunları insanlar çok konuşmuyor.

ayrıca belirttiğiniz diğer yatırım araçlarında da aldığınız bir kağıdı/malı daha pahalıya başkasına satmaya çalışacaksınız, arada değişen bir şey olmayacak. hisse de alsan altın da bunları pahalıdan başkasına satacaksın yani aynı hesap :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhilipTandy -- 29 Haziran 2022; 2:3:5 >


Bu mesajda bahsedilenler: @ozbey08