Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
18
Cevap
548
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Lamp kurarken php yi seçmek ?
T
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

merhaba

arch linux yüklü nb uma php örnekleri çalıştırmak için apache ve php ye ihtiyacım var.
hazır olan xampp kullanmak yerine, manuel kurulumu da öğrenebilmek için kendim kurmak istiyorum

kullanmak istediğim php 5.2.9

bu konuda acemi birini nasıl yönlendir-e-bilir-sin-iz ?

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



K
7 yıl
Yarbay

PHP 5.2.x sürümü artık desteklenmiyor. Bu ne demek, olası açıklar için herhangi bir güncelleme alamayacaksınız. Bu sebeple ciddi güvenlik sorunlarıyla karşılaşabilrsiniz. Bu sebeple PHP 5.2.x her ne şekilde olsun kesinlikle önerilecek bir sürüm değildir. Desteği biten bir sürüm olduğu için, size pratikte hiç fayda da sağlamaz, bu sürüme özel bir şeyler deneyimlemenin herhangi bir çalışma ortamında faydasını göremezsiniz yani. Bunun yerine AUR deposundan PHP'nin 5.6 sürümü kurulabilir. PHP'nin farklı sürümler arasında geçiş yapmak için update-alternatives kullaılabilir.

sudo update-alternatives --config php


PHP'yi Apache ile kullanıyosanız, a2dismod ve a2enmod komutları ile istediğiniz PHP sürümünü seçebilirsiniz.
https://www.systutorials.com/docs/linux/man/8-a2enmod





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 4 Ağustos 2018; 19:28:9 >

K
7 yıl
Yarbay

5.6 öncesi tüm sürümlerin desteği bitti. 5.2 için geçerli tüm olasılıklar bunlar içinde geçerli.http://php.net/eol.php



T
7 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: kelebekx3

GUI'den kastınız masaüstü ortamları olmalı. Şu an Linux için sunulan masaüstü ortamları oldukça yeterli. Uçbirim ile yapacağınız çoğu işlemi grafik arayüz ile kolayca yapabilmenizi sağlıyorlar. Ayrıca son kullanıcının uçbirime ihtiyacı gerçekten oldukça az. Forum ortamlarında uçbirimle sunulan çözüm önerilerinin çoğu, masaüstü ortamına özel öneri sunmak yerine genel olarak öneri sunma amacını taşıyor. Uçbirimle yaptırılan bir işlemi tamamen grafik arayüzle de yaptırabilirsiniz, mesela bir yapılandırma dosyasını isterseniz uçbirimle tek komutla oluşturabilir, isterseniz şuraya gel, şuraya sağ tıkla şunu yap bunu yap diyerek de aynı işlemi yaptırabilirsiniz. Genel olarak sunulan bu önerilerin bir yanılsamaya sebep olabildiği olgusu tartışılabilir, ama oldukça pratik olduğunu tartışmaya gerek yok sanırım. Linux dağıtımların sunduğu çözümler ve kabiliyetleri aslında genel PC kullanıcıların çoğu işini rahatlıkla görüyor. Özelde belirli bir programa ihtiyacı olan kitlelerde yok değil tabii, bu spesifik uygulamaların sunulması da belirli bir kritik seviyeyi aşmakla hallolabilir.

Linux dağıtımları sorunsuz değil elbet, ama son kullanıcı için yüksek oranda kullanılabilirlik sunan pek çok dağıtımın hakkını bu ifadeler ile yemiş oluyorsunuz. Bunu yakınmalarınız ve haddi ile ilgili ifadelerinize rağmen yapmanız ise ayrı bir tezat gibi geldi bana.

Bence Linux'un en büyük eksiği tanıtım ve kullanıcı cesareti, daha doğrusu ataleti. Kullanıcı da alışageldiği düzeni bozmama temayülü var. Bu kınanacak bir durum değil. Maalesef insanların açık olmayan bu tutumlarını kırıp bir devinim sağlamak zor değil. Ama zor olan şey bir farkındalık oluşturmak. Zaten bu farkındalık oluşursa gerisi iplik söküğü...

Tüm bunlara rağmen GNU/Linux'un asıl meselesenin erişilebilirlik, paylaşım, güven ve kararlılık olduğu olgusunu çok fazla dile getirmiyoruz. Bunların neden ve nasıllarını bulunduğumuz ortamlarda sıkça anlatarak Linux ve özgür yazılım dünyasına en büyük katkıyı yapmak neticede bizim elimizde.

