Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
2
Cevap
85
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Aluminium OS ( Alüminyum İşletim Sistemi ) Android ve Linux bir arada Intel/AMD ve ARM64 (ANA KONU)
S
4 gün (38111 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Aluminium OS, Google’un 2026’da piyasaya süreceği yeni masaüstü işletim sistemi.

Android 17 olarak güncellenmiştir.



Kısaca özetlemek gerekirse:

📌 Temel Özellikleri
  • Android + ChromeOS birleşimi: Telefon için tasarlanmış Android’i masaüstüne uyarlamak yerine, sıfırdan masaüstü için geliştirilmiş bir Android tabanlı sistem.
  • AI merkezli mimari: Gemini AI işletim sisteminin çekirdeğine entegre. Çevrimdışı çalışabilen, cihazın NPU’su üzerinde yerel işlem yapan bir yapay zekâ altyapısı.
  • Uygulama ekosistemi: Google Play Store’daki 3 milyondan fazla Android uygulaması masaüstünde doğal olarak çalışacak. Ayrıca Linux uygulamaları ve Progressive Web Apps (PWAs) da destekleniyor.
  • Çapraz cihaz entegrasyonu: Android telefon ile bilgisayar arasında kesintisiz senkronizasyon (clipboard, çağrı yanıtlama, uygulama devamlılığı).
  • Geliştirici dostu: Yerleşik Linux ortamı, Docker, Git, Python, Rust gibi araçlarla profesyonel geliştirme imkânı.
  • Güvenlik: Android’in yıllardır geliştirilmiş güvenlik mimarisi, aylık güncellemeler ve uygulama izolasyonu masaüstüne taşınıyor.
🎮 Oyun ve Yazılım
  • Android oyunları: Mobil oyunlar masaüstü donanımında daha yüksek performansla çalışacak.
  • Bulut oyun: Xbox Cloud Gaming, GeForce NOW gibi servislerle AAA oyunlar oynanabilecek.
  • Windows yazılımları: Doğrudan Windows .exe dosyaları çalışmayacak. Bunun yerine web sürümleri veya Android uygulamaları kullanılabilecek.
💻 Donanım ve Yayın
  • 2026’da çıkış yapacak.
  • HP, Lenovo, Acer, ASUS, Samsung gibi üreticiler cihaz hazırlıyor.
  • Fiyat aralığı: Eğitim için 299$’dan profesyonel cihazlarda 1500$+ seviyesine kadar.
Özetle, Aluminium OS Google’un Windows ve macOS’a doğrudan rakip olacak, yapay zekâ merkezli yeni masaüstü işletim sistemi.



< Resime gitmek için tıklayın >


Windows: En geniş yazılım ve oyun desteği, kurumsal dünyada hâlâ lider.

macOS: Apple ekosistemine bağlı, yaratıcı profesyoneller için güçlü.

Alüminyum OS: Yapay zekâ merkezli, Android uygulamalarını masaüstüne taşıyan yeni nesil sistem.


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >



< Resime gitmek için tıklayın >




Chrome OS malum eğitim kurumlarına odaklı basit donanımlılar içindi ve pazar yaygınlığı da birçok ülkede de yoktur Türkiye'de de resmi olarak gelinmemiştir. Bu ve birkaç handikaplara karşı Aluminium OS geliştirilmiştir.


< Resime gitmek için tıklayın >







Samsung dahil birçok markada ürünleri göreceğiz. Samsung Türkiye pazarına girer mi tekrardan bilinmez ama diğer firmalar Samsung kadar arayüzü özelleştirme ve katma değerli mi olacak bilinmez.


Şuan sızan bilgilerde ilk örnek Samsung 'tan geliyor :


ONE UI 9 tabanlı olacak, Galaxy AI ve daha akıllı bir DeX ile gelecek. İşlemcisi sanırım Qualcomm dan olacak.

Samsung alanda kendi katma değer uygulamaları ile Google ın da Windows 11 CoPilot+PC lerinden de daha yoğun bir AI yerelde de kapsamlı kullanım senaryolarını göreceğiz.


Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere çok eski olmayan yakın tarihli Intel/AMD tabanlı PC lere de ücretsiz yüklenebilecektir.



İlk Beta test son kullanıcılara yayınlanmadı ama Google Geliştirici Konferansında Beta olarak yayınlanacağını tahmin ediyorum. Firmalar yani OEM üreticileri Samsung DELL Acer HP ASUS Lenovo kendi iç testlerin geliştiriyorlar.





Daha resmi ve kapsamlı detaylar  Google I/O 2026 konferansında olacaktır şuan itibariyle birkaç hafta kalmıştır.




https://io.google/2026







https://betawiki.net/wiki/Aluminium_OS


https://www.reddit.com/r/Android/comments/1qqwq61/androids_desktop_aluminum_os_just_leaked_first/?show=original


https://aluminium-os.com



H
3 gün (4262 mesaj)
Yarbay

Sanırım Fuchsia için yolun sonu ya da Fuchsia ve Zircon özel mikroçekirdek yapısına gidilmeden önce Her şeyin OS'ı haline çevirmek için önce Android+ChromeOS yapacak Google.

Şahsen Fuchsia ile ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum. En azından tıpkı Huawei gibi Apple gibi sistem üzerinde tam kontrol sahibi olurdu. Neyi açıp neyi kapatacağını karşın kimse isyan edemezdi Android içinde olduğu gibi. Şu an Auto, saat, TV, telefon, tablet çoğu cihazda Android var. Fuchsia da Nest cihazlara girmişti başlangıç olarak. Auto ve TV olarak devam edilebilirdi Fuchsia için. Tam olarak 10 yıl oldu ve Nest'den öteye gidilmedi sanırım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
2 gün (38111 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Google Fuchsia yı kullanıyorum Google Nest lerde var başka cihazlar da olabilir ama anlaşılan beklenen masaüstü ve Android mobil işletim sistemi olarak Google Fuchsia kullanım alanı birkaç üründe kısıtlı gelişecek.

Bence Google Fuchsia yıllardır var zamanla ne olur bilinmez.

Olaya şöyle bakalım x86 mimarisi terk edilemez ve Windows 11 Arm64 de Prism bu yüzdendir sağlam kafa yorulmuştur fena da değildir.

Android uygulama market değerlendiriliyor hem de Linux yazılım desteği ile harmanlanıyor.


Bundan sonra tablet alacaklar mobil telefon arayüzüne büyütüp rezil sunanlar olmayacak. Samsung Dex ve kendi arayüzü bir nebze kotarıyor ama uygulama mağazalarda Samsung harici gerçek masaüstü veya tablet arayüzü arayüzlü ürün yok denecek kadar az. Telefon arayüzünü tabletlerde utanç verici kullanıyorum bir de bazıları yatak dikey yapamıyor klavye de varsa küfür eder insan.

İşte tüm bunlara da çözüm hem de Linux bonusu da yamana atılmaz.

Bu işletim sistemi tutacaktır Linux gelişecek kullanımı da .



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.