Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 3 misafir, 2 mobil kullanıcı
17
Cevap
20427
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hakkında Bilgi
İ
6 yıl
Er
Konu Sahibi

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi (Türkçe) ile ilgili bilgi vermek istiyorum.

Eğitim dili Türkçe olmakla birlikte, bazı dersler İngilizce olarak verilmektedir. Bazı derslere Uluslararası Tıp Fakültesi'nde ders veren öğretim görevlileri de girmektedir. %30 İngilizce denilse de, İngilizce derslerin sayısı çok daha azdır.

İlk kayıt yapıldıktan sonra İngilizce yeterlilik sınavını geçemeyen öğrenciler İngilizce hazırlık okurlar. İngilizce yeterlilik sınavı zor değildir. Gramer, kompozisyon, dinleme, okuduğunu anlama sorularından belirli bir puanın üzerindeki öğrenciler, mülakata bile girmeden geçebilirler. Bazı öğrenciler İngilizce mülakat sınavına alınıp, geçip geçemeyeceği belirlenir.

1. döneme başlayan öğrenciler en fazla 1-2 dersi İngilizce gördükleri için eğitim sırasında pek zorlanmazlar. Aslında en iyi tıp eğitimi, Türkçe eğitimdir, ancak bir doktorun bilimsel makaleleri, İngilizce kaynakları okuyup, anlayabilmesi için çok iyi derecede İngilizce bilmesi gerekmektedir.

Hazırlık, 1. ve 2. dönem dersleri Kavacık'ta, 3., 4., 5. ve 6. dönem dersleri Bağcılar'daki Medipol Mega Hastanesi'nde işlenir. Her öğrenci istediği konuda bilimsel araştırma grubuna katılabileceği gibi, hocaları ile görüşüp, herhangi bir konuda bilimsel araştırma yapabilir, makale yazabilir. Önümüzdeki seneden itibaren her öğrencinin 6. sınıf sonuna kadar en az bir araştırma grubunda yer alıp, kabul gören bir bilimsel dergide yayımlanan bilimsel bir makalede adının yer alması zorunluluğu getirilmesi planlanmaktadır. Not ortalaması yeterli olan isteyen öğrenciler lisanslarının yanında doktora programına başlayabilir dense de, pratikte bunu yapan öğrenci sayısı çok azdır. Zaten zor olan derslere ilave yük getirmek, doktora uğruna ilave 1-2 yıl daha okumak istemezler.


1., 2. ve 3. dönemlerde temel bilimler, sistemlere ayrılmış kurul konuları halinde öğretilir. 4. sınıftan itibaren 6. sınıf sonuna kadar tamamen vakalara yönelik klinik bilgiler verilir. Beyaz önlükler giyilip, stetoskoplar enselere konularak hastane içerisinde stajyer doktor ünvanı alınarak, staj yapılır. Staj sırasında teorik ve pratik eğitim birlikte alınır. Her dönem öğrencileri gruplara ayrılır, vizitlere çıkılır, hastalara dokunulur, muayene edilir. Hasta sayısı çok fazladır. 4. ve 5. dönemlerde stajlarda klinik konular (dahiliye, pediatri, cerrahi, kardiyoloji, kadın doğum, vs.) hasta üzerinde uygulamalı ve teorik olarak öğretilir. Stajlarda yaklaşık 5 veya 10 haftalık dönemler halinde sadece yapılan staj konusu ile ilgili teorik ve pratik dersler alınır. 6. dönemde intern doktorluk yapılır.

