Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
48
Cevap
1318
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Cevap: Osmanlı millet sistemi (3. sayfa)
O
3 gün
Yarbay
Konu Sahibi

bugün ABD de çeşitli milletleri bir arada tutan yeğane şey güç ve paradır. ABD teknolojide,zenginlikte,bilimde geri kalsa param parça olur.

şimdi paralel evrende Türkiye çok zengin ilk 5 büyük ekonomi arasında olsa kişi başı milli geliri 50bin dolar olsa hangi geri zekalı bu ülkeden ayrılıp yeni devlet kurmak ister ki. aksine diğer devletler Türkiye katılmak için can atardı.

Yani demem o ki devletleri bir arada tutan yegane şey paradır. ilimdir,teknolojidir.

örneğin
İskoçya bağımsızlık referandumu 18 Eylül 2014 tarihinde düzenlenmiştir. Oylamada, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna katılımcıların %55,3’ü “Hayır” ve %44,7’si “Evet” yanıtını vermiştir en.wikipedia.orginstituteforgovernment.org.uk.
Geniş katılımın sağlandığı bu referandumda, toplam oy oranı yaklaşık %84,6 olarak gerçekleşmiş ve bu, Birleşik Krallık’ta 1910 yılından bu yana en yüksek katılım oranı olmuştur



A
3 gün
Yüzbaşı

Iste mesela 10 milyon Suriyeli'nin de arkasinda ABD olacak 10 seneye falan. Ama mesela bir avuc Pontus Rumunu kimse silahlandirmayacak. Silahlandirma taban uygun degilse mantiksiz is.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Headlong Into Carnage
L
3 gün
Yüzbaşı

Aslında ABD kurulduktan 85 yıl sonra 1861-1865 yılları arasında yaşanılan iç savaşta ilk defa yıkılma ve bölünme tehlikesi yaşamıştı.Bu iç savaştan sonra ABD bugün bizlere anlatıldığı şekilde her milletin istediği gibi yaşayabildiği bir ülke olmaktan çıktı.Zaten iç savaşın yaşanma nedeni buydu.

Bu konuyu biraz daha anlayışlı kılabilmek için ABD iç savaşına kısaca göz atmak yerinde olur.Kabaca özetlemek gerekirse ABD başkanı Abraham Lincoln ABD'de köleliği yasaklaması üzerine bu iç savaş meydana geldi.Zira köleliğin yasaklanması sadece insani anlamda pozitif bir gelişme değil aynı zamanda Güney eyaletlerinin ekonomisine tamamen el koymak anlamına geliyordu.1860'lı yıllara gelindiğinde ABD'nin Kuzey eyaletleri daha sanayileşmiş durumdayken Güney eyaletleri daha çok tarıma dayalı bir ekonomiye sahiplerdi ve bu ekonomide iş gücü 'köleler' üzerinden sağlanıyordu.Abraham Lincolnün köleliği yasaklamasıyla beraber Güney eyaletleri bir anda iş gücünden yoksun kaldı.Üstüne Abraham Lincoln Güney eyaletlerinden eski kölelerine kendi arazilerinden toprak vererek geçimliklerinide sağlamalarını istedi.Yani biranda Güney eyaletindeki insanlar arazilerinide köleleriyle paylaşmak durumunda kaldı.Böylece Kuzey eyaletleri ekonomik açıdan tam anlamıyla Güney eyaletlerinin üzerine çıktı ve Güney eyaletleri Kuzey eyaletlerinin 'pazarı' konumuna geldi.

Bu durumu kabul etmeyen Güney eyaletleri ABD anayasasının kendilerine tanıdığı hak çerçevesinde 'birleşik' devletlerden ayrıldıklarını ve kendi aralarında 'Amerika Konfedere Devletleri' ni kurduklarını ilan ettiler.Bu sistemde Güney eyaletleri sadece dış düşmana karşı ortak hareket etme kararı alıyor ancak içerde sınırsız yetkiyle 'bağımsız' oluyorlardı.Yani ABD'den daha fazla özgür ve bağımsız bir sistem kurmuşlardı.Ancak ABD Güney eyaletlerinin kendisinden ayrılmasını kabul etmedi ve bunu bir isyan hareketi olarak gördü.Böylece Kuzey-Güney savaşı başlamış oldu.

Bu savaşta Kuzey ordusu (ABD) Güney ordusuna (AKD) göre daha iyi teçhizatlara ve sayıca üstünlüğe sahipti.Ayrıca ekonomik güçte tamamen Kuzey eyaletlerinin elindeydi.Ancak şaşırtıcı şekilde iç savaş boyunca Güney ordusu Kuzey ordusuna göre daha başarılı oldu.Hatta Güney ordusunun başkomutanı olan General Robert Lee Washington'a kadar yaklaştı.Kuzey ordusu ise birçok cephede hem teçhizat hem de sayıca üstün olduğu halde Güney ordusuna karşı sürekli olarak yenildi.

