Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
122
Cevap
6259
Tıklama
30
Öne Çıkarma
Cevap: İşlemci ve RAM OC hakkında notlar (2. sayfa)
T
5 yıl
Yüzbaşı

haklısın hocam oc konusunda kesin değerler olmaz.

Ama en azından genel bir aralık olsa mümkünse.

Mesela ram Trfc değeri autosu çok yüksek olur.
Auto bırakmayıp.
Bunu deneyerek 380-280 aralığında yapabilirsiniz gibi genel bir aralık versen bizde onu kendimiz deneyerek bulalım nasıl olur. :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

O yuzden bir suru test surecinden bahsettim hocam, ve bence ilk oclenmesi gereken sey ram, sondaki imajlara bakarsaniz performans farki inanilmaz.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Shadow Ryzen
R
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Xdian

Anlık takılmalar yaşıyorum. Sebebini çözemedim, konuyu görünce yazayım dedim. Oc konusunda bilgim çok az. Sistemi oc yaparken youtube anlamadığım şeyleri tıklayarak yaptım.(msi oc rehberi) Sistem msi z490 ace, 10700k 5.1, mode 3 tü sanırsan voltaj 1.28. Ramler crucial cl16 380016x2 32gb. Ekran kartı rtx3080. En çok oynadığım oyun warzone kötü sayılmam 3.92kd var. Sırf yüksek fps için erkan kartını yükselttim. Warzone problemli olduğu için onu baz almıyorum. Rdr2 ve gta5 oynarken saliselik takılmalar yaşıyorum. Başkada oyun oynamıyorum zaten. Bazen 5dk bir bazen 10dk bir. Bazen hiç olmuyor. sorunu nerden bulacağımı çözemedim. İnternette bir sürü etken olduğu yazıyor, o yüzden saldım öyle oynuyorum.
Golden chip bile olsa 5.1 GHz için gerçek anlamda stable'ın karşılığı o voltage olamaz. Muhtemelen HWiNFO'da hatalar mevcuttur.

*5 GHz üzerindeki değerlerin gerçek anlamda kattığı bir şey yok ve önceki nesillerde 5 GHz için verilmesi gereken ütopik voltage değerleri; bu nesilde de 5 GHz üzerinde verilmeye başlanıyor.



S
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Bunu cok kez soyledim ama yineleyeyim. Herhangi bir programla ne olursa olsun duzgun rakamlar ve sonuc alamazsiniz. Ram overclocku etkileyen seyleri siralarsak
  • Anakart
  • cevre isisi
  • ram isisi
  • vrm isisi
  • uncore
  • ramin rgb olup olmamasi
  • uzerinde aluminyum sey var mi yok mu
  • kasa icindeki hava akimi
  • sans - cunku hic bir 2 ram ayni degil, hic bir ayni anakart, ayni performans vermez.
Bu sebeplerle standartize edemezsiniz bunlari. Hepsini siraladigim mantikla tek tek, duzgun sekilde ve sabirla yapmalisiniz.

Zaten bir cok arkadas, bunu yaz, bunu gir, su tusa bas gibi bir formul istese de maalesef yapamiyorum, cunku oc zaten oyle bir sey degil. Ayni islemci uretimi gibi, adamlar topragi isitarak basliyorlar, ve bir noktada islemciye protonlar gonderiliyor, var olan grid icerisinde yerlerine geciyorlar protanlar, ve oradaki pozisyonlari islemcinin kalitesini belirliyor.

Mesela 10. seride intel aslinda 1 islemci uretti, 10900k kendisi. eger istenilen voltajda istenilen degere cikamadi ama fark azsa, 10850k oldu, aradaki fark coksa, ya da bazi cekirdeklerde sorun varsa, 2sini iptal edip 10700k yaptilar. Bu islem bu kadar rastgele yani. Aynisi ram icin de gecerli, binlerce uretip, `binleme` islemine sokuyorlar, xmplerde mesela `tested ...... ` diye gecer. Hangi testi gecerse onun adi yaziliyor o rame, ve yazilimla o xmp profili yukleniyor o kadar.

Iste bu sebepler yuzunden tek tek yapmalisiniz maalesef. ama asil keyfi de orada bence bu isin.


Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @pcpcpcpc
S
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Selamlar hocam, boyle yazilimlari ben bilmem, onceki mesajlarda da bahsettigim gibi, her sey farkli olabilecekken bir yazilimin verdigi sayilara guvenmek zor. micron E die ramler icin gunluk maks 1.45 diyebiliriz voltaj icin.

