Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
137
Tıklama
0
Öne Çıkarma
PCX125 veya 250cc Tavsiye
S
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar merhaba arabamı trafikten bıktıgım için satarak bir motor almayi dusunuyorum. Hem masrafı daha az oluyor
gunluk işe git gel 20km yol yapıyorum, yaz aylarında kuşadası-izmir arasında 100km gidebilim toplamda git gel 10-12 defa olur en fazla. Sırf otoban yuzunden 250cc alınır mı ? yoksa 125 de götürürmü. Mesela 1 saat 120km hızla 125cc ile gitsem motor zarar görürmü. Tşkler



J
2 hafta
Yarbay

Yok hocam ne zarar görsün , zaten 100-110 ilegidiyorsanız 90-100 ile gidiyorsanız rahat rahat gıdersınız. Sadece malum kış ayları zor olabilir. Ben de sızın gıbı bır surecten gectım.
Forza 250 alacagım nasıpse ben o da ılerıde belkı forza 750 ye yukseltırsem degıstırırım yoksa durur. ( Forza 750 alacaktım ama once Forza 250 işimi gorsun dıye denemek en mantıklısı geldi.)
125 alacak olsam da SYM JEtx 125 ya da Pcx alırdım ben de.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
2 hafta
Yarbay

Yaz aylarında Kuşadası-İzmir yapacaksanız 125 cc tavsiye etmem. Zaten 125 cc motorla 120 kms hız yapamazsınız. En babası 110 kms hızı aşamaz. Sürekli son hızda giderseniz motoru erkenden bitirirsiniz. Daha düşük hızlarda örneğin 80 ile gitmek 125 cc için en sağlıklısı ancak bu hız da uzun yolda sizin için tehlike yaratabilir.

Arada uzun yol olmasaydı 125 cc alın derdim ama uzun yol söz konusuysa 250 cc alın, hatta 300-350 cc alın.

Ne alırsanız alın, ABS'si olmayan motor asla almayın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

Pcx dusunuyorum, scoter tecrubem yok. Daha once motor kullanmadigim icin guclu gelirmi acaba diyede endiseleniyorum. Ehliyet a2 almakmi mantikli, yoksa direk a almak mi? Belki ilerde vitesliye gecis yaparim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Jr09
S
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

Tskler. Bende uzun yolu dusunuyorum, dediginiz gibi ama pcx te gaz kesici var, son gazda verseniz 110 uzerine cikmiyor sanirim, ama 1 saat boyunca ust limitinde gitmekte motoru erken bitirebilir diye dusunuyorum bende, 250cc almayi dusundum ama tecrubem olmadigi icin gucunden korkuyorum acikcasi



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
J
2 hafta
Yarbay

Burda insanın akli dengesi ve iradesi çok önemli.
İlk motora bındıgınızde maymunluk yapan bır ergen olarak davranınca her şey beklenebılır.Ancak olgun ve bilinçli bir insansanız 1000ccye de bınsenız şaklabanlık yapmaz, gazı hurraa açmaz, kontrollu ve tedbirli olurk urallara uyar ısenız sorun yasamazsınız ( fiziksel ağırlık farkı hariç , bunun ıcın ders ya da dusuk ritimlerde uzun bır sure kullanım tavsıyedır. )
Dırekt A almanızı onerırım bu sebeple yarın obur gun bır daha ugrasmayın ben de keske basta alsaydım demıstım.
(250ccde bıle daha gazı yoklamadan , artistlik yaparak, hareket yaparak, aralardan gecmeye calısarak ( kuralları hıce sayarak ) patlayan bır suru ınsan var. Kurallarda haklı sız olsanız bıle canınıza bır sey olduktan sonra anlamı yok , agır baslı ve dıkaktlı ısenız hepsı guvenlı.
Her kosede yavaslarım , yaya yolu yaklasımında yavaslarım mesela . 2 dk kaybedeyım ne olur ? Ama arac arkasından cıkan yayaya carpıp rahmetlı olan ınsanlar bıle var. >Değmez.
O sebeple ozet gecmek ısterken bıraz uzattım kusura bakmayın velhasıl oyle cok da ahım şahım guclu gelmez at gibi atmaz tepesınden dıkkat edın yeterlı.




Bu mesajda bahsedilenler: @social
T
2 hafta
Yarbay

PCX'te gaz kesici olmasa da 110 üstü hız yapamaz. 12 beygir gücün yapacağı hız budur. Ne kadar beygir o kadar hız. Evet ibre 120 falan gösterebilir ama gerçek hız 100-110 arası bir şeydir. Zaten sürekli o hızlarda saatlerce yol alırsanız çok kısa sürede motoru bitirirsiniz. Bunun arabayla saatlerce 200-220 km hızlarda gitmekten bir farkı yoktur. Scooter motoru araba motorundan farklı bir teknolojiye sahip değildir. Hiç bir motor sürekli redline devrinde gidemez elektrik motoru değilse.