Bunun olmasının nedeni Güney eyaletlerinin kurmuş olduğu Konfederasyon ordusunda görev yapan Güneyli subayların hem Meksika-ABD sınır çatışmalarında hem de Meksika savaşında ciddi anlamda savaş tecrübesi kazanmış olmalarıydı.Güneyli subaylar 'saha' ve 'savaş' subaylarıyken Kuzeyli subaylar 'salon' ve 'akademi' subaylarıydılar.Ayrıca Güney ordusuna alınan askerler 'kovboy' kültüründen gelen (Teksas,Alabama vs) ve çatışmalara aşina olan,kasabalarda yaşayan erkeklerdi.Kuzey ordusuna alınan askerler ise daha çok okumuş,sanayilerde çalışan işçi sınıfına ait,şehirli erkeklerdi. Dolayısıyla hem subay hem de asker farklılıkları savaş meydanında kendisini göstermiş ve Güney ordusu kendisinden daha üstün olan Kuzey ordusunu defalarca bozguna uğratmıştır.

Fakat bu seferde Konfederasyonun askeri başarılarına rağmen neden Birleşik devletlere karşı üstün gelemediği ve tüm ABD'yi Konfederasyon yapamadığı sorusu akla gelebilir.Bunun nedeni ABD'nin büyük bir ekonomik güce,insan gücüne ve güçlü bir donanmaya sahip olmasından kaynaklanıyordu.Güney ordusu Kuzey ordusunu yendikten sonra Kuzeyi istila edemedi zira Güney ordusuna hem ikmal hem de takviye birlik gönderilemiyordu.General Robert Lee birçok defa ordusunu Kuzey ordusundan yağmaladığı askeri teçhizatlarla takviye edebiliyordu.Ancak savaşta kaybedilen Güneyli askerlerin yerine yeni askerler getirilemiyordu.Zira Güney eyaletleri Kuzey eyaletleri kadar büyük bir nüfusa sahip değildi.Ayrıca Güney eyaletlerinde kölelerde bulunuyordu ve kölelerin isyan etme ihtimaline karşı Güney'de askeri birliklerin bir kısmının durması şarttı.Tüm bu nedenlerden ötürü Konfederasyon orduları Kuzey ordularını defalarca yendiği halde Kuzeyi tamamen istila edemediler.Zira Kuzey orduları yenilsede kısa sürede yeniden büyük çapta Kuzey orduları teşkil edilebiliyordu.

Ayrıca ABD donanması savaşın başından itibaren Güney limanlarını abluka altına aldı.Böylece Güney eyaletlerine dışardan hiçbir ticari ürün sokulamaz oldu.Tamamen tarım sanayisine bağlı Güney eyaletleri savaş boyunca sanayi ürünlerinden ve daha birçok üründen mahrum kaldı.Kısacası ticari hayat tamamen durdu.Böylece Güneyin ekonomisi yavaş yavaş çöktü.

En sonunda 1865 yılının Nisan aylarında ABD kuvvetleri büyük bir saldırı başlattı.General Robert Lee bu saldırıya karşı koymaya çalışsada hem ordusu teçhizat konusunda yetersizdi hem de eksilen birliklerini takviye edemiyordu.En nihayetinde gelecekte ABD'nin 18.başkanı olacak olan General Grant tarafından kuşatıldı.Bu kuşatmayı yarmaya çalışsada başarılı olamadı ve en nihayetinde Appormattoxta tüm kuvvetleriyle ABD'ye teslim oldu.General Robert Lee'nin teslim olmasıyla beraber birkaç hafta içerisinde Konfederasyon tamamen dağıldı ve ABD yeniden Washington merkez olmak üzere birleşti.

Bu savaştan sonra ABD yönetimi eyaletler üzerindeki denetimini iyice sıkılaştırdı.Mesela Federal mahkemeler,Merkez bankası ve FBI gibi devlet kurumları bu iç savaştan sonra kuruldu.Her eyaletin merkezi hükümete belli oranda 'vergi' ödemesi zorunlu hale getirildi.Eyaletlerde çıkartılan yasaların merkezden çıkartılan yasalarla büyük ölçüde benzer olması gibi hususlara dikkat edilir oldu.Yani ABD bu iç savaştan sonra tam olmasada merkezi bir hükümet ile yönetilen bir ülke haline dönüştü.Bu yüzden Trump seçim dönemlerinde eyaletlere daha fazla vergi ve yasa bağımsızlığı gibi sözler veriyordu.Trump'a en çok desteğinde Güney eyaletlerinden çıkıyor olmasıda bu nedenle tesadüf değil.Yani ABD bizlere anlatıldığı gibi tam anlamıyla eyaletlerin özgür olduğu ve insanların kaynaştığı bir ülke değil.

