Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
653
Cevap
167237
Tıklama
0
Öne Çıkarma
OTOBÜSÇÜLER MEKANI MARKALAR VE MODELLER
C
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

MERHABA HOŞ GELDİNİZ


Öncelikle kendimi tanıtayim 84 doğumluyum. Yaklaşık 10 yaşından beri ankarada oturuyorum ancak bir çok ile seyahat etme şansı buldum. Kendim bir otobüs hastası olarak bu seyahatlerde bir çok marka model inceledim ve tekneik verileri ile karşılaştırmalar yaptım yazılar yazdım. Son 3 yıldır yaklaşık 15 forumde otobüs konusunda bir çok çalışmam oldu ancak son 5 aydır foruma üye olmama rağmen motorlu taşıtlara bakmamıştım. Bu konuyu açmamdaki amaç tamamen sizleri otobüsler yapıları son süratleri ve ne gibi riskler taşıdıkları konusunda daha kesin bilgiler vermektir ayrıca tobüs seven arkadaşlarla resmler paylaşmak ve bir mekan oluşturmak amacındayım.

Şuan TR de bir çok otobüs firması var. Bilindiği üzere neredeyse 30 yıldan uzun süredir Mercedes otobüsler yollarımızda geziyor. Ancak son on yılda marka model gamında bir çok değişiklik oldu özellikle man setra neoplan ve mitsubishininde girmesiyle mercedesde kalitesini artırmak zorunda kaldı.

Mercedesin Geçmişi




O 302
İlk olarak 302 ler vardı bu modeller 6 sıralı silindire sahipti 6 vites şanzımanla donatılmış olan ve çift ön camdan oluşan bu otobüslerden hala günümüzde görmek mümkün 85 -86 yıllarında son kez üretilmesine rağmen hala çalışır durumdalar.
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

O 302S
302S V6 diye de tanıtılan bu model 90 yıllara kadar üretildi bu iki model uzun yol otobüsü olarak üretilmiştir daha sonra şehir içi otobüsü olarak kullanılmıştır.
< Resime gitmek için tıklayın >

O 302T
Ancak 302 T modeli ise tamamen şehir içi otobüsü olarak tasralanıp üretilmiştir 95 yılına kadar üretimi mevcuttur.

< Resime gitmek için tıklayın >

O 325
Bu model üretimi durduktan sonra 325 kod isimli olarak tekrar üretilmişsede sorunlar yaşanmış ve üterim 97 yılında sadece 300 civarında kalmıştır.

302 T ile resmi aynıdır. Sadece motorun turboludur o yüzden şehir içinde bayağı seri bir ototbüstür ancak yeni çıkan otomatiklerle başa çıkma için süper bir şöfor lazım.

O 303 otomarsan / europe
303 kod isimli şehirler arası otobüs ise 8 silindirli bir modeldir şuan ankarada birk hatta şehir içi otobüsü olarak kullanılmaktadır.Ayrıca 303 birde EUROPE modeli mevcuttur.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

O 304
304 modeli ise 6 silindir turboludur ve daha seri bir model olmasının yanı sıra hala çok konforlu sayılabilecek bir modeldir ayrıca bu model için hala bir çok şoför o yolların kralı demekten vazgeçmiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

O 404
bu model otobüs tamamen ithal olarak tr getirilmiştir ancak nedense çok fazla tutulmamıştır 403 ile aynı anda çıkmasına rağmen ve bence 403 den daha konforlu ve daha hızlıb ir ototbüs olmasına rağmen tr yola şartlarına uyum sağlayamadığında fazla tutunamadı ve 403 e yenik düştü.

< Resime gitmek için tıklayın >

O 403
Gelelim 403 e ilk olarak 96 yılında çıkan bu otobüs yıllara meydan okur gibi geçen yıla kadar üretimi devam etmiştir ayrıca karaoseride bir çok değişikliğer uğramış bir kaç tane 403 cep telefonunda yanmıştır. Otobüs V8 motorludur ve 380 ps güç üretmek olan motoru gerçektende cok performasnlıdır.

ilk yılları
< Resime gitmek için tıklayın >

son yılları
< Resime gitmek için tıklayın >

CONECTO O 345
Şehir içi otobüsü olarak tasarlanan O 345 99 yılında ilk kez üretilmiş ve piyasaya sunulmuştur daha sonraları ismini conetoya bırakmıştır tasarımında da ufak tefek değişikler yapılan O 345 öncelikle farları değiştirilmiştir. O 403 farları takılan conecto daha güzel bir görünüme kavuşmuştur. Körüklü ve kısa şasi olmak üzere 2 tipi bulunan ve ayrıca 200 ile 300 hp arasında güç seçenekler sunan 3 tip motur vardır. Otomatik şanzıman olması şehir içi için çok avantajlıdır.

