Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
516
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Linux Dağıtımları Hakkında Deneyimlerim
C
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arch Linux:

Arch Linux rolling-release yani sürüm değiştirmeden güncellenen bir dağıtım. Çıkan güncellemeleri hemen alır (linux kerneli,paketler,arayüz güncellemeleri). Oldukça stabil bir dağıtım. Kurulumda herşeyi kendiniz yaptığınız için kontrol sizde oluyor. İçersinde gereksiz paketler yüklü gelmediğinden dolayı ram yemiyor ve oldukça stabil çalışıyor. Paket yönetici pacman paketleri hızlıca güncelleyebiliyor yükleyebiliyor.Pacman dışında birde paketlerini topluluğun oluşturduğu Aur var. Aur'da her türlü paket mevcut. Mesela bir programı indireceksiniz baktınızki sadece ubuntuyu destekliyor, Aur'da arattığınız zaman genellikle bu program orda mevcut oluyor.

Birde Arch Linux tabanlı diğer dağıtımlar var. Benim denediklerim Antergos ve Manjaro

Antergos ve Manjaro oldukça stabil,uygulamalar tak diye açılıyor ama Manjaronun güncellemeleri geç vermesi,bazı güncellemeleri diğer sürümde vermesini pek beğenmedim (linux mint gibi yani). Biraz arch linuxtan uzaklaşmış bir dağıtım. Antergos ise grafiksel kurulum ve numix teması dışında archtan farksız.


Debian:

Debianda 3 çeşit sürüm var. Unstable,testing,stable. Ana sürüm stable sürümü yani paketler güncel değil ama stabil,sorunsuz çalışıyor. Testing ve unstable ise güncel ama paketler sorunlu olabiliyor. Ben ana sürümü baz alıp konuşacağım. Ana sürümde paketler oldukça eski. Linux Kernel 4.10 çıkmışken debianda hala linux kernel 3 var, bunun dışında arayüz eski. Kernel eski olduğu için bazı donanımları tanıyamıyor. Arch linuxa göre artısı grafiksel bir kuruluma sahip olması. Paket yönetici olarak apt kullanır.

Debian tabanlı dağıtımlardan denediklerim Ubuntu,Linux Mint,Elementary Os.

Ubuntu:

Linux denince akla ilk gelen dağıtımdır. Bir çok masaüstü ortamı mevcut ve geniş bir desteğe sahip. Bir sorununuz olduğu zaman forumlarında kolayca çözüm bulabiliyorsunuz. Ubuntu debian sid tabanlıdır , paketleri debian stableden daha güncel ama debian sid kullandığından dolayı bazı problemler var. Mesela dosya yöneticisini kullanırken durduk yere çökebiliyor, mağazadan uygulama yüklemek için basınca öylece kalabiliyor. Masaüstü ortamı varsayılan olarak Unity'dir. Unity iyi efektlere sahip,işlevsel bir arayüz ama fazla sistem kaynağı tüketiyor bu yüzden donanımı düşük olanlar pek tercih etmiyor.


Linux Mint: (Ubuntu/Debian Tabanlı)

"Linuxa yeni başlayacağım hangi dağıtımı kullanayım" diye bir soru gelirse genellikle Linux Mint önerilir. Sebebi windowsa benzeyen masaüstü ortamı cinnamonu kullanması ve kullanımının kolay olmasıdır.Linux mintin ubuntu ve debian tabanlı sürümleri vardır. Ana sürüm ubuntuyu temel alır.Kendine özel mağazası ve yazılım,kernel yüklemek için bir program mevcut. Genellikle ubuntudan daha stabil,hızlı olduğundan bahsedilir ama ben buna pek katılmıyorum. Cinnamon pek efektif,şaşalı bir masaüstü ortamı olmamasına rağmen en az unity kadar ram tüketiyor ve kullandığım kadarıyla oldukça laglı. Mintin debian tabanlı olan sürümü LMDE ilk sürümde debian unstableyi temel alıyordu bu yüzden sürüm değiştirmeden güncellenebiliyordu. LMDE 2 sürümünde debian stableye geçildi ve bu özelliğini kaybetti. LMDE , linux minte göre daha stabil,hızlı ama güncel değil. Mesela debian stable ethernet kartımı tanırken LMDE 2 nedense tanıyamadı, internet olmadığından dolayı sildim. LMDE 3 çıkarsa, debian unstableyi temel alırsa Linux mintten daha başarılı olacağına inanıyorum.


Elementary Os: (Ubuntu Tabanlı)

Gördüğüm en güzel masaüstü ortamına sahip linux dağıtımıdır kendisi.Görünüm olarak Mac Os'u andırıyor.Pantheon Masaüstü ortamı oldukça şaşalı olmasına rağmen düşük sistemlerdede çalışabiliyor. Elementary Os'u geliştiren çok az kişi var bu yüzden sürümler oldukça uzun aralıklarda çıkıyor. Kendisine has e-posta istemcisi,terminali,mağazası,internet tarayıcısı var.

Fedora:

Açıkça söylemem gerekirse çok fazla kullanamadığım için pek bilgim yok. Red Hat tarafından desteklenmekte, paket dosyaları rpm'dir ve paket yöneticisi dnf'dir (eski sürümlerde yum paket yöneticisi kullanıyordu)


3 paket yöneticisi (dnf,apt,pacman)e bakacak olursak dnf ve apt komutları birbirine oldukça benziyor, pacman daha farklı komutlara sahip. Bir paketi kurma işlemdi kendi gözlemlerimce hız olarak şöyle pacman>apt>dnf.



*
8 yıl
Yarbay

Cinnamon'da böyle bir sorun yaşamanız ilginç doğrusu.

Şu anki durum , pc 10 saattir açık. Mint 18.1 Cinnamon
< Resime gitmek için tıklayın >



C
8 yıl
Yarbay

Linux Mint 18.1'de ben wifi sorunu yaşıyorum. Bir süre internet kullanmazssam wifi kopuyor. Ayarlardan wifi kapatıp açmam gerekiyor. Bu soruna rastlayan ve çözen var mı?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
*
8 yıl
Yarbay

Forumunda konu açın , istenen çıktıları vererek

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?board=7.0




Bu mesajda bahsedilenler: @cagdas70
P
8 yıl
Yarbay

Ben de mint denedim ama bana da pek stabil gelmedi doğrusu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
*
8 yıl
Yarbay

Driverlarla ilgili sorun yaşamış olmanız muhtemel , laptopa mı kurdunuz?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @PaNoZ
C
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: PaNoZ

Ben de mint denedim ama bana da pek stabil gelmedi doğrusu.

Aynı şekilde. İmzamdaki sisteme kurdum.Aynı anda birden fazla uygulama açınca takılmalar başlıyordu. Grafik driverinide Amdnin sitesinden indirip kurmuştum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 15 Mayıs 2017; 17:59:17 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
8 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Celonfix


quote:

Orijinalden alıntı: PaNoZ

Ben de mint denedim ama bana da pek stabil gelmedi doğrusu.

Aynı şekilde. İmzamdaki sisteme kurdum.Aynı anda birden fazla uygulama açınca takılmalar başlıyordu. Grafik driverinide Amdnin sitesinden indirip kurmuştum.

Cinnamon'da performanslı bir kullanım için ATI/AMD kartlar ile fglrx sürücüsünü kullandığınızda Tear Free seçeneğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Bu seçenek dikey senkronizasyonu etkinleştirerek, GPU'nun 3D hızlandırma özelliklerini kullanan pencere yöneticisinin daha akıcı çalışmasını sağlıyor ve yırtılma sorunlarını çözüyor.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.