Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
4
Cevap
404
Tıklama
1
Öne Çıkarma
ABD onay verdi, Çin fiilen yasakladı: Nvidia H200 krizinde yeni perde
M
2 hafta (11455 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

ABD onay verdi, Çin fiilen yasakladı: Nvidia H200 krizinde yeni perde
Çin ile ABD arasındaki teknoloji eksenli güç mücadelesi yeni bir aşamaya taşınırken Nvidia’nın H200 yapay zeka çipleri bir kez daha iki ülke arasındaki gerilimin merkezine yerleşti. Kaynaklara dayanan bilgilere göre Çinli gümrük yetkilileri, bu hafta itibarıyla H200 çiplerinin ülkeye girişine izin vermeyecek. Aynı zamanda Pekin yönetiminin, yerli teknoloji şirketlerini toplantıya çağırarak bu çiplerin yalnızca “zorunlu hallerde” satın alınabileceğini açık bir dille ilettiği belirtiliyor.



ABD’den onay, Çin’den fiili yasak



Sürece yakın üç kaynağın aktardığına göre gümrük birimlerine iletilen talimatların dili oldukça sert. Yetkililerden gelen mesajın fiili bir yasak anlamına geldiği ifade ediliyor. Oysa resmiyette bir yasak yok. İlerleyen dönemde durumun değişip değişmeyeceği ise belirsiz. Normalde Nvidia’nın Çin’e H200 çiplerini satması yasaktı ancak ABD yönetimi çok kısa bir süre önce bazı şartlarla bu çipin Çin’e ithalatına resmen onay vermişti.



ABD’nin onayı uyarınca, çiplerin Çin’e gönderilmesi için üçüncü taraf testlerinden geçmesi, Çinli alıcıların güvenlik kriterlerini karşılaması ve ABD pazarına yeterli arz bırakılması gerekiyor. Ayrıca Çin’in, ABD müşterilerine satılan toplam hacmin yüzde 50’sinden fazlasını alamayacağı gibi sınırlamalar da var.



Nvidia H200, şirketin en güçlü ikinci yapay zeka işlemcisi konumunda bulunuyor ve performans açısından daha önce Çin’e sınırlı şekilde izin verilen H20 modelinin yaklaşık altı katı işlem gücü sunuyor. Bu da H200’ü, özellikle büyük ölçekli yapay zeka modellerinin eğitimi için son derece cazip bir donanım haline getiriyor. Huawei’nin Ascend 910C gibi yerli alternatifleri geliştirilmiş olsa da H200 her alanda daha fazla avantaja sahip.



Bu nedenle Çinli teknoloji şirketlerinin H200’e olan ilgisi oldukça yüksek. Geçtiğimiz ay paylaşılan bilgilere göre Çin merkezli firmalar birim fiyatı yaklaşık 27 bin dolar olan 2 milyondan fazla H200 çipi için sipariş verdi. Bu, milyarlarca dolarlık gelir anlamına geliyor.



Pekin’in niyeti belirsiz



ABD onay verdi, Çin fiilen yasakladı: Nvidia H200 krizinde yeni perde
Uzmanlara göre Pekin’in bu adımının arkasındaki motivasyon net değil. Çin yönetiminin, yerli çip üreticilerinin önünü açmak amacıyla H200’ü tamamen yasaklamak mı istediği, yoksa bu kısıtlamaları ABD ile yürütülen müzakerelerde bir pazarlık unsuru olarak mı kullandığı henüz bilinmiyor.



Öte yandan bazı sınırlı istisnaların masada olduğu ifade ediliyor. Sektör kaynaklarına göre Çin hükümeti, üniversitelerle ortak yürütülen araştırma ve geliştirme projeleri gibi özel durumlarda H200 alımlarına onay verebileceğini belirtti.



Ayrıca Bkz.Nvidia CEO'su: Yapay zekâ korkusu bilinçli şekilde körükleniyor



Analistler, bu gelişmenin zamanlamasına da dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın nisan ayında Pekin’i ziyaret ederek Xi Jinping ile görüşeceği biliniyor.  Çin’in bu görüşme önceki elini güçlendirmek istediği ifade ediliyor.



Bilindiği üzere ABD, 2022’den bu yana Çin’in ileri seviye çiplere erişimini sınırlayan ihracat kontrolleri uyguluyor. Geçtiğimiz yıl H20 modelinin önce yasaklanıp ardından yeniden izin verilmesi ve sonrasında Çin’in bu çipleri fiilen yasaklaması Nvidia’nın ülkedeki payını sıfıra indirmişti. Bu arada H200’ün Çin pazarına yeniden girmesi yalnızca Nvidia için değil, ABD hükümeti için de büyük bir gelir anlamına geliyor. Satışlardan yüzde 25 oranında pay alacak olan ABD, bu ticaretten milyarlarca dolarlık kazanç elde edebilir.




Kaynak:https://www.reuters.com/world/china/chinas-customs-agents-told-nvidias-h200-chips-are-not-permitted-sources-say-2026-01-14/

 Haberi Portalda Gör

E bi yasaklar bi izin verirsen adamlar da en sonunda sektiri çekerler.
Yoruma Git
İsmini Vermek İstemeyen Halil - 2 hafta +4
K
2 hafta (6199 mesaj)
Yarbay

Ambargo olmasaydı acaba yapay zeka rekabetinde ve sonucunda yapay zeka hangi seviyede olurdu?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İ
2 hafta (165 mesaj)
Teğmen

E bi yasaklar bi izin verirsen adamlar da en sonunda sektiri çekerler.




S
2 hafta (5454 mesaj)
Yarbay

H20 ile Çin'in 910C si hemen hemen aynı güçteydi. Ama H200 6 kat daha güçlü ise tabi arada muazzam fark var. Ne kadar, yapay zeka pratikliği konusunda abd li rakiplere göre daha yetenekli dursa da Çin, sonuçta işlem gücü fazla olan kartlara sahip olmak da ciddi önemli.

Birde Çin bir ara, bu sefer biz istemiyoruz derken, çiplerin içine abd istihbarati bir şeyler sokmuş olabilir diye kıllandığından istemiyor gibi haberler de çıkmıştı. Yani sadece yok yerli üretim ya da Trump ile görüşmeye karşı el güçlü olsun değildi konu diye biliyorum. O gizli bir şey olup olmadığı konusunda netleştiler mi ki?




D
2 hafta (5445 mesaj)
Yarbay

çin deki paraya bak; "birim fiyatı yaklaşık 27 bin dolar olan 2 milyondan fazla H200 çipi için sipariş verdi" bu siparişin envanteri size mi geliyor?




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.