Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
547
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Linux ve Merak Ettiklerim
R
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar birkaç dakika önce pat diye linux sistemini merak etmeye başladım. Aklıma takılan soruları yazdıktan sonra Linux kategorisine göz gezdireceğim.

İşletim sistemim windows 7 ve linux a geçmek istiyorum;
Peki win7 deki dosyalarım mesela bir msi uzantılı setup dosyası veya exe uzantılı oyun dosyasını yedekleyip linuxda da kullanabilir miyim?
Linux açık kodlu deniliyor bunun manası nedir, Antivirüse gerek var mıdır, pc'm kolayca hacklenir mi, Güvenliksiz bir sistem mi?

Win 7 ye göre avantajlarını yazarsanız sevinirim..
(Durduk yere böyle bir karar alıyorum, içimden geçti yanlış yapıyorsam uyarın..)

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



F
12 yıl
Yüzbaşı

Öncelikle merhaba, windows tabanlı uygulamalarını malesef ki direkt olarak linux üstünde kullanamıyorsun. Wine denen bir yardımcı uygulama çoğu linux dağıtımının paket depolarında yer alıyor.Wine ile bazı windows uygulamalarını ve oyunlarını linux üzerinde çalıştırabilirsin.Tabi windowsta ki kadar performanslı olmayabiliyor.
Açık kaynak kodlu olayı ise,sistemde çalışan her uygulamanın kaynak kodlarının size sunulması olayıdır.Gerek güvenlik, gerek kişisellik açısından çok güzel bir olay olsada, koddan pek anlamayan kesim için pek bir önemi yok gibi.(kendi fikrim.)Anti-virüse gerek yoktur. Windows için yazılmış hiç bir zararlı kod linux üstünde çalışmaz, fakat bütün dünyanızı bilgisayarınız üstünden yönetmiyorsak öyle güvenlik amaçlı linux kurayım kullanayım diye kasılmaya gerek yok.

Açıkçası bilgisayara kullanımına, kodlara, yenilikçi yapıyı seviyorsan linux kullanman hoşuna gidecektir. Ama çok fazla oyun oynarım, windows uygulamalarında vakit harcarım dersen iki işletim sisteminide kursan linuxta az zaman harcarsın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yazılımla da ilgileniyorum açıkcası ama o kadar gelişmiş şeyler değil. C ve pawno(oyun için) .. Bunlar dışında aklımda olan diller de var fakat bunlar için en uygun öğrenme platformu linux diye duydum.


Çalışma mantıgı hakkında bilginiz var mı? Windows dan farklı olarak nasıl işliyor vs.. Mesela internette ki birçok belgenin linux a uyumluluğu yoksa bu bir tür sorun olmaz mı, yani bu kullanıcıyı kısıtlamaz mı?

Mozilla gibi internet tarayıcılarını veya benzerlerini nasıl kullanabiliriz?

Hackerlar linux kullanır diye duydum, fakat virüsler linuxda tehdit değildir deniliyor. Bunlar çelişki mi ne kadarı dogru?

Windows tan kalan verileri D diskime kopyalayacağım, Linux harddiski bölümlere ayırmayı kabul ediyor mu? Linux u kurarken problem olur mu?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
12 yıl
Yüzbaşı

Çalışma mantığı basit olarak; gcc kütüphanesi sayesinde yazdığın c kodlarını (konsol,terminal(nano,vim) veya her hangi bir yazı editörü gedit,geany vb.) hiç bir ek derleyiciye gerek duymadan "gcc dhprogrami.c -o dh" gibi bir komutla derleyebilirsin. Derlediğin programı "./dh" komutuyla çalıştırabilirsin. Windowsta ise kütüphanelerle birlikte gelen derleyicilere ihtiyaç duyarsın turbo c, devcpp vb.
Bulacağın eğitici belgelerin senin öğrenimini kısıtlayacağını düşünmüyorum, sonuçta farklı bir dilde kod yazmayacaksın.Her iki kütüphanede aynı olacak, tek fark ortam.
Firefox,opera,chrome ve sayamayacağım kadar çok tarayıcının linux desteği mevcut
Virüs olayına gelirsek, dediğim gibi windowsa oranla kıysalarsak çok çok çok düşük oranda linux için yazılmış virüsler vardır belki.Tabi hacklenemeyecek sistem diye bir şey de yok zaten, kimse onun garantisini verip kefil olmaz sana. Fakat basit mantıkla ctrl+alt+del ile sana microsoftun kendi işlem yöneticisinde gösterilen uygulamaların hiç birinin kodlarını göremiyorsun.Belki içlerinden bir çoğu senin işlemlerini kayıt altına alıp microsofta iletiyor, kimse garantisini veremez. Fakat linuxta çalışan uygulamanın, sistemin ile alakalı her şey senin elinde ve açık kaynaklı.
Linuxta bölüm ayırma mevcut, istersen (D'ye kopyalayacağım dediğin için 2 disk varsayıyorum) C ve D sürücülerinden C diskini biçimlendirip linux kurar daha sonra D diskini linux üzerinden bağlayıp verilerini kullanabilirsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: FFAKO


Birşey daha var bir yerde okudum:



2000-2003 yıllarında Internet üzerinde dolaşan paketlerin neredeyse yüzde 10'u bir yerleri kırmaya çalışan, bir yerlere virüs bulaştırmaya çalışan paketler oldu. İyi niyetle kurulan bir XP makinenin Internet üzerinde çarpılmadan dayanma süresi 15 dakikaydı. Bu rezaletin tek nedeni, XP'nin standart servislerinin hepsinin açık olarak kurulması. XP'nizi kuruyorsunuz, bilgisayarınız sanki bir ISP makinesi gibi her türlü servisi verir durumda... Kullanıcıların haberi bile yokken makine aslında bir web sunucusu olarak hizmet veriyor. Kullanımı kolay olduğu iddia edilen bir işletim sisteminde kullanıcı bu servisi kapatmanın yolunu bulana kadar olan oluyor. Oysa servisler baştan kapalı olsa ve ne yaptığını bilen kullanıcılar, bunları gerektikçe açsa daha güvenli ve akıllıca olmaz mıydı?



Burda bahsi geçen port kapatmayı olayını vs. linux da nasıl yapacagım? Komutları hakkında hiçbirşey bilmiyorum..

Pirince giderken bulgurdan olmayalım da..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
12 yıl
Yüzbaşı

Port kapatma olayını router üzerinden yaparsın.Router yönetim sayfana ulaşabildiğin her yazılım işini görür.Grafik tabanlı tarayıcılar,terminal tabanlılar vs. Onun dışında servisin verilmesi ve aktif olması gerekli portun kapalı olduktan sonra bir anlam ifade etmez güvenlik açısından.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.