Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
12
Cevap
93
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Hat değerleri yorumlama
-
dün
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba,

Telekomdayım, mevcut paketim 35mbps, hattımda kesinti vs olmuyor, normal kullanıyorum.

Ama ekipler bu hızı kullanmanız uygun değil 16 ya düşür hızını deyip duruyor sürekli. Sizce bu konuda haklılar mı?


Genel bilgiler şöyle.

Santrale uzaklığım 600 metre.

Hız testim

< Resime gitmek için tıklayın >


Hat değerlerim

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 2 Temmuz 2025; 15:13:38 >

İ
dün
Moderatör

Değerler normal ekibin dediğine bakma onlara kalsa 3 mbit kullan der ciddiye alıncak mevzu değil. 50-60 mbit alırsın.




_____________________________

Eski kullanıcı adı: AMC

Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
dün
Yarbay

Verdiğiniz bilgilere göre bağlantınız oldukça iyi görünüyor. Detaylı inceleyelim:

1. Hız Testi:
  • Download: 32.80 Mbps
  • Upload: 10.22 Mbps
  • Ping: 10 ms (gayet iyi)
  • → 35 Mbps pakette 32.8 Mbps almak, %94 verim demektir. Bu çok iyi bir oran.

2. Hat Değerleri:
Değer Sonuç Açıklama Bağlantı Hızı 35832 / 11634 kbit/s 35 Mbps paketinize uygun Atanabilir Hız 67323 / 11635 kbit/s Hat teorik olarak 67 Mbps’e kadar destekliyor Gürültü Marjı (SNR) 12.4 dB / 8.6 dB Sınırda ama kabul edilebilir. (Download için 12.4 dB iyi, upload’da 8.6 dB biraz düşük ama sorun yoksa dert edilmez) Sinyal Gücü Seviyesi 14.3 dBm / 6.2 dBm Tatmin edici Sinyal Zayıflaması 14.5 dB / 3.1 dB 600 metre mesafe için mükemmel
3. Telekom Ekibinin Söylediği “16 Mbps’ye düşürün” önerisi mantıklı mı?
Hayır, şu anki verilerle bu öneri teknik olarak geçerli değil. Gerekçeler:
  • Hat teorik olarak 67 Mbps destekliyor, bu çok iyi.
  • SNR sınırda ama kullanılabilir seviyede.
  • Hiç kesinti yaşamıyorsanız, düşürmenize gerek yok.
  • Gerçek kullanımda stabil hız alıyorsunuz, bu en büyük kriterdir.

🔍 Sonuç:
Hat değerleriniz 35 Mbps için gayet yeterli.
❌ 16 Mbps’ye düşürmenizi gerektirecek bir durum gözükmüyor.
🛠 Telekom ekibi genelde hat sorunu yaşanmasın diye "önlem" olarak hızı düşürmenizi ister, ama siz zaten sorunsuz kullanıyorsunuz.

İleride kesinti, hız düşüşü veya CRC hataları artarsa tekrar değerlendirilebilir ama şu anlık hiçbir sorun görünmüyor.
İsterseniz bu durumu teknik raporla destekleyip Telekom’a yazılı olarak da bildirebilirsiniz.


chatgpt nin yalancısıyım hocam


Bu mesaja 1 cevap geldi.
-
dün
Yarbay
Konu Sahibi

Eyvallah , bende öyle düşünüyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @İmHyp3rioN
T
dün
Yarbay