O 345
< Resime gitmek için tıklayın >

CONECTO
< Resime gitmek için tıklayın >

CİTARO
Citaro 2002 yılında yurt dışında çıkan yeni model şehir içi otobüsüdür bu otobüsle uzun yol deneyimide yaşadım ancak yüklü olduğunda (F1 e giderken mecidiyeköyden bindik) otobüs otobanda bile gitmiyor ancak güzel konforlu bir otobüs kullanıcısını yormayan ve şehir içi çok rahat ir otobüs klimalı olmasıda ayrı bir güzel. 285 hp motorsa sahip bu otobüs yine omnibus çalışması olan bir motora sahip sıralı 6 silindir ve euro 4 normunu karşılamktadır.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

İNTOURO O 560
Ara model olarak üretilen ve daha çok turist gezdirmek için tasarlanmış otobüs alçak şasiye sahp ve 6 silindir turbolu motordan 354 hp güç elde etmekte çok seri bir model olan otobüs gerçektende kasaı hafif olması dolayısıyla çabuk hızlanan ve hızı seven bir otobüs. Önceleri O 560 olan otobüs sonraları İNTOURO ismini almışdır.

< Resime gitmek için tıklayın >

TRAVEGO O 580
En sonunda TRAVEGO. Mercedes ve Setranın ortak bir firma olduğunu tüm arkadaşlar biliyordur herhalde. OMNİBUS olarak bilinen bu markaların esas topluluğu motorların isimlerine yansımıştır mesela travego motoru OM 457 LA iken setranın motoruda aynıdır. Zaten otobüsün şasisine kadar aynı yapıdadır otobüse uzaktan yandan bakıldıgında ne kadar çok benzediğini farkedeceksinizdir. Ancak içerideki tasarım farklı mühendisler tarafından yapılmaktadır. Ayrıca SETRA otobüslerinde klima sistem tavanda değil şöför tarafında motorun yanında rel almaktadır ancak Travegoda klima tavanda yer almaktadır.

TEKNİK VERİLER
TRAVEGO 15 SHD KISA ŞASİ

OM 457 LA, Turbo-Intercooler, EURO3 V8 (kısa şasi)
11.967 cm3
422 PS DIN(310 kW) / 2000 dev/dak
1,900 Nm / 1000 - 1600 dev/dak
El Freni
Motor Freni
ABS, ASR
EBS (Elektronik Fren Sistemi)
BA (Fren Destek Sistemi)
ESP (Elektronik Stabilite Programý)
Retarder voith

STANDART DONANIM
Elektrik kumandalý ve ýsýtmalý yan aynalar
Elektrik kumandalý ön cam perdesi
Elektrik kumandalý, ýsýtmalý sürücü camý
Elektrik kumandalý tavan havalandýrma kapaklarý
Kilitli þoför dolabý
Hava süspansiyonlu sürücü koltuðu
Tempomat (Hýz sýnýrlayýcý ve sabitleyici)
Takograf
Blaupunkt Professional Line audio sistem,
radyo kaset ve CD çalar
DVD player (DVD, VCD, CD, MP3)
Hostes için mikrofon
Önde ve ortada 2 adet 15" LCD monitör
Ön torpidoda buzdolabý
Hostes koltuðu saðýnda servis dolabý
Buzdolaplý ve su ýsýtýcýlý mini mutfak ünitesi
Dahili haberleþme sistemi
Sürücü yatma yeri
Klima
(32.000 W soðutma, 38.000 W ýsýtma kapasiteli)
Sürücü bölümü klimasý
(8.000 W soðutma 18.000 W ýsýtma)
Webasto ilave ýsýtýcý
Nikelajlý jant kapaklarý
Sesli geri vites ikazý
Emniyet ana þalteri
Karoseri indirme kaldýrma sistemi
Orta kapý üstü paket rafý kapaklarý
Hostes lambasý

EK DONANIM
Opsiyonel Donaným
WC
Metalik boya
Alcoa Jant
Bardak tutuculu koltuk arkasý tablet
Koltuk bacak dayama (royal class koltuklandýrma)
Recaro döner, havalandýrmalý,
ýsýtmalý sürücü koltuðu
Deri koltuk döþemesi
Deri baþ dayama ve koltuk kenar fitilleri
Softline koltuk döþeme
Lüxline koltuk döþeme
Mercedes-Benz yýldýzlý taban halýsý
Sürücü yatma yeri klimasý
Çok kanallý kulaklýklý müzik sistemi
CD deðiþtirici (10 CD)

