Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
78
Cevap
17958
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: macbook m1 ile yazılım (3. sayfa)
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Hocam kısaca özetlemek gerekirse temel kullanılma nedeni okul. Okulda şu an "c" öğretiyorlar onun dışında lisede de c# ve sql artı olarak android studio da dersler almıştık, çalışmalar yapmıştık. Benim isteğimde, gelecekte farklı bir şey yaptığımda sıkıntı çıkarmayacak bir notebook. Farklı bir şeyden kastım şu an "c" öğreniyoruz ama ben mesela "python" öğrenmek istediğimde ya da unity de ya da başka bir programda geliştirme yapmak istediğimde çıkacak sorunların en az olması, çünkü şu an öğrenme aşamasındayım zamanla, deneyerek ne istediğimi bulucağımı düşünüyorum.
Macbook seçmemin genel nedeni ise fiyatı ve ona göre sunduğu özellikler. Taşınabilirliği, batarya süresi, ekran ve kasa kalitesi, teknik servisi gibi şeylerin diğer notebooklardan daha iyi olması. Bu ayarda bir windowslu bilgisayarı ben baktığımda ,6-7 bin civarına, bulamamıştım. Sizin bildiğiniz bir model varsa önerirseniz ona da bakabilirim.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Return to Monke
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Evet hocam, parallels daha doğrusu arm windows daha tam desteklememiş durumda. Siz 8 gb olan mı 16 gb olan modeli mi almayı düşünüyorsunuz? Bu arada eğitim indirimi var onu kaçırmadan almanız iyi olabilir, zam gelecek deniyordu diğer konularda.
Bu arada link için teşekküler hocam.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagjir -- 30 Ekim 2021; 20:31:39 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Litityum
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Bkıyorum hocam şu an 2018 üstü modellere ama m1 li cihazlarla aynı fiyatlara hatta bazen daha fazla istemeleri kafamı karıştırıyor, değer mi değmez mi diye. Sizce yıl sonuna kadar beklemeli mi, son dediğiniz için? Fiyatlar her gün arttığı için beklemeden almaya çalışıyorum.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @OzMeN OzzY
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Hocam benzer fiyatlara windowslu cihaz alınır mı emin değilim. Macair m1 in 15 saat üstü batarya süresi direkt aklımı çeliyor ama dediğiniz gibi bazı desteklerin şu anda olmaması ve olamama ihtimali ikilemde bırakıyor.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @The Killing Road
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Anladım hocam, cevaplar için teşekkür ederim.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @asertyu
G
4 yıl
Yarbay

6-7 bin civarında bu ayarda laptop bulamazsınız o konuda haklısınız. Biraz bütçenizi yükseltmeniz gerekecek. Şu aralar Windowsun premium cihazlarının piyasasına hakim değilim fakat Lenovonun veya Dell'in premium seviye cihazlarını tavsiye ederim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Daha uzundan kastım ikinici dediğiniz şeydi hocam, ek olarak ileride 8gb yetmemesi gibi durumlar içindi. Onun dışında son zamanlarda fiyat performans ürünü oldu neredeyse apple cihazlar, tabii bu benim fikrim.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @OzMeN OzzY
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Hocam işte o fiyatlara çıkınca mac daha mantıklı gelmeye başlıyor. 9 bin civarında Thinkpad olarak e serisini gördüm ve biraz bakındığımda pek önerilmediğini gördüm. Onun dışında, Dell e de bakıcam. Teşekkürler, cevaplarınız için.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Return to Monke
T
4 yıl
Yüzbaşı

Ryzenli zenbooklar, hpnin envyleri filan o fiyatlarla guzel cozumler bence. 15 saat bataryanin lakefield veya qc cihazlari saymazsak windows tarafinda rakibi olmasa da bu cihazlarin sundugu 8 9 saatlik batarya omurleri de hic fena degil sonuçta.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @sagjir
O
4 yıl
Binbaşı

Ben .net developerim ve flutter devim aynı zamanda ve macos kullanıyorum sorunsuz sıkıntısız ve stabil olarak. Winform dışında herşey oluyor zaten netcore kütüphanesi vardı şimdi net 5-net6 ya geçildi. Zaten .Net dilleri dışında diğer diller windows gerektirmiyor. E Net te gerektirmiyor artık. İntel işlemciler m1 kadar pahalı çünkü halen piyasaya hakim. Sana tavsiyem iyice arastır oku eksik bilgilerle girme yola.
Windows pişmanlıktır.
Not: 92-93 ten beri pc kullanıyorum ve windows3.1 den başladık en son win10 kullandım ama bana göre pişmanlıkmış macosta tanışınca gördüm





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 30 Ekim 2021; 23:9:47 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

N
4 yıl
Yarbay

Ben veri bilimi uygulamalarını sanal makine ile linux üzerinde öğrenirken bir sürü node kurduğum için datanodelar ve masternode vesaire 16 gb ram dahi yetmemişti. Veri bilimi tarzı bir şey öğreneceksen ram resmen hayati önemde. Ama onun haricinde bu denli ram tüketmeyecek bir şey yapacaksanız siz bilirsiniz.

