Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
407
Cevap
28471
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Cevap: Mühendisin 35-40 yasından sonra akıbeti ne oluyor? (3. sayfa)
E
8 yıl
Yarbay

Allah aşkına tıpı para için seçmeyin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
8 yıl
Yarbay

Tıp okuyanlar zamanında kral mühendislikler yazabilecek sıralamaya sahip insanlar zaten. Burada yanlış kıyaslamalar yapılıyor. Tıp sıralamalarıyla eşdeğer sıralamadaki mühendislik okuyanlar rahat olsun. İleride doktor kadar kazanacaklardır.

Odtü, boğaziçi, bilkent, itü, ytü vs vs buralar dışında mühendislik okuyanlar boş hayaller kurmasın. Kendini geliştirme falan hikaye. Kendimi geliştiririm diyenleri görüyoruz zaten zar zor bitiriyorlar bölümü. Özelde öğretmen maaşı alsınlar öpüp başlarına koysunlar. Devlete atanmak zaten zor. Kpss puanlarını bilmiyorlar mı? Mühendislikte diploma herşeydir. Van tıp mezunu adam da haccetepe tıp mezunu da aynı maaşı alıyor. Mühendislikte böyle bir dünya yok. Adam mesela Gtü'de mühendislik okuyor absürd maaş, yurtdışı hayalleri kuruyor. Yav he he diyorum onlara. Mezun olsunlar gerçek dünyayı görecekler zaten.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 4 cevap geldi.
M
8 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: face1

quote:

Orijinalden alıntı: -SelcuK-

Bu söylediğin tüm mühendislikler için geçerli mi bilgisayar falan
Ayrıca fizik tedavi okusak kurtarmaz mı ben şahsen bu sene tıp kazanamam

Mühendislikler de odtü ,boğaziçi mezunu olur da yurtdışına açılırsan veya aselsan a fln girersen 4000-4500 alırsın üstelik bunlar yorucu, diğer türlü hiç kazanamasın, br de şöyle bir şey var 10000 kazanıyorsun diyelim ne gecen olur ne sabahın, özelde ankarada iş bitim tarihlerin de yatak yorgan koyuyorlar şirketlere cumartesi pazar da mesai var, onun dışında sürekli yollarda olma riskin var, yattığın yer belli olmayabilir otobüs yolculuklarında hayatın eriyebilir. Yani çok para kazansan da huzurun olmadıktan sonra hiçbirşey ifade etmiyor. BAK İntihar edenlerin çoğu zengin insanlar, Parayla saadet olmaz. Bunları LİSELİler pek bilmez. Sen para hesabı yapma, Tıp kazanamıcaksan ki Burlarda gezindiğine göre kazanman mümkün değil, Sağlık sektöründen birşeyler yaz en azından düzenin olur.

Nicotinell vol 2



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

S
2 yıl
Binbaşı

6 sene sonra edit yapiyim mesaja.

Ilk ise girdigimde 2-3 bine calisirim vs demisim. 5kya girmistim arkadaslar. 1 sene sonra da ingiltereye aldi sirketim.

Su anda ingilterede yasiyorum evim arabam var. Uniden sonra toplam net worthum 4000 lira falandi. Su anda ev vs hepsini hesaba katinca £90.000 kadar net worthum var.

Sizin tipcilar anca mezun olup tusa girdi var mi ceplerinde 2 milyon lira bir sorun bakiyim :D




Bu mesajda bahsedilenler: @saveyourself
L
8 yıl
Onbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: nebula-bunela-labune

Benin de merak ettiğim bi soru var. Özelde çalışırsak emekli olduğumuzda memurlar gibi maaşımız yatacak dimi?