Travego 17 SHD UZUN ŞASİ (ÇİFT DİNGİL)

OM 502 LA, Turbo-Intercooler, EURO 3
15.930 cm3
476 PS DIN(350 kW) / 2000 dev/dak
2,100 Nm / 1080 dev/dak

15 SHD DEN FARKLI OLARAK

Arkada park sensörleri
Klima(35.000 W soðutma, 38.000 W ýsýtma kapasiteli)
Sürücü bölümü klimasý
(8.000 W soðutma 18.000 W ýsýtma)


işte Travego

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


SETRA




Setra omni bus gurubunun diğer kurluşudur. Bilindiği gibi ülkemizde VARAn otobüs işletmisinin ilk olarak kullandığı bir marka olan Setra şuan bir çok firma tarafından kullanılmaktadır detaylı olarak geçmişini bilmemekle bereaber bir çok modeli mevcuttur. Hatta çft katlı oarak en çok tercih edilen otobüstür. Ayrıca İstanbul - ALMANYA seferini yapan VARAN firması uzun yol için çift katlı SETRA ları vermektedir. Bunun nedeni ise üst kat yolcuların seyahat etmesi için tasarlanmıştır alt kat ise bir restourant gibi 4 kişi oturabilecek şekilde tasarlanan masalar dan oluşmaktadır( top 16 kişilik restaurant) Tüm motorları Omnibus imzası taşıyan setra kofor açısında Travegoile aynı çizgide olsada bir adım onde olduğu göstermektedir. Model isimleri multi class comfort class ve top class olan modellerden en lüksü top class olanlardır. 417 HDH olarak adlandırılan uzun şasi setralar tr en çok bulunan setralardır 422 hp güce sahip .

Gelelim setra Fotolara

işte uzun yol setra
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cgr1903 -- 29 Ekim 2006; 0:19:34 >

S
18 yıl
Binbaşı

Çok güzel devamını bekleriz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Ü
18 yıl
Yarbay

abi kutluyorum senı ya gercekten muhtesem bır calsıma yapmışsın. helal olsun. mercedesin travegolarına bitiyorum o vitesi küçültmeyi başardılar ya ona sevınıyorum. eskı modellerınde yanı 403 lerde buyuk vıtes kolu oldugu ıcın otobusun estetıgını bozmaktaydı ama travego larda küçücük vites kolu muhtesem bir estetik yakalamış. tekrar tebrik ediyorum. saygıyla önünde eğiliyorum abi


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

OTOBÜSLERDEKİ TEKNOLOJİ


YENİ geliştirilen teknolojiyle birlikte Tüm şehirler arası otobüsler UYDU ALICISI TV ANTENİ VE WİRELESS hizmeti sunulmaktırdır. Yakında uydu sistemlerini fotolarını yayınlayacagım.

RETARDER

Retarder

Retarder ağır vasıtaları güvenli ve etkin bir şekilde yavaşlatan yüksek verimli hidrolik sistem çalışan, sürtünmesiz, aşınmasız bir fren sistemidir.
Neden Retarder?
Çünkü;
Balatalı sistemlerin fren güçlerinin sınırları vardır. Balataların ateş topuna dönecek kadar ısınma noktasına ulaştığı anlar olur.
Günümüz ihtiyaçlarına uygun güçlü motorlar üretildi ama bu gücü durduracak retarder dışında başka yeni bir fren sistemi geliştirilemedi.
Retarder, şaft ile birlikte dönen rotorun hızını keserek frenleme etkisi yapar. Rotor ve stator arasına basılan yağ, rotorun kınetic enerjisini statotor vasıtasıyla ısı enerjisine dönüştürdüğünden bu frenleme sırasında herhangi bir aşınma olmaz.
Rotor ve stator arasına basılan yağın basıncı ve miktarıyla doğru orantılı artan kademeli frenleme gücü ile aracın karşılaştığı her durum için gerekli frenleme sağlanır.
Retarderli aracın balatalarının kullanımı azaldığı için tekerler ısınmaz. Bu sayede balataların, kampanaların ve lastiklerin ömrü uzar.
Retarderli bir aracın sürücüsü her durumda durabileceğini bildiği için konforlu ve güvenli bir yolculuk yapar. Yolcular frenleme etkisini hissetmezler

