İlk başta söyliyeyim girdiğiniz yol çok zor ama ödülü çok büyük.Bir server da linux daha fazladır.Fakat linux bilenler (kullananlar farklı bilenler farklı) windows bilenlere göre çok azdır.Buda yüksek miktarda para demek.Yani güzel bir işiniz olabilir.Neyse devam ;
Aranızda linuxla ilgili bir iki şey okumuş ve llinuxa geçmek için heveslenenler varsa söyleyeceklerim var.Öncelikle bir insan hangi şartlar altında neden linuxa geçsin ?
Eğer oyun bağımlısı değilseniz, yeniliklere açık, araştırmacı bir yapınız varsa, bilgisayarınızdan performans istiyorsanız, virüs derdinden sıkılmışsanız, internette rahat şekilde dolaşmak istiyorsanız linuxa geçiniz.
Linux kararlı bir işletim sistemidir.Bu ne demek ? widowsta bir program çöktüğünde windows ta çökebiliyordu.Aynı dos şu anda geliştirildi.Fakat linuxta böyle birşey olmaz.Yine program geçersiz bir işlem yürüttü yerine linux size hatanın kodunu verir sizde neden çöktüğünü anlayıp çözüm bulabilirsiniz.Yada rapor gönderebilirsiniz.
linux superuser (su=yetkili kullanıcı) ve normal kullanıcılardan oluşur.Windowsta kullanılmayan ama önemli sistem dllleini normal bir kullanıcı olarak yanlışlıkla silebilirsiniz.Yada virüs sizin adınıza bunları yapabilir.Fakat linuxta sistemin işleyişine müdahile etmek için root, su olmak zorundasınız.Buda demek oluyor ki yetkili kullanıcı olup bunu yapmalısınız.bu yüzden virüsler sizi zora sokamaz.
Linux içinde virüs vardır.Fakat linux virüsleri windowsta olduğu kadar başarılı değildir.Bunun yanında belirtmem gerekiyor ki linux dağıtımları sizin tercihinize göre değşir, isteğinize göre dğeişir.Bu nedemek oluyor ? bilgisayarınız windowsta çok kasıyorsa xfce masaüstülü ufak bir linux (xubuntu olabilir) kurarsınız ve performans alırsınız.Yada bilgisayarınız yüksek özellikteyse ona göre bir dağıtım kullanabilirsiniz.Unutmayın ki google, youtube, facebook gibi günle milyarlarca işlem yapan serverlar linuxtur.Bu serverlar kapanmadan yıllarca çalışır.Fakat windowsun çarpık mimarisi sonucunda windows gün geçtikçe yavaşlar.Ta ki sizi sinir edip format atana kadar.
Şimdi yeni geçenler için tavsiyem şudur ;
Öncelikle windows ile linuxu karşılaştırmayın.Yani linuxun c si nerde ya bunda şu yok falan demeyin.Çünkü ikisi işletim sistemi olsada farklıdır.Yani ucaktan inip arabaya bindiğinizde ya bu hızlı gitmiyor demek gibidir.Karşılaştırma sizi soğutur.Onun yerine linuxu öğrenmeye çalışın.Çok araştırmacı olacaksınız.Unutmayın ki sizin geçtiğiniz yoldan bir çok kişi geçti.Buda demek oluyorki sorununuz olduğunda
da arayabilrisiniz.Örneğin ubuntuda program kuramadınız google => "ubuntu da program kurma" yazdığınızda milyonlarca sonuç gelecektir.Bunun için önce linux nedir ne değildir bir bakmanızı tavsiye ediyorum.Dosyalar diye en altta verdim indirip okuyabilirsiniz.
Gelelim Linux Seçimine
Linuxta dağıtımlar mevcuttur.Linux kerneli (çekirdek) aynıdır , gnome, xfce, kde gibi masaüstüler vardır.Fakat aradaki bağlantıyı farklı dağtımlar farklı şekilde yazar.Bu yüzden başlangıç için güzel bir dağıtım seçmelisiniz.Bunun için size ikisini önerebilirim ;
Pardus Tübitak destekli bir linux dağıtımıdır (kesinlikle milli işletim sistemimiz değildir kernel ve masaüstü hazırdır, bir çok şey hazırdır)
Onun dışında ubuntuda yeniler için güzel.Kullanışlı fakat gnome masaüstü ve açık kaynak felsefesi gibi bir felsefe nedeniyle mp3 codecleri, flash player falan yüklü gelmez.Pardusta hepsi yüklüdür bu yüzden rahat edersiniz.Ayrıca yeni kullanıcılar için gnome un konsol komutlarını öğretemediği gibi bir düşüncem var.Yinede kendiniz için dağıtım seçin ;
Soruları yanıtlayıp doğru linux dağıtımınıza kavuşabilirsiniz fakat pardus yukarıda yoktur ubuntu diyecek büyük ihtimalle yeniler için.