Sigortan yattığı sürece evet


Bu mesaja 2 cevap geldi.
Z
8 yıl
Yarbay

Bu çok genel olmuş 36 yasinda hâlâ mühendis olanda var 33 yaşında şef olanda var kurumun aradığı bilgiyi biri 10 senede alamamis biri 5 senede almış genel olarak 40 üstü abilerim yöneticiler çok aktif degiller ama kritik yerlerde kapilarini calariz tabi aktif olmak istersen çalışma diyende yok ama ilk giriste yasanan zorlu durumlar kısmen olmuyor birde okuldan mezun olup ilk çalışılan dönem efsanedir o kadar ders gecersin gidersin sana dosya duzenletirler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
G
8 yıl
Binbaşı

Bak bu konuyu bende çok araştırdım 35-40 yaşındaki çoğu mühedis(odtü itü bilkent mezunu) tıp yazmadığına pişman. Kendi akrabalarımdan da bir sürü örnek var sülalede ne kadar iyi üniversiteden mezun adam varsa konuştum çoğu pişman. İtü ehb mezunu kuzenim 32 yaşında türk telekomu bırakıp devlete geçti maaşı falanda çok iyiydi ama çalışma koşullarından dolayı bıraktı. Doktorluk maddi ve manevi olarak karşılığını alabileceğin bir meslek ama yinede Maddi konuları çok takmamak lazım işini iyi yapan girişimci insanlar her zaman çok kazanır mesleği ne olursa olsun. Önemli olan senin neyi istediğin.

Benimde ara ara kafam karışsada yine mühendisliğe devam edeceğim.

Buradaki liseli veletleri ve üniversiteye yeni girmiş hazırlık okuyan 1 tane bile bölüm dersi görmeyip millete ahkam kesenleride pek dinleme.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
8 yıl
Binbaşı

Aselsana falan girip olduruluyolar amerikan kopekleri tarafindan



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
8 yıl
Yarbay

40'ın dan sonra hayatta kalan mühendis var mı ki ?

Mühendislerin ölüm yaş ortalaması 36 zaten.



S
8 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam simdi 40 50 yasında bir mühendis kendini gelistirmisse ya yönetici olur ya da patron anladıgım kadarıyla.

Bu noktada kafama takılan su.Adam muhendsligi ovuyor ovuyor sonra da bir doktor olamazsın ama diyor yani bu kadar prestij farkı var mı ya?

Ben doktor olmak istemiyorum mühendislikte de kendimi gelistirecegime inanıyorum ama dedigim gibi bu kotu ornekler hevesimi kacırıyor adam severek girmis meslege ama gelme diyor bana durum vahim diyor.Ya sartlar zor diyor ya da bu ulke de muhendis olunmaz diyor ee ben sırf bu nedenle doktor olup hayatımı karartmak istemiyorum bana bu konuda rehber olur musunuz?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @metinsemer
F
8 yıl
Yarbay

editle editle :) terör yuvası dediğin okul her listede senin okulundan üst sırada. senin gibiler düşürüyo orda seviyeyi.


ben böyle konuşmazdım, bilkentte okuman ya da paran bana batmadı, ama benim 97 li olmam sana batmış sanırım




Bu mesajda bahsedilenler: @Legolas.
S
8 yıl
Binbaşı

Tekfen İnşaat'ta çalışıyorum, mühendisler mutlaka bilir. Makine, Kaynak vb. mühendislerin durumunu çok iyi bilmiyorum ama İnşaat alanın da herşey tecrübe. 40 yaşında bir mühendis kendini geliştirdiyse minimum 10.000 alır. Yurtdışı şantiyelerinde bu fiyatlar daha da artıyor. Örneğin bir Formen bile minimum 2.500 dolar alıyor artık. Tekfen, Rönesans gibi şirketlere girebilen yeni mezunlar direk 3.000 dolardan başlıyor. 2. projeye büyük ihtimalle 4.000 dolardan gidersiniz. Çok daha fazla veren şirketlerde var tabi. Söylenildiği gibi gerçekten tecrübe ile para kazanıyor mühendisler. Yabancı dili söylemiyorum, zaten olması lazım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
8 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Skins

quote:

Orijinalden alıntı: Legolas.


quote:

Orijinalden alıntı: Skins

bu kaçıncı sınavdı? kaç yaşında olduğunu söyle de duysunlar :) boş insansın ya geçen sene lys forumunda takılan herkes biliyo seviyeni. daha tartışamıycam senle ben deveye hendek atlatmaya gidiyorum :)

Koçum git more to read çöz hadi.

