Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
1179
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Notebook İşlemci Yükseltme Hakkında
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

çok detaylı açıklama aşağıdadır. canı isteyen okuyabilir.

i3 380m pga988a soketli işlemci yerine i7 740qm pga988a soketli işlemci takmak istiyorum.

1. takarsam sorun olur mu?
2. işlemci tdp değerleri farklı. 380m işlemcide dahili gpu var, bu intel tarafından açıklanan tdp değerine dahil mi?

anakartın chipseti hm55,
anakartın modeli hp 1669,
anakartın bios'u f.66 insyde bios





eski bir işlemciye sahip bir laptop bilgisayar aldım arkadaşımdan, kasasında fiziki bir deformasyon olmadığı için adam ederim diye düşündüm. windows'u (windows7) 6 dakikada açan, chrome'u çalıştırmak için de bir 7 dakika daha bekleyen bir bilgisayardı aldığımda ve sistem şu şekildeydi;

intel i3 380m cpu
4gb ddr3 ram 1067 tek slot (maks 8gb)
500 gb hdd
intel hd graphics 3000
amd radeon hd 7400m (veya 6470m ne olduğu internette bile muamma)
hp 1669 anakart, hm55 chipset... vs

laptop'un tam modeli HP Pavillon G6 1001st

ben tabi alırken; bir ram takıp bir de ssd takarsam sorunun çözüleceğini hatta windows10'daki başlangıcın 20 saniyede geleceğini düşündüm --ancak çok uzun zamandır, yaklaşık 10 yıldır hep tablet/pc kullandığımdan bu işlerden uzak kalmışım, anakartta fastboot desteği olması gerekiyormuş sanıyorum-- her neyse olayın devamında ilk gün hemen ikinci el sağlam 4gb 1067 ram alıp taktım. bilgisayar dual çalışmaya başladığından ve yeni bir kurulumdan sonra hızda gözle görülür bir artış oldu.

yeni windows10 kurulumu da yaptıktan sonra bir süre çok iyi çalışan bilgisayar, windows; sürücü, sistem ve kalite güncellemelerinden sonra bir anda harddiski %100 kullanmaya ve kilitlemeye başladı. bunun üzerine 120 gb sandisk ssd alarak bu sorunu da çözdüm. ortalama 40 mb/s'ye düşen kendi harddiski bu sayede yedek sürücü pozisyonuna geldi. taktığım ssd ise sata2 girişinden 260 mb/s okuma ve 255 mb/s yazma hızı verdi.

olay tam burada başlıyor. cihaz eski tip oyunları oynatacak bir cihaz olmasına rağmen grafik performası şuanda vasat düzeyde, bunun sebebi dahili grafik işlemcisi. intel hd graphics bir türlü deaktif olmuyor, yani amd radeon nedense tam anlamıyla etkinleştirilemiyor. radeon ayarlarına vesayre baktım yapılabilecek her ayarı, yüklenebilecek en iyi sürücüleri yükledim, intel grafikleri devre dışı bıraktım ama sonuç hep aynı. steam haricinde hiçbir program, hatta steam üzerinden yüklediğim oyunlar dahil nedense intel ile çalışıyorlar. sadece steam üzerinde hd 7400m yazıyor sistem özelliklerinde ve steam uygulamasını tam ekran yaptığımda çok sorunsuz çalışıyor.

bir de sistemi linux üzerinde çalıştırmak aklıma geldi nedense ve linux üzerinde 7400m şeklinde kurduğum driver çok iyi sonuç veriyor. aslına bakarsanız günümüz oyunlarını oynamasa da 4-5 yıllık oyunları orta ayarda oynayabilecek düzeyde bir gpu ve fena da değil. zaten benim amacım normal kullanımda bana zorluk yaşatmasın, sürekli stabil bir performans ile çalıştırayım. bir de dinazor arkadaş grubumla eskiden oynadığımız oyunları hep birlikte yeniden oynayalım.

şuanda aklıma gelen bir fikir de; windows üzerinde intel gpu'yu tamamen yok etmek için işlemciyi gpu olmayan bir işlemci ile değiştirirsem sanıyorum meydan sadece amd'ye kalacak ve driverı kurduktan sonra sorunsuz çalışacak. bunun için i3 380m'nin yerine aynı soketi kullanan i7 740qm isimli gpu olmayan bir işlemci buldum. ancak şöyle bir durum var; intel 380m işlemci için 35W tdp olduğunu söylüyor, 740qm işlemci için de 45W tdp olduğunu söylüyor. her ikisi de pga988a girişli bir soket olduğumdan masaüstü işlemcisi gibi söküp takabiliyorum sanıyorum.

benim sorum işlemciyi yükseltirsem bilgisayar çalışır mı?
bilgisayar çalışırsa bile amd tam performans çalışır mı? bunlar kafamdaki soru işaretleri.

bu arada sizler yazmadan söyleyim berbat bir bios'u var cihazın, bios'da hiçbir ayar neredeyse yok, bios'un güncelleyebildiğim en güncel hali bu, sürümü f.66. modifiye bios nereden bulabilirim, kendi bios'umun yedeğini alırsam modifiye bios'tan olası bir durumda geri dönüş yapabilir miyim?




< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
4 yıl
Yarbay

Sorun çıkmaması lazım normalde biostan bi' kısıtlama yoksa yalnız i7 740qm'de dahili gpu yok dediğiniz gibi harici ekran kartında sorun varsa sizi uğraştırır, eski işlemciye geri dönmek zorunda kalırsınız. Tdp olayı da şöyle adaptörün desteklediginden emin olun öncelikle. Eğer çok tozlanıyorsa dizüstü bilgisayar, işlemci 100 dereceye çıkıyor bir süre sonra çünkü heatshink o işlemci için tasarlanmamış. Bu da tehlikeli bir sıcaklık tabii, bu durumda fanın içindeki tozu alıp termal macun yenilemesi yapmanız gerekiyor ki sıcaklıklar kabul edilebilir düzeye gelsin. Ben 720qm taktım, benim gözlemlediğim durum bu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

cevabınız için teşekkürler öncelikle

zaten bugün yeni fan ve termal macun siparişi de verdim. harici ekran kartında sorunum yok, linux üzerinde denediğimde kartı sorun yaşamadım. windows üzerinde de sadece steam uygulama arayüzünde çalışıyor. biraz deneme yanılma gibi olacak sanıyorum.

bir de adaptörün desteklemesi lazım demişsiniz de standart bilgisayarın kendi orjinal adaptörü var, 19V-4.74A değerli. 90W bir adaptör. diğer parçaların kullandığı elektrik gücünü bilemediğim için ekran-anakart-harddisk-... standart olan yeterli olur mu bilemiyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Black_Wolf14
B
4 yıl
Yarbay

Rica ederim. Bende i7 720qm - Ati Radeon 5650m var ve aynı değerlerde adaptör ile bir sıkıntı olmadı şu ana kadar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @seglopsi
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

bilgisayarı halen kullanıyor musunuz, gündelik kullanımda işinizi görüyor mu. oyun oynuyorsanız da performansı nasıl.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Black_Wolf14
K
4 yıl
Yüzbaşı

TDP değeri önemli ya hiç çalışmaz ya da sistem 30 dakika sonra kitlenecektir. Kesin sonuç için google da bir araştırın deneyenler var mı, para harcamadan öğrenmiş olursunuz ve eğer ki çalışırsa güzelce test edin sistemi, yük altında her şey değişir, sonuçta bu cihazlar laptop olduğu için üzerindeki donanıma göre üretiliyor anakartları.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 yıl
Yarbay

Kullanıyorum, oyun oynuyorum ama güncel oyunlarda bir beklentiniz olmasın. Sadece işlemciye bağlı bir durum da değil bu tabii, 4 gb bellek var ise sistemde veya ekran kartı eski ise sıkıntı yaşarsınız, bu normal. Bir de bu ilk nesil i7 mobil işlemciler (920xm ve 940xm hariç çünkü onlarda hız aşırtma da yapılabiliyor) frekans olarak kağıt üzerindeki yazılan sayılara anlık ulaşıyorlar. Turbo hızı 720qm'nin 2.8 ama bu hıza ulaşıp düşüyor hemen frekans. Sürekli 2.8 olarak çalışsa iş görür ama işlemcinin yüksek sıcaklıklara çıkmasını önlemek için muhtemelen güç tasarrufu ön planda bu işlemcilerde. 4 çekirdek olması her şeye rağmen avantaj tabii bir de çözünürlük 768p ise, 1080p ekran kullanmıyorsanız. Ne beklediğinize bağlı biraz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black_Wolf14 -- 28 Eylül 2020; 20:50:59 >


Bu mesajda bahsedilenler: @seglopsi
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

zaten aklımda olan bir şeydi bu. cpu z ile yaklaşık 25 dakika kadar stres testine sokacağım cihazı eğer açmayı başarabilirsem. sıcaklık değerlerine bakıp genel bir sonuç yazacağım. çok ısınma varsa muhtelen işlemciden vazgeçip yine i3 işlemciyi takıp ekran kartını iptal etme yollarını arayacağım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @KahveDüşkünü
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.