1. dönemde seçmeli derslerle birlikte, Tıp İngilizcesi, Türk Dili ve Edebiyatı ve İnkılap tarihi dersleri de vardır. Bu derslerin sınavları basittir. 1. 2. ve 3. dönemlerde, 1-1,5 aylık aralıklarla kurul konuları ve sınavları vardır. Kurul konusunun anatomi, fizyoloji, histoloji, biyokimya, farmakoloji, patoloji, hatta bazı konularda klinik bilgiler bir arada verilir. 1. ve 2. sınıfta anatomi derslerinde kadavra görülür. 3. dönem biraz daha vaka ağırlıklıdır. Probleme dayalı öğrenme de araya serpiştirilmiştir. 1. dönemden itibaren temel bilimler konularıyla ilgili sınav soruları vakalara yönelik sorulur. Mesleki beceri, laboratuvar sınavlarından ve sene sonundaki proje ödevinden ilave sözlü sınav olunur. Staj sırasında teorik ve pratik eğitim birlikte alınır. Her dönem öğrencileri gruplara ayrılır, vizitlere çıkılır, hastalara dokunulur, muayene edilir. Hasta sayısı çok fazladır. 4. ve 5. dönemde görülen klinik stajların eğitim süresi sırasında, yaklaşık 10 soruluk küçük ara sınavlar ile core adı verilen ipad sınavı, 5-10 haftalık staj sonunda sözlü ve yazılı sınav olunur. Her öğrencinin staj dönemi bir sunumu olur. Stajlardaki sözlü ve yazılı sınavlarda öğrencileri oldukça zorlarlar. Sözlü sınav yaklaşık 30 dk sürer. Stajlar genellikle 36 kişilik gruplar halinde yapılır. Yaklaşık 36-40 kişilik bir staj grubu, 9-10 kişilik gruplara ayrılır. Sınava girmeden önce öğrenciler sınav bitene kadar bir odada beklerler, sırayla öğrenciler birer birer jüri önüne gelirler. Herkese aynı sorular sorulur ve soruların diğer öğrencilere söylenmemesi için öğrencilerin cep telefonları alınır. Sınavlarda sorulan soruların her biri önceden puanlanmıştır. Öğrencinin verdiği doğru cevaba göre not verilir. Sözlüde gerçek vakalar ile ilgili detaylı sorular sorulur. Farklı hastaların hikayesi söylenir, teşhis ve tedavi yöntemleri, tedavi detayları sorulur. Her sözlüde değişmekle birlikte bir sözlü sırasında 8 farklı vaka ile ilgili hastalık teşhis, tedavi detay bilgileri sorulabilir. Jürideki öğretim görevlileri o andaki keyfine göre soru sormaz. Quiz sınavları, sözlü ve test sınavının ağırlıklı ortalamaları alınarak bulunan puan, öğrencinin o stajdaki geçme notudur. Geçer not alamayan öğrenciler, dönem sonunda bütünleme sınavlarına kalırlar. Bütünleme sınavlarında geçemeyen öğrenciler staj tekrarı yaparlar. Bir üst döneme geçildiği halde alttan tekrar edilen konunun stajı tekrar yapılabilir. 1.,2. ve 3. dönemlerde geçerli not alınamayan kurulların tekrarı olmaz. Tüm dönemin not ortalaması dikkate alınır ve geçer not alınamazsa bütünlemeye kalınır veya dönem tekrarı yapılır. Stajlarda pratik derslerde devam zorunluluğu%100'dür. Devamsızlık yapıldığında bir sonraki sene staj tekrar alınmak zorunda kalınır. İntern doktorların mezun olabilmeleri için staj yaptıkları birimlerden onay almak zorundadır.

3. sınıf sonrasında yaz tatilinde cerrah olmak isteyen öğrenciler 15 gün süreyle istedikleri branş ve hocayı seçerek ameliyatlara katılır, hocalarını asiste eder, dikiş atar, hastayı keser, elektronik aletleri kullanır, bir asistanın yaptığı işleri önce izleyerek, daha sonra basitten başlayarak, yapmaya başlarlar. 4. sınıftan 6. sınıfa kadar her öğrenci ameliyatlara katılmak isterse, hocalarından izin almak koşuluyla katılır. Bazı riskli ameliyatlarda öğrenciler ameliyatlara sadece izleyici olarak katılırken, bazı az riskli ameliyatlara asistan gibi uygulayıcı olarak katılabilirler. Medipol'deki asistanlar hayatları zor olmadığı için öğrencileri fırçalamazlar, öğrencilere yardım etmeye çalışırlar.

Genellikle öğretim görevlilileri çok cana yakındır, iyi niyetlidir. Sınavlarda sorulan sorular kolay değildir. Öğretilmeyen konularla ilgili sorular sorulmaz. Dersine günlük çalışan yeterince akıllı öğrenciler zorlanmadan sınıflarını geçebilirler. Ders geçme notu 60'dır. Kurul sınavlarının ortalaması 75 ve üzeri olan öğrenciler yıl sonundaki final sınavına girmezler. Başarısız öğrenciler final sınavı sonrasındaki bütünleme sınavına girerler. Bu sınavda da başarılı olmayan öğrenciler sınıfta kalıp, dönem tekrarı yaparlar. Her sene 10-20 kadar öğrenci dönem tekrarı yapar. Vakıf üniversitesi olduğu için kimse başarısız öğrencinin geçmesi için kolay soru sormaz. Sorular hep normal zorluktadır.

5. sınıftan itibaren öğrenciler TUS sınavına hazırlanırlar. Tustime ile işbirliği yapılmıştır. 6. sınıfta intern doktorların TUS'a çalışmaları için yardımcı olunur, çok zorlanmaz.

İsteyen öğrenciler TurkMSIC sınavı sonrasında diğer tıp fakültelerinde olduğu gibi 1 aylığına yurt dışına staja gidebilir. Sene kaybı olmaması için ders programı uygun olan üniversitelere Erasmus sınavını geçerek 6 aylığına okumaya gidebilir.

