Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
548
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Milyarlarca Işık Yılı Uzaklıktaki Yıldızlar Nasıl Gözlemleniyor ?
I
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Daha yeni bir yıldız keşfedildi tam 9 milyar ışık yılı uzakta . Yıldızın adı MACS J1149+2223 ..

Anlamadığım şu .. 9 milyar ışık yılı uzaklıktaki milyonlarca ve belki de milyarlarca yıldıza sahip olan galaksileri bile zar zor gözlemleyebiliyoruz .. Fakat adamlar 9 milyar ışık yılı uzaktaki singular yabi tekil bir yıldız gözlemliyor .. Bu nasıl oluyor ?

Ayrıca bu yıldız herhangi bir galaksiye bağlı değil mi ? Yıldızlar galaksiler arası boşlukta da mı var ? Olsa bile galaksiyi bile zar zor gözlemleyebildiğin bu uzaklıkta tekil bir yıldızı nasıl görebileceksin ?

Bilgisi olanlar lütfen tatmin edici şekilde anlatsın ..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
M
6 yıl
Yarbay

Arada hic engel yoksa, aslinda bir yildizi gozlemlemek icin tek ihtiyacin olan sey oraya dogru "bakmak". Bu yuzden dunya atmosferi disindaki teleskoplarla gozlem yapiyorlar.

Kizilotesi ve ultraviyole isiga duyarli teleskoplar ile yildizin sicakligi, bize yaklasip uzaklastigi, kutlesi vs saptanabiliyor. Isik kaynagi olan objeleri gozlemlemek gezegenlere gore daha kolay. Gezegenleri de genelde yildizlarinin onunden gecerken yildizin isigindaki parlaklik oranina gore tespit ediyorlar.

Peki ne kadar uzakta oldugunu nasil tespit ediyorlar? Yildizi izleyerek. Calisma prensibi de cok basit aslinda. Uzaktaki bir cisme sag gozunu kapatip bak. Sonra da sol gozunu kapatip bak. Iki "resim" arasindaki yer degistirmenin, iki gozun arasindaki farka gore geometrik hesaplamasi kabaca cismin sana uzakligi hakkinda fikir verecektir. Elbette teleskop ve yildiz sabit durmuyor. Surekli izlemeye devam ederek hesap yapabiliyorlar. Genellikle birbirine yakin yildiz kumeleri yakin zamanlarda olusmus oluyor. Bu yildizlarin sicakliklari ve rotasyon hizlari incelenerek aralarindaki en "soguk" ya da "eski" yildizi tespit edebiliyorlar ( digerlerine gore ).

Uzaklik tespiti icin kullanilan yontemin adi "Parallax", antik Yunan'dan beri biliniyor.https://en.wikipedia.org/wiki/Parallax



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
6 yıl
Binbaşı

quote:

Hatırlayacağınız üzere NASA'nın geçtiğimiz hafta duyurduğu evrenin en uzak yıldızı keşfi de yine aynı fenomen sayesinde mümkün olmuş ve tam 9 milyar ışık yılı uzaklığında bulunan yıldız, dev galaksi kümelerinin kütleçekimsel mercekleme etkisi yardımıyla keşfedilmişti. "İkarus" ismi verilen bu yıldızdan Hubble'a ulaşan ışınlar, milyarlarca yıl süren yolculukları sırasında merceklenme etkisiyle yaklaşık 2000 kat büyültülmüş ve keşif de bu sayede mümkün hale gelmiş.


https://m.donanimhaber.com/Uzayzamani-buken-dev-galaksiler-Einstein-Halkasini-olusturdu--98942

Konu hakkında tam bilgim yok, ama yukarıda linkteki yazının bir kısmı üzerinde bu konudan bahsedilmiş, yardımcı olur belki.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doom. -- 11 Nisan 2018; 22:29:12 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.