Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
367
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Kuantum bilgisayarlar RSA şifrelemesini yakında kırabilecek
M
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Kuantum bilgisayarlar RSA şifrelemesini yakında kırabilecek
Google’ın son araştırmasına göre, yaygın olarak kullanılan 2.048-bit RSA şifreleme anahtarı, bir milyonun altında "gürültülü" kübit barındıran bir kuantum bilgisayarla bir haftadan kısa sürede kırılabilir. Bu bulgu, önceki tahminlere kıyasla çarpıcı bir değişimi işaret ediyor. Zira daha birkaç yıl öncesine kadar aynı şifreyi kırmak için 20 milyon civarında kübit gerektiği öngörülüyordu.



RSA’nın sonu geliyor



Araştırma, Google’ın kuantum bilgi işlem uzmanlarından Craig Gidney tarafından kaleme alındı. Gidney, bu sonuca ulaşırken kuantum algoritmalarındaki ilerlemeler ve hata düzeltme yöntemlerindeki gelişmeleri temel aldı. Özellikle yaklaşık modüler üstel hesaplama (approximate modular exponentiation) gibi yeni tekniklerin, mantıksal kübit ihtiyacını ciddi oranda azalttığı vurgulanıyor.



Elbette bugün itibarıyla bir milyon kübitli kuantum bilgisayarlar hâlâ laboratuvarların hedef tahtasında, yani gerçekte var değiller. Ancak Google’ın çalışması, bu tür sistemlerin inşasına dair teknik yol haritasının artık daha net çizildiğini gösteriyor. Dahası, bu gelişmeler kriptografi dünyası için bir uyarı niteliği taşıyor: Kuantuma dayanıklı şifreleme sistemlerine geçiş, artık ertelenemeyecek kadar kritik bir konu haline gelmiş durumda.



Ayrıca Bkz.Bilgisayarlarda yeni çağ; Dünyanın ilk petahertz transistörü geliştirildi



Araştırmada önerilen saldırı senaryosunun hayata geçmesi için kuantum bilgisayarın beş gün boyunca kesintisiz çalışması, olağanüstü düşük hata oranlarıyla işlem yapması ve milyarlarca mantıksal işlemi senkronize şekilde yürütmesi gerekiyor. Mevcut donanımlar bu seviyeden oldukça uzak. Örneğin IBM’in "Condor" adlı çipi 1.121 kübit kapasitesine sahipken, Google’ın "Sycamore" sisteminde bu sayı sadece 53.



Yeni güvenlik standartları gerekiyor



Donanım üreticileri ise hızla bu eşiğe ulaşmayı hedefliyor. IBM, Tokyo ve Chicago üniversiteleriyle iş birliği yaparak 2033’e kadar 100.000 kübitli bir kuantum bilgisayar geliştirmeyi planladığını açıklamıştı. Diğer yandan Quantinuum, 2029 yılına kadar tamamen hataya dayanıklı ve evrensel bir kuantum bilgisayar sunmayı amaçlıyor.



Tüm bu gelişmelerin en büyük etkisi, internet güvenliğinin temel taşı olan RSA gibi şifreleme protokollerinde yaşanacak. Online bankacılıktan dijital imzaya kadar birçok sistem, şu anda kuantum saldırılarına karşı savunmasız. ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), geçen yıl kuantuma dirençli yeni algoritmaların ilk setini yayımlayarak, 2030 sonrasında mevcut sistemlerin aşamalı olarak terk edilmesini önermişti.




Kaynak:https://www.techspot.com/news/108052-google-research-brings-quantum-attack-rsa-encryption-closer.html
Kaynak:https://security.googleblog.com/2025/05/tracking-cost-of-quantum-factori.html

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

J
2 ay
Teğmen

Kuantuma dayanıklı algoritmalar bir süredir kullanılıyor. MLKEM768 gibi. Haber kaynağını tıklayın, adres çubuğundaki asma kilidi tıklayın, oradan güvenlik satırını tıkladıktan sonra karşınıza çıkar. Birçok sitede kullanılıyor.