bir sene önce yazdığım bir makaleyi aynen c/p ediyorum
quote:
Windowstan sıkıldınız mı , yada benim gibi birinin linuxu anlatmasından gaza gelip üstüne birde heykır yazısı okudunuz ve heh linuxa geçicem mi dediniz ? Madem öyle birazcık okuyun.MAkale bana aittir.Kendi tecrübelerimi yazıyorum.
İlk linuxla tanışmam pardus 1.0 ile olmuştu tabi o zaman hacker olucam falan diye uğraşıyordum.Bir geçtim linuxa 2 saat ardından windows.Başladım küfür etmeye ne biçim şey bu nedir bu böyle.Daha sonrasıda geldi.Ubuntu, fedora, debian, slackware, suse, turkix, gentoo, linux mint....Bunlar sadece sayabildiklerim.Sürekli geçip en fazla 3. günün sonunda format atıyordum windowsa geri geçip linuxa küfür ediyordum.Tabi 1 hafta sonra yine linuxa gçemek istiyordum
Neydi bunun sebebi ?
Bunun sebebi şuydu ; Bilgisayara başladığımdan beri windowstaydım.Müzik dinlemek için winamp, video izlemek içn mediaplayer, internete girmek için explorer kullanırdım.Dosya yapısı belliydi c:/, program files herşey belliydi.Linuxa geçtim araçlar dğeişik, dosya yapısı değşik.İlk kez gittiğiniz bir yerde tuvaletinizi yapmak gibi iğrenç bir duygu.
3yıl sanıyorum sürekli linuxla uğraştım sadece geçmek için.Olmadı.En sonunda mecburi olarak 1 sene kullandım kıbrısta.Fakat gödüm ki alıştım.Yani linux öğrenmek için alışmanız gerekiyor.Kullanmanız gerekiyor.Sıkılgan biriyseniz, oyun bağımlısıysanız, yeniliğe açık değilseniz, araştırmacı değilseniz linuxa geçmeyin mümkünse.
Öncelikle linuxa geçecekseniz;
Google, wikipedia, linux siteleri ile oldukça haşır neşir olacaksınız.HEr sorununuzda forumda konu açmayın.Araştırın genelde daha önce çözülmüş oluyor. Yani hangi linuxu kurmalıyım vs.. diye başkalarına soracağnıza
www.google.com => Hangi linuxu kurmalıyım (not bunu yukarıdan bulabilirsiniz direkt site verdim)
:) . Google herşeye cevap veriyor. Linuxu 1 senedir kullanıyorum hala bilmediğim bi ton şey var.Geliştirmiyorumda sadece kullanıyorum.Linuxta sürekli yeni birşeyler öğreniyorsunuz.Tabi zevk veriyor bu bana.
Yok her program konsoldan kurulacakmış falan gibi hikayelere inanmayın.Pardusta süper bi paket yöneticisi var. Hea illaki tar.gz ile kaynak kodla mı kurmak zorundasınız ? Benbir çok şey okudum pisi update falan fakat hiç birini yapmıyorum ./install.sh yapıyorum , dosyaya göre 1-2 şekilde çalıştırıyorum kuruluyor.Zor değil.Hatta windowstan daha kolay ...
Öte yandan linux hakkında daha geçmeden temel bilgilere bakın.
Mutlaka araştırın. Şimdi siz çok windowsçuysanız sadecekullanacaksanız linux mint var.Tavsiye ederim.Ubuntu tarzıdır ama görselliği ve sistem taraması en son kurduğumda ubuntudan daha iyidi.
Linux Kullanmam İçin Hala Geçerli Bir Neden Göremedim !!??
