Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
296
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Google'ın enerji tüketimi dört yılda ikiye katlandı
M
3 gün
Yarbay
Konu Sahibi

Google'ın enerji tüketimi dört yılda ikiye katlandı
Google’ın veri merkezleri, sadece dört yıl içinde elektrik kullanımını iki katından fazla artırdı. Şirketin 2024 sürdürülebilirlik raporuna göre, Google’ın veri merkezleri 2024 yılında 30.8 TWh elektrik tüketti. Bu rakam, 2020’deki 14.4 TWh tüketimin neredeyse iki katı.



Veri merkezleri, Google’ın toplam enerji tüketiminin yüzde 95.8’ini oluşturuyor. Şirketin veri merkezi elektrik kullanımı ile diğer operasyonlar arasındaki oran son dört yılda büyük oranda sabit kalırken, 2014 yılına geri dönüldüğünde (4 TWh) veri merkezlerinin tüketiminin yaklaşık 7 kat arttığı tahmin ediliyor.



Google, veri merkezlerinin enerji verimliliğini artırmak için uzun süredir çalışmalar yapıyor ve sektörde öncü konumda bulunuyor. Ancak Google, verimliliği sürekli olarak artırsa da artık gelişim oldukça sınırlı hale gelmiş durumda.



Çok çeşitli enerji altyapısı yatırımları



Google'ın enerji tüketimi dört yılda ikiye katlandı
Bununla birlikte karbon nötr enerji hedefi doğrultusunda Google, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için büyük yatırımlar yapıyor. Bunlar arasında jeotermal enerji, nükleer füzyon ve fisyon güç santralleri ile yenilenebilir enerji kaynakları bulunuyor.



Jeotermal enerji, hava koşullarından bağımsız sürekli elektrik üretme avantajıyla veri merkezleri için umut vadediyor. Google destekli Fervo Energy gibi girişimler, daha fazla yerde karlı jeotermal sondaj yapmayı mümkün kılıyor.



Google'ın enerji tüketimi dört yılda ikiye katlandı
Nükleer füzyon alanında Google, Commonwealth Fusion Systems şirketine yatırım yaptı ve 2030’ların başında faaliyete geçmesi planlanan Arc güç santralinden yıllık 200 megavat elektrik alımı için anlaşma imzaladı. Fisyon tarafında ise Google, küçük modüler reaktör üreten Kairos Power’dan 500 megavat elektrik satın alacağını taahhüt etti.



Ancak nükleer enerji projeleri güç sağlamak için henüz erken ve faaliyete geçmeleri en az beş yıl sürecek. Bu süreçte Google, yenilenebilir enerji satın alımına hız verdi. 2024’te 600 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi satın alırken, Ocak ayında 700 megavatlık güneş enerjisi anlaşması yaptı. Şirket ayrıca Intersect Power ve TPG Rise Climate ile birlikte karbon-nötr enerji santralleri kurmak için 20 milyar dolarlık yatırım planlıyor.



Google'ın enerji tüketimi dört yılda ikiye katlandı
Yeni nükleer santrallerin izin ve inşaat süreçleri uzun sürüyor, doğal gaz türbinleri ise mevcut bekleme listeleri nedeniyle kısa vadede çözüm olamıyor. Bu nedenle Google’ın önceliği, batarya depolamalı yenilenebilir enerji sistemleri. Google şu anda toplam enerji tüketimini karşılayacak kadar yenilenebilir enerji sözleşmesi imzaladı ancak bu kaynakların her zaman ve her yerde gerekli elektrik akışını sağlayamadığı belirtiliyor.



Ayrıca Bkz.Google'ın Gemini botları artık Gmail, Drive ve dahasında



Google’ın dünya genelinde veri merkezlerinin yaklaşık yüzde 66’sı, saatlik bazda karbon-nötr enerjiyle çalışıyor. Ancak bölgesel farklılıklar ciddi. Latin Amerika veri merkezlerinde bu oran yüzde 92 iken, Orta Doğu ve Afrika’da yalnızca yüzde 5 seviyesinde. Google'ın fisyon ve füzyon gibi istikrarlı, karbon salımı olmayan kaynaklara yatırım yapmasının nedenlerinden birinin bu olduğu belirtiliyor.




Kaynak:https://techcrunch.com/2025/07/01/googles-data-center-energy-use-doubled-in-four-years/

 Haberi Portalda Gör

M
2 gün
Er

30TWh demek 30 milyar kilowatsaat demek. Bu da Akkuyu da inşaa edilen nükleer santralin tam kapasite kullanılırsa 1 yılda üreteceği elektrik miktarına çok yakın. Diğer bir deyişle bütün Türkiye nin 1 aylık elektrik üretimine denk. Başka Türlü ifade edersek Atatürk Keban ve Karakaya barajların toplam elektrik üretiminden fazla. İzlanda nın elektrik üretiminden fazla. Kaç milyar liralık elektrik olduğunu da siz hesaplayın. İp ucu 100 milyar liradan fazla.

Bu rakam sadece bir firma ve bir yıllık elektrik tüketimi. Diğer veri merkezleri de eklenirse Türkiye nin bütün elektrik üretimine yaklaşıyor. İnsan beyni aynı işi iki dilim ekmek kibrit kutusu kadar peynir 10 zeytin 1 haşlanmış yumurta ve bir bardak şekersiz çayla yapıyor. Yani diyetisyenim yapabileceğini iddia ediyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

K
2 gün
Yüzbaşı

Google'ın acilen bataryalarını değiştirmesi lazım.





_____________________________

Eski kullanıcı adı: fatihgeyikci


T
2 gün
Binbaşı

Google ciddi manada bir dev!



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.