Ayrıca sınava falanda girmeyeceğim seneye direk 2. Sınıftan başlıyorum. Cok canımı sıkma 2km uzaktasın bana hayatının dayağını atarım

atsana lan?

Kardeş gereksiz muabbet kavga etmeyin okurken ben gerildim..



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

D
8 yıl
Yüzbaşı

Ben de kendimi örnek vereyim, gerçi yaşım daha 30 ve bir üniversitede araştırma görevlisiyim, yurtdışında doktora yapıyorum. Mezun olduğum üniversitede çift anadal yaptım hem makine mühendisliği hem de elektrik-elektronik mühendisliği okudum. Özel sektörde 2 yıl çalıştım. Şunu söylemeliyim ki 2. işimde yazılım mühendisliği yaptım ve gerçekten zevk aldım o işi yaparken. Her ne kadar işi sevsemde, Türkiye gerçekleri, yaptığım işe göre aldığım paranın hep az olduğunu düşündüm. 2011 yılında 1200 TL para alıyordum ki bir giyim mağazasında kasiyerlik yapan arkadaşımda aynı parayı alıyordu. Yeni mezun askerliğini yapmamış tecrübesiz mühendis olduğunuz için daha iyi ücretle iş bulmam imkansızdı. Hem memleketimde olmam hem de yüksek lisans yapıyor olmam nedeniyle bu şekilde çalıştım. Çalışkan biriyim, araştırmayı bir şeylerle uğraşmayı her zaman sevmişimdir. Bu nedenle benim için en iyi yerin üniversite olduğunu düşünmüşümdür.

Şu an özel sektörde kurumsal firmalarda çalışan arkadaşlarım var, hatta o kurumsal firmalardan üniversiteye geçmiş arkadaşlarım da var. Hepsinin yaşadığı stres yüzlerinden belli oluyor. Üniversiteye geçen arkadaşım da aynı şeyi söylemişti. Yaşanan stres çok büyük. Kişisel olarak stres altında yaşamaktansa daha az maddi gelir elde etmeyi seçerim, fakat 35 yaşından sonra insan çok fazla stres altında olmak istemez, hatta belirli bir noktadan sonra bünyesi buna dayanamaz ve sağlığından olur.

Son olarak şöyle bir hikaye anlatayım. Yıl 2008 bir fabrikada makine mühendisliği stajı yapıyorum. Fabrikada 50'li yaşlarda bir mühendis abimiz vardı. Planlama işine bakıyordu. Bana hikayesini anlattı. Belirli bir yaşın üzerindekiler 2001 ekonomik krizini hatırlarlar. İşte o dönemlerde bu mühendis abimiz büyük kurumsal bir şirkette 13 yıllık mühendisken, kriz dolayısıyla nasıl işten çıkarıldığını ve kapının önüne konulduğunu anlattı. Bana demişti ki kurumsal firma bile 13-15-20 yıllık mühendislerini kapı önüne koyuverir. Sonra yaşadığı sıkıntıları anlattı. Eşinin çalışması onları ailecek idare etmiş bir süre. O kriz döneminde uzun bir süre kendisine göre işte bulamamış. Sonra staj yaptığım fabrikaya geçmiş. Tabii ki aldığı ücret o kurumsal firmadan aldığının yanına bile yaklaşamaz. O abimiz gün sayıyordu, şu kadar sene daha çalışırsam (2 veya 3 seneydi yanlış hatırlamıyorsam) emekli olacağım diye. Böyle bir hikayeyi yaşayan birinden duyduğumda, çok üzülmüştüm. Hatta o gün acaba öğretmenlik mi seçseydim (gerçi şu an da yaptığım işte pek farklı değil) diye de düşünmedim. Düşünsenize bakmakla yükümlü olduğunuz bir aileniz var ve birden tüm hayatınız değişiyor. Bu abimiz yine de şanslı uzun bir süre kurumsal bir firmada çalışmış, fakat ya diğerleri? Herkesin aynı şansa sahip olamayacağı aşikar.

