Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
1206
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Jeneratör niyetine KGK
A
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba,

Benim düşük güçlü 500-600 w kadar, hassas olmayan bir yüküm var. Bunun kesintisiz çalışması gerekiyor. Ancak bilgisayar gibi hassas olmadığından örneğin elektrik kesintisinde KGK 1 dakika sonra bile devreye girse yeterli. Fakat KGK bu yükü en az 7-8 saat destekleyebilmeli. Şu an elektrik kesintilerinde 1 KVA'lık jeneratör kullanıyorum.

Sormak istediğim 1 veya 2 KVA'lık bir offline UPS alsam, buna 60 Ah araba aküsü bağlasam ne olur? Bu KGK'ların aküyü kaç Amper ile doldurduğunu bilmiyorum, ama normalde 7 Ah'lik ufak aküler kullandıklarından tahminim araba aküsünün çok uzun sürede dolacağı yönünde.

Ya da 2 KVA'lık offline bir ups'in şarj devresini, aküyü 1.5-2 A ile şarj edebilecek bir devreyle değiştirebilecek bir yer bulabilir miyim?

Dikkat ederseniz ille de KGK'ya ihtiyacım yok. Şebekede elektrik varken yüke bunu veren, elektrik kesildiğinde aküyü devreye alan kontaktörlü bir düzenekte işimi görür. Tabi bu sefer şebekede elektrik varken aynı zamanda akünün şarj kontrol devresi ile doldurulması gerek. Bunları otomatik hale getirebilsem ille de KGK gerekmez yani. Ama bana en pratik çözüm kgk gibi geldi.

Bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

sevgiler, saygılar



Z
18 yıl
Binbaşı

Yükünüz reaktif veya endüktif degilse yani sadece aktif yük ise isteğinize göre 3-4 kVA lık bir KGK işinizi görür. Siz 1-2 KVA lık alıp bunu yükselteyim diyorsunuz fakat araba aküsü ile dolması bayağı bir süre alır biliyorsunuzki. Şarj devresini değiştirmek pek bir işe yaramayacaktır kanımca, çünkü dolma süresi öncelikle bataryanın cinsine bağlıdır, siz daha çok akımla aküyü doldurmak isteseniz ise "fast charge" modunda doldurmuş olursunuz ve akünün ömrünü oldukça azaltır bu da, hatta daha kötüsü de olabilir. Bunun yerine daha çabuk dolabilen "jel tipi" akülerden kullanabilirsiniz. Yada mümkünse Ni-Cd veya Ni-MH tipi küçük akülerden mesela 5-6 adet paralel kullanabilirsiniz. Aslında hepsinin yerine direk 3-4 kVA lık bir KGK almak daha mantıklı bence. Aşağıdaki linkte birçok model görebilirsiniz, hatta yedek üniteleri de var bununla enerji limitini artırabilirsiniz.

http://www.inform.com.tr/

Saygılar...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
18 yıl
Binbaşı

600Watlık yük 12 Voltluk aküden kayıpları hesaplamaz isek 50Amper çeker.Kısaca 50Ah(Amper-saatlik) akü 1 saat dayanır yada 500Ah lik akü 10 saat.Seçim senin.(Sessiz ise,ben jeneratör kullanırdım.)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba,

Zarkabul, yüküm aktif. Yüküm yüksek değil ama uzun süre desteklenmeye ihtiyacı var. O yüzden 1000 VA bir KGK alıp aküsünü değiştirmeyi düşündüm. Ancak piyasadan aldığım böyle bir offline ups bırakın fast charge'ı, bu aküyü boşken kaç saatte dolduracak ki?

Musallim, P=I.U 'dan, I=600/220=2,27 A eder. 50 Ah bir akü de eğer sağlam ve dolu ise 20 saatten fazla götürmeli diye hesaplıyorum. Tabi akü azaldıkça voltajı düşer, akü gerilimi 9v'tan sonra invertörün çıkışı kabul edilebilir sınırların altına düşer derseniz tabi anlıyorum.

sevgiler, saygılar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
18 yıl
Binbaşı

Ehh,akü lerin 220V ise doğru dediniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Musallim kafama dank diye vurdun. :) Doğru ya...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
18 yıl
Binbaşı

Estağfurullah.
Bazı oluyor arkadaşlarımızın dikkatini çekmek için bu tür cümleleri tercih ediyorum.
Asla kırmak,alay etmek gibi bir düşüncem yok.Yoksa niye yazalımki.
Teknik alanda nezaket,adet kurallarından önce ,kesinlik,doğruluk ön planda oluyor ve genelde rica değil emir komutlu cümleler oluyor.Zamanla alışılıyor.
Konu açıklığa kovuşup iş bitince normal moda döneriz elbetteki.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Musallim alınacak birşey yok. 2 gündür düşündüğüm hesap hatamı 3 kelimeyle önüme koydun da ondan.



L
18 yıl
Yüzbaşı

selam ilk başta kolay gelsin

1kva lık bir ups almayı düşünüyorsun ama bilmen gereken bir kaç husus var gerisi kolay

birinci husus tek akü işini görmeyecektir çünkü 1 kva lık ups lerde genellikle iki adet akü kullanılır bu devre üzerine düşen akımı azaltmak için yapılır yani iki adet aküye ihtiyacın olacak

ikinci husus şarj için dedigin konu problem şuki 24 voltluk şarj cihazları piyasada benim bildigim yok o yüzden şarj devresini sen yapacaksın (tabiki hızlı şarj istiyorsan yok benim için önemli degil diyorsan problem yok bağla ve kullan )

şarj cihazının bağlantısı ise hiç problem edecegin birşey yok usp ler de giriş ve çıkış uçları vardır sen şarj cihazının enerjisini girişten alacaksın ve elektrik varken şarj cihazın çalışacak ve elektrik gittiginde ise ups giriş ve çıkış arasındaki bağlantıyı kestigi için şarj devresi duracaktır.

akü hesabı ise Musallim arkadaşımızın dedigi gibidir
1000/24=41,6 A 6 saat için 41,6*6=250 A yapar buda senin iki adet 250 amper 12 voltluk aküye ihtiyacın oldugunu gösterir



A
18 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Tekrar merhaba,

Mersin'de bir elektronik firması 1000 VA offline ups'in şarj devresini değiştirerek ve 2 adet 80 Ah akü ekleyerek 500w yükü 5 saat kadar destekleyebileceğini söyledi. 730 YTL fiyat verdiler. Para durumumu ayarladığımda ziyaretlerine gideceğim. Buna benzer özel KGK'ları sürekli yapıyorlarmış çift akülü sonucu test ederek söylediler.

Bu konuda ihtiyacı olan bana alperoguz at gmail nokta com 'dan mesaj atabilir telefonlarını verebilirim.

kolay gelsin



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.