Linux, özellikle dizüstü kullanıcılarına şiddetle tavsiye edeceğim bir işletim sistemi türü. Pil ömründe artış, sessizlik ve alışılmışın dışında bir deneyim isteyenler kesinlikle bir şans vermeli. Başlangıç için Ubuntu, Linux Mint, Manjaro dağıtımlarını önerebilirim.
Çoğu kişinin kafasında Linux'un yazılımcılara özel, son kullanıcıya hitap etmeyen bir işletim sistemi olduğu yargısı yatmakta. Çok da haksız değillerdi, ancak geçtiğimiz yıllar içerisinde Steam, Linux dünyasına adım attı ve resmi olarak oyun desteklerini artırmaya başladılar. Ancak yine de resmi olarak desteklenen oyun sayısı çok da yeterli değil, Proton sayesinde ise bu çeşitliliği artırmak mümkün. Bir nevi Steam oyunlarını Linux'ta çalıştırmak için bir uyumluluk modu.www.protondb.com adresi üzerinden oynamak istediğiniz oyunların uyumlu olup olmadığını ve biraz daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken Steam -> Ayarlar -> Steam Play -> Enable Steam Play for all other titles tikini aktif edip listeden Proton'un en güncel versiyonunu seçmek. Bu işlem ardından Steam'i tekrardan başlatmanızı isteyecek, bu işlem sonrası neredeyse kütüphanenizdeki bütün oyunların oynamaya hazır hale geldiğini göreceksiniz. Herhangi çalışmayan bir oyun olursa bunu kendilerine iletirseniz bunun üstünde çalışanlar olacağını düşünüyorum.
Araştırdığımda çok da yeni bir özellik olmadığını gördüm ancak benim gibi yeni keşfedecekler olacaktır.
İzlemek isteyenler için rehber niteliğinde kısa bir video çektim, kanalımda teknolojik ürün incelemeleri paylaşıyorum. Elim boş kalınca böyle bir rehber hazırlamak istedim. Desteklerseniz çok sevinirim :)
D3D12 ve Vulkan'a gecisler yavas yavas artiyor ama cogu gelistirici yillarca d3d11 kullandigi ( tool vs bakimindan cok buyuk bir ekosistem) ve hala gayet yeterli bir api oldugu icin bu durumu biraz yavaslatiyor.
Goruldugu uzere oyun sayisi olarak bu iki api birbirine baya yakin. Tabi Vulkan listesi biraz Linux Vulkan portlari ile boostlanmis durumda Feral Interactive sagolsun :D
Son zamanlar Windows only olup Vulkan kullanan oyunlar mevcut.
Surge 2- Vulkan exc Red Dead Redemption 2 - Vulkan vs Dx12 ( fps Vulkan ile daha yuksek , default api Vulkan ) No Mans Sky - Vulkan exc Rage 2- Vulkan exc Detroit Become Human-Vulkan exc Wolfenstein 2 , Youngblood vs - Vulkan exc
Ayrica Ubisoft gibi bazi Stadia'ya oyun getiren firmalar ayni zamanda Vulkan betalari yapiyorlar Windows uzerinde. Rainbow Six Siege'in Vulkan betasi var ornegin.
RDR2'de de tahminen Vulkan bu yuzden var pc uzerinde.
Ubisoft GDC 2019 konusmasinda kisaca " Nvidia destegi olursa pc'de de vulkan ile geliriz" demisti.
Senin işlemci baya iyi, bizimki eski dönemden kalma i5.Anlaşılan emulatörü şöyle 1-2 sene daha bekleyeceğiz stabil duruma gelmesi için.Rpcs3 ekibi cemu ve yuzu ekibi gibi ya hızlı çalışmıyor ya da teknik detaylar izin vermiyor.
Pil ömründe artış, sessizlik ve alışılmışın dışında bir deneyim isteyenler kesinlikle bir şans vermeli.
Başlangıç için Ubuntu, Linux Mint, Manjaro dağıtımlarını önerebilirim.
Çoğu kişinin kafasında Linux'un yazılımcılara özel, son kullanıcıya hitap etmeyen bir işletim sistemi olduğu yargısı yatmakta.
Çok da haksız değillerdi, ancak geçtiğimiz yıllar içerisinde Steam, Linux dünyasına adım attı ve resmi olarak oyun desteklerini artırmaya başladılar.
Ancak yine de resmi olarak desteklenen oyun sayısı çok da yeterli değil, Proton sayesinde ise bu çeşitliliği artırmak mümkün.
Bir nevi Steam oyunlarını Linux'ta çalıştırmak için bir uyumluluk modu.www.protondb.com adresi üzerinden oynamak istediğiniz oyunların uyumlu olup olmadığını ve biraz daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken Steam -> Ayarlar -> Steam Play -> Enable Steam Play for all other titles tikini aktif edip listeden Proton'un en güncel versiyonunu seçmek.
Bu işlem ardından Steam'i tekrardan başlatmanızı isteyecek, bu işlem sonrası neredeyse kütüphanenizdeki bütün oyunların oynamaya hazır hale geldiğini göreceksiniz.
Herhangi çalışmayan bir oyun olursa bunu kendilerine iletirseniz bunun üstünde çalışanlar olacağını düşünüyorum.
Araştırdığımda çok da yeni bir özellik olmadığını gördüm ancak benim gibi yeni keşfedecekler olacaktır.
İzlemek isteyenler için rehber niteliğinde kısa bir video çektim, kanalımda teknolojik ürün incelemeleri paylaşıyorum. Elim boş kalınca böyle bir rehber hazırlamak istedim. Desteklerseniz çok sevinirim :)
Videoyu izlemek için tıklayınız
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Decent -- 10 Mayıs 2020; 1:11:41 >