Tabii bunlar benim görüşüm, katılırsınız katılmazsınız bunlar bu dar konunun kapsamı olmazlar. Bununla birlikte açılan konuları ağlama duvarına çevirmek menfi bir tutum. Böyle yaparsak, fil sürüsü için hocayı Timur'a gönderen ve sonrasında arkasından kaybolan ahaliye benzeriz. Böyle durumda hocanın çok mennunuz dahasını isteriz karşılığı bir tutuma eyvallah demek zorunda kalabiliriz.

Yazdıklarımın yanlış anlaşılmaması ve açıklayıcı olması dileğimle, vesselam...





Not: Bahsettiğiniz sürümü elle kurabileceğiniz bir rehber bulursam paylaşacağım.
gui den maksadım tabiki masaüstü serileri
gnome- xfce-kde...............

son kullanıcı için bir linux dağıtımı tercih etmek istedim. arkadaşımın çocukları için pc kuracak ve onlardan tepkileri alacak idim

evet.. iso yu dvd yada usb yazdırında yaklaşık 15dak gibi sürede kuruyorum. adımlar güzel....

bir çocuk ne ister veya eve alınan bilgisayarın amacı nedir?

aldırma bahanesi hep ev ödevleri vs diye başlar ama sonrasında iş oyun ve eğlence amacına geçer ki.. gayet normal. çocuklara tv yi yasaklayan aile ile çocuğu susturmak veya şu bu sebep ile çocukla ilgilenmemek için tv karşısına bırakılan çocuk .. konusu gibi tezat konular düşünceler de var.
çocukların tv den öğrecekleri çok şey olduğuna inanan ama onlar için program ve tv zamanı seçilmesini düşünen biri olarak.... seyrettirilme-me-sine karşıyım....

kurdum ve karşısına geçtim.
ne yapcaz... ödev.. firefox u açtım ödev aradım buldum. evet libre oldukça yeterli... ödevleri yaptım... sıra geldi döküm almaya... işte orda çocuğa (arch ı temel alıyorum..) store a girdim ve driver arıyorum.. yana yana... maalesef bulamadım... alternatif ve en yakın modeli kurdum. dökümü aldım sorun yok.. (diyorum ama sorun tabiki var... )
arkasında tarama yapmak istedim ??????!!!!!!..... ve tatata...... uzun arama ve youtube seyretmelerinden sonra klasik bir scan özelliği olan program varmışşşşş ve tarama işi.... naş.. çünkü bir windows da alışılmış driver paketini next next ile yükleyip ihtiyaç duyulan herşey beraberinde yüklenmiyor. bir çocuk için veya bilgisayarda acemi için......
neyse taradık.. ama ekrana gelen dosyalar ??? ne olarak, nasıl formatda - hangi kalitede kaydedilecek sorusu akla geliyor.. varmı bu tür bir eski/yeni anlatım videosu.. çince bile olsa olur.. seyredip öğreneyim. göremedim.. vardır dabiki.. ama son kullanıcı açısından düşünmeniz gerek. yaptığım eleştiriler o bazda.. takla attırıyorsunuz... ama yaramıyor çoğu zaman.. SON KULLANICI için düşünün.

neyse.. iş bitti.. chat yapalım... java .. yükledik.. ama java yı nerden nasıl yükledik ?
flash yükleyeceğiz bulduk tek tıkla online indiriyor ve yüklüyor sorun yok...

skype yükleyim.. dedim.. ve listeden seçtim yükledim... en büyük sorunum multi hesap.. evde portable skype kullanıyorum ve multi account için kısayollar ile çalıştırıyorum.. ama linux de ???? bulamadım. ekran boyutu sabit.. fhd ekranda boyutlandıramadım. bir önceki versiyon min size standart yapmışlar.. daha da önceki boyutlandırmak imkansız gibi bişi idi..
neyse...

bireysel ve olmaz ise olmazım.. skype den bile önemli vmware workstation kurayım dedim.. işte orda batağa girdim.
sayısız kurulum anlatımları var. sayısız defa deniyorsun, kurulum esnasında veya sonrasında kernel hatası vererek duruyor. biryerlerden key indirmek gerekiyormuşşşşş.. o anlatımlardaki key değerleri tutmuyor.. link çalışmıyor.. ve sorunlar bitmiyor... 1 defa denedim oldu.. onu da adamın anlatımındaki versiyonu buldum indirdim. o çalıştı. güncel kullandığım seriler çalışmadı..

ubuntu da (hiç sevmem görselliğini) store çalıştırmak istedim ki en sevdiğim program conky dir... maalesef bir türlü conky kuramadım... farklı anlatımları denedim yemedi... versiyon farkı vs vs.. ne ise sorunları...
xubuntu kurdum. indirdiğim 17 versiyon kurulum bitimindeki ilk login de şuan hatırlamadığım bir hata verdi...18 çıkana kadar updateleri yapmama rağmen hata devam etti...

