DonanımHaber Mini sürüm 2 Ocak 2026 tarihi itibariyle kullanımdan kalkacaktır. Bunun yerine daha hızlı bir deneyim için DH Android veya DH iOS uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
62
Cevap
8960
Tıklama
4
Öne Çıkarma
MSI MPG x570 Gaming Edge WiFi Incelemesi
B
6 yıl (4660 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba Sevgili Forum Ahalisi,

DH' in dinozor üyelerinden birisi olarak uzun süre sonra masaüstü bir sistem (laptoptan sıkılma sonrası) toplama kararı aldım. Bu kararı almamın en büyük sebeplerinden birisi ise AMD' nin 7nm üretim sürecindeki Ryzen 3000 serisi işlemcilerini piyasa sürüp, yaptığı atak ile bir zamanlar yaşadığımız athlon xp 2500 heyecanına benzer bir heyecan yaşatması ve intel' i zora sokacak, rekabeti tetikleyecek, tüketiciyi sevindirecek bir atılımda bulunması. Bundan dolayı MSI' ın yeni çıkan x570 çipsetli anakartlarından birisi olan MPG x570 Gaming Edge WiFi kartını aldım ve elimden geldiğince yalın bir tanıtım yapmak istedim. Detaylar aşağıda;

Anakart' ın Kutusu;
< Resime gitmek için tıklayın >

Kutu İçeriği-1;
< Resime gitmek için tıklayın >

Kutu İçeriği-2;
< Resime gitmek için tıklayın >

Kutu İçeriği-3;
< Resime gitmek için tıklayın >

Anakart-1 (ön);
< Resime gitmek için tıklayın >

Anakart-2 (arka);
< Resime gitmek için tıklayın >

Anakart-3 (portlar);
< Resime gitmek için tıklayın >

MasterLiquid-1;
< Resime gitmek için tıklayın >

MasterLiquid-2;
< Resime gitmek için tıklayın >

MasterLiquid-3;
< Resime gitmek için tıklayın >

Anakart SN Bilgisi;
< Resime gitmek için tıklayın >

> Anakart' ı wifi destekli bir anakart olması ve en son çıkan x570 çipsetine sahip olmasından dolayı tercih ettim. Elimden geldiğince çektiğim detaylı fotoğrafları yukarıda bulabilirsiniz.

> Kutu içeriği olarak gayet mütevazi bir anakart. Bir kaç sata kablosu, ıvır zıvır dökümanlar, wifi antenleri ve kablo toplamaya yarayan sticker benzeri hedeler mevcut. Bunların yerine 3-5 tane cırt cırtlı kablo bağı eklenseymiş güzelmiş.

> Anakartın kendisine gelecek olursak grafit rengi görünüm ve siyah renk kart güzel görünüyor. Eski (x370, x470) modelleriden farklı olarak bu kartta köprü üzerine bir fan konumlandırılmış durumda. Üst kısımda konumlandırılmış iki büyük soğutucu ise ilk dikkat çeken detaylardan.

> Kart üzerinde 4 adet çift bellek yolu destekli bellek slotu mevcut. Bu slotlar 1866/ 2133/ 2400/ 2667/ 2800/2933 /3000 /3066 /3200 /3466 /3600 /3733 /3866 /4000 /4133 /4266 Mhz frekanslarını destekliyorlar. JEDEC ve A-XMP OC modunda 4400+ Mhz desteği de mevcut. Maksimum desteklenen bellek miktarı ise 128 GB.

> Yine kart üzerinde; 3 adet PCI-Exp X1, 1 adet PCI-Exp X4 ve 1 adet PCI-Exp X16 slotları bulunmakta. (Şahsi görüşüm X16 slotundan 2 adet olması daha iyi olabilirdi)

> Hard disk bağlantısı için ise; 6 adet Sata-3 ve 2 adet M.2 desteği mevcut. M.2 bağlantısının 2 adet olması güzel bir özellik. Bu bağlantıları Raid 0/1/10 tipinde kullanabiliyorsunuz.

> Arka kısmı da yine ön görünümle benzer siyah gri renkli ve eklenecek başka bir nokta bulunmuyor.