Madem öyle devam edeyim.Bir kaç milyarlık bir muhasebe programının benzerini yapan bir programa bedava ulaştım.Açık kaynak felsefesi ile yapılmış.Yani linuxta crack, orjinal ürün derdi olmaz.Elinize ulaşan bir programda zaten açık kaynak lisansı vardır.Yani hakkınızı kopyalasanızda elde edersiniz.
Linux daha performanslı çalışacaktır.Windowsta teknik özelliklere göre dağıtımlar yoktur..Gün geçtikçe bilgisayarların özellikleri gelişiyor, windowsta o şekilde çıkartıyor ama eski bilgisayarlarda problem yaşanıyor.Fakat linux dağıtımları bu sorunları ortadan kaldırıyor.
*dipnot : eğer yeniliğe açık, araştırmacı bir yapınız yoksa, oyun delisiyseniz yada kullandığınız program linuxta çalışmıyorsa windowsta kalınız.
linuxta windows programları çalışmaz yani exe falan çalışmaz.Daha doğrusu normal bir şekilde çalışmaz.Fakat linuxçular bir çözümünü bulmuştur.wine isimli emulatör ile çalıştırabilirsiniz.Fakat ne kadar düzgün çalışır bir şey söylemem zor.Genellikle düzgün şekilde çalışıyor.
Linux ve Windows Mantığı
Bunu size daha mantıklı bir şekilde açıklamak için yazıyorum ;
Windows bir şirkettir yani şirketse cebini düşünmek zorundadır.Bir dükkan gibi düşünelim.Bir dükkanın vitrini çok güzel olmak zorundadır.Kullanıcıları çekebilsin.Arayüzü, kolaylığı fazladır (aslında ileri ileri demek yerine linuxta tek tıkla program kuruluyor).Windows çift click mantığını tutar.Kullanıcıları bağlamak zorundadır.
Fakat unix/linux böyle bir şeye ihtiyaç duymaz.Zaten bilenler kullanır.Linuxçuların amacı bir şeyi daha iyi yapmasıdır.Yani performans yönünden geliştirirler.Bir butonun şık olması ile düz bir buton olması linuxçular için birşey ifade etmez.Önemli olan buton olmasıdır, işini yapmasıdır.
Kısacası böyle.O yüzden linuxta öncelik performanstır.Fakat şöyle bir yanlışımıda düzelteyim bu sadece bir örnekti.Linux son zamanlarda kde 4, gnome gibi masaüstüler sayesinde görselliğe önem verdi.Hele compiz fusion diye eklenti var (ben kurdum) windows vistanın istediği, yapmaya çalıştığı birşey.
Başkalarıda var yada linux dağıtımlarını görmek için google görsellerini kullanın.
Şunu unutmayın ki masaüstü hangi masaüstü olursa olsun, linux dağıtımı hangisi olursa olsun linux linuxtur.Eklentilerle hepsini aynı şekile sokabilirsiniz.Neyse bir iki döküman ;
Son olarak bende çok deneyimli, bilgili birisi değilim öğrenmem gereken çok şey var.Fakat bir sorununuz olduğunda sorun mutlaka çözeriz.Böylece bende öğrenirim.Pm atabilirsiniz, konuya yazabilirsiniz.
Birde linuxçu olmak windowsu red etmek, tiksinmek değildir.Windowsun kişisel bilgisayarlar ve internet, programlama üstünde fazlasıyla katkısı vardır.Bu yüzden windows u bilen bir linuxçu olun.Aradaki farkları açıklayabilirsiniz.Hangisinin hangi alanlarda daha sağlam olduğunu görebilir, başkalarına anlatabilirsiniz.
---
Son olarak bir linuxçu olmak için araştırmacı olmalısınız, sorun çıktığında öff napicam şimdi deyip pes etmeyin google da araştırın.Mutlaka çözersiniz.ilk adımda birisine sormak sizi geliştirmez.Sadece sorunu atlatırsınız ama başka şeyleri keşfedemezsiniz.bunun yerine google da araştırın, linux forumlarında, sitelerinde araştırın.Araştırırken bir çok şey öğreneceksiniz.Sonunda çok tecrübeli olacaksınız, linuxçu olacaksınız.Linux kulanmak, linuxu bilgisayarınıza kurmak linuxçu olmak demek değildir.Linuxu bilmek, linuxun inciğini cinciğini bilmek linuxçu olmaktır.Linux windowstan daha kolay kullanılır.
