Gökyüzüne baktığımızda yıldızların birbirlerine göre olan konumları hep sabit midir? İnsan ömrü boyunca bir değişiklik göremeyeceği için gökküredeki yıldızları hep aynı yerde duruyor kabul ederiz, oysa yüzyıllar içerisinde yıldızlar konum değiştirir.
Yıldızlar doğar ve batar mı? Dünyanın kendi etrafındaki dönüşü yüzünden yıldızlar da aynı güneş gibi doğar ve batar. Gökküre, kutup yıldızı etrafında dönüyormuş gibi gözükür. yani saatler ilerledikçe bir yıldızları batıya doğru kaymış gibi görürüz. Gökküre bir dakikada dört derece batıya kayar, ayrıca dünyanın güneş çevresinde hareketi yüzünden bir yıldızı ertesi gece tam aynı saatle yaklaşık bir derece batıya kaymış buluruz yani gökküre yıl içerisinde de hareket edrer.
Kutupyıldızı en parlak yıldız mıdır? Hayır, kutupyıldızı bakınca vasat bir yıldız gibi gözükür, kendilerine kutup yıldızını gösterdiğim kişiler hayal kırıklığına uğruyorlar ve "biz onu en parlak yıldız olarak bilirdik" diyorlar. bakınca en parlak görülen yıldız siriüs yıldızıdır.
Gökteki yıldız kaç? Masallarda hep geçen sorunun cevabını açıklıyorum. Çıplak gözle yaklaşık altıbin yıldız gözükür, bunların yarısı dünyanın altında kalıyor kaldı üçbin. Ufka yakın kalan beşyüz kadar yıldız da atmosferik etkilerden dolayı gözükmüyor,kaldı ikibin beşyüz. Hergangi bir anda gökyüzüne baktığımızda yaklaşık ikibinbeşyüz yıldız sayarız.
Arkadaşlar eklemek istediğiniz bir şey varsa ekleyin. Kaotika
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Gökyüzünün mavi görünmesinin (dikkat! olmasının değil görünmesinin! çünkü normalde atmosferimiz daha doğrusu hava renksiz bir gazdır!) tek sebebi kırılma hadisesidir.
Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından oluşur. En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarındaki küçük parçacılar tarafından hemen saçılırlar. Fakat kırmız ışık (ki en büyük dalga boylu ışıktır!) saçılmak için daha büyük parçacıklara çarpmak zorundadır.
Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır. Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür. Mesela gökyüzü yoğun bulutlarla veya dumanla dolu olduğunda, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda saçılır. Bu da gökyüzünün gri renkte görünmesine sebep olur.
Gün batımında veya doğumunda ise güneş ışınları atmosfere eğik girdikleri için daha fazla yol katetmek zorunda kalırlar. Bu yüzden daha çok ışın ve renk saçılır ve o posterlere konu olan, şahane gün doğumu ve batımını gözlemleyebiliriz. Çok az saçılmış olan kırmızı ışık ise güneşe ve ufuğa kızıl veya portakal görüntü verir.
Ben de merak ettiğim bişey sorayım. Uzayda boşlukta, karanlıkta ve en ücra köşede bile tam 2.7 kelvinlik bir sıcaklık var. Bu sıcaklığın kaynağı nedir acaba? Bir çok kaynakta bunun big bang'in ilk patlasından gelen bir ısı olduğu yazıyor. Hatta bunu big bangın ispatı olarak kullanıyolar. Bunun hakkında bilgisi olan var mı? (yoksa boşluğun da kendi enerjisi mi var? dark matter fln )
İnsan ömrü boyunca bir değişiklik göremeyeceği için gökküredeki yıldızları hep aynı yerde duruyor kabul ederiz, oysa yüzyıllar içerisinde yıldızlar konum değiştirir.
Yıldızlar doğar ve batar mı?
Dünyanın kendi etrafındaki dönüşü yüzünden yıldızlar da aynı güneş gibi doğar ve batar. Gökküre, kutup yıldızı etrafında dönüyormuş gibi gözükür. yani saatler ilerledikçe bir yıldızları batıya doğru kaymış gibi görürüz. Gökküre bir dakikada dört derece batıya kayar, ayrıca dünyanın güneş çevresinde hareketi yüzünden bir yıldızı ertesi gece tam aynı saatle yaklaşık bir derece batıya kaymış buluruz yani gökküre yıl içerisinde de hareket edrer.
Kutupyıldızı en parlak yıldız mıdır?
Hayır, kutupyıldızı bakınca vasat bir yıldız gibi gözükür, kendilerine kutup yıldızını gösterdiğim kişiler hayal kırıklığına uğruyorlar ve "biz onu en parlak yıldız olarak bilirdik" diyorlar. bakınca en parlak görülen yıldız siriüs yıldızıdır.
Gökteki yıldız kaç?
Masallarda hep geçen sorunun cevabını açıklıyorum. Çıplak gözle yaklaşık altıbin yıldız gözükür, bunların yarısı dünyanın altında kalıyor kaldı üçbin. Ufka yakın kalan beşyüz kadar yıldız da atmosferik etkilerden dolayı gözükmüyor,kaldı ikibin beşyüz. Hergangi bir anda gökyüzüne baktığımızda yaklaşık ikibinbeşyüz yıldız sayarız.
Arkadaşlar eklemek istediğiniz bir şey varsa ekleyin.
Kaotika
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 19 Ağustos 2005, 13:53:23 >