> Portlara gelecek olursak, görselden de görebileceğiniz üzere arkada; 6 adet USB 3.2 (1 adet tip-c/2.jen, 2 adet tip-a/1.jen, 3 adet tip-a/2.jen), 2 adet USB 2.0, 1 adet Realtek® 8111H Gigabit Ethernet, 5+ Realtek ALC1220 Optik ses çıkışı S/PDIF ve 1 adet HDMI çıkışı mevcut.

> Anakart üzerinde ise, kasa önü bağlantıları için konumlandırılmış; 4 adet USB 3.2 (tip-a/1.jen), 4 adet USB 2.0 ve 1 adet seri port çıkışı bulunuyor.

> Fiziksel olarak anakart için söyleyebileceklerim geneli bu minvalde. Gün itibari ile tedarikçi firmadan hala işlemcimin gelmesini beklediğim için (3700x) kurulumu tamamlayıp Bios ayarı vs gibi bir inceleme yapma fırsatım olamadı maalesef.

>> Şimdi gelelim en önemli konuya. MSI' ın belirli x570 modeli anakartları için başlatmış olduğu bir kampanya söz konusu. 7 Temmuz - 18 Ağustos tarihleri arasında bu kartlardan alanlara (anladığım kadarı ile fatura tarihinin bu aralıkta olması önemli olan) Cooler Master MasterLiquid ML240R/L RGB işlemci soğutucularından birisini hediye olarak gönderiyor MSI. Ne kadar Ryzen işlemcilerle gelen prism fan yeterli olsa da hız aşırtacaklar ya da daha sessiz ve renki bir sistem toplamak isteyenler için güzel bir hediye diye düşünüyorum. En kötü ihtimalle satıp paraya çevirebilir ve X570 çipsetli kartı daha ucuza getirmiş olursunuz.

>> An itibari ile bu incelemeyi yapmakta (işlemcimi hala edinememiş olmamdan dolayı...) biraz geciktim, haliyle kampanyanın son günleri fakat hala katılım şansınız var.

>> Hediye olarak gelen soğutucuya ait görselleri de yukarıda ekledim. Güzl bir kutuda geliyor, tabii bağlayamadık ama kaliteli bir soğutucuya benziyor, kullanmadan birşey söylemek zor, göreceğiz...

>> Pekii nasıl oluyor derseniz. Öncelikle https://tr.msi.com/Promotion/I-Love-You-3000-AMD sitesine mail adresiniz ile üye olup ürününüzü kaydettirmeniz ve promosyona katılım linkini tıklamanız gerekiyor. (Bu noktada MSI yetkililerine sitede her defasında onay vermeme rağmen neden devamlı kişisel verilerle alakalı onay sayfasının çıktığını sormak istiyorum, bir süre sonra sinir bozuyor bu uyarı sayfası)

>> Ardından teslim aldığınız ürüne ait kutu üzerinde bulacağınız seri numarasını (Anakart SN Bilgisi isimli görseldeki 2 ile belirtilmiş kısım), anakart üzerindeki seri no ek bilgisi (Anakart-1 isimli görselde 1 ile belirtilen kısım) girerek,

>> Yine Anakart SN Bilgisi isimli anakart kutusu üzerindeki kısmın fotoğrafı ve satın almış olduğunuz tedarikçinin kargo ile göndermiş olduğu faturayı yüklüyorsunuz.

>> 1 - 1,5 hafta gibi bir süre sonra hediyeniz size kargolanıyor. Bu süreçte ara ara siteye girip durum güncellemelerini takip etmenizi öneririm.

>> Şimdilik bu kadar. İşlemcim elime ulaştığımda Bios detayları ve diğer konuları da ekleyeceğim. Sağlıcakla kalın...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 16 Ağustos 2019; 23:58:4 >

Kimsenin parasını çöpe attığı falan yok genç arkadaşım. Std bir kullanıcı olarak gayet güzel kullanıyorum kartı. Bir sıkıntı yaşamadım, yaşayacağımı da sanmıyorum. Kart exterm koşu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı BekirHan - 6 yıl +5
3600(ML240L sıvı soğutma takılı)-Egde Wifi Prime Testi