Yine de bu işin en temizi 16 gb + 512 gbtır. 15kyı gözden çıkarmış olursunuz. Konu sahibine anlattım bunları yani.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 yıl
Binbaşı

Yazılımcı mac mi kullanır windows yada linux kullanman lazım ben yazılımcıyım dediğinde linux tecrubesi çok daha önemli bence

m1 macdeki arm işlemci telefon işlemcisi gibi verimli hızlı

linux native çalışıyor mu diye bakman lazım yazılım ile macin alakası nedir?

birde mac yada 2016 intel diyorsunuz bu nasıl bir karşılaştırma gerçekten işlemci istiyorsanız compile için amd 5000 serisi ya da intelde 11800h gibi daha hızlı işlemciler mevcut

m1 sadece low mac kullanıcıları için geliştirilmiş bir cpu mac intel işlemci kullandığında 15W yada 28w gibi düşük değerlere throttleladığı ve soğutması çok kötü olduğu için berbat performansı oluyordu apple m1 ile kendi yarattığı sorunu çözdü


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Hocam önceki mesajlarda dediğim gibi pek fazla bilmiyorum ve o yüzden sordum. Şu anda öğrenciyim ve bu öğrencilik zamanında bir çok şeyi denedikten sonra belirli bir alana doğru kayacağımı kendimi orada geliştireceğimi düşünüyorum.
2016 macbook pro dememin sebebi bootcamp ile direkt windows kurabilmemiz. Ama fiyatlar aşırı pahalı geldiği için onu eledim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @berk70
S
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Herkesin bir noktada haklı olması seçimi zorlaştırıyor.
Belki de daha detaylı konuşursam şu anda yardımcı olmaya çalışanlara -herkese tekrardan teşekkür ederim- ya da gelecekte benzer sorunlar yaşayan insanlara daha çok fayda sağlayabilir.

Şimdi şöyle ki, geçmişte ,yazdığım gibi, c# ve android studio da bir şeyler yapmıştım. Orada yapmak istediğim bir şeyi apple ekosistemine adapte etmek gerekcek bunun için macos gerek, bunların dışında şu anki eğitim indirimiyle sunduğu genel kalite ve şarj süresi çok iyi. Artı olarak okulda "c" ve "python" öğretiyorlar/cekler, bunların dışında kendim farklı bir alanda geliştirme yapsam mesela unity de, unreal engine de ya da sadece tasarım-edit tarafında bu konularda da yeteri kadar iyi olduğu söyleniyor. Ek olarak, okul ve kütüphane gibi bir çok yerde kullanacağımı düşünürsek fansız olması, az ısınması ekstra bir artı. Bunlar maci öne geçiriyor, en azından benim açımdan.

Windows tarafında ise benzer fiyatlara kötü denmeyecek cihazlar var, ekranları daha büyük ve mac gibi upgrade sıkıntısı yok. Macos hiç kullanmadığımı düşünürsek alışma süreci diye bir şey çekmem gerekmeyecek. Bir çok program çalışacaktır tabii ryzen 5U serilerinde ne kadar verimli çalışır bilmiyorum şu an, ben onlara bakmıştım. Artı olarak visual studioyu tam anlamıyla kullanabiliyoruz - visual studio o kadar önemli değil belki de ama ben lisedeyken her şeyi buradan yapıyorduk, öğreniyorduk. Kolaylık sağlayacağını düşünüyorum, tek bir yerden birçok şeye ulaşmanın-. Windows un biraz daha açık bir işletim sistemi olduğunu, mac gibi kapalı bir ekosistem olmadğı söyleniyor hep. Ek olarak bir gün oyun oynamak istediğimde windows tarafı daha iyi bir deneyim sunabilir.

Bunlar dışında yukarıdaki kullanıcı ile benzer düşüncelere sahibim. Yeni m1 in arm tabanlı olduğunu ve gelecekte neler olacağını bilmiyorum. Hangi programlar uyarlanacak hangileri uyarlanmayacak, nasıl sıkıntılar olacak bilmiyorum. Bu kafamı kurcalıyor. Windows tarafında ise ekran kaliteleri pek iyi olmuyor bu fiyat bandında-en azından benim gördüğüm, okuduğum kadarıyla-. Tüm gün ekrana bakacağımızı düşünürsek ekran önemli bir etken, hem alırken hem kullanırken.