Hepinize iyi forumlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
8 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Sichern

Hocam yani hayalleri gomup gercekten emek verecegim meslekten vazgeceyim mi yoksa bu yola gireyim mi sizin fikirlerinize ihtiyacım var.

Türkiye'nin bazı gerçekleri var. Eğer ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi mezunu değilseniz elektrik-elektronik mühendisi olarak kurumsal şirketlerde iş bulmanız zor. Bulamaz mısınız bulursunuz ama ağzınızla kuş tuttuktan (Yani gerçekten mühendis olduğunuzu onlara, onların kriterleri ile kanıtladıktan) sonra. Eğer orta halli, anadolunun herhangi bir yerinde mühendis yetiştiren bir üniversiteden mezun olduysanız özellikle ilk işinizi ararken 1-0 yenik başlıyorsunuz. Hele ki bu mesleği sevmiyorsanız skor 2-0 oluyor. Üstüne bir de yabancı diliniz ve ekstra donanımınız yoksa skor 3 oluyor. Askerliği yapmadıysanız 4.

Hayallerinizden tabii ki vazgeçmeyin. Eğer bu işi sevdiğinizi düşünüyorsanız devam edin, özellikle uğraştığınız alanda çok şey öğrenin ve gerçek mühendis olmayı deneyin. Neyi gerçekten severek yapacağınızı seçin ve o yönde ilerleyin, ara yollara sapmayın.



S
8 yıl
Çavuş

Hepsinin a.... diyecem en sonunda. Sanki hayatta başka yol yok. Herşey para değil.

Ben ingilizce öğrendim yazılım öğrendim ve yurt dışına satışlar yaptım yıllarca. 18 yaşımdan beri kendi paramı kazanıyorum. Örgün üniversite bile okumadım. Okumaya imkanım olmadı aofe gittim. Bence çalışan üreten kendini geliştiren süreklilik gösteren herkes birgün eninde sonunda başarılı olur. Illa steve jobs olup milyar dolarları kaldırmaya gerek yok. Kendinize yetecek kadar kazansanız yeter.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
8 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: Mitralyoz16

Bir mühendis adayi olarak sacma sapan yorumlar okumama sebep olan basliktir... Kardesim doktor-mühendis karsilastirmasi yapiyorsunuz da, Mercedes,Bosch vs. gibi sirketlerde Ceo olan ve aylik onbinlerce euro kazanan bu adamlar tip okuyarak mi orada Ceo oldular ? Veyahut Türkiye'nin en iyi cerrahlari makine mühendisligi okuyarak mi cerrah oldular ? Her bölümün kendine göre bir potansiyeli vardir ve her ikisinde de cok iyi statüler kazanarak cok iyi maaslar alma sansi vardir. Söyle bir gercek var ki böyle yerlere gelebilmek icin cok fazla donanimli mühendis veya doktor olmak gerekir. Kisacasi is senin o sirkete ne kattiginda ve ne katabileceginde biter. Senin patronun buna bakar. Genel kaniya göre karar vermez.

Bir ekişici daha



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
8 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: saveyourself

quote:

Orijinalden alıntı: Sichern

Edit:Dikkat ediyorum bu konularda surekli hangisini seviyorsan o ol,idealin neyse o ol deniyor tamam bende katılıyorum buna herkes kendi sevdigi meslegi secse daha guzel olur evet sonuna kadar katılıyorum ama türkiye idealistligin soktugu bir yer degil anlayın artık sunu biyolog olmak isteyen kac kisi ideallerinden vazgeciyor genetik okumak isteyen kac kisi okulunu bırakıyor kac meslek ölü durumda su an millet istese de gidemiyor ben ne kadar adam gordum isteyerek girdim bu meslege ama isler vahim gelme diyen bunları bir dusunelim, normal sartlar altındaki gibi karar veremiyoruz sunu idrak edelim artık yeter.