gidiyorsun bir pahalı veya ucuz cam alıyorsun. takıyorsun ?????? ve kalıyor... hadi compatible driver gördü çalıştırdı.. ayarlarını yapacaksın renk vs vs.. veya firmanın dağıtım esnasında reklam farkı için kullandığı eklemeleri kullanmak istiyorsun!!!! sadece isiyorsun. bu konu evet satış-destek konusu. firmalara mikropsoft tarafından yapılan baskı - teşvikler ile birçok firma linux driver ı çıkartmıyor. hatta mac driver ı olmayan sayısız kamera var. bu satış destek sorunu olmakla birlikte son kullanıcı bilmez bu sorunu.
ekran kartı..
linux ler in nvidia ile ilgili sorunu mu oldu ne ise manjaro nun 17.10 serisini sanırım kurdum.. reboot sonrası nakavt oldu. sanal sistemde sorun yok. neyse arch sın forumuna kadar o seride sorun var idi. nvidia center gibi birşey varmış. birçok dağıtım içinde sanırım direk gelmiyor.

çoklu monitor ayarları için onu kullanmak gerekiyormuş dün öğrendim... xrandr ile yaptığım manuel ayarları startup a koydum çalışıyor ama genişletilmiş ekran dan çok 2 ekran olarak. ÇOKLU ekran fantezilerim için maalesef denemeleri henüz center dan yapma fırsatım olmadı.

xampp kurayım dedim. sorunsuz kurdum. ilk çalışmada control merkez olan gui si çalışıyor. kapatıp sonra xampp çalıştırırım dediğim de............ bulamıyom. ama komut satırından xampp ı aktif edebiliyorum. o kodu sürekli komut satırından çalıştırıyorum. kısa yol nasıl yaptırılır veya bahsettiğim ayar ekranı nasıl aktif edilir defalarca aradım bulamadım...

diğer sevdiğim eklenti ise.. compiz...
herkes hazırladığı compiz görüntülerini paylaşıyor. hatta geçen sene elemanın biri compiz aktif olarak gelen bir iso paylaşımı yapmış idi. hala da duruyor saklıyorum.
ama kimse güncel compiz kurulumunu anlatmıyor.
bir hintliden istedim.. bana bir sıralama vs verdi ama ister istemez repo lar değiştikçe o komut da bazı sorunlar vermeye başladı.. birde elemanların kullandıkları o kadar güzel eklentileri varki.... son gördüğüm balıklar idi.. görsel bir linux için conky ve comiz mükemmel. arch larda conky sorunsuz kuruluyor repo dan ama debian çözümlerinde uğraştırıyor son kullanıcıyı..

evde 2 monitörim ile film seyredeyim dedim.
manjaro ve archman...
vlc dabiki... 1. monitörde menüleri devasa çıkıyor. mouse ile 2. ekrana kaydırıyorum.. ve orda da menüler tam tersi minicik oluyor.. doğal olarak film seyretmek vlc ile işkence oldu. bende smplayer ı gördüm indirdim... 2 monitör arası geçişde çok az da olsa fark olsa bile vlc deki sorunu yaşamadım

ses ayarlarını yapayım dedim.. sonuçda 5+1 kolonlarım var... evet.. evet.. ayarları youtube olmadan bakıp değiştireyim diyorum.. sadece diyorum... herşey için youtube a gitmek ayrı sorun. ve bazıları çok eski bazıları fayda etmiyor.

kısacası... herşeyi youtube vs ye ihtiyaç duymadan forumlar olmadan yapamıyorum.
manjaro nun iso sunu biri almış GAMER diye modifiye etmiş.. neyse... içinde yüklü gelen oyunlar atari oyunları gibi.. ama heralde driver vs sorunu çıkmasın diye iso şişmiş. 2,5gb lık iso idi.

ben kendim ayarları yapamadığım için de çcouklara yükleyip veremedim.

kali için ise.. hem kali sitelerinde hemde forumlarında ister istemez hem güncel hemde eski hardware tanıtımları ile ilgili sorunlar görüyorum.
kendim sanal pc ye kali yükledim ki 4-5 yıldır kullanıyorum sanalda. md5/des dec için. gerçek pc ye de yükledim. gpu yu bir türlü aktif edemedim.
misal bunun ile ilgili bir sorun veya çözemediğim bir mantıkda mptu mudur nedir o sorunum var.
kali nin 1 versiyonunda john ile test yaptığımda bana aktif çekirdek sayısına bağlı olarak bir dec hızı veriyor. güncel debian veya arch lar ile maalesef bu test i yaparken resmen 1 çekirdek hızını veriyor ve diğer 15 çekirdeği kullanamıyor (hyper e göre.. normalde 20mb lık cache im ve 8 çekirdekli x2670 var). yani bir şekilde gpu yu john da kullanmak istiyorum kimse bilmiyor. bilen varsa da anlatmıyor.