ESP
Uzun şekliyle Elektronik Stabilite Programı, bilinen kısaltılmış haliyse ESP….Bundan tam on yıl önce tanıştığımız bu teknolojik ekipmanın kahramanlarıysa Bosch ve Mercedes…
donanım listesi süslüyor.
Gelelim ESP’nin yaratılış öyküsüne…Hikayemiz ‘50’li yılların sonuna kadar uzanıyor. O zamanki Mercedes şef mühendisi Fritz Narlinger, tekerleklerin boşa dönmesini engelleyen bir sistemin patentini almıştı. Ancak o yıllarda bunu gerçekleştirebileceği bir teknoloji (sensörler, işletim sistemleri) bulunmuyordu. ESP’nin fitili 1978 yılında Mercedes’in ABS sistemini bulması ve bunu otomobillerinde kullanmaya başlanmasıyla ateşlendi.
Lastiklere müdahale eden ilk elektronik sistem olan ABS kısa sürede geliştirilerek 1981 yılında çekiş kontrol sistemi adındaki ASR yaratıldı. ASR sistemi kalkış anında tekerleklerin boşa dönmesini önlüyordu. Ama hala ESP’nin elektronik düzeneği kurulamamıştı. Bazı firmalar ESP benzeri çalışan hidrolik ve mekanik sistemler üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Bunun sonucunda kilitli diferansiyel olarak tabir edilen teknolojiler doğdu. Takvim yaprakları 1994 yılını gösterdiğindeyse tamamen elektronik olarak çalışan ilk stabilite kontrol sistemi ortaya çıktı

ESP NASIL ÇALIŞIYOR
ESP nasıl çalışıyor?
ESP sistemi temelde tekerleklere yerleştirilen bir kaç adet sensör, işletim bölümü ve müdahale bölümünden oluşuyor. Sensörler önden veya arkadan kayma durumundan boş dönen tekerleği tespit ediyor. Ardından bu bilgiyi sistemin kalbine gönderiyor. İşletim bölümü kaymanın düzeyini belirleyerek hangi tekerleklere ne miktarda fren basıncı uygulayacağını belirliyor. Sonra frenlemeyi yapacak üniteye bu bilgileri gönderip gerekli frenlemenin gerçekleşmesini sağlıyor. Fren uygulanan tekerlek yere tekrar güç iletmeye başlayarak, otomobilin izine dönmesini sağlıyor. Yaşam kurtarma konusunda iddialı olan ESP sistemiyle donatılan Mercedes marka araçlar geçtiğimiz yıl yüzde 42 oranında daha az kazaya karışmış. Amerikan Otoyol Güvenlik İdaresi (NHTSA) tarafından 1997-2002 yılları arasını kapsayan başka bir araştırmaya göreyse; savrulmadan dolayı yaşanan ölümcül kazalar ESP sayesinde yüzde 30 oranında azalmış. SUV sınıfındaki kaza oranındaki azalmaysa yüzde 63’lere kadar yükseliyor.

ASR
ASR (Acceleration Slip Regulation - ivme kayması kontrolü) sistemi, frenler ve motor yönetim sistemini birlikte kontrol ederek, tahrik tekerleğinin çekiş yeteneği kaybolduğunda bu durumu algılayarak tekerlek hareketini yavaşlatmakta ve kaymalarını önleyerek, sürücüye yanal ve uzunlamasına dinamik kontrol yeteneği sağlamaktadır. Bu özellik, özellikle çekiş yeteneğinin azaldığı kumlu, karlı, yağmurlu yol koşullarında yararlı olmaktadır.

Sistem, yol yüzeyinin durumuna göre veya performansın fonksiyonu olarak en uygun sürüş kontrolünü sağlamaktadır.
Hangisi olursa olsun, sistem motor tarafından gönderilen torku azaltmak yoluyla devreye girer veya ABS ile koordineli olarak her bir tekerleği bağımsız olarak frenler.

Çekiş kontrolü de ABS gibi modern taşıtlar için önemli bir güvenlik özelliği haline gelmektedir. Ancak yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için, geleneksel sürüş stillerinden buna bilinçli bir geçiş yapmak gerekmektedir. Çekiş kontrol yeteneği olan bir taşıta sahipseniz, ABS'de olduğu gibi sistemin karakteristiklerini öğrenmek için güvenli bir alan bularak test sürüşleri yapın. İlave sürüş bilgileri için aracın kataloğunu okumayı da ihmal etmeyin.