Zaten ABD'de iç savaştan sonra iç gerilimler hiç azalmadı.Özellikle 20.yüzyıl boyunca 'siyahiler' kendi haklarını alabilmek için beyaz Amerikalılara karşı sürekli mücadele etti.1950-1990 yılları arasında ama özellikle 1960-1980 arası dönem ABD'de iç kaosun ve çatışmaların egemen oldu yıllar oldu.Bu dönemde siyasi suikastler (Kennedy,Malcolm X,King Martin Luther) damga vurdu ve şiddetli sokak eylemleri,üniversite işgalleri,öğrenci ayaklanmaları meydana geldi.

Ayrıca Hollywood filimlerinde günümüzde de devam eden sürekli bir 'Amerikanlık' ve 'Amerikan vatanseverliği' temalı göndermeler olur.II.Dünya Savaşı filmleri ve dizileri üzerinden hatta 'süper kahraman' filimlerinde bile ABD gençlerine 'vatanseverlik' ve 'Amerikanlık' mesajları verilir.Sürekli olarak ABD bayrağı gözlere sokulur.Askerlik yüceltilir ve gençlerin orduya katılmaları yönünde propaganda yapılır.Tüm bunların nedeni ABD'de yaşayan birbirinden farklı etnik kökenleri ve inançları 'Amerikan' üst kimliği altında kaynaştırma çabasıdır.

Son olarak Amerikadaki okullarda bizde de bir dönem var olan 'andımız' a benzer bir yemin metni çocuklara okutulur.Okutulan 'bağımlılık yeminin' de geçen ifadeler şu şekildedir;

quote:

Amerika Birleşik Devletleri Bayrağına ve temsil ettiği Cumhuriyet'e, Tanrı'nın nezdinde bölünmez tek bir Millete, herkes için özgürlük ve adalete bağlı kalacağıma söz veriyorum.


https://www.youtube.com/watch?v=xcwg7cnhW4E&ab_channel=DMPS-TV

Fakat bugün ABD ekonomik ve askeri açıdan zayıflasa ABD'de ki eyaletlerin kaçı birleşik devletler bünyesinde kalır orası bilinmez...



H
3 gün
Yarbay

Die Brücke filmini izlemediysen mutlaka izle, ABD'lilerle aynen öyle savaşsak keske.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 20 Temmuz 2025; 20:39:12 >


Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
H
3 gün
Yarbay

envanterde mg42 değil ama gelişmiş versiyon mg 3 var. askerde elime alıp incelemistim, ne kadar hafif olduguna şaşırmıştım gerçekten. yere sabitlenerek kullanılabilen bir şeyin çok ağır olması gerektiğini düşünüyorsun ama G3 tüfekten halliceydi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 20 Temmuz 2025; 20:57:58 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
A
2 gün
Yüzbaşı

E taşınabilir de olması lazim cepheye kurmak için sanırım onlar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Headlong Into Carnage
H
2 gün
Yarbay

Evet hafif olması istenmiş zaten. Kolay taşınsın, kolay kurulsun diye. Bizim orada sadece 1 adet vardı. Operasyonel bölge olmamasına rağmen, 1 adet silahlıkta en köşede bulunuyordu. Kimse tarafından kullanılmıyordu sadece orada duruyordu. Ona orada rastladığıma ayrıca şaşırdım diyebilirim. Belki de ağır bir saldırı olursa kullanılsın diye orada bulunuyordu.

Bu MG 42 ve MG 3'ü 2 asker kullanır. Biri ateş ediyor, öbürü silaha şerit yüklüyor. Maschinengewehr 42, 1500 - 1900 mermi dakika hızına kadar çıkıyor, MG 3, 1200 mermi dakika falandır. MG 3 gelismis model ama isabet daha iyi olsun diye atım hızını biraz düşürmüşler. 





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 21 Temmuz 2025; 19:23:24 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
A
2 gün
Yüzbaşı

tasirken de zaten iki kisi lazim hem silah hem muhimmat hem yedek parca (yedek namlu vs).


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Headlong Into Carnage
H
dün
Yarbay

O iki kisi, MG Schütze ve MG Ladeschütze. 


Enteresan bilgiler var
https://sweetwater-forum.net/index.php?topic=7433.0





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 22 Temmuz 2025; 16:33:41 >


Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
S
dün
Onbaşı

Planlarımızı hep geçmişe bakarak yapıyoruz. Biraz önümüze bakmayı öğrensek aslında baya ilerleriz ama maalesef hayal aleminden çıkamıyoruz. Çıkmak için de eğitim seviyesinin yükselmesi lazım tabi ama o da zor gözüküyor.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.