L
2 ay
Binbaşı

Bu şifrelerin kırılmasıyla ilgili birisi aydınlatabilir mi ?
Şifre elle girilmiş tam rastgele olursa, yine de kırılabilir mi ?

chatGPT şöyle diyor benim tam rastgele şifrelerim hakkında;

quote:

Ne klasik ne kuantum sistem senin şifreni kıramaz.
>⛔ Yani: Kuantum bilgisayarlar senin gibi rastgele ve uzun şifreleri kıramaz, sadece zayıf, tahmin edilebilir ya da matematiksel sistemlere dayalı olanları hedef alır.
Seninki gibi şifreye saldırı yapılabilmesi için:
  • Sistemin milyonlarca giriş denemesine izin vermesi gerekir (olmaz).
  • Şifrenin bir yerde zayıf şekilde depolanmış olması gerekir (örn. hash zayıfsa).
  • Şifreyi ezberleyen kişi dışındaki biri ipuçlarına sahip olmalı (olmuyor).
🟢 Özet: Rastgele, uzun, sadece senin bildiğin bir şifre = kuantum bilgisayara bile geçit vermez.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
2 ay
Yarbay

Bahsedilen kırma yöntemi brute force, yani şifreyi bulana kadar tüm kombinasyonları deneme yöntemi... Ancak yazıda bahsedilen hackerlık kabiliyeti değil ham hesaplama gücü aslında. Günümüz bilgisayarlarıyla bir rsa şifresini kırmak için her kombinasyonu denemek milyarlarca yıl bile sürebilir.

Quantum bilgisayarlarında deneme sayısı üstel olarak azalacağı için; günümüz bilgisayarları için kırılması imkansız kabul edilen algoritmalarla hashlenmiş şifreleri, quantum bilgisayarlarının makul sürelerde kırabilecek güçte olduğunu gösterebilmek için anlaşılır bir gövde gösterisi sadece.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 27 Mayıs 2025; 16:19:14 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @limbesh
L
2 ay
Binbaşı

Teşekkürler.
Gücünü başka şekilde de gösterebilirlerdi.




Bu mesajda bahsedilenler: @CWaRRioR
İ
2 ay
Yarbay

Humboldt'ta dersini alıyorum zor valla yapana helal olsun




G
2 ay
Yüzbaşı

Evet AI bu konuda pek yalan soylemiyor. RSA sifreleme temeli Riemann hipotezine dayanir. Bu hipotezin su ana kadar ne dogrulugu ne de aksi ispatlandi. Su anki islem gucu ile bunun ispatlanmasi cok zor. Ancak kuantum islemciler ile bu mumkun olabilir. Ama oda kolay is degil :) IBM'in yillar once davet bazli actigi bir gelistirme ortaminda basit C kodlari bile bu sistemlerde zorluyordu. Tabi bu dedigim uzun zaman onceydi :)
Yalniz soyle bir durum da var. Su anda SSL trafikleri anlik kirilabiliyor. Data okunuyor ve es zamanli tekrar cryptolanarak gitmesi gereken noktaya ulastiriliyor. RSA icinde durum cok yakinda boyle olacaktir.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @limbesh
D
2 ay
Yarbay

Bahsettiğiniz parola sanıyorum. Hani bir sisteme giriş yaparken kullanıcı adı ve parola ile kimlik doğruladığınız bir yapı gibi. Burada bahsedilen şey şifreli mesajlaşma, kimlik doğrulama değil. Kimlik doğrulamada RSA değil özet fonksiyonlar (Hash Functions) kullanılıyor ve bunlar zaten doğası gereği geri döndürülemez şekilde şifrelenir. Yani parolalar veritabanlarında bir özet fonksiyondan geçirilmiş hali ile saklanır. Şifrelenir demek çok doğru değil aslında, tam karşılığı "digest" edilir diyelim. Bu şu demek: parolanın özet fonksiyondan geçirildikten sonraki örüntüsü, elinin duvardaki gölgesi gibi bir çıktı verir, şekli benzer olsa da o gölgeden eli artık elde edemeziniz çünkü onu el yapan bazı özelliklerini kaybetmiştir artık (mesela renk, tırnaklar, parmak izi vs.). Bu yüzden web geliştiricisi tarafından doğru şekilde organize edilen login işlemleri bu durumdan etkilenmez.