Bir muhendis dusunelim itü,odtü mezunu makine,ee veya bilgisayar mühendisi olsun genc caglarında hayat guzeldir tamam ama 40 yaslarından sonra 50 lere dogru ne yapıyorlar?

Doktorlar gitgide deger kazanırken mühendislerde durum ne oluyor?Bu konuda cok fazla bir bilgi yok hicbir yerde.

Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.

Bu konuda yardımlarınızı, yorumlarınızı,dusuncelerinizi bekliyorum.

Not:Kural dısı bir konu degil yoneticilerden ricam konu silinmesin lutfen.


EDIT:Kafamı karıstıran bir yazı örnegi:


"Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
"Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :)."

Bir baska yazı örneği"

athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)



"2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.


Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor."



Bir baska örnegi

enrichment adlı arkadaşın yazdıkları



"bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur..."




Sen neden bahsediyorsun kardeşim 30-40 altın çağıymış da analitik düşünme bitiyormuş da bilmem ne

Mühendisler için hayat asıl 40 yaşından sonra başlar. Sen doktor olucam diye bütün lise hayatın boyunca ineklersin. İlk senende kazanamaz 2. sene de ineklersin kazanırsın tıpa gidersin. 6 sene eşek gibi çalışır ezberler beynini yersin. Benim kaç tane tıp kazanıp gençliğini ders çalışmakla geçiren ve bırakmayı düşünen arkadaşım var neyse.

6 sene sonunda tıpı bitirsin işe hoop bide karşına çıkarırlar TUS diye bir sınav. Bu da eşek gibi çalışırsın inekler saçını başını yolarsın. Sonuç olarak 30 yaşında anca adam gibi para kazanmaya başlar yeni yeni ısınırsın.

O sırada ben mühendis olarak 22 yaşında mezun olurum. İlk senelerde piyasada sıkıntı çeker 2-3 bin liraya çalışır tecrübe kazanırım (Tıpçılar gibi kitap başında beyinimi yemem). 30 yaşıma geldiğimde ise 8 senelik tecrübemle güzel şirketlerde güzel işler yapmaya başlarım. Bu 8 sene boyunca kazandığım para zaten 3000*8*12=288.000 gibi bir para ediyor (8 sene boyunca maaş tabiki artacak ama ben min. hesaplıyorum).

Mühendis yaşlandıkça tecrübelendikçe değeri artar analitik düşünme ne demek ya . 10 senelik tecrübe sahibi kendini geliştirmiş bir mühendis çok kolaylıkla bir şirkette yöneticilikle başlayıp 10-12 bin lira maaş alabilir (Daha fazla alan abilerim var).

Neyse belli bir süre yöneticilikten sonra kendi şirketimi kuracak kadar tecrübe edinir ve o kadar sene biriktirdiğim parayla ve tanıdığım o kadar kişi sayesinde kendi şirketimi kurabilirim. İşi kurduktan sonra şansım ve tecrübemin de yardımıyla devam eder ve kendime bir doktor tutabilirim. Bunlar hayal değil bunu yapan okulumda çok sayıda hoca tanıyorum.

Ayrıca benim fikrime göre takım elbise giyip iş yapmak, yurtdışına gidip gelmek, üst düzey ingilizce konuşmak vs. gibi şeyler, hastalara bakmaktan, orasında burasında iltihap çıkmış insanları incelemekten vs.'den daha cazibeli geliyor açıkçası.
Burda doktorların yaptıkları işleri küçük gördüğüm sonucu çıkmasın onlar bizim başımızın tacıdır ve yaptıkları iş çok zor. Ben şahsen zor işleri pek sevmeyen hayatı yaşamaya çalışan bir adam olduğum için doktorluğun bana göre olmadığını düşünüyorum. Şu anda otomotiv mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Lisede çok güzel bir hayatım vardı ve hiç ineklemedim. Üniversitede de dersleri fazla çalışmadan kafayı yemeden geçtim ve üniversite hayatım da süperdi. Erasmusla Polonya'ya gittim ve 5 ülke gezdim ileri derecede ingilizcem var. Okulu bitirdikten sonra tekrar Polonya'ya gidip kendi paramı kazanıp Fiat-Crysler fabrikasında çalışacağım (anlaşmam hazır) ve sonrasında İtalya'da burslu yüksek lisansı bitirdikten sonra orada belli seneler çalışıp yüksek miktarda para kazanıp Türkiye'ye dönmek ve öğretim görevlisi olup aynı anda şirketimi kurmak istiyorum ve bunları yapmak hiç de zor şeyler değil açıkçası. Ve işin güzel yanı bu kadar çok şeyi yaptıktan sonra Türkiye'ye döndüğümde max. 30 yaşında olacak olmam


