Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
375
Cevap
15413
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Cevap: Ghost of Tsushima | Çıktı | PC ANA KONU #Türkçe (20. sayfa)
D
7 gün
Binbaşı

Oyunu dün alıp indirdim ve cidden sorunsuz yağ gibi akıyor.
Japonca dublaj ve türkçe altyazı seçeği ile oynuyorum o konuda da çok güzel olmuş.



F
20 sa.
Yarbay

Buyur Beyim ,

75 saatin sonunda Yaman zorluk seviyesinde Ana oyun + İki Adası ek paketi şeklinde oyunu bitirdim. Legends kısmına henüz bulaşmadım, pek sevilmemiş sanırım. Yine de bir kaç saat deneyimleyeceğim.

Öncelikle oyun Horizon serisi dışında en keyifle oynadığım Sony oyunu oldu diyebilirim. Tabii bunda Last of Us, GoW, Uncharted serilerini eski bilgisayarımda oynamamın etkisi de olabilir. Yalan yok.
Oyun Sanat Tasarımı ve Combat konusunda ayrı bir noktada. 4 yıl önce çıkmış bir oyun olmasına rağmen özellikle Çevresel grafik kısmında hiç sırıtmıyor. Bunda renk paleti, oyun ve fizik motorunun etkisi çok büyük. Öyle ki oyunda kendimi ekran görüntüsü almaktan alıkoyamadım. Normalde de bol bol çekerim fakat bu oyun benim adıma aşmış durumda.

Oyunun Combatı çok zevkli. Karakterimizi geliştirdikçe ve Yeni Kılıç Duruşları kazandıkça oynanış elementleri de değişiyor yapımın. Burada biraz iddialı bir yorum yapayım, Sekiro kadar iyi bile diyebilirim.
Bundan önce oynadığım oyun olan Jedi Survivor'da da Combat kısmı iyiydi. Fakat oyunun optimizasyonu aldığın keyfi baltalıyordu. Burada Sony güzel bir port örneği ile karşımıza çıkmış.
Horizon Forbidden West ile yükselen standardı bozmamışlar. Port konusunda eleştirebileceğim tek kısım bire-bir mekaniğinde istenen zamanda tuşa basmanın arada çalışmamasıydı. Bunun nedeni de oyunun 60+FPS üstü sorun çıkarmasıymış sanırım. Ama oyuna gelen güncellemeler ile düzelttiler bunu herhalde. Son günlerde sorun yaşamaz olmuştum.

Oyunun o kadar çok övülecek noktası var ki ben direk olumsuz taraflarını söylesem daha kısa sürer sanırım bu yazı. Öncelikle oyunun yan görev ve bazı ana görevlerdeki karakter animasyonları çok kötü. Özellikle önemsiz NPC'ler Skyrim kıvamında. O dublaj ve seslendirme kalitesinin ciddiyeti bir anda kaybolabiliyor. Adamın ailesi kılıçtan geçirilmiş, kendini paralıyor ama mimik ve animasyon hak getire.
Bir diğer sorun ise oyunun uzak çizim mekaniğinin tam oturmaması. Bazen çok net ve sorunsuz görülebiliyor, bazen ise pixel sayımlarına başlayabiliyorsunuz. Hele hele biraz uzaktaki ateş efekti beni benden aldı.

Tekrar övme mode on. Oyunun en iyi tarafı sanırım Japonca Seslendirmesi ve Türkçe Yerelleştirmesi diyebilirim. Bunda Roronoa Zoro'yu seslendiren abimizin ana karakterimizi seslendirmesi,
23 Studios'un ise büyük bir risk alarak yaptığı Yerelleştirmenin kalitesi. Eski Türkçe, Farsça ve artık pek kullanmadığımız normal Türkçe kelimeler gayet güzel yedirilmiş. Edebi Japonca'nın karşılığı için sağlam ve oturaklı anlamlar bulunmuş. Hoş, spoiler yemeden izlediğim bir kaç videodaki İngilizce dublajın da gayet başarılı olduğunu gördüm. Yine de Japonca Dublaj + Türkçe Altyazı ile oyun altın bir uyum yakalamış.

Oyunun bir diğer sağlam olduğu kısmı karakterleri. Jin Sakai'nin gelişimi, dayımızın biz ve töresi arasında gidip gelmesi çok iyi işlenmiş. Adamı kurtarmak için Moğol ordusunun yarısını kılıçtan geçirdik, adam yakışmaz yeeeen deyip durdu yahu. Bunun dışında diğer yan karakterler ve onların görevleri farklı hikayeler ile karşılaşmamızı sağlıyor. Özellikle Görev dizisi şeklindeki bölümler ilgi çekiciydi.
Örf ve Âdetler'den değinmişken oyundaki en büyük ironi de burada ortaya çıkıyor. O kadar Töre'den, Örf ve Âdetler'den bahsediliyor fakat arka plan hep bir Game Of Thrones piyesi. Bu oyunda Japon'un Japon'dan başka düşmanı yok bence.