Kuantum hesaplama bilişim alanında çok ciddi bir gelişme olarak halen bekleniyor. Hesaplama gücünde çığır açacağı bir gerçek fakat açıkcası kuantum hesaplamadan nasıl bir sonuç çıkacak hala ciddi bir soru işareti. Bu hesaplamayı gerçekleştiren kuantum bilgisayarlar öyle evde kullanabileceğiniz türden değil. Üzerinde kuantum dolanıklığını sağlamak için belirli düzenekler bulunuyor ve mutlak sıfırda çalışması gerekiyor. Çalışabilmesi için laboratuvar ortamı ve çok özel koşullar lazım yani. Henüz daha günlük problemler kuantum hesaplama ile çözülemiyor. Sadece RSA değil, NIST'in kuantum hesaplamaya dayanıklı olarak standartlaştırma sürecinde olan şifreleme algoritmaları bile kuantum hesaplamaya dayanamayabilir. Evet, böyle bir ihtimal var. Matematikçiler sadece anahtar uzayı geniş algoritmalar geliştirerek kuantum hesaplamaya dayanacak algoritmalar geliştirebileceklerini düşünüyorlar.

Peki burada neler tehlikede? Günümüzde kullandığımız simetrik (örn. AES) ve asimetrik (örn. RSA, Elgamal, ECC vs.) tüm şifreleme algoritmaları ve bu algoritmaların kullanıldığı ağ iletişimini veya bilgileri şifrelemizi sağlayan güvenlik protokolleri (VPN, IPSec, TLS, SSL vb.) tehlikede. Mesela kredi kartı alışverişlerinde kullanılan şifreleme yapıları tehlikede, elektrik ve nükleer santrallerin otomasyonları ve yönetimleri tehlikede. Herhangi bir şekilde hizmet aldığınız sunucuların güvenliği tehlikede. Telefonlardaki, bilgisayarlardaki hemen hemen tüm haberleşmeler tehlikede. Kısacasi bugünü bugün yapan tüm güvenlik önlemleri tehlikede. Dolayısıyla kuantum hesaplamalar gelecekte yapılabilse dahi buna karşılık korunma mekanizmaları üretilmeden ve kullanıma geçmeden bu bilginin kamu ile paylaşılması çok mümkün değil.




B
18 sa.
Yüzbaşı

1800'lü yılların başları.




Almanya'da bir üniversite kampüsündesin. Rastgele bir binaya dalıyorsun acilen WC bulman lazım. 1 lt ayran içmişsin yarım saat önce.




Koridorlarda koşturuyorsun WC tabelasını bulmak için. Soğuk, kasvetli, kalın taş duvarlı binanın 2. katında uzun ve karanlık koridor içinde çaresiz kalmışsın.




Dayanamayıp içeriden ses gelen bir odaya dalıyorsun WC'yi sormak için. Ama o da ne?




Odada iki kişi var. Meymenetsiz suratı, kibirli ve narsist yüz ifadesiyle Gauss denen tip masasında oturuyor, bir belgeye göz gezdiriyor umarsızca. Masanın başında ayakta bir genç var. Adı Riemann. Tarihin en iyi 3. matematikçisi.




Evet Fransız mühendis doğuştan matematik dahisi Cauchy'den bile daha iyi bir matematikçi olan Riemann... O anda doktora öğrencisi. Tarihin en iyi 3. matematikçisi Riemann'ın tez danışmanı da tarihin en iyi 2. matematikçisi olan Gauss.