Ne okuduğunu bilmiyorum dostum ama gerçekler bunlar. Kendini geliştirememiş, vizyonsuz insanlardan örnek vermene gerek yok. Zira sui misal emsal teşkil etmez

Bunu okuyan mühendis arkadaşlar da varsa onlara tavsiyem atılgan ve girişken olmaları. Mühendislik yapılabilecek en güzel ve en temiz işlerden birisidir. Kendinizi geliştirip güzel insanları kendinize rehber seçtiğiniz zaman önünüzde kapılar bir bir açılacaktır.

İyi forumlar

Boş hayaller. Devlette zor alırsın o parayı mezun olunca. Ayrıca öyle bir konuşmuşsun ki sanki Tus Allah'ın emri... Kimseyi zorla kulağından tutup Tus'a sokmuyorlar.

Sen 22 yaşında mezun ol. Doktor da 25 yaşında yeni mezun acilde doktor olsun. Arada üç sene fark var. Sen 3k alırken o 7k alacaktır. Sen iki senede 72.000 kazanmış olurken adam bir senede 84.000 lira kazanacak. İlla uzman veya asistan olmaya gerek yok anlayacağın. Doktorun her türlü gideri var.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 4 cevap geldi.
C
8 yıl
Teğmen

Herhangi sıradan bir üniversitede elektrik elektronik mühendisliği okuyorum. İlk senemde üni olarak neresi olursa olsun deyip(1300km uzaklık) bölümü isteyerek geldim. Şuan 3. Sınıfım ve açıkçası korkmuyor değilim. Ama istediğim yaptığım işi severek yapmak istiyorum para için değil. Paranın benim için çokta bir önemi yok zaten nereden mezun olduğum, olacağım da ortada. En azından sevdiğim işi yaparak daha faydalı daha mutlu olabileceğimi düşünüyorum. Evde en ufak tefek elektronik sistemle uğraşırken bile zevk alıyorum.

Tıp mı yoksa mühendislik mi gibi bir seçme şansım ihtimalim olmadığı için kendimi yazacaklarımın dışında tutarak söylemek istediğim bir şey var . Türkiye'den neden şunun gibi bunun gibi bir şey çıkmıyorda başka ülkelerde çıkıyor diye bir laf vardır ya. Mesele de zaten konunun yorumlarında belli az çok. Çünkü çoğunluk daha fazla para kazanacağı alana yöneliyor. Türkiye'nin genel sorunu bu bence sonra işe sadece iş olsun param gelsin diye gidip gelenlerle dolu. Kişi işini maddi yönden değilde ilgilendiği, sevdiği, sevebileceği alana göre seçse ülke olarak daha iyi durumda olabiliriz. İlgisi mühendislik olan ya da nasıl diyeyim kafası daha çok mühendisliğe çalışan birinin tıpta daha çok para deyip tıp okuması gibi. Lütfen söylediklerim kişisel olarak algılanmasın genel olarak konuşuyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
8 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yani hocam bu ulkede muhendislik sokmuyor sen tıp yaz mı diyorsun iste korktugum cevap buydu eger anlatmak isterseniz ister pmden ister buradan her turlu devam etmenizi isterim bu konuda dusundugunuz her seyi okumak isterim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tired of waiting