Fakat windowsta bilgisayarı kullanmayı, linuxta bilgisayarı öğrenirsiniz...
Döküman bana aittir.İstediğiniz gibi alıp, kullanın problem değil.Önemli olan daha fazla linuxçuyu linux dünyasına katmak.
Linux dünyasına hoş geldiniz.Başladığım gibi bitirmek istiyorum ; Girdiğiniz yol çok zor ama ödülü çok büyük !!! ..
--
katılanlar katılmayanlar olabilir.Linuxa ilk geçişte problem çekmiş çünkü karşılaştırmış biri olarak kendi tecrübelerimi anlattım.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Aynen öyle hocam.Gerçi wine büyük ölçüde gelişme sağladı.bir çok exe dosyasını çalıştırabilir.Demek istediğim windowstaki programı linuxta wine ile çalıştırıp performanssız demesinler.
Linuxta mp3ünüzü winamp ile değilde amarok yada türevleri ile dinleyebilirsiniz
---
Bu arada performans konusunda birşey demek istiyorum.Windows 7 için uzun zamandır uğraşılıyordu.Vista makyajlı xp gibiydi.Fakat ciddi anlamda performans için kasmış adamlar.Windows 7 oldukça hızlı, gelişmiş duruyor.Her ne kadar compiz ile beneyen çok yönü lsada windows hiç bir zaman compiz fusion u windowsa geçiremeyecek.
Bunu neden söyledim ? vista compiz e çok benziyordu.Pencere küçülmesi falan filan.Birde pencereleri sıralama vardı.Ben pardus 2008 de compiz kullanıyordum.Onda da vardı.Fakat vista 2007 de çıktı sanırım.Compiz ne akdardır var bilemiyorum kim kimden kopyaladı :)
Zaten önemlide değil.Programlama dilleri, işletim sistemleri, tarayıcılar .... Hepsi birbirindeki güzel özellikleri alıp geliştirecek ki daha düzgün bir şey ortaya çıksın.
Neyse uzatmayayım kısacası windows 7 nin performansıda çok güçlenmiş dediler.Windows server 2000, xp (98 ve öncesini tam bilemiyorum) gibi çeşitli zamanlarda ataklar yapmıştır.xp ile bu atağı yaptı ve vista ile çok kötü bir noktaya gelmişti ki , windows 7 ve server 2008 ile tekrar bir sıçrama yapmaya çalışıyorlar ki sanıyorum yine yapacaklar.
Paralel olarakta son aylarda linuxçularda artık görüyorum :) sevindiriyor tabi.Daha çok insan demek gelişim demektir.
hocam tabi ki araştırmaya sevk ederde konuyu saptırdın.
Tam okumadam ama bütün ram i kullanma konusunda birşeyler yazıyor; bahsetmiştim ram konusunu önceden araştırdım xp nin sorunundan sonra , linuxta tam kullanılabiliyor.
bu arda vistanın neresi vasat demişsin.bir çok windows kullanıcı illahlah etti..Onun hakkında birşey söylememe gerek yok sanırım.vistada masaüstünü kullanabilmeye başlayana kadar ubuntuda bütün maillerimi okumuş oluyorum
Windowsun performansı hangi aralıkta tam olarak verebildi ??? Düşük sistemlerde ( windowsun sağ tık cevabı kadar saniyeler geçen ) xfce masaüstülü mini dağıtımlar süper performans sağlıyor.2001 de aldığım bilgisayara xubuntu ve xp kurarak bizzat denedim.
Süper bilgisayarlarda çoğunlukla ya linux dağıtımı kullanıyorlar yada kendi istedikleri özelliklerde düzenliyorlar.(bir arkadaş kanıtını istemişti o zaman bulamamıştım şimdi veriyorum)
güzel bir istatistik değil mi ?? Peki windows nerde ??? hala ev kullanıcılarına mı hitap ediyor ? Dur bakalım
Linux'un üstün geldiği yerler (daha çok kullanıldığı ve performans alındığı) -düşük sistemli bilgisayarlar -süper bilgisayarlar -servelerlar
eh geri kalanıda sanıyorum windowsa daha fazla para katmak için uğraşanlar.