Baştan söylemeliyim ki bu testlerden vs. Hiç anlamam.Akşama daAida64 testi paylaşacağım.Aida64 1.38 voltaj(normali bu) 4.0 da te...
Yoruma Git
Yorumun Devamı exclbr - 6 yıl +2
Ya şimdi onun inadı ezbere bildiği ya da youtuber abilerinden duyduğu saçma veya yalan test sonuçlarının yıkılması oldu.He fan boydur başka markanın pazarlama trolüdür ona mesaim y...
Yoruma Git
Yorumun Devamı hwogk - 6 yıl +2
T
6 yıl (10 mesaj)
Er

Kart güzel ancak VRM sıcaklıkları göz ardı edilebilecek gibi değil. 125 derece hem işlemci hem de board içn çok ama çok yksek bir sıcaklık. Eğer üst segment bir işlemci ile kullanılacaksa, overclock vs. yapılması da düşünülüyorsa bu değerler gerçeketn çılgınlık.

< Resime gitmek için tıklayın >

Hardware Unboxed durumu kısaca özetlemiş aslında. Burda asıl sorulması gerekn soru, diğer markalar 65-70 bandına sabitlemişken bu kartın nasıl 125C'ye çıktığı

https://www.youtube.com/watch?v=_7PkZwY9PWM&t=6s


Bu mesaja 2 cevap geldi.
H
6 yıl (311 mesaj)
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: hagi10best

Hocam yeni pc toplarken bu karti alayim diyorum. Bu zamana kadarki durumu ozetleyebilir misiniz?
Bu zamana kadar ki durum açık herşeyi özetledim test sonuçları ortada.Alınmaz diyen, bu fiyata alınmaz deyip neye alınır diyor o da belli değil.Hala vrm ler hakkında şu video da ki avustralyalı kekonun saçma testi baz alınıp yorum yapılıyorsa valla artık diyecek bir şeyim yok.Ne ingilizcesi ne teknik bilgisi olan insanların ''aha bah gevur tablo hazırlamış'' deyip lak lakından ibaret.
Bu arada o videonun başında kasaya montaj zor geldi ondan test bed de hava akışı olmayan ortamda test ettim diyen tip videonun sonunda kasada denedim 73 derece buldum diyor.He tabi uyanık diğerlerini kasada test etmiyor aynı sonuçları bulacağı için.Yani saçma test yöntemiyle 100 bulduğu değeri kasada 73 bulan adam aynı saçma mantığıyla Gigabyte x570 Auros Elite 61 bulduğu değeri 34 bulması gerekiyor bir saatlik auto oc de.

Neyse bunu aştık zannediyorum artık.Konumuza gelirsek yeni pc bu başlığa yazdığına göre amd 3000 serisi bir işlemci olacak diye farz ediyorum.x570 li kartların hepsini bi çek et fiyat nedir, kampanya nedir, amazon fiyatı nedir burada bindirmişler mi gibisinden.Teknik olarakta pcb katman sayısı belirtilmişse kartın sitesinde çok katmanlı olan daha az esner olduğu için çok katmanı tercih edersin.Vrm sayısı ve kalitesi gibi konular hakkında yine araştırma yap aşağı link bırakıyorum kapsamlı bir makale olmuş onu bi çek et.İşte m2 slotunda soğutucu blok varmı falan vs..yani kısaca aç bak tek tek yan yana neyde ne belirtilmiş ne var.Sonrada aklına yatan olursa kullanıcı yorumlarına, test yöntemini ve sonuçlarını açıkça kıvırmadan ali cengiz oyunları yapmadan veren incelemelere bakabilirsin.

Kart özeline dönersem kart sorunsuz ellinciye belirttiğim gibi test sonuçlarıda yukarıda.http://blog.logicalincrements.com/2019/02/what-are-how-many-motherboard-vrms-power-phases/



H
6 yıl (311 mesaj)
Teğmen

Arkadaşın durumu her zaman hayatta karşınıza çıkabilecek olan safsatanın( Logical fallacy ) bir türü olan ad hominemdir.Bu bağlamda yine yukarıda ki verdiği manipülatif bilgileri düzetltmek zorundayım bazı mesajlarım silindiği için.
16 Eylül 2019 14:45:16 mesajındaki (ısrarla böyle bir tablo atmadığım dediği) tabloya bakarsanızhttps://www.youtube.com/watch?v=xbyWKufthS4 (12:40 da ki tablo) o testlerin heatsink olmadan yapıldığını ve videonun 15:20 geldiğinizde a pro nun testi bitiremediğini üstüne cpu package powerın da max 197 watt verebildiğini görürsünüz.Yani burada toparlarsam heatsink tasarımından bahsetmeniz için heatsink ile test yapılıp aynı watt değerlerini alıp yorum yapabilmeniz lazım.