nerdeyse hergün youtube da

https://www.youtube.com/results?sp=EgIIAg%253D%253D&search_query=linux

şeklinde arama yapıyorum. yani o gün içinde linux geçen konuları bakıp inceliyorum. ve yeni birşeyler öğrenmek için sürekli yeni konulara bakıyorum

burda seni veya diğer linux bilenleri eleştirmek değil derdim. veya linux ü kötülemek de değil.

https://distrowatch.com/

sitesini sende biliyorsun.. sayısız dağıtım var. çoğu temel dağıtımların mofiyesi..
şimdi son kullanıcı olarak ne kadar mantıklı ? ali de çalışan velide sorun çıkartıyor. bunun da temel sebebi o paketi hazırlayanlarda.

paket konusunda veya store konusunda hayran olduğum deepin. şahsi olarak dağıtık ekranının görselliğine hayran kaldım. sağ tarafdaki settings sekmesi ilk planda hoş gelsede zamanlar bir gnome un ekranı kadar rahat olamadığımı farkettim. veya xfce nin basitliği yok. ve deeping için son dönemde spyware/malware haberleri video ları çıkmaya başladı.. üzüldüm şahsen....

geşen dh nin yayın yaptığı note9 tanıtımında adamın sözü hoş idi.. (sizi dinledik)
hernekadar note9 da en yeni ve dikkat çekici özellik kalem deki bt olmuş benim açımdan. diğer yazılım ve çözümler çokda ilgimi çekmiyor. kadın ın saat için batarya süresi konusunda kasıtlı ve dikkat çekecek şekilde süre belirtmemesi de... yani note 9 a param yetmiyor ama alma sebebim kalem olacak. ben parmak ile ekranda dolaşmayı pek sevmiyorum. ki note almam gerekiyor. whatsapp bile kullanmayı sevmiyorum minincik klavyede yazı yazmamak için.

evde ali için ayrı bir masa üstü. veli için ayrı bir masa üstü oluşturuyoruz. ve linux de de yeni kullanıcılar açıp .............. derken fantezi de sorun çıkıyor. masaüstü.. daha önce ali'nin yüklemiş olduğu programları ayşe nin çalıştırması.. ayşe ye son kullanıcı yetkisi verip ali nin root yetkilerde olması ve ayşenin diğer istekleri. çok büyük olmasa da yine de kullanıcı yetkilendirme az da olsa sorunlu.

linux dağıtımcıları veya program geliştiricileri maddi sıkıntılarını veya destek sorunlarını gayet farkındayım. özelliklede coder ların yeni birşeyler ekleme çalışmalarına da hayranım.
20 yıllık implemantor hayatımda ben ister istemez son/aptal kullanıcı dediğimiz kesim ile birlikteyim. dolayısı ile de onların istekleri, çalışma mantıkları, yapabilirlikleri önemli.
linux ler server olarak.. host olarak mükemmel. yapısal olarak workstation ve server dosyaları kendi içinde olan bir sistem
anlık transaction ve connection olarak; dns olarak, gatewaye olarak, bilumum amaçlar için mükemmel iken son kullanıcı veya medya desteği konusunda genel çözümleri zayıf

kendim denedim. ubuntu da oki olsun hp için çok fonksiyonlu yazıcı ve ayarlarında oldukça fazla sorun yaşadım. ve yaşıyorum. ve tutup network deki tüm yazıcıları eklemek istediğimde ise olay bambaşka sorunlar ile karşıma çıktı

sana bahsettiğim gui sorunları bunlar idi

yoksa gnome un güzelliği, xfce nin sade ve çıklığı, kde nin ........

linux masaüstü geliştiricileri değil sorun. driver - güncel programlar konusunda en büyük sorun. doğal olarak son kullanıcı için cazip gelmiyor.
steam herşeyi çözmüyor maalesef.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
7 yıl
Yarbay

Kusura bakmayın ama yazdıklarınız tutarsız ifadeler, üyelerin birbiriyle didişmesi bahanesi ile masaüstü ortamlarının yetersizliğinden bahsedip, farklı ortamlarda yaşadığınız uygulama sorunlarından bahsetmişsiniz. Halbuki büyük ihtimalle çözümü olan konulardır bunlar.

