Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
625
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kawasaki'den Dünyanın İlk Hybrid Motosikleti - Ninja 7 Satışta
T
11 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Kawasaki çoğu zaman olduğu gibi yine bir "ilk"e imza attı. İlkleri denemekte muhtemelen en cesur üreticilerden biri olan Kawasaki, diğer motosiklet üreticilerinin hem teknik hem de mali nedenlerle denemeye cesaret etmediği hibrit motosiklet kategorisini yarattı. Geçtiğimiz haftalarda ilk elektrikli motosikletlerini tanıtan Kawasaki, şimdi de dünyada bir ilk olarak hibrit motosikletini tanıttı: Kawasaki Ninja 7.

< Resime gitmek için tıklayın >
Motosiklette Eliminator modelinde kullanılan 400 cc 2 silindirli paralel motor var ancak motor Eliminator'deki ile bire bir aynı değil. Rpm tavanı 11.000 rmp'e yükseltilmiş, farklı egzoz, daha kısa hava kanalları ve farklı bir emiş sistemi ile yine farklı bir ECU ile donatılmış. Ayrıca, motorun krankşaft ve şanzıman dahil alt bloğu tamamen farklı çünkü Ninja 7 manuel değil otomatik vitesli.

Bu değişikliklerle motorun Eliminator'de 47 hp olan gücü 58 hp'ye çıkarılmış. Ninja 7'de zorunlu olarak tamamen elektronik bir şanzıman var. Debriyaj kolu ve vites pedalı yok. Klasik debriyaj kavraması yerine bir elektrik motoruyla ECU tarafından kontrol edilen kavrama var.

< Resime gitmek için tıklayın >
Motosiklete hibrit özelliğini ise maksimum 9 kw (12,3 ps) gücünde bir elektrik motoru sağlıyor. Motorun nominal gücü 9,5 ps civarında ve motoru 48V 1,3 Kwh kapasiteli bir lityum akü besliyor. Elektrik motoru ve batarya, her biri 13'er kg. Elektrik motoru ana radyatörün önünde yer alan ikinci bir su radyatörü tarafından soğutuluyor. Batarya da dahili hava kanalları aracılığı ile soğutuluyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Ana motor şanzımana direk bağlı değil, krankşaft bir redüksiyon dişlisine bağlı ve bu dişli de şanzımana elektro-hidrolik bir kavrama ile bağlı. Elektrik motoru da şanzımanın giriş şaftına bir zincirle bağlı. Şanzımanın 2 modu var: Manuel ve otomatik. Manuelde sol kütükteki vites düğmeleri ile vites değiştirebiliyorsunuz. Otomatik modda ise şanzımanı ECU yönetiyor. Eğer sürüş modları arasından EV (elektrik) modunu seçerseniz, manuel vites değiştiremiyorsunuz, vitesler otomatik değişiyor ve EV modunda sadece ilk 4 vites kullanılıyor. EV modunda hız elektronik olarak 71 kms ile sınırlandırılmış. Motosiklet ayrıca hem marş motoru hem de alternatör olarak görev yapan bir ISG ünitesiyle donatılmış. Bir de 48V-12V invertör var.

< Resime gitmek için tıklayın >
Motosikletin 2 ana sürüş modu var. HEV ve EV. HEV modu ise ECO-HEV ve Sport-HEV olarak 2 alt moda daha sahip. HEV modunda hem benzinli hem de elektrikli motor kullanılıyor. EV modunda ise sadece elektrik motor çalışıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Motosiklette regenerative fren sistemi mevcut ve benzinli motor çalışırken bataryayı şarj ediyor. Motosiklette bir de ilginç bir özellik daha var. Kawasaki E-Boost adını verdiği bir sistemle beygir gücünü anlık olarak (5 saniyeliğine) 12 beygir kadar artırıyor. Özellikle sollamalar ve trafik ışıklarında hızlı kalkışlar için düşünülmüş bu sistem ile motosiklet çok daha eğlenceli hale gelmiş.

< Resime gitmek için tıklayın >
Motosiklet hibrit olabilmesi için eklenen elektrik motoru ve batarya yüzünden biraz ağır. 229 kg. Ayrıca sınıfına göre uzun bir motor. Buna mukabil, motosiklete bir de "walk" (park) modu eklenmiş. Bu modda vites boşa alınıyor ve elektrik motoru yürüyüş hızında motosikleti ileri ve geri görürebiliyor. Fiyatı makul sınırlarda tutabilmek için bazı ödünler de verilmiş. Örneğin amortisörler elektronik ve ayarlanabilir değil.

< Resime gitmek için tıklayın >
Sonuç olarak; Kawasaki sektördeki ilklerine bir yenisini ekleyerek, teknolojisini konuşturduğu ve bir çok patent aldığı bir motosiklet yaratmış. Bu motosikletin hedef pazarı olarak şehir merkezine içten yanmalı araçların girişinin yasak olduğu Avrupa kentleri düşünülüyor ama yakıt ekonomisi hedefleyen diğer müşteriler için de sıradışı bir seçenek olabilir.

Ancak Korlas motosikleti ithal edecek mi belli değil...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 6 Kasım 2023; 22:51:7 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.