gerçekten çok yararlı bir topic olacak gibi gözüküyor üst konu olmasını talep ediyorum... |
tabi ki arkadaşlar.. Bilgi paylaşıldıkça büyür. Forum gittikçe kötüleşiyordu diğer bölümleri bilmiyorum fakat bizim bölümümüz kendi özelliğini yitiriyordu. İnşallah yeniden ayağa dikeceğiz![]() |
inşallah arkadaşlar. Onun için citizen e pm attım. inşallah değerlendirir ![]() |
Arkadaşlar okuyor musunuz ? Faydası olacaksa devam edelim.. |
Madem derslere başladık devam edelim ![]() eğer ByRd arkadaşımızın yeşille yazdığı asp kodlarını şu şekilde değiştirirsek <% Response.Write(now) %> tarihin yanında serverin saatide çıkar. <%response.write(WeekdayName(Weekday(date)))%> yazarsak serverdaki tarihin gününü yazdırmış oluruz ![]() |
![]() |
Çorbada bi tuzum olsun isterim ![]() |
Hoca haklısınız sabırsızlıkta ben de öğrenirken böyleydi.. Fakat daha birinci dersi okumayanlar var :)) Bir iki gün dursun bu ders sonra ikinci ders geliyor Fakat belki sabırsızlık yapıp daha erken de gelebilir ikinci dersimiz =)) Topic bir de üst konu olsa çok daha iyi olacak. Bu altlarda sürünüyor sayılır şimdilik :) |
güzel kardeş de ard arda verseydin daha iii olurdu!!! ve yorum istemeseydi çok güzel olurdu!!! şimdi yorumlardan dersleri ayıklayamacaklar!!!! sen bile bir sürü mesaj atmışsın!!! sadece ders olmalı bence!!! neyse yine de saol kardeş!!! güzel paylaşım!!! ![]() ![]() |
çok teşekkürler ByRd Önemli bir konuya parmak basmıssın, devamını beklerim![]() |
sağolasın onur ne demek :)) sizce ben bu dersleri bir web sayfasına koysam buraya da linkini wersem işte 3. dersi yazdım felan filan diye.. ilgi çeker mi sizce ? yoksa böyle mi daha iyi ? ![]() |
siteye koysanda olur ama bence bu daha iyi burda daha çok okunur bence.![]() |
böyle topicleri görmediğim bayağı olmuştu. 1 haftadır "sitem nasıl, web sitesi olanlar" gibi topicler vardı bunların kime yararı var? |
Arkadaşlar ilk olarak ASP'nin ne olduğundan başlayarak yola çıkalım. ASP bir web proğramlama dilidir. Web sayfalarınıza dinamiklik katar. Bilgilerinizi tarayıcınızdan hazırlanacak olan bir admin kontrol paneli ile kontrol edebilirsiniz..
İlk olarak Internet Information Server (IIS) (yani asp sayfalarınızı çalıştırabilmeniz için bilgisayara kurulacak olan server) kuralım.
İzlenecek yol şöyledir.
-Bilgisayarım>>Denetim Masası>>Proğram Ekle/Kaldır>>Windows Bileşeni Ekle/Kaldır>>IIS'yi seçip ileri sekmesine tıklayın. Ardından sizden windows XP cdsini isteyecektir. Sürücünüze cd'yi yerleştirdikten sonra kurulumun tamamlanmasını bekleyiniz..
Kurulumunuz tamamlandı ise artık bilgisayarınızda .ASP doyalarını çalıştırabilirsiniz. Nasıl mı ?
- C/Inetpub/wwwroot klasörüne dosyanızı attıktan sonra , tarayıcınıza Http://Localhost yazın ve artık asp'leriniz çalışıyor.
|-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|
Şimdi bir örnekle konuyu pekiştirelim..Daha doğrusu bakalım sunucumuz çalışıyor mu. İlk önce web editörümüzü açalım ( Dreamweaver, Frontpage vb.) Aşağıdakileri kod bölümüne kopyalayalım.
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>ASP ILE ILK SAYFA</TITLE>
<META http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-9">
<META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254">
</HEAD>
<BODY>
<H1><CENTER>Merhaba Dünya!</H1>
<H2>Bugün:
<% Response.Write(Date) %>.</CENTER
</H2>
</BODY>
</HTML>Arkadaslar yeşille yazılmış olan bölüm yani şu kod " <% Response.Write(Date) %> " Serverdaki tarihi yazdırmak içindir.
ardından CTRL+S tuşu ile kaydedelim(C:/Inetpub/wwwroot dizinine) merhaba.asp olarak. Ardından tarayıcınızı açın ve Http://localhost/merhaba.asp yazın. Artık asp ile tanıştınız. Hatta bir sayfa yaptınız. Tebrikler.. Bir dahaki dersimizde görüşmek dileğiyle. Lütfen anlamadığınız bölümleri yazınız.