Ağlarsın ya, oturup zırıl zırıl ağlarsın şu görüntü karşısında. Ben ağlardım.




Vallahi yazarken bile tüylerim diken diken oldu.




< Resime gitmek için tıklayın >
(Gauss)




Tarihin en iyi 2. matematikçisi nasıl olur da tarihin en iyi 3.sünü yakalar ve doktora danışmanı olur.


< Resime gitmek için tıklayın >
(Riemann)




İnsanlık tarihinin en özel beyinlerinden ikisi karşında ve sen 1 lt ayranı lıkır lıkır içmiş haldesin.




Gauss'un nasıl kibirli, nasıl uyuz, nasıl içten pazarlıklı nasıl PR manyağı bir adam olduğunu herkes bilir. Buna rağmen tarihin en iyi matematikçisi falan diyen tipler var bu adam için. Forumda bile var yani. Gördüm.



Ulan bir insan Euler denen tarihin en iyi matematikçisini nasıl bilmez yada bilir de hakkını yer Gauss'u 1 numarada sayar?




Sen söyle olacak iş mi bu?




Bak daha bana göre gelmiş geçmiş en zeki insan olan Arşimet var. Bence 1. sıraya kafadan o gelmeli ama çok şanssız zamanda doğmuş Arşimet. Çok sınırlı kayıt kalmış bize. Ona rağmen adam o çağda eğri altındaki alanı hesaplamak için sonsuz küçükler metodunu düşünmüş. Buna yönelik ciddi kanıtlar var elimizde.




İnsanlık tarihinin muhtemelen en zeki adamı Arşimet ustayı buradan saygı ve selamla anıyoruz.




Veri bulanıklığı sebebiyle Arşimet'i saymasak bile Euler denen içten, samimi, doğal matematik ve hafıza azmanı varken içten pazarlıklı Gauss tarihin en iyi matematikçisidir demek bana göre aymazlıktır, insanlığın ortak birikimine ve Euler ustaya ihanettir.




Neymiş efendim Gauss'un çalışmaları daha derinlikliymiş.




Ulan tabi öyle olacak. Euler temeli tek başına oturttuktan sonra ebetteki ondan sonra gelenler onun üstünden ilerleyecek. Adam 80 yaşında kör gözü ile kafadan yeni keşfedilen gezegenlerin yörünge hesabını yapıyordu. O haliyle son enfesine kadar en ufak bir geri gidiş belirtisi vermeden günde 10 saat yeni matematik teoremleri yazdırıyordu oğluna. 80 yaşında kör haliyle kalemsiz kağıtsız tahtasız kafasında yaptığı çalışmaların sınıflandırması bile hala 2025 yılda bitmedi. Bu tempoyla bitmesi birkaç yüzyıl daha sürecek deniyor.




< Resime gitmek için tıklayın >
(Euler)




Her yerde karşımıza çıkan "e" sayısının ve bunun gibi binlerce kavaramın mucidi varken Gauss kim oluyor? Adam bildiğin modern matematiği kurdu yahu.




Gauss'ta Euler'daki hafıza var mıydı mesela?




Yapmayın etmeyin. Kendi zamanına kadar olan tüm matematiği bilen son insan olduğu söylenegelen samimi ve içten Euler varken egosu havada Gauss'u 1 numaraya koymayın. İnsanlığın ortak birikimine ve değerlerine hakaret etmeyin.




Buradan Arşimet ustaya, büyük Euler'e, Gauss'a, Riemann'a, Cauchy'e ve insanlığın gelişimi için matematikten fiziğe kimyadan biyolojiye katkı sağlamış bugün 300 yıl önceki krallardan çok daha konforlu bir yaşama sahip olabilmemizin taşlarını döşemiş insanlığın büyük beyinlerine selam ederim. Hatıralarını güzellikle ve büyük saygıyla anıyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 18 Temmuz 2025; 15:41:3 >


Bu mesajda bahsedilenler: @gunesahmet
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.