Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
691
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Memurların Yapabileceği Ek İşler Neler?
İ
11 yıl
Er
Konu Sahibi

Memurların Yapabileceği Ek İşler Neler?

Geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleştirilen KPSS’de milyonlarca insan ter döktü. Her ne kadar beğenilmiyor olsa da hala daha en çok tercih edilen mesleklerden birisi olan memurluk, insanların arkasında devlet olduğunu hissettirdiği için daha çok tercih edilmektedir. Memurlar ülkemizde hiçbir zaman maaşlarından memnun olmadıkları içinde sık sık protesto yapar ve sürekli zam isterler. Kendilerinin de elbette haksız olduğunu söylememiz mümkün değildir ancak; eğer isterse şuan Türkiye’deki 3 milyon memur ek işte çalışabilir. 657 Sayılı Kanun’un 28′inci maddesi yapılacak ticari faaliyetler hakkında bilgiler vermektedir. Bu kanun içerisindeki maddede “Devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadırlar” diye bir madde geçtiği için memurlara bazı sınırlamalar koymaktadır. Bizde bu sınırlar içerisinde memurların hangi işleri yapabileceklerini sizlere sıralayacağız.

MEMURLAR DİZİ VE FİLMLERDE ROL ALABİLİR Mİ?

Sorumuzun cevabı “ evet “ olacaktır. Eğer bir memur kendi görevini küçük düşürücü davranışlarda bulunmuyorsa herhangi bir film ya da dizi de rol alabilir. Kendi mesai saatleri içerisinde olmadan ve aynı zamanda da kendi çalışmalarını etkilemeyecek şekilde çalışabilirler. Bununla birlikte üçüncü şahıs olan işverenlerle sosyal güvenlik açısından herhangi bir ilişki kurmamaları gerekmektedir. Aynı zamanda isterlerse sahneye çıkabilir ve hatta bir CD bile çıkartabilirler.

MEMURLAR KÖŞE YAZARI OLABİLİRLER Mİ?

Bir memurun herhangi bir yayın kuruluşunda hizmet akdine bağlı olarak köşe yazarlığı yapması maalesef mümkün değildir. Fakat 657 sayılı kanunun basına bilgi veya demeç verme başlıklı 15inci maddesine aykırı olmamak kaydı ile köşe yazarı olabilir hatta telif hakkı bile alabilirler.
MEMURLAR ŞİRKET ORTAĞI OLABİLİRLER Mİ?

Hiçbir memur esnaf ya da tüccar olamaz ancak; eğer isterlerse anonim veya limited şirketlerinden hisse senedi alabilir ve şirketlere ortak olabilirler. Memurlar sadece şirketi temsil edemezler ama ortak olabilirler.

MEMURLAR ARABASINI KİRAYA VEREBİLİRLER Mİ?

Devlet memuru olan bir kimse arabasını kiraya verebilir. Türk Ticaret Kanunu’na göre aracını kiraya vermek tacir veya esnaf sayılmadığından ticari bir faaliyet olarak sayılmamaktadır. Bu sebeple memurun aracını kiraya vermesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

MEMURLAR ÖZEL OKULLARDA DERS VEREBİLİRLER Mİ?

Memurların ilgili birimlerden izin almak kaydı ile haftada 10 saati geçmeyecek şekilde ücretli ders vermesi mümkündür.

Kimyager ve kimya mühendisleri için ise bir özel durum söz konusudur. Onların 6269 Sayılı Kanun çerçevesinde mesai saatleri dışında kendi adına ya da bir işverenle mesleğini serbest olarak yapabilmesi mümkündür.

Memurların Yapabileceği Ek İşler Neler?



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.