Size onerim yine o rehber uzerinden gitmeniz, vaktinizi alacaktir ancak en dogru sonuca oyle ulasabilirsiniz.
Sira olarak da once voltaji 1.4 yapin,
3200 - 18-18 gibi bir timing girin
sonra secondary timingleri yapin (link verdigim rehberden hangileri bakabilirsiniz)
secondaryler tamamlaninca yani stabil oldugndan emin oldugunuzda(test sirasini da yazdim) 3600-3800 arasina getirin, hatta 3600 deneyin, AMD oldugu icin bir sorun cikmasin
sonra 3600 yine tamamsa, onceliklte tRCD sonra tCL olmak uzere indirere indire test edin. Stabil olmama sansi yok.

Detaylar icin integralin rehberi cidden muthis basta guzel bilgiler veriyor sonlara dogru da sirasi ile yapilacaklar var.

Sonra tum testler gecti, ve isiniz iyi, 1.45lere kadar zorlayabilirsiniz, ancak rbg kapatabiliyorsaniz kapatin, cunku isiyi etkiliyor o yuzden voltaji daha dusuk tutmak zorunda kalabilirsiniz.

Edit: eklemeyi unuttum islemciniz stabil degilse, asla bu testleri duzgun tamamlayamaz. Oncelik o, ama ram bitince yine bi islemciyi kontrol etmek gerek, daha veirmli ve daha yuk altinda calisacagi icin ram, cpuyya daha yuk bindirebilir, ona gore bi tekrar bakin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 16 Şubat 2021; 21:42:10 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @pcpcpcpc
R
5 yıl
Yüzbaşı

Güzel bir konu olmuş emeğinize sağlık artık böyle konuları çok nadir görebiliyoruz. Umarım daha fazla kişi bu şekilde Yüksek bilgi ve emek içeriğine sahip konular açar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
4 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: acura07

stabilite olarak pek sorun oldugunu dusunmuyorum. hem 3 4 defa memtest5 hemde biostan memtest yapıyorum (genelde 2 defa 4 er saat felan suruyor)

düşürdüğümdede hata bulmuyor fakat bende olusan hıssıyat bu yonde :)
Biostan memtest nasıl yapıyorsunuz ben yazdırdım ama boot etmiyor? F11 basıyorum usbyi görmüyor boot menüde. Sadece diskim var



S
4 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

bir onceki mesajima bakabilrisiniz. aynisi




Bu mesajda bahsedilenler: @Rindaman
S
4 yıl
Teğmen

@sieger Üstadım yukarıda ki yazdığınız maddelere bir de işletim sisteminin build'ini de eklemek lazım sanırım. İmzamdaki sistemi ram ve işlemci overclock'u ile yaklaşık 1 senedir problemsiz kullanıyorum. Windows'un sık sık update etmesini engellemek amacı ile Windows Enterprise LTSC Edition 1809 kullanmaktayım. Bu build de GPU hızlandırması ve yeni gelecek SAM desteğinin olmaması sebeiyle windows pro for workstation sürüm 2009 yani 20H2 yi kurdum. Aynı testleri yaptığımda yeni buildde ram latency'in fena derece arttığını gözlemledim.

Windows 10 LTSC 1809 Test resimleri

< Resime gitmek için tıklayın >
Windows 10 pro for workstation sürüm 2009 20H2 test resimleri



< Resime gitmek için tıklayın >
Acaba windows 10 pro for workstation da mı bir problem var diye Windows 10 Enterprise sürüm 2004 20H1 ile de windows 10 pro for workstation'a ile aynı sonuçları aldım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silver25 -- 13 Mart 2021; 13:27:23 >


Bu mesajda bahsedilenler: @sieger
E
4 yıl
Teğmen

Merhaba aynı kasayı bende kullanıyorum, dün arctic freezer II 360 modeli geldi ve sorun yaşamadan üst kısma montaj yapabildim. Size 360 modelle ilgileniyorsanız montajla ilgili naçizane bir kaç bilgi vereyim.

Ben montaj sonrası pompa sorunu yaşamama rağmen (iade sürecinde) kalın (38mm) radyatörü ile başarılı bir soğutucu, pompa çalışmadığı halde prime95 te 90 dereceyi geçmiyor:))

Sıvı soğutucunun montajı (rev) versiyonlarına göre farklılık göstermekle birlikte, benim satın aldığım model rev3 versiyonu, kutunun altına bakarak barkodlu kısımda rev versiyonu yazar ona göre montaj yapmak gerekiyor. (altta verdiğim resmi avrupa sitesinden model seçerek montaj yardımı alabilirsiniz)

https://support.arctic.de/

Öncelikli radyatör montajı yapılmadan işlemci üzerine takılan kısım (pompa) montajı yapılmalıdır. Burada mosfet soğutucu fanının kasanın üst kısmına gelecek şekilde takılması önemli!