Ekstra olarak bilgi vermek gerekirse okulum biraz uzak. Oraya gittiğimde orada çalışmaya devam edip, yol yorgunluğu ile evde çalışmayı ya da çalışamamayı minumumda tutmak istiyorum ve aldığım cihazı uzun yıllar kullanabilmek istiyorum.

Ek bir bilgi olarak da, şu an evde 3. nesil i5 li bir masaüstü var ancak ekran kartı çok kötü hatta yok gibi bir şey.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Numenorian Man

Ben veri bilimi uygulamalarını sanal makine ile linux üzerinde öğrenirken bir sürü node kurduğum için datanodelar ve masternode vesaire 16 gb ram dahi yetmemişti. Veri bilimi tarzı bir şey öğreneceksen ram resmen hayati önemde. Ama onun haricinde bu denli ram tüketmeyecek bir şey yapacaksanız siz bilirsiniz.

Yine de bu işin en temizi 16 gb + 512 gbtır. 15kyı gözden çıkarmış olursunuz. Konu sahibine anlattım bunları yani.
Yanlız benim kullandığımda önerdiğimde intel işlemcili 16gb ram li bir macbook pro 2018 ve üstü farkındaysanız. Yukarıyı iyi okuyun.

Macbook pro ya windowsta kuruluyor neden sıradan 3-4 yılda çöp olacak bir win laptop alalımki ?

Hatta bakıyorum yukarıdakilerin çoğu aslında kullanmamış bile sırf muhalefet olmak için.

Nedenmi ?

1-Alacağı 10 bin ve üstü win laptoplarda da işlemci en az i5 4. Çekirdek ve en az 8. Nesil olacak
2- ram 16 gb tam olacak
3- bunun gibi m2 ssd si bile olmayacak normal ssd
4- şarjı bunun kadar uzun gitmeyecek
5- sadece ekran kartı biraz yüksek olacak ama bunda hem 4gb harici geliyor hemde external thunderbolt 3-4 ile yüksek ekran kartı bağlanamayacak.
6- bunun gibi retina ekran olmayacak.

E ikisinede windows kuruluyor ve win kurulduktan sonra 1-1 aynı işletim sistemi ve olanakları sunuyor Hatta macbooklarda extra bir tarafında MacOs olup daha avantajlı oluyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 31 Ekim 2021; 13:30:33 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Numenorian Man
O
4 yıl
Binbaşı

Yani ezbere konuşanlar çok ve çoğuda macbook pro cihazına sahip değil o yüzden etrafta ezber kulaktan laflar ile geziyorlar.

Karşılaştırın bakalım 12-13 tl bandında bir monster laptop ile en az macbook pro 2018 hangisi daha iyi avantajı fazla ?
Tek fark düz win laptop olan monsterda ekran kartı 6 gb ve üstü ama macbook proda 4 gb harici geldiği gibi extra thunderbold ile bağlanıyor .
Geri kalan herşey macbook pro daha iyi yüksek ve avantajlı
BAHSETTİĞİM INTEL İŞLEMCİLİLER

Winde kurulunca win laptoptan farkı yok tek avantajı ondada retina görüntü 4k hem birde ayrıca macos var avantajları ile.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 31 Ekim 2021; 13:37:21 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

N
4 yıl
Yarbay

Ben çok detaylı okumadım sadece 16 gb ram hakkında tecrübelerimi yazdım bir çeşit tartışma varsa haberim yok konu sahibine faydam dokunsun diye yazdım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @OzMeN OzzY
O
4 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Numenorian Man

Ben çok detaylı okumadım sadece 16 gb ram hakkında tecrübelerimi yazdım bir çeşit tartışma varsa haberim yok konu sahibine faydam dokunsun diye yazdım.
Tartışma yok yani herkes fikrini beyan ediyor ne güzel sende etmişsin ama üstleride okumak iyidir anlamında dedim.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Numenorian Man
B
4 yıl
Binbaşı

hocam eski macbook performansları berbat windows laptop al çok daha hızlı olur seçimin m1 mac yada windows iyi işlemcili bir laptoptan yana olsun


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sagjir
T
4 yıl
Yarbay

Late 2009 MacBook'um var pili 7 saat dayanıyor + ısınmıyor. VLC Player ile 1080p videoları takılmasız oynatıyor. Bir tek Docker 'ı native olarak çalıştıramıyor ki o da işlemcisi i serisi olmadığı için.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @berk70