Başkalarına haddi aşmaktan bahsediyorsunuz, sonra birbirleri ile didişmeleri Linux gelişip gelişmemesi ile ilişkilendiriyorsunuz. Sanki sizin vurduğunuz bu demlerin Linux'un gelişip gelişmemesine bir katkısı olacak.

Her Windows oyunun Linux versiyonun olmaması Linux masaüstü ortamları ile ilgili bir sorun mu? Ya da benzer şekilde özel bazı Windows uygulamaları da öyle...

Mesela Xammp'ten bahsetmişsiniz, hangi son kullanıcı kullanıyor bunu, yıllardır Linux kullanıyorum zerrece işim olmadı. Bir miktar tecrübeli kullanıcı basit biçim başlatıcı oluşturabilir bunun için. Örneğin şuraa bir miktar bahsedilmiş.https://www.abouthack.com/2015/04/installing-xampp-control-panel-on-linux Mesela Cinnamon masaüstü için özel bir uygulamacık bile hazırlamışlar.https://cinnamon-spices.linuxmint.com/applets/view/146

Bir miktar tecrübesi olan kullanıcı için, böyle özel uygulamalar için bir miktar özelleştirme yapmak zor değil. Bunları elle yapmak kullanıcı dostu olmasına engelde değil. Ha bunlar hazır gelse daha mı iyi olurdu, öyle denilebilir ama bunun için geri bildirimde bulunmanız gereken ortam burası değil. Basit biçimde bu betiği hazırlayan ortamda konu açıp bu hususu dile getirebilirsiniz pekala.

Oyunlar dışında, sadece internette gezen, ofis uygulaması kullanan, video seyredip, müzik dinleyen, bir miktar ötesinde çektiği videoları ve resimleri düzenlemek isteyen kimseler için Linux dağıtımları ile çözüm bulmak zor değil. Video düzenlemek için Premier, resim düzenlemek için Photoshop gibi profesyonel uygulamalra da gerek yok. Bunlar çok elzemse ve vazgeçilmezse Windows kullanabilir. Ama bunlara zerrece ihtiyacı olmayan, hatta adını bile duymamış bir dolu kullanıcı var ki bunlar için Linux dağıtımlarını kullanmak zor değil, bu kitle az uz bir oran da tutmuyor. Dediim gibi bir miktar Linux PR çalışması ile bu kişiler rahatça Linux dağıtımı kullanabilir. Ama burada bir eşik olduğu da inkar edilecek bir husus değil.

Java demişsiniz, ki çoğu dağıtımın deposunda bulunan bir uygulama, son kullanıcı için tsarlanan her şey dahil (outofbox) yapıdaki dağıtımlarda zaten kurulu geliyor.

Skype gibi bir uygulamada yaşadığınız sorunun Linux'la ne alakası var. Bu çerçevede başka hususlarda var yazdıklarınızda.

Compiz demişsiniz, Linux Mint Xfce, MATE sürümlerinde Compiz hazır geliyor, Masaüstü Ayarları aracı sayesinde hiç bir işlem yapmadan pencere yöneticisi değiştirebiliyorsunuz. Yine Conky içinde aynı durum geçerli ,Conky-manager uygulamasını kurup rahatça hazır temalardan istediğinizi etkinleştirebilirsiniz. Daha özel bir şey yapmaksa amacınız, bir miktar emek harcamanız zorunlu elbette. Ama bunlar hangi son kullanıcının işine yarar, hangisinin bir işini görür ben çözemedim. Bunlar size özel istekler olsa gerek, genellememeniz hatalı olmuş. Bu şekilde tutumunuzun hiç bir
müspet karşılığı olmadığını düşünüyorum.

Hele böyle bir konu açıp işi bu noktaya getirmek hiç mantıklı değil. Birbirinden alakasız hususları peşpeşe listelemek de çok manasız. Bence sizin kafanız karışık ve kavram ve olguları birbirine karıştırıp çorba ediyorsunuz. Kendinizin karıştırdığı hususları bizden toparlamamızı bekler bir hal içinde olmadığınızı düşünerek konuyu daha fazla uzatmayacağım ve daha fazla geri dönüş yapmayacağım. Amacım tartışmak değil, bu tür gereksiz tartışmaların zerrece katkı sağlamayacağı düşüncesindeyim, hele böyle alakasız ortamlarda. Anlaşılır olma ümidiyle, kendinize iyi bakın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 11 Ağustos 2018; 16:18:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tosuntosun
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.