Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
70
Cevap
25518
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Li-ion 16850 BMS Devresi ve Şarj İşlemi (2. sayfa)
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

BMS olarak piyasada yaygın olarak bulunan 4S 40A modülü kullanırım o halde.

Pillerin iç direncini nasıl öğrenebilirim? Multimetreyi direnç kademesine alıp ölçmek doğru sonuç almak için yeterli mi?

Şarj için gerilimi belirlerken pil başına 0.3V ile 0.4V arasında ekleme yapmak mı gerekli? Mesela 4S bir pil için 4.2V + 0.3 = 4.5V desek 4.5V x 4 = 18V şarj gerilimi belirlemek lazım o halde. Aynı şekilde 3S pil için 4.5V x 3 = 13.5V buluyoruz. Bu mantık doğru doğru mudur?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SiZoKoLiK
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Anladım hocam yardımınız için teşekkürler.
O halde iç direnç ölçümü yapamayacağım, şansımıza paralel bağlayacağız artık.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SiZoKoLiK
C
5 yıl
Yüzbaşı

benim anlattığım ince detaylar. Sürekli matkapla kullanan biri değilseniz, sadece işiniz olduğunuz da kullanıyorsanız bunların hiç bir önemi yok. Sadece bilgi olarak aklınız da bulunur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Teşekkürler hocam. Bende araştırdıkça merak ettim. Yoksa videolarda gördüğümü kopyalasam da olurdu.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SiZoKoLiK
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Haklısınız hocam. 10A çıkış veren bir pile 20A BMS takınca aşırı akım korumasının pek mantığı kalmıyor. Bu nedenle rasgele değil bilinçli iş yapmak gerek. Fakat en azından düşük voltaj koruması var. Pil hücreleri 2.5V altına deşarj olmuyor. Bu da bir şey. Isınma konusunda bazı modüllerde termistör bağlantısı oluyor diye biliyorum. Buna da dikkat etmek gerek.

Bu işleri mümkün mertebe bilgi sahibi olup öyle yapmak lazım. İnsanlar çeşitli kaynaklardan görüp hevesleniyor ve projeler ne tür zararlar ortaya çıkabileceği bilinmeden gerçekleştiriliyor.

Bu arada birçok videoda BMS olmadan pilleri deşarj eden insanlar görüyorum. Üstelik matkap ve şarjlı tornavida gibi yüksek güç çeken cihazlara bağlantı yapılıyor. Pillerin patladığını falan da hiç duymadım. Bu 18650 piller ya oldukça dayanıklı sanırım.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @mustyyyyy
M
5 yıl
Yarbay

Aslında kaliteli lityum bataryaların içlerinden kendi koruma devreleri de çıkıyor, tabi hepsi için geçerli değil bu dediğim. Bu arada 18650 tip için haklısınız daha dayanıklı oluyorlar, genelde patlayanlar şişmiş ve aşırı ısınan ya da delici darbe alan yassı kılıflı olanlar.



P
5 yıl
Yüzbaşı

Merhabalar;
Daha önce pillerin akımlarının ve voltajlarının ölçülmesi ile alakalı bir şeyler yazmış ve bir video çekmiştim.
İsterseniz şu videoyu izleyebilirsiniz;

https://www.youtube.com/watch?v=GbiIEpAbxsI

Pillerin Akımı Nasıl Ölçülür?



Zaten kısa devre ederek ölçtüğünüzü, yük bağlamadığınızı belirtmişsiniz, bu yüzden böyle ölçülmemesi gerektiğini bildiğiniz anlaşılıyor. Ancak en doğru şekilde ölçmeniz daha iyi olacaktır.

Tabii ki videoda bir pilin maksimum kaç A vereceğini nasıl bulacağınız anlatılmıyor, zaten böyle bir yöntem yok ancak deneyerek bulabilirsiniz, ısınmayı kontrol edersiniz.
ama kısa devre modunda 13A verebilen pillerin matkap için uygun olmadığını düşünüyorum, videonun sonuna bakarsanız sadece 600 mAh pilleri kısa devre yaptım ve pil üzerinden 22 amper akım geçti.

Ayrıca bms kullanacağınız için çok sıkıntı yok ama kullanmasaydınız 16.8v regülatör ile bu iş tehlikeli olurdu.

Sonuçta geri dönüşüm yapıyorsunuz, piller, şarj aleti, bms, hepsi sıfır ve dört dörtlük olamaz.

Kolaylıklar dilerim, sorularınız olursa iletişime geçebiliriz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi piladam -- 23 Eylül 2020; 7:45:35 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yanıt için için teşekkürler. Benim için gayet faydalı oldu.
Videoyu izledikten sonra "ama ya maksimum anlık deşarj akımı?" diyecektim ki zaten yazarak cevap vermişsiniz.
Pillerin matkapta paralel atılmadan kullanılması kesinlikle yeterli değil. 2P yapınca bile matkabın tam gücü için yetmez diye düşünüyorum ama deneyip göreceğiz. En azından hafif işlerde kullanırım.
Aslında hala bu projeyi gerçekleştirmek için elimde az bilgi var. Pillerin maksimum anlık deşarj akımını kısa devre yaptırıp buldum ama bu sürekli deşarj akımıyla aynı şey değil. Sürekli deşarj akımını bulmam da pek mümkün değil. Datasheet olsaydı öğrenebilirdim ancak.