---Ders 2--- (Saat - Tarih Formatları)
Arkadaşlar ilk dersimizde sayfamıza <% Response.Write(Date) %> stili ile serverdaki saati yazdırmıştık. Şimdi biraz daha geliştiriyoruz. Bazı sitelerden topladığım tarih formatlarını sizlerle paylaşacağım.
İlk olarak şunları söylemek istiyorum, sayfamıza saati ve tarihi çeşitli biçimlerde yazdırabiliriz.
Şimdi bunları görelim. Bu arada asp kodları "<%" kodu ile başlar ve "%>" koduyla biter. Bunlar asp kodları için açılış ve kapanış kodları gibi alınabilir.
1. <%= FormatDateTime(Date, 2) %> = (Kod bölümümüze yazacağımız kod.) Ekranımızda görüntüsü "16.05.2005" şeklindedir.
2. <%= FormatDateTime(Date, 1) %> = (Kod bölümümüze yazacağımız kod.) Ekranımızda görüntüsü "16 Mayıs 2005 Pazartesi" şeklindedir.
3. <%= FormatDateTime(Date ) %> = (Kod bölümümüze yazacağımız kod.) Ekran görüntüsü "16.05.2005" şeklindedir.
4. <%= FormatDateTime(Now) %> = (Kod bölümümüze yazacağımız kod.) Ekran görüntüsü "16.05.2005 19:01:43" şeklindedir.
5. <%= FormatDateTime(Now, 3) %> = (Kod bölümümüze yazacağımız kod.) Ekran görüntüsü "19:03:07" şeklindedir.
6. <%= FormatDateTime(Now, 4) %> = (Kod bölümümüze yazacağımız kod.) Ekran görüntüsü "19:04" şeklindedir.
Arkadaşlar sayfalarınızda javascript kirliliğini de yavaştan yok ediyoruz
Üçüncü ders, ikinci dersin içeriği biraz az olduğundan daha kısa süre sonra gelecektir
---Ders 3--- (ASP'de çok işimize yarayan <%NESNELER%>)
Arkadaşlar bir sürü scriptte görebilirsiniz, ben size aklınızda kalacak biçimde anlatacağım. Mesela keyifweb haber scriptini herkes bilir. Bu scriptte admin panelinden girdiğimiz haber haberler.asp de tümü olarak çıkar. Bazı arkadaşlar(zamanında ben de ) bunu kendi sayfama uyarlayamamıştım. Taa ki bana WssN yardım etmişti. Mesela ana sayfada 150 tane harf olcak ondan sonra hemen "...devamı" yazısı çıkacak ve devamı yazısına tıkladığımda haberin devamına gidecekti. Aslında basitmiş :). Şimdi siz de öğrendikten sonra öyle diyeceksiniz.
Artık nesnelerimize geçelim ;) Aa pardon ilk önce nesnelerimizi bir söyleyelim. "left, right, mid, instr, trim, lcase, ucase, len" dir.
1. Left Nesnesi
<%
tanimlama = "ASPDersleri"
goster = left(tanimlama,4)
response.write goster
%>
Açıklama : İlk olarak "Left" sol demektir.. Yukarıda verdiğimiz yazıyı soldan alarak 4 karakter sayar ve ekrana yazdırır. Yani ekranımıza "ASPD" çıkar.
2. Right Nesnesi
<%
tanimlama = "ASPDersleri"
goster = right(tanimlama,4)
response.write goster
%>
Açıklama : "Right" sağ demektir. Yukarıda verdiğimiz yazıyı sağdan alarak 4 karakter sayar ve ekrana yazdırır. Ekranımızda "leri" çıkar.
3. Mid Nesnesi
<%
tanimlama "ASPDersleri"
goster = mid(tanimlama,3,7)
response.write goster
%>
Açıklama : Mid ingilizcede middle yani ortanın kısaltmasıdır. Ekrana yazı "ASPDersler" kelimesindeki 3. ve 7. harflerin ortasındakiler çıkar. Yani ekrandaki görüntüsü "PDers" dir.Bu arada arasında dedim fakat 3. ve 7. sayıyı da kapsar ;).
devam edecektir... 3. ders bitmedi. Acil yetişmem gereken okulum war da :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rtsngz -- 18 Mayıs 2005, 0:45:52 >