Oyunun combatından biraz söz etmiştim. Devam edeyim tekrar övmeye. En zor seviyede bildiğiniz 2 vuruşta, abartı veya lafın gelişi değil tam 2 vuruşta karakteriniz ölüyor. Karakterinizi geliştirinceye kadar en ufak çatışmalar dakikalarınızı alabiliyor. Ayrıca oyundaki Boss yani Düellolar oldukça zevkli. Buna opsiyonel Bossları da ekleyince keyfiniz artıyor. Düellolar esnasında kullanılan kamera açısı ile oyunun cehresi de bir anda değişiyor. TP Gizlilik ve Aksiyon oyunundan omuz kamerası hizalı TP For Honor stili bir oynanışa geçiyoruz. FOV'un gözler yaşlı.

Oyunun Dünyası, Etkinlikleri ve bunları sunuş şekilleri yer yer bize uzak kalsa da çok iyi yedirilmiş. Rüzgar ile yön/görev bulma, Can ve Azim barlarımızı artırma, Manzaraya karşı Şiir yazma, hatta Düellolar. Hepsi kendine özgün bir stil ve tarza sahip. Düelloların bir Spagetti Western sahnesi kıvamındaki sunumları göze hoş olmuş. Zaten oyun bol bol gönderme ve esinlenmeye sahip. Açıkçası Amerikan menşeili bir firmanın bu kadar başarılı bir Japon oyunu yapabilmesi takdire şayan.

Oyunun en iyi ve uyuz kısmı Shogun dönemi Japonya'sını çok iyi anlatması. Hele birde Shogun dizisini izleyip oyuna başladıysanız bir noktadan sonra Seppuku yapmanız olası. Çünkü oyunun dili ve geçtiği dönem çok ağır. Gururdan, Örf ve Âdetler yüzünden artık kasıl kasıl yürümeye başladım. En son bu kadar kasılmayı Hogwarts Legacy'deki British egosu ile çekmiştim. Düşman başına.

Oyunun müziklerinden söz edeyim biraz. Oyun için hazırlanan parçalar gayet başarılı olmuş. Genelde Geleneksel Japon esintileri ve Orkestral Parçalara yer verilmiş. Bazen sanki bir epik savaş filmindeyiz gibi hissediyoruz, bazen ise bir Kurosawa yapımında. Rahatsız olduğum bir kısım olmadı açıkçası.

Ek paketinden söz etmem gerekirse itirat etmeliyim ki oyunun PC tarafına duyurusu yapılıncaya kadar bilgim bile yoktu. O nedenle ek pakete başladığımda pek bir beklentim olmamıştı.
Oynadıkça ise oyun beni şaşırtmaya devam etti. Yeni düşman tipleri, oyunun dünyasına ait yeni mekanikler falan derken gayet doyurucu bir içeriğe sahip bir eklenti olmuş. Ana hikaye psikodelik bir macera kıvamında. Geçmişin de sıkıntıları yüzünden bol bol gel-gitli bir anlatım olmuş. Hoşuma gitti açıkçası, sıkılmadım ve farklı geldi..

Oyun ile ilgili son eleştirim olarak beni üzen, daha doğrusu oyunun çıktığı döneme göre git gide yaklaşan bir baş belasını bize hafiften göstermiş olması.

Yahu her şeyi geçtim; Lezbiyen, daha doğrusu Biseksüel Samuray Nine'yi nasıl hayal ettiniz 1200'lerin Feodal Japonya'sında. Bu oyundan sonra çıkan Horizon Forbidden West tam bir woke örneğiydi. Ulan 20 kişi Dünya nüfusu kalmış, hemcins hemcinsine yürüyen yürüyene.
Güzelim oyunlarımızı bunların maşası yapmayın lütfen. Duyarı az ötede kasın.

Günün sonunda uzun süredir PC çıkmasını beklediğim, çıktığından beri bir an olsun bile sıkılmadan oynadığım bir yapım oldu Ghost of Tsushima. Açıkçası yılbaşından beri Japon yapımlarına doydum sayılır. Sekiro, Shogun, Ghost of Tsushima vs falan hepsi sökün etti bünyeme. Olsun, bir o kadar gelsin tüketiriz yine. Devam oyunu merakla bekliyorum.

Yol ve Pusatın açık ola Beyim.


https://www.youtube.com/watch?v=xD59QSdC734



M
15 sa.
Yarbay

Oyunu bende bitirdim ama resmen içim daraldı

Çok çok uzun yapmışlar.Bu kadar uzatmalarına gerek yoktu.Birde oyun ciddi anlamda kolaylaşıyor combatını öğrendikten sonra gelene geçene tek atmak sarıyor

Ha başlıyacaklara tavsiyem dlc görevi gözükür gözükmez gidin.Oyunun en iyi zırhı o bölgede.Bence en önemli özellik olan ata item depolama olayıda orada açlıyor.

60 milyon bütçe ile muazzam bir iş.Yapay zeka ve animasyonlar dandik fakat bu bütçeye normal.Muhtemelen ps5 pro tanıtımında ghost of thusima 2 yi de görecez.Bu sefer hayvan gibi bütçe ayırcaktır sony.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.