Medipol Tıp Fakültesi ve Medipol Mega Hastanesi uluslararası akreditasyonunu almıştır.

Medipol Tıp Fakültesi'nde okuyan öğrenciler de şaşırtıcı derecede yardımseverdir. Örneğin sınav öncesi kurulmuş whatsapp gruplarında geçmiş çıkmış sorular paylaşılır. Birileri görevlendirilir ve her ders öncesi ders slaytları, sonrası ses kayıtları internette google drive a yüklenir. iPad i kalemiyle birlikte kullanan bir öğrenci ders öncesi slaytları iPad'e yükleyip, notability ile slaytların üzerine kalemiyle sadece gereken yerlerde not alıp, yazı yazmakla vakit geçirmez, dersi anlamaya odaklanır. Öğrenciler öğretim görevlilerinin text book lardan hazırlamış olduğu renkli slaytları kullandıklarında, kitap satın almaya ihtiyaç min. seviyede olacaktır.

Genel olarak Medipol Üniversitesi Türkçe Tıp bölümü, huzur içerisinde çok zorlanmadan okuyabileceğiniz, hatta cerrah olmak istiyorsanız çok zevk alabileceğiniz bir bölümdür.

Tıp ile ilgili üniversiteleri araştırırken bazı önemli olduğunu düşündüğüm konuları dikkate almanız gerekir. Örneğin TUS sınavına hazırlık için intern doktorlara angarya sekreter işleri yaptırılıyor mu? Stajlarda kaç kişilik gruplar halinde hasta ziyaretlerine çıkılıyor? Öğrencilerin hastalara dokunmalarına imkan tanınıyor mu? Öğretim görevlilerinin kalitesi nasıl, son gelişmeleri takip edip, güncel bilgiler verebiliyor mu? Uygulama yapılacak hastanenin ve tıp fakültesinin uluslararası ve ulusal akreditasyonu var mı? Uygulama yapılacak hastanede öğrencilerin vaka görme sıklığı nedir? Örneğin köklü bir devlet üniversitesinin vaka görme sayısına vakıf üniversiteleri yaklaşamaz bile. Ancak bu görülen vakaların öğrencilere aktarımları yeterli mi, örneğin 6-10 öğrencinin hasta başında toplanması ile ne kadar verimli hasta başı uygulama eğitimi yapılabilir?

TUS sınavını geçmek istiyorsanız zaten alacağınız eğitime ilave olarak, 5. sınıftan itibaren dershanelere gitmeniz, deli gibi çalışmanız, daha önce öğrendiğiniz bilgilerin tekrar üzerinden geçmeniz veya yeni bilgiler öğrenmeniz gerekecektir. Eğitim süresince ders anlatırken hocalar bu soru TUS'ta çıkar dese ve sizin sınava girdiğiniz sene o soru çıksa bile, aradan geçen süre içerisinde büyük ihtimalle o bilgileri hatırlamayacaksınız. Hastalara pansuman yaparak, dikiş atarak, her türlü muayeneyi yaparak iyi bir pratisyen hekim olsanız da, TUS sınavındaki hiç işinize yaramayacak bilgileri bir şekilde çok çalışarak öğrenmek zorundasınız. 6. sınıfta TUS'a çalışma imkanı bulamayan, yoğun tempoda ucuz iş gücü olarak çalıştırılan köklü devletteki tıp fakülteleri, çok iyi pratisyen hekim yetiştirmekte, ama mezunlarının TUS sınavına yeterince hazırlanmasına izin vermemektedir.

Hatırlatma: Bu bilgilendirme yazısı Corona virüs salgınından önce hazırlanmıştı. Şimdi eğitimler uzaktan yapılıyor. Sınavların da uzaktan, bilgisayar başında yapılacağı duyuruldu. Hasta başında, ameliyathanede uygulama gerektiren, hastaya dokunma gerektiren stajların Eylül ayından sonra yapılması planlanıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İstanbullu Bey -- 12 Haziran 2020; 15:58:0 >

P
6 yıl
Er

Herkese kolay gelsin,

İstanbul Medipol Üniversitesi'ne giren/girecek öğrencilerin ingilizce hazırlık atlama ya da ingilizce dil yeterlilik sınavı öncesi kendilerini deneyebilecekleri bir kaynak buldum, işinize yarayabilir diye sizlerle de paylaşmak isterim. Geçmiş sınavların düzgün sınav formatında denemeleştirilmiş halleri var. Link: https://www.testinvite.com/lang/tr/kisisel-gelisim-merkezi/universite-ingilizce-hazirlik-atlama-seviye-tespit-sinavlari/medipol-universitesi-ingilizce-hazirlik-atlama-muafiyet-deneme-sinavlari.html



İ
4 yıl
Er
Konu Sahibi

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.