EBS electronic brake system

Frenlerin daha dengeli tutması için yapılan elektronik bir sistem. Amacı otobüslerin yan yatmalarını azaltarak daha dengeli bir şekilde durmalarını sağlamak bunun yanı sıra yük binen tekerlerklere daha az kuvvet uygulayarak ani frenlemelerde hem frenlemeyi bozmaz ve ototüsün şeridinine daha sağlam basmasını sağlar.



YARIN AKSAM TAMAMDIR.
MAN
NEOPLAN
MİTSUBİHSİ VAR





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cgr1903 -- 28 Ekim 2006; 23:36:20 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
E
18 yıl
Teğmen

helal olsun walla çok güzel bir çalışma olmuş



C
18 yıl
Yarbay

süper
travego ve son nesil otobüsler hakkında teknik veriler de koyarsan daha güzel olacak, devammmmmm !!


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yüzbaşı

C
18 yıl
Yüzbaşı

dediim anda setrai eklemissin
cok ii hazirlamissin
Setra sanirim su anda otobuste en basi cekio
yeni modelleri catalcada test surusune cikarilio
yeni modellerinin ici Ucaktaki FistClass ile esittir


Bu mesaja 2 cevap geldi.
O
18 yıl
Yüzbaşı

ben travego sürmek istiyommmmmmmm


Bu mesaja 2 cevap geldi.
Ü
18 yıl
Yarbay

abi bu setralarla benı bıtırdın ya. gercekten elıne saglık. dıger markaları da beklıyoruz. neoplan, man. scania. daf, bmc falan (gercı bmc bunların yanına yanaşamaz bile)



K
18 yıl
Yarbay

man fortunadanda bahsedermisin ayrıca belki modlar kızabilir konuyu yanlış yere açmışsın otomobil bölümü burası

ama sana bu bilgiler için teşekkür ederim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

valla kürşad kardeş çok uğraştım konuyu buraya açmamdaki amaç insanlara daha fazla bilgi sunmak bu kısma herkez bakıyor ve 4 saattir çalışıyorum mod arkadaşlaradan rica ediyorum taşımasınlar bir şeyler paylaşmak için bu kadar uğraştım ve en azından insanlar bir şeyler öğrensin diye uğraştım onlardan rica ediyorum konu burada dursun.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cgr1903 -- 28 Ekim 2006; 23:42:25 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
18 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: cgr1903

VALLA KÜRŞAD KARDEŞ ÇOK UĞRAŞTIM KONUYU BURAYA AÇMAMDAKİ AMA DAHA FAZLA KİŞİNİN OKUMASI YANLIŞ YER OLABİLİR AMA İNSANLAR OTOBÜS HAKKINDA MERKA ETTİKLERİ HİÇ BİR SEYİ BULAMIYORLAR O YÜZDEN BOYLE YAPTIM İNŞALLAH MOD ARKADAŞLAR ANLAYIŞLA KARŞILAR NEYSE ARTIKS AĞLIK OLSUN 4 SAAT OLDU UĞRASIYORUM MAN NEOPLAN YARIN AKSAMA KARDEŞ.



sağolasın herşey için yeniden teşekkürler



C
18 yıl
Teğmen

quote:

Orjinalden alıntı: okeyn

ben travego sürmek istiyommmmmmmm


valla bende


Bu mesaja 2 cevap geldi.
O
18 yıl
Yüzbaşı

tıssssss tıssssssss
offff işallah bigün travego sürerim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
18 yıl
Binbaşı

man'ları sabırsızlıkla bekliyorum.

bunların motorlarının aktarma organlarının resimleri varsa koyabilirmisin.



U
18 yıl
Binbaşı

Çok güzel bir şey hazırlanmış.Gerçekten eline sağlık dostum.

Bende bi otobus delisi olarak takip edeyim burayı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
18 yıl
Yarbay

güzel bir çalışma fakat yeri burası değil
taşındı...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
18 yıl
Yüzbaşı

cgr,ye tesekkürler.otobüsler hakkinda cok güzel bir özet yapmissin.
Arkadaslar unutmayin bu Dünyada 403,setra vs.baska otobüslerde var.
( HINO SELEGA -IRISBUS DOMINO-BOVA MAGIQ)
Zonda´lar türkiyeye gelmis.Modeli arastirdim,bulamadim.varsa resimi olan,
göndersin,sevinirim.




Mercedes Citaro
Mercedes 0405
Man LIONS CITY
SETRA s315nf, s317nf,s321


otobüsmü???? O 403- gerisi Hikaye


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
18 yıl
Binbaşı

Ellerine sağlık güzel çalışma olmuş. Otobüs deyince aklıma Neoplan geliyo adam 125 ile viraj dönüyodu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.