---
Sonuç olarak kodlarını bir kaç bin kişinin gördüğü , geliştirdiği birşey ile kodlarını bütün dünya programcılarına açmış olan iki şeyi karşılaştırıyoruz.Sen hala milyonlarca kişinin gözüne, programlama deneyimine değilde binlerin deneyiminine güveniyorsun.
Linux'un olması windowsada yaradı..Windows korkuyla daha güzel işler yapmaya başladı.Kullanıcılara yaradı , fiatlarını düşürdü..
Yıllardır girmediğim linux-windows kavgası olmasın sonuçsuz kalacaktır.bu iş performans olduğu gibi zevk meseleside..
---
Amaç yenilere güzel bir paylaşım sunmak.Eğer windowsa çok destek veriyorsan neden windows diyebilirsin fakat kaç linuxçunun geri windowsa geçeceğini tahmin etmek güç değil.
Bence linuxa karşı fazla ilgilnin olduğu dönemde eğer biliyorsan sende kullanıcılara sorunsuz geçiş için yardım edebilirsin.(tabi widnows fanatiği değilsen ) sonuçta deneyimin ve tecrüben var
ya bu osx leopard 32 bit değil mi?32 bit ise 32 gb ram i destekliyormuşda.... kafam karıştı....snow leopard ise 16 tb ram destekliyomuş....
birde ubuntuda PAE ile ram desteği 64 gb a çıkıyomuş...
A 32-bit computer has a word size of 32 bits, this limits the memory theoretically to 4GB. This barrier has been extended through the use of 'Physical Address Extension' (or PAE) which increases the limit to 64GB although the memory access above 4GB will be slightly slower.
bende birçok linux sürümünü deniyorum ama windows dan kopamıyorum.birçok program ve aygıt için windows kullanmak zorundayım....osx86 leopard kurdum.hepsini deniyorum.Farklı şeyler öğrenmek denemek eğlencelidir,heyecan vericidir ve yararlıdır....
Aranızda linuxla ilgili bir iki şey okumuş ve llinuxa geçmek için heveslenenler varsa söyleyeceklerim var.Öncelikle bir insan hangi şartlar altında neden linuxa geçsin ?
Eğer oyun bağımlısı değilseniz, yeniliklere açık, araştırmacı bir yapınız varsa, bilgisayarınızdan performans istiyorsanız, virüs derdinden sıkılmışsanız, internette rahat şekilde dolaşmak istiyorsanız linuxa geçiniz.
Linux kararlı bir işletim sistemidir.Bu ne demek ? widowsta bir program çöktüğünde windows ta çökebiliyordu.Aynı dos şu anda geliştirildi.Fakat linuxta böyle birşey olmaz.Yine program geçersiz bir işlem yürüttü yerine linux size hatanın kodunu verir sizde neden çöktüğünü anlayıp çözüm bulabilirsiniz.Yada rapor gönderebilirsiniz.
linux superuser (su=yetkili kullanıcı) ve normal kullanıcılardan oluşur.Windowsta kullanılmayan ama önemli sistem dllleini normal bir kullanıcı olarak yanlışlıkla silebilirsiniz.Yada virüs sizin adınıza bunları yapabilir.Fakat linuxta sistemin işleyişine müdahile etmek için root, su olmak zorundasınız.Buda demek oluyor ki yetkili kullanıcı olup bunu yapmalısınız.bu yüzden virüsler sizi zora sokamaz.
Linux içinde virüs vardır.Fakat linux virüsleri windowsta olduğu kadar başarılı değildir.Bunun yanında belirtmem gerekiyor ki linux dağıtımları sizin tercihinize göre değşir, isteğinize göre dğeişir.Bu nedemek oluyor ? bilgisayarınız windowsta çok kasıyorsa xfce masaüstülü ufak bir linux (xubuntu olabilir) kurarsınız ve performans alırsınız.Yada bilgisayarınız yüksek özellikteyse ona göre bir dağıtım kullanabilirsiniz.Unutmayın ki google, youtube, facebook gibi günle milyarlarca işlem yapan serverlar linuxtur.Bu serverlar kapanmadan yıllarca çalışır.Fakat windowsun çarpık mimarisi sonucunda windows gün geçtikçe yavaşlar.Ta ki sizi sinir edip format atana kadar.