Sizi yakalamışken aklıma gelen bir soruyu daha sorayım.
Elimizde 4S 2P bir 16850 Li ion pil paketi var. Bu pakete 4S 40A BMS bağladığımızda eğer piller maksimum 10A verebiliyorsa aşırı akım korumasının bir anlamı kalmayacak. BMS aşırı akım çekilmesine karşı pili korumayacak. Bu durum pillerin zarar görmesi veya patlaması ile sonuçlanır mı?
Son olarak bir pil paketine BMS seçerken BMSnin kaç A olacağı nasıl belirleniyor? Pilin sürekli verebildiği akım ile anlık akım arasında bir değerde mi BMS seçmek gerek?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @piladam
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yanıt için teşekkürler. Uzun olması daha iyi. Ne kadar çok bilgi elde edersek o kadar iyi.

Aslında bu konudaki karmaşa kavramların eksik yazılmasından kaynaklanıyor. 40A BMS yazıp geçmişim ama bu değer zaten maksimum sürekli çekilebilen akım (continuous current) değeriymiş. Dediğiniz gibi BMS bu değere ulaşıldığında enerji vermeyi kesmeyecek. Zaten olabildiğince ucuz olması için üretilmiş BMS devrelerine bakıyoruz. Kapsamlı bir koruma beklemek biraz haksızlık olur. Fakat bu devrelerin aşırı akım koruması var. Kısadevre koruması olarak geçiyor genelde ve bu yüzden verdiğiniz örnekteki gibi sürekli akıma göre epey yüksek akım değerlerinde çalışıyor sadece. Eğer varsa datasheete bakmak lazım. Yoksa ancak deneme yapılarak öğrenebiliriz.

Burada asıl sorun kullanılan pillerin özellikleriyle BMS'nin özellikleri uymadığında yaşanır diye düşünüyorum. Benim örneği incelersek 4S 2P pil paketinde 1 pil kısa devre halinde 10A verebiliyor. 2 pil paralel olduğuna göre kısadevre akımımız 20A olur. Fakat kullanacağımız BMS sürekli 40A, kısadevre için daha da yüksek akım değerlerinde çalışmak için dizayn edilmiş. Bu durumda matkap zorlandığında pillerden kısadevre varmış gibi akım çekilecek. Eğer böyle bir durum olursa BMS'nin faydası olmayacak. BMS'nin yapabileceği tek koruma düşük gerilim koruması. Olur da pil patlamazsa bu şekilde 2.5V değerine kadar gelindiğinde BMS enerjiyi kesecek.

İşte benim çekindiğim nokta tam da burası. Bir pilden maksimum deşarj akımında sürekli enerji çekmek zararlı olmalı. Ayrıca pilin ısınmasına sebep olacaktır. Isınma da patlamayı beraberinde getir diye düşünüyorum. Neyse ki matkap sürekli maksimum kapasitese çalışmayacak. Fakat eğer piller bitinceye kadar verebildikleri maksimum akım çekilecek olsaydı bunu yapmaya cesaret edemezdim :)



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @piladam
P
5 yıl
Yüzbaşı

10 amper veremeyecek bir pilden 10 amper çekmeye çalıştığınızda o pil gerçekten çok ısınacaktır ancak patlamayacaktır(kesinlikle patlamaz demiyorum ama patlamama olasılığı çok yüksek) çünkü 10 amper veremeyen pilden 10 amper çekerseniz voltaj çok kısa sürede düşecektir, bms over discharge voltage korumasına geçecektir, bu kadar kısa sürede patlama yaşanmayacaktır.

Tabii ki tavsiye edilen bir durum değil.

Ayrıca bazı matkaplar 6-7 amper ile çalışıyor, hepsi sürekli 20-30 amper çekmiyor.
Çok zorlandığı anlarda gerçekten yüksek akım çekebilir, o zaman dikkatli kullanmak lazım. :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zwanzig
B
5 yıl
Binbaşı

10a vermeyen pil zaten 10a vermeycektir


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @piladam
P
5 yıl
Yüzbaşı

bir pilin üreticisi o pilden en fazla 8 amper çekmenizi tavsiye edebilir, 8 amperden fazla çekildiğinde tehlikeli olduğunu belirtebilir, datasheet'te 8 amperden fazla çekmeyin yazabilir ancak siz o pilden 8 amperden birkaç amper daha yükseğini alabilirsiniz. Üreticiye göre değişmekle birlikte 10-15 amper de verebilir.

10 amper vermeyen pil değil de, "10 amperden daha az çekilmesi gereken pilden 10 amper veya daha fazla çekilmemelidir, çekilmesi pil açısından olumsuzdur ancak devre varsa patlama olmaz, voltaj düşüşü olur" diye düzelteyim o zaman.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @babus0606
B
5 yıl
Binbaşı

hangi pilin dataseheti varki.?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @piladam
P
5 yıl
Yüzbaşı

Kaliteli hangi pilin datasheet'i yok?