Merak etmeyin 250 cc aşırı güçlü bir motor değil. O da 22-24 hp gibi bir güce karşılık geliyor. PCX 125 dolu ağırlık 138 kg, güç 12,5 hp: 130/12,5 = 11,4/kg/hp. Forza 250 dolu ağırlık 184 kg güç 23 hp = 8 kg.

Yani 250 cc serilik bakımından 125 cc den 2 kat seri değil. Yalnızca %43 civarında daha seri. 250'nin esprisi daha ağır oluşu nedeniyle kontrolunun ve zapt etmesinin daha zor oluşu ama daha yüksek hızlara çıkabilmesi. Şehir içinde 250, 125 e göre biraz hantal kalır, 125 daha kıvraktır, kolay manevra yapar, her deliğe sığar ama şehir dışında yan rüzgarlardan aşırı etkilenir, yanından otobüs geçse, sağa sola savrulursunuz ve trafiğin hızına ayak uydurmakta zorlanırsınız ki bence bu durum direk 250 ile başlamaktan daha tehlikeli.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @social
S
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

açıklayıcı bilgilerinizden ötürü çok tşkler, son yazdıklarınıza istinaden 125 almak ve sadece şehir içi kullanmaya karar verdim, kuşadasında yazlgım var, belki motorla gider gelirim diye dusunuyordum ama otoban ruzgardan savrulma ve motoru uzun sure yuksek devırde kullanma durumundan dolayı şehirdışı olayından vazgectım, 250cc de kılo olarak agır ve sehır ıcınde benı zorlayacaktır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
T
2 hafta
Yarbay

Rica ederim. Ağırlıklı olarak Kuşadası-yazlık arasında kullanacaksanız 125 daha uygun bir seçim olur. Bende hem 125 hem de 250 cc scooter var. 250 cc olan Forza. 125 cc ile 5-6 kere uzun yol yaptım ama güvenli bulmadığım için 250 cc'ye terfi ettim. 125 cc. şehir içinde daha kıvrak, düşürseniz yerden kaldırması kolay, arızalansa iterek götürmesi kolay, küçücük park yerlerine sığar, daha az benzin yakar, küçük şehirler ve kasabalar için 125 cc ideal. 250 cc daha çok büyük şehirler için uygun olacaktır.

125 cc ile elbette hiç uzun yol yapılmaz değil, ben yaptım, yapan çok. sadece düşündüğünüz hızlarda sürekli gidemezsiniz. Hızınızı genellikle 70-80 bandında koruyup gerektikçe kısa süreler için 100-110 arasına çıkarak sürmeniz gerekiyor. Yol çok işlek değilse bu durum çok sorun yaratmayabilir ama işlek yolda sürekli sizi sollamaya çalışan arabalar ve kamyonlar sizin için tehlike yaratacaktır. Dahası hafif bir motor olduğu için rüzgardan ve yanından geçen büyük araçlardan 250 cc motora göre daha fazla etkileniyorlar. İyice ustalaştıktan sonra 125 cc ile izmir-Kuşadası da yapabilirsiniz. O güzergahta alternatif yol çok. Aydın otobanı var, eski İzmir-Aydın yolu var ve Pamucak-Gümüldür üzerinden Bayındır veya Seferhisar var.

Motosiklet kullanmak otomobil kullanmaktan daha zor. Uzun yıllar otomobil kullandıktan sonra bir scooter aldım ve otomobil kullanmaya nazaran çok daha uyanık, çok daha dikkatli, yolu ve ilerideki trafiği daha iyi okuyarak, sürekli hem önü hem de arkayı kollayarak, üstelik yollardaki çukurlara, taşlara, yağ. mıcır, yaprak gibi motoru kaydırıp düşürebilecek unsurala azami dikkat ederek kullanmak, virajlara giriş tekniklerini öğrenmek ve 2 ayrı freni nasıl kullanacağını bilmek gerekiyor. Manuel vitesli motorlar daha da zor. Bunları yapmadan da kullanan çok ama çoğu kaza yapıyor, bir yerlerde patlıyor. Bkz. Zafer Akçay Youtube kanalı.

Hayırlı olsun 125 cc seçiminiz ama muhakkak abs'li bir 125 cc alın, Benim 125 cc abs'siz, o yüzden panik fren ile bir kez düştüm ve sol ayak bileğimi çatlattım, hem de 25-30 kms hızdayken.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @social
S
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

Çok tşkler, honda pcx125 almaya karar verdim. Honda otomobil plazada çalışıyorum, tanıdıklar vasıtasıyla aksesuarsız giriş fiyattan bir pcx alacagım. Yorumlarınız için tekrardan çok tşkler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
J
geçen hafta
Yarbay

Hocam tanıdıklarla bıze de bi el atın




Bu mesajda bahsedilenler: @social
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.