Şimdi yeni geçenler için tavsiyem şudur ;
Öncelikle windows ile linuxu karşılaştırmayın.Yani linuxun c si nerde ya bunda şu yok falan demeyin.Çünkü ikisi işletim sistemi olsada farklıdır.Yani ucaktan inip arabaya bindiğinizde ya bu hızlı gitmiyor demek gibidir.Karşılaştırma sizi soğutur.Onun yerine linuxu öğrenmeye çalışın.Çok araştırmacı olacaksınız.Unutmayın ki sizin geçtiğiniz yoldan bir çok kişi geçti.Buda demek oluyorki sorununuz olduğunda
www.google.com
da arayabilrisiniz.Örneğin ubuntuda program kuramadınız google => "ubuntu da program kurma" yazdığınızda milyonlarca sonuç gelecektir.Bunun için önce linux nedir ne değildir bir bakmanızı tavsiye ediyorum.Dosyalar diye en altta verdim indirip okuyabilirsiniz.
Gelelim Linux Seçimine
Linuxta dağıtımlar mevcuttur.Linux kerneli (çekirdek) aynıdır , gnome, xfce, kde gibi masaüstüler vardır.Fakat aradaki bağlantıyı farklı dağtımlar farklı şekilde yazar.Bu yüzden başlangıç için güzel bir dağıtım seçmelisiniz.Bunun için size ikisini önerebilirim ;
http://www.pardus.org.tr
http://www.ubuntu.com
Pardus Tübitak destekli bir linux dağıtımıdır (kesinlikle milli işletim sistemimiz değildir kernel ve masaüstü hazırdır, bir çok şey hazırdır)
Onun dışında ubuntuda yeniler için güzel.Kullanışlı fakat gnome masaüstü ve açık kaynak felsefesi gibi bir felsefe nedeniyle mp3 codecleri, flash player falan yüklü gelmez.Pardusta hepsi yüklüdür bu yüzden rahat edersiniz.Ayrıca yeni kullanıcılar için gnome un konsol komutlarını öğretemediği gibi bir düşüncem var.Yinede kendiniz için dağıtım seçin ;
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?select_lang=true
Soruları yanıtlayıp doğru linux dağıtımınıza kavuşabilirsiniz fakat pardus yukarıda yoktur ubuntu diyecek büyük ihtimalle yeniler için.
bir sene önce yazdığım bir makaleyi aynen c/p ediyorum
Linux Kullanmam İçin Hala Geçerli Bir Neden Göremedim !!??
Madem öyle devam edeyim.Bir kaç milyarlık bir muhasebe programının benzerini yapan bir programa bedava ulaştım.Açık kaynak felsefesi ile yapılmış.Yani linuxta crack, orjinal ürün derdi olmaz.Elinize ulaşan bir programda zaten açık kaynak lisansı vardır.Yani hakkınızı kopyalasanızda elde edersiniz.
Linux daha performanslı çalışacaktır.Windowsta teknik özelliklere göre dağıtımlar yoktur..Gün geçtikçe bilgisayarların özellikleri gelişiyor, windowsta o şekilde çıkartıyor ama eski bilgisayarlarda problem yaşanıyor.Fakat linux dağıtımları bu sorunları ortadan kaldırıyor.
www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php?lang=tr
size yeterince bilgi verecektir.
*dipnot : eğer yeniliğe açık, araştırmacı bir yapınız yoksa, oyun delisiyseniz yada kullandığınız program linuxta çalışmıyorsa windowsta kalınız.
linuxta windows programları çalışmaz yani exe falan çalışmaz.Daha doğrusu normal bir şekilde çalışmaz.Fakat linuxçular bir çözümünü bulmuştur.wine isimli emulatör ile çalıştırabilirsiniz.Fakat ne kadar düzgün çalışır bir şey söylemem zor.Genellikle düzgün şekilde çalışıyor.
Linux ve Windows Mantığı
Bunu size daha mantıklı bir şekilde açıklamak için yazıyorum ;
Windows bir şirkettir yani şirketse cebini düşünmek zorundadır.Bir dükkan gibi düşünelim.Bir dükkanın vitrini çok güzel olmak zorundadır.Kullanıcıları çekebilsin.Arayüzü, kolaylığı fazladır (aslında ileri ileri demek yerine linuxta tek tıkla program kuruluyor).Windows çift click mantığını tutar.Kullanıcıları bağlamak zorundadır.
Fakat unix/linux böyle bir şeye ihtiyaç duymaz.Zaten bilenler kullanır.Linuxçuların amacı bir şeyi daha iyi yapmasıdır.Yani performans yönünden geliştirirler.Bir butonun şık olması ile düz bir buton olması linuxçular için birşey ifade etmez.Önemli olan buton olmasıdır, işini yapmasıdır.
Kısacası böyle.O yüzden linuxta öncelik performanstır.Fakat şöyle bir yanlışımıda düzelteyim bu sadece bir örnekti.Linux son zamanlarda kde 4, gnome gibi masaüstüler sayesinde görselliğe önem verdi.Hele compiz fusion diye eklenti var (ben kurdum) windows vistanın istediği, yapmaya çalıştığı birşey.
Gnome masaüstü;
http://i.i.com.com/cnwk.1d/i/tr/contentPics/techrepublic_gnome_default_desktop.jpg
http://frank0987.files.wordpress.com/2009/09/ubuntu1.jpg
Kde Masaüstü;
Pardustayken kendi çekimlerimdi vistadan falan daha güzel olmuş bence;
http://img13.imageshack.us/img13/2755/66559318.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/1342/59810482.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/705/43274181.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/1907/50783825.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/1862/37827635.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/6738/12924223.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/969/96990896.jpg
Xfce Masaüstü ;
http://blog.taragana.com/wp-content/uploads/2009/05/xfce.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Xfce-4.4.png
http://www.freesbie.org/share/1.1/manual/xfce.png
------
Başkalarıda var yada linux dağıtımlarını görmek için google görsellerini kullanın.
Şunu unutmayın ki masaüstü hangi masaüstü olursa olsun, linux dağıtımı hangisi olursa olsun linux linuxtur.Eklentilerle hepsini aynı şekile sokabilirsiniz.Neyse bir iki döküman ;
--------Bakabilecekleriniz--------
http://www.csystem.org/file_archive/unix.pdf
şifresi : cdernek
http://akiza.com/kursegitimnotlar/linuxtemelnotlari.pdf
rapid/files/256521619/Kim_Korkar_Linuxtan_Robinson_Crusoe.rar
-------------------------------------
Son olarak bende çok deneyimli, bilgili birisi değilim öğrenmem gereken çok şey var.Fakat bir sorununuz olduğunda sorun mutlaka çözeriz.Böylece bende öğrenirim.Pm atabilirsiniz, konuya yazabilirsiniz.
Birde linuxçu olmak windowsu red etmek, tiksinmek değildir.Windowsun kişisel bilgisayarlar ve internet, programlama üstünde fazlasıyla katkısı vardır.Bu yüzden windows u bilen bir linuxçu olun.Aradaki farkları açıklayabilirsiniz.Hangisinin hangi alanlarda daha sağlam olduğunu görebilir, başkalarına anlatabilirsiniz.
---
Son olarak bir linuxçu olmak için araştırmacı olmalısınız, sorun çıktığında öff napicam şimdi deyip pes etmeyin google da araştırın.Mutlaka çözersiniz.ilk adımda birisine sormak sizi geliştirmez.Sadece sorunu atlatırsınız ama başka şeyleri keşfedemezsiniz.bunun yerine google da araştırın, linux forumlarında, sitelerinde araştırın.Araştırırken bir çok şey öğreneceksiniz.Sonunda çok tecrübeli olacaksınız, linuxçu olacaksınız.Linux kulanmak, linuxu bilgisayarınıza kurmak linuxçu olmak demek değildir.Linuxu bilmek, linuxun inciğini cinciğini bilmek linuxçu olmaktır.Linux windowstan daha kolay kullanılır.
Fakat windowsta bilgisayarı kullanmayı, linuxta bilgisayarı öğrenirsiniz...
Döküman bana aittir.İstediğiniz gibi alıp, kullanın problem değil.Önemli olan daha fazla linuxçuyu linux dünyasına katmak.
Linux dünyasına hoş geldiniz.Başladığım gibi bitirmek istiyorum ;
Girdiğiniz yol çok zor ama ödülü çok büyük !!! ..
--
katılanlar katılmayanlar olabilir.Linuxa ilk geçişte problem çekmiş çünkü karşılaştırmış biri olarak kendi tecrübelerimi anlattım.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.