Gemini cevabı,


Paylaştığınız görselleri ve bilgileri inceledim. Telekom ekiplerinin hattınızın 35 Mbps hızı desteklemediği ve 16 Mbps'e düşürülmesi gerektiği yönündeki iddiası, sizin sağladığınız teknik verilere göre kesinlikle doğru değildir. Bu konuda sonuna kadar haklısınız.
İşte durumunuzun teknik analizi ve neden haklı olduğunuzun açıklaması:
Teknik Değerlerinizin Analizi
  • Hız Testi Sonucu (32.80 Mbps): Mevcut 35 Mbps'lik paketiniz için aldığınız 32.80 Mbps download hızı gayet iyi bir değerdir. Bu, santralden size vaat edilen hıza çok yakın bir hız ulaştığını gösteriyor.
  • Atanabilir Hız (Max Rate - 67323 kbit/s): Bu, hattınızın teknik olarak ne kadar hızı kaldırabileceğini gösteren en önemli veridir. Sizin hattınız şu anda 67 Mbps hızı rahatlıkla destekleyebilecek kapasitede. Mevcut 35 Mbps'lik hızınız, bu maksimum kapasitenin neredeyse yarısıdır. Bu, hattınızda daha yüksek hızlar için bile fazlasıyla pay olduğu anlamına gelir.
  • Gürültü Marjı (SNR Margin - 12.4 dB): Bu değer, hattınızdaki sinyalin gürültüye karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir. Stabil bir bağlantı için bu değerin genellikle 8 dB ve üzeri olması istenir. Sizin 12.4 dB'lik değeriniz "iyi" seviyededir ve hattınızın mevcut hızda kopma yaşamadan stabil bir şekilde çalışacağını gösterir. Zaten siz de kesinti yaşamadığınızı belirtmişsiniz.
  • Sinyal Zayıflaması (Line Attenuation - 14.5 dB): Bu değer, mesafenizle ilgilidir ve santrale olan uzaklığınız arttıkça yükselir. 600 metrelik bir mesafe için 14.5 dB oldukça normal ve iyi bir değerdir. Bu zayıflama değeriyle 35 Mbps hızı çok rahat alabilirsiniz.
Sonuç ve Tavsiye
Elinizdeki veriler, altyapınızın mevcut 35 Mbps paketini sorunsuz bir şekilde karşıladığını, hatta 50 Mbps veya 60 Mbps gibi daha yüksek hızları bile destekleyebileceğini net bir şekilde göstermektedir.
Ekiplerin hızı düşürme ısrarının olası nedenleri şunlar olabilir:
  • Bölgedeki genel bir yoğunluğu yönetmeye çalışıyor olabilirler (port yetersizliği vb.).
  • Gelen ekibin teknik bilgisi yetersiz veya verileri yanlış yorumluyor olabilir.
  • Sistemde sizin hattınıza özel olmayan genel bir arıza kaydından dolayı gelmiş olabilirler.
Ne Yapmalısınız?
  • Kesinlikle hızınızın düşürülmesini kabul etmeyin.
  • Tekrar geldiklerinde veya aradıklarında, modem arayüzündeki bu "Hat Değerleri" ekranını onlara gösterin.
  • Özellikle "Atanabilir Hız" değerinizin 67 Mbps olduğunu ve "Gürültü Marjı" değerinizin 12.4 dB ile gayet stabil olduğunu belirtin.
  • Bu değerler ışığında hız düşürmenin teknik olarak hiçbir mantıklı gerekçesi olmadığını söyleyin. Aksine, isterseniz hızınızı yükseltebileceğinizi bile ekleyebilirsiniz.
Kısacası, mevcut internet kullanımınızda bir sorun yaşamadığınız ve teknik verileriniz bu kadar iyi olduğu sürece, hizmet aldığınız hızı düşürmeleri için hiçbir geçerli neden bulunmamaktadır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
-
dün
Yarbay
Konu Sahibi

Kardeş Allah seni iyi etsin emi
Bende diyorum nasıl böyle belirli bir kalıpta değerlendirme yapıyor bu adam diyorum, düzenine hayran kalmıştım ki son cümlen ile yıkıldım resmen




Bu mesajda bahsedilenler: @trkocaer
T
dün
Yarbay

Hocam indirme de 50 mbit kaldırması lazım. Kabloda ek vs varsa sağlam yapılmış mı kontrol sağlayın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
-
dün
Yarbay
Konu Sahibi

İlk attığım değerleri yazdın yapay zekaya sanırım.

SNR yi otomatiğe aldım, snr 10 düştü ama değerler 71-75 arasına kadar çıktı. Yani hat değeri oldukça iyi aslında.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @trkocaer
T
dün
Yarbay



Hocam buda benim cevap,

Hocam indirme de 50 mbit kaldırması lazım. Kabloda ek vs varsa sağlam yapılmış mı kontrol sağlayın.



T
dün
Yarbay

Size hatalı bilgi vermişler. Değerleriniz güzel fakat yükleme değerleriniz nedense kötü. Kablo ve kablonun eki vs varsa kontrolü sağlayın.




Bu mesajda bahsedilenler: @-OFLU-
-
dün
Yarbay
Konu Sahibi

50 lazım değil, 35 iyi şuanda.

Geçen gün sokaktaki bakır kabloları yenilediler. Yaklaşık 25 metre yakınımdaki kutudan modeme kadar siyah dış mekan çelik halatlı kablosu geliyor, direkteki kutudan 25mt ötedeki kutuya bağlanıyor, oradan da santral kutusuna 550 metre civarı yine bakır kablo ile bağlanıyor.

Normalde direkteki kutudan bana 3 bağlantı vardı, kablo yenilemesi nedeniyle direkteki kutudan sıfır kablo çektiler, ekipteki adam kabloyu modemin yanına kadar çek götür dedi , doğrudan o kabloya rj11 takıp modeme bile takarım, o derece.

Zaten öncesinde 48 olan değerim şuan 71 e çıktı.




Bu mesajda bahsedilenler: @trkocaer
T
dün
Yarbay

Hayırlı olsun uzun süre fiber gelesiye kadar o kablo sizi götürür o zaman.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
-
dün
Yarbay
Konu Sahibi

Upload bence iyi gibi, normalde bu değerler olmazdı, genelde 7 8 gibiydi, son değişimden sonra 11 e çıktı, tabi paket yükleme değeri 12 olunca sonuna kadar zorluyor ki yükleme değerimde bunu destekliyor, o konuda bi sorun yaşamadım şuana kadar.

Fiber gelmez buralara, buralar kırsal bölge. Normalde bölgemde bu hızı alan bi benim, diğer aboneler hep adsl kullanıyor

Hatta köyün çoğu bu hızdan haberi bile yok. Zannımca ekiplerin tavsiyelerini dinliyor hepsi.

Diğer köylerde de adsl bile zor çalışıyor. Yani böyle iyiyiz, aman karıştırmasınlar fiber miber istemeyuk.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 2 Temmuz 2025; 15:36:3 >


Bu mesajda bahsedilenler: @trkocaer
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.