İşin komik tarafı hadi diyelim bu böyle tablo atmadı böyle bir yorum yapmadı 16 Eylül 2019 17:54:37 attığı mesajdaki resme baktığımızda -VRM temp. test with ryzen 3000 16- core CPU-yazısını görüyoruz ki msi edge in cpu support listesine geldiğimizde kartın 3900x üzeri bir işlemci desteği belirtilmemiş yani max 3900x (12 core)desteği bilgisi verilen bir kartı 16 core 3950x le test mantığını siz düşünün.
https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-EDGE-WIFI#support-cpu https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvU2Fmc2F0YQhttps://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQWRfaG9taW5lbQ



H
6 yıl (311 mesaj)
Teğmen

amd ryzen 3800x ,p95 small fft ,pbo+auto oc da 1 saat test sonuçları 67 derece.
düzenek
kasa : nzxt h500i
ön fan : 2x12
arka fan : 1x12
üst fan : 1x14
soğutucu : Noctua U14S
profil : nzxt cam silent fan profil

Bu arada forumda dolaşırken yukarıda ki trolün her gönderiye salça olduğunu fark ettim ve bir tanesi diğerlerine nazaran baya güldürdü ''MSI Radeon 5700 XT Gaming X incelemesi. Hardware Unboxed'e göre inceledikleri en iyi 5700 XT kartı'' başlıklı hardware unboxed ile ilgili yorumu:D
''Bu kartın üstteki iki memory modulu yarım soğutuluyor, vmem temp sensörü ise üstteki iki modelin içinde değil veriyi diğer düzgün soğutulan modüllerden alıyor. Yani testlerde ki vmem sıcaklığı doğru değil.''
< Resime gitmek için tıklayın >
https://www.msi.com/blog/mpg-x570-gaming-edge-wifi-vrm-thermal-test





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hwogk -- 29 Kasım 2019; 6:58:47 >

H
6 yıl (1607 mesaj)
Binbaşı

yiğenime sistem topladım amd 3600 - msi570 gaming plus dün anca kurdum şimdilik bir problem gözükmüyor yazdıklarınıza bakıcam ama
kısaca şunu mutlaka yap dediğiniz bir ayar varmı ?? oc olmayacak stabil ve fazla ısınmasın yeter stock fan var.teşekkürler
bios işlerinden anlamam voltajı nasıl yaparım.

dün cpu sıcaklık 80 gördü hwmonitorde max.voltajda galiba max 1450 gibiydi.

bios buhttps://www.youtube.com/watch?v=YQ8zdprzEjI

hb yorumlarda şöyle denmiş .

----33600 doğru ayarlandığında gerçekten rakipsiz, muhteşem bir işlemci. Voltajı 1.3V civarına çekip PBO gibi boost fonksiyonlarını kapatırsanız stabil bir şekilde 4GHz'de stock heatsink ile serin serin kullanırsınız.https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-5-3600-3-6ghz-35mb-cache-soket-am4-islemci-p-HBV00000LLPAM?magaza=Hepsiburadahttps://www.hepsiburada.com/msi-mpg-x570-gaming-plus-am4-ddr4-4400-mhz-oc-2x-m-2-usb-3-2-hdmi-rgb-atx-anakart-p-HBV00000LKRIV?magaza=Hepsiburada

------


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
6 yıl (1607 mesaj)
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: -YLCN

Msi oyun kampanyası başlamış. Monster Hunter World: Iceborne Game steam key veriliyor. Oyunu satarsak 1000 TL ye falan geliyor hala alınır mı ?
önce alanlarada steam kodu veriyor 25 dolar
https://tr.msi.com/Landing/join-shout-out-for-msi


Bu mesaja 1 cevap geldi.
-
6 yıl (2099 mesaj)
Yüzbaşı

Bu inceleme ödülü. Benim bahsettiğim promosyon farklı.
https://register.msi.com/home/logout


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hakanhan68
H
6 yıl (1607 mesaj)
Binbaşı

önce alanlar dedim zaten tarihler farklı
https://tr.msi.com/Promotions/all/status




Bu mesajda bahsedilenler: @-YLCN
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.