Kullandığım Lg, Panasonic, Samsung, Sony, Molicel, Saft bütün pillerin datasheeti var.

Markasız ya da kalitesiz pillerin datasheet'ini bulmak zor olabilir ya da hiç datasheet'leri olmayabilir.

Datasheet çok önemlidir, pillerin üzerinde birkaç kod, voltaj ve kapasite dışında bir şey yazmıyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @babus0606
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar tekrar merhaba.
Projeyi yapmak için gerekli malzemeleri temin ettim ve yapacak fırsatı bulunca çalışmaya başladım. Neyse ki ters giden bir şey olmadı ve birkaç saat içinde projeyi tamamladım. 14.4V matkap için 4S yani 16.8V besleme yapmış oldum. Piller 4 seri ve 2 paralel olarak bağlandı ve toplam 8 pil kullandım. Matkabın gücü piller tamamen dolu olduğunda ihtiyaç duyduğumdan da fazla oldu. Montaj vidasını kılavuz açmadan ahşaba attığımda vidayı gömecek kadar güçlü oldu. Ortaya işe yarar bir şey çıktığına çok sevindim. Şarjının ne kadar dayandığını uzun soluklu bir iş olur da kullanırsam öğrenirim artık.

Pillerin kısadevre akımının daha önce 10A civarında olduğunu yazmıştım. 2 paralel bağlantı yapıldığı için pillerden 20A veya biraz daha fazla anlık akım çekebildiğimi sanıyorum. Asıl şaşırdığım şey ise 40A BMS kullanmış olmama rağmen matkabın mandrenini elimle tutup zorladığımda BMS'nin kendini korumaya alması. 40A BMS nasıl oluyor da 20A çekildiğinde kendini korumaya alır diye düşünüyordum ki pil voltajının çok düşüyor olabileceği aklıma geldi. Böyle bir durum olabilir mi? BMS neden kendini korumaya alıyor olabilir?

@aeronics
@muhsin kamer
@SiZoKoLiK
@mustyyyyy
@piladam


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mustyyyyy , @SiZoKoLiK , @aeronics , @muhsin kamer , @piladam
A
5 yıl
Binbaşı

Voltajdan dolayı kesime uğrayabileceği gibi bir de 40A BMS devresini 40A kullanabilmek için soğutucuya bağlanması gerekiyor. Kullandığınız BMS devresinde böyle bir özellik var mı bilmiyorum ancak komponentler korumaya geçiyor olabilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zwanzig
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bu tatmin edici bir cevap oldu işte. Teşekkür ederim. Bir pilin verebileceği maksimum akımı anlamanın yolu ona yük bağlayıp voltajın dramatik olarak düşmeden hemen önceki maksimum akımı tespit etmek demek ki. Ben de datasheeti olmayan bir pilin C değerini nasıl anlarız diye düşünüp duruyordum. Gerçi pratikte bu kadar düşük direnç değerli ve yüksek wattlı bir direnci nereden buluruz bilmiyorum. Pek uygulanabilir bir yöntem değil gibi. Ölçmek istesem nasıl bulabilirim?

Dediğiniz gibi piller 2200mAh olduğuna göre deşarj akımına 2C desek 4.5A yapar. Yaygın olarak laptop pillerinin verebildiği akım değeri bu civardaymış zaten.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @karadvt
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Gayet ucuz yollu çin işi bir BMS kartı kullandım hocam. Isınmadığı gibi kendini korumaya falan alacak bir aklı olduğunu hiç sanmıyorum ama yaklaşımınızı beğendim. Böyle beyin fırtınası yaparak asıl sebebe ulaşacağız :)



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @aeronics
K
5 yıl
Yüzbaşı

Rica ederim. Aslında yük test cihazlari is gorur ama 2 adet Multimetre ve rezistans teli ile de biraz bunu uygulamak mumkun olabilir.
Multimetreyi seri olarak akim kademesinde pilin bir kutbuna baglar onu da rezistans teline baglarsiniz. Pilin diger kutbundan gelen kablo ya da krokodil ile rezistans telinin uzun kismindan kosa kismina kadat yavasca hareket ettirir hem akimi hem voltaji gozler bir fikir edinebilirsiniz.

Rezistans teli kisaldikca daha yuksek akim ceker. Bunlari yaparken dikkatli olmak gerek. Pilden fazla akim cekmek de zararli olabilir. Bir sürü güvenlik meselesi var da . Tercih meselesi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 18 Ekim 2020; 16:56:38 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zwanzig
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Mantıklı. Rezistans teli iş görecektir. Fakat 10A üstü multimetre bulmak da ayrıca zor. Analog ampermetre bulursam deneyebilirim. Bu işlemi kendi yapan bir cihaz var mı acaba? Pil kapasite cihazları çok yaygın, onlardan haberdarım ama bu tip bir cihazla karşılaşmadım.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @karadvt