Sonra ki aşamada pompa kablosu (4 pin) takılması önemli, bazı anakart modellerinde soket radyatör altında bazen denk gelebiliyor!

360 lık radyatör büyük olduğundan arka egzoz fanı çıkarmadan montaj mümkün olmuyor, radyatör boruları kasanın ön kısmı yani sağ tarafa gelecek şekilde yerine oturtulur sonrası vidalama işlemi yapılıp montaj tamamlanır. Vidalamada üst filtre yerine tam otursun diye kenar vidalarında pul kullanmadım, filtre orta kısmına denk gelen karşı vida kısmında ise pul ve vidayı birlikte kullandım.

Son olarak başarılı bir soğutma olmasına rağmen ürünün malzeme kalitesini beğenmedim, arka braked, vidalar ve diğer materyallerin kalitesi düşük kutu içeriği zayıf ve basit görünüyor.

Kolay gelsin..:)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @HappyMaker12
E
4 yıl
Teğmen

Mevcut anakartım ASUS TUF GAMING X570-PLUS le kasaya sığma konusunda sorun yaşamadım, ram konusunda ise GSKILL 16GB (2x8GB) TRIDENT Z NEO DDR4 3600MHz CL18 modelini kullanıyorum ve sığma konusunda yine sorun yaşamadım. 120mm fanlı modeller için sorun yaşamazsınız (240 ve 360mm) 140mm fanlı bir model için ise üst montaj maalesef olmuyor. Bende kasanın uyum durumuna baktığımda anlamamıştım ilk başta 360mm uyuyor da 280mm nasıl uymaz diye ama sonra montajda fan genişliğinin etken olduğunu gördüm. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin :)




Bu mesajda bahsedilenler: @HappyMaker12
G
4 yıl
Çavuş

öncelikle ellerinize sağlık,

overclock hakkında geçmiş yıllardan beridir öğrendiğim bir şey varsa o da hiç bir şeyin 100% kesin olmadığıdır. bugün 100 farklı ram'den getirsek bunlardan sadece 2 tanesi birbiriyle aynı özellikleri taşıyacaktır. bugün aşırı uçlarda yapılan üst düzey konfigürasyonlarda bile hiç beklenilmedik değerler ve sonuçlar alınabiliyorken insanların kesin bir yargıyla konuşmalarına tav oluyorum. zira reddit ve benzeri oc forumlarında ki insanların da en büyük problemi budur, sırf kendileri birşeyi denedi ve olumlu/olumsuz bir sonuç aldı diye, bunu doğru olarak kabul ediyor ve diğerlerinin de bunu kabul etmesini bekliyor dahası yeni gelen ve öğrenmeye hevesli kişileri de sırf bu sebepten ötürü yanlış bilgilendiriyor. o yüzdendir ki, her konuda araştırma yaparak, doğru kaynakları okuyarak ve deneme/yanılma yöntemleri ile birşeyin keşfedilmesi ve öğrenilmesi lazım.

bugün overclock ile ilgili en büyük sorun, elektrik hattından gelen voltajın sabit olmaması ve aksamlara da stabil bir biçimde aktarılamadığı için yapılan özelleştirmelerin de buna göre farklılıklar göstermesi kaldı ki herşey doğru yapılsa bile sırf soğutmanın yeterli olmaması sebebiyle oluşacak olan problemler ve performansın kısıtlaması bile beklenmeyen problemlere yol açacaktır. power conditioner gerçekten benim de tavsiye ettiğim birşey fakat fiyatı türkiye'de aşırı pahalı ve böylesine bir maliyet gerektiren bir işi herkes yapamadığı gibi, overclock konusunda belli başlı limitler getiriyor.

ayrıca github reponuzu okudum fazlasıyla faydalı bulmakla beraber belki de bu içerisinde bulunduğumuz dev okyanusun dibinde sadece bir kum tanesi kadar. her gün birşeyler öğreniyoruz ve sonu hiç gelmiyor.

ek olarak işlemciye overclock'a başlamadan önce herkesin şu iki konuyu okumasını tavsiye ederim.

https://www.dell.com/support/kbdoc/tr-tr/000060621/c-state-c-durumu-nedir
bu kısmı alıntıdır :

Intel SpeedStep Teknolojisi İşlemcinin güç tasarrufu için düşük yük durumlarında düşük saat hızlarında çalışmasını sağlar
  • Bir transistör her değiştiğinde, gücü dağıtır. Bu şu demek bir işlemci daha yüksek saat hızlarında çalıştığında daha fazla güç tüketir ve daha fazla ısı üretir . Ayrıca, gerekli CPU çekirdek voltajı, saat hızları arttıkça artar, güç tüketimi ve ısı çıkışı kare Gerilim
  • Intel SpeedStep Teknolojisi, boşta veya hafif bir yük altında işlemcinin daha yavaş bir saat hızında çalışmasına izin verir. İşletim sistemi, işlemcinin saat hızını yüke uygun bir seviyeye ayarlayabilir, böylece yapacak çok işi olmadığında tam hızda çalışan gücü boşa harcamaz.
  • Eşdeğer AMD teknolojileri Cool'n'Quiet ve PowerNow! İşlevsel olarak Intel çözümüne benzer. Bu çözümler toplu olarak dinamik frekans ölçeklendirme .


C-State ve SpeedStep mutlaka kapalı kalmalıdır, böylelikle CPU'nun load(boşta) ve idle(yükte) oluşan değişimleri sonucu voltaj değerlerinde oluşacak olan ani dalgalanmaların önüne geçeceği gibi stabil bir OC için gereklidir. Ayrıca delid işlemi gözünü korkutmasın clock speed'i arttırmanın sonucunda oluşacak yüksek sıcak değerlerini 7-10 derece azaltacaktır.


ps: benim de faydalandığım çok değerli bir kaynak :https://core.ac.uk/download/pdf/38924688.pdf





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-173F5DFA6 -- 2 Ağustos 2021; 21:32:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Yorumunuz icin tesekkurler, c-state intel tarafindan bile kapatilmasi onerilen bir sey. Bu sebeple ben nromalde overclocku sadece test programlarini gecti ghibi degi, mesela 20 pass aldirip, onlarin kac Gflops hizla yaptigina bakiyorum, en ufak sapma bile correction demek. (ecc gibi), ve bu sanki stabil gibi gosterse de C state tandansinda performans kaybi. Ve evet bu yaziyi yazmamdaki en buyuk sebep reddit ciler. Gecen gun 11900kf ile ugrasiyordum, custom sogutma ile, ht kapali, 49/45 anca duzgun voltajla 82 derecede calisabildi. Redditte baksaniz 52 core alti hic bir kullanici yok. Bu artik golden chip konusu bile degil, cok baska bir seviyede cehalet ve yanlis bilgilendirme mevcut. Bilirsiniz skylakeden beri her islemci xoc olarak geliyor onumuze. Alder lake ile bunu cozeceklerini soyluyorlar, umidimiz o yonde.

Ve tekrar yorum ve katkilariniz icin cok tesekkurler.
https://software.intel.com/content/www/us/en/develop/articles/optimizing-computer-applications-for-latency-part-2-tuning-applications.html


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Eera
T
5 yıl
Yüzbaşı

Hayırlı olsun, önlerden yerimizi alalım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: sieger

rezerve: bi de @REDSTONE @acura07 @huso @TURKISH-HANDERE
Daha kısa yazamadım affola. Şimdiden desten gibi olmuş maalesef.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

-
5 yıl
Yarbay

Detaylı ve yararlı bir konu olmuş elinize sağlık.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Gardiyan- -- 14 Şubat 2021; 2:11:58 >

H
5 yıl
Yarbay

Elinize sağlık...



M
5 yıl
Yüzbaşı

Güzel paylaşım.. Teşekkürler.

Lakin makaleyi yazan, işlemci oc da ısı 80c yi geçmeyecek şekilde çıkabildiğiniz kadar frekans ve voltaja çıkabilirsiniz diye bir açıklama yapmış. Ancak amd r5 3600 de allcore oc da 1,28v ve 1,32v kullanımlarda işlemcide performans düşüşü (degrade) tespit eden bir kullanıcı olmuş redditte. Bu sebeple özellikle amd kanadında bu yöntem sorun çıkarabilir.

Diğer bir durum da ram latency den dolayı intel kullanmayı önermiş. Eyvallah zaten bu bilinen bir gerçek lakin ryzen lerin çoklu çekirdekte intelden daha performanslı olduğu için ben dahil birçok kişi amd tercih ediyor. Yani işlemciden alınan total verim de ram latency kadar önemli.

Hep derim kesin doğru diye bir şey her zaman yoktur. Bazen kişilerin kendi doğruları olabiliyor.

Faydalı bilgiler var özellikle bu işlere yeni girişecekler için.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mami24 -- 14 